Bijgeloof: Brengen zwarte katten echt pech?

De verklaring dat zwarte katten naar verluidt ongeluk brengen, waarschijnlijk heeft iedereen het wel eens gehoord. Maar zit er een kern van waarheid in de mythe? En wat als je zwarte katten als binnenkatten houdt of wilt houden? En klopt het dat het ongeluk brengt als ze van rechts naar links haar eigen pad kruist?

Close,Up,Van,Een,Zwart,Kat,Met,Geel,Ogen

Waarom zouden zwarte katten ongeluk brengen?

Dat een zwarte kat Ramp Afhankelijk van de wereldreligie en het land, heeft het een andere Oorsprong.

De Cat Sith, een personage uit de Keltische mythologie, achtervolgt de Schotse Hooglanden om zielen te stelen. Er zijn veel enge verhalen rond de Cat Sith die sommige mensen die erin geloven echt bang maken.

Zwarte katten zijn geen afbeeldingen van de duivel

In Midden-Europa is de Mythedat een zwarte kat Toonhoogte In het Middeleeuwen.

In dit tijdvak werd aangenomen dat Heksen in zwarte katten om te ontsnappen. Er was ook een wijdverbreid geloof dat de zwarte katten dienden als spionnen voor hun heksen.

Bovendien waren christelijke geestelijken ervan overtuigd dat de kat een beeld van Satan was. Het is een Symbool voor heidense goden en zou een hoge reputatie genieten onder heidenen.

Een zwarte kat steekt het pad over…

Zwarte kat van rechts naar links
Als een zwarte kat het pad van rechts naar links kruist, moet het geluk brengen – andere dingen in de buurt bedreigen zogenaamd ongeluk … – Afbeelding: Volodymyr Nikitenko / Shutterstock.com

Ook het bijgeloof dat het ongeluk zou brengen als een zwarte kat vvan links naar rechts kruist het pad, komt uit het christendom.

In de christelijke religie wordt de linkerkant als onchristelijk en slecht beschouwd. Dit idee komt uit de Bijbel. De Openbaring van Johannes zegt dat zondaars zich aan de linkerkant van het Laatste Oordeel opstellen.

Loopt de zwarte kat van rechts naar links aan de andere kant staat dit voor geluk. De goede mensen staan aan de goede kant van het Laatste Oordeel.

Dat de rechterkant als de goede kant wordt beschouwd en de linkerkant als de slechtste, blijkt ook uit ons taalgebruik. Woorden met de root “link”, bijvoorbeeld linkish, duiden negatieve eigenschappen aan.

Omgekeerd hebben veel woorden van ‘rechts’ een positieve connotatie. “Rechts” of “goed” komen bijvoorbeeld van de pagina aan de rechterkant.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Waar komt het bijgeloof vandaan dat zwarte katten pech brengen?

Zwarte katten en bijgeloof: heksen en de middeleeuwen
Het bijgeloof over zwarte katten dateert uit de middeleeuwen – Beeld: Anja Bradesko

Vooral de christelijke religie heeft het bijgeloof rond de zwarte katten gevormd.

Maar een zwarte kat kon in de middeleeuwen echt ongeluk brengen: iedereen die een kat als huisdier hield, moest verwachten dat hij ervan beschuldigd zou worden. Hekserij om verbonden te zijn. Het was niet ongebruikelijk dat mensen die als heksen werden beschouwd, hun katten meenamen op de Uitvaart stapel werden verbrand.

In de middeleeuwen was het bijgeloof dat katten als spionnen werden gebruikt ook wijdverspreid.

Bovendien werden katten lange tijd geassocieerd met het donkere seizoen. Het zien van veel katten in de winter werd vaak gezien als Voorbode voor een zware sneeuwstorm.

Als je tegenwoordig in de winter katten op straat ziet, moet je oplettend zijn en het dier observeren. De kat is mogelijk ontsnapt.

Verder zijn de zwarte katten graag Halloween in verband. Naast decoraties met vleermuizen, pompoenen of spinnen, zijn er tal van motieven met zwarte katten.

Dit verband tussen Halloween en zwarte katten vindt ook zijn oorsprong in heksen. Het griezelige festival op 31 oktober, dat hier ook elk jaar populairder wordt, vindt ’s nachts plaats, wanneer de wereld van de levenden en die van de doden bijzonder dicht bij elkaar liggen. Duidelijk het hoogtepunt van het jaar van de heksen, die dan met hun zwarte katten op pad gaan.

Lees ook:   Sfinx namen

Terwijl elk kind dat zich op Halloween als heks wil verkleden, zeker blij zou zijn om een zwarte kat mee te kunnen nemen op zijn uitstapjes, bijgeloof schaadt de zwarte bontneuzen. In dierenasielen wachten veel zwarte bontneuzen op een liefdevol thuis waar ze zich op hun gemak voelen en vreugde kunnen brengen aan hun eigenaar.

Brengen zwarte katten geluk?

In sommige culturen en gebieden brengen zwarte katten zelfs geluk! – Afbeelding: Karolsejnova / Shutterstock.com

In Europa werden zwarte katten beschouwd als het beeld van de duivel, terwijl fluwelen poten in het oude Egypte aanbeden als goden Waren.

Zo kan worden gezien dat de katten geluk of ongeluk moeten brengen, afhankelijk van de cultuur.

In Azië zijn wuivende katten vandaag de dag nog steeds bekend als Gelukssymbool Gevierd.

Afhankelijk van de kleur hebben de zogenaamde “Maneki-neko katten” een andere functie. Figuren van zwart, zwaaiende katten Volgens de Japanse cultuur, beschermen tegen ziekten. Figuren van en zwarte katten zijn daarom erg populair als talismannen.

Dus volgens de Japanse cultuur brengt de zwarte kat geluk.

Zelfs in de islam worden zwarte katten niet gezien als voorbodes van ongeluk. Katten zitten – in tegenstelling tot zwarte honden – in de Islam als pure dieren.

In het Keltische cultuur katten werden vaak afgebeeld op amuletten. Het symbool van de kat moet kracht geven aan de eigenaar van het amulet, hem beschermen tegen moeilijke situaties en hem versterken.

Aan het begin van de 20e eeuw werden borden met geschilderde katten voor winkels of herbergen geplaatst. De kat stond als Symbool van onafhankelijkheid en had dus ook positieve connotaties.

In de Britse Midlands wordt ook gezegd dat zwarte fluwelen poten geluk brengen. Daar worden zwarte katten overwogen ideaal cadeau voor de bruiloft. De zwarte huistijgers symboliseren geluk en ware liefde in de Britse Midlands.

De waarheid over zwarte katten

Er zijn mensen die door bijgeloof wantrouwig staan tegenover zwarte mensen.arzen katten wel.

Lees ook:   De complete gids voor kattensedativa

Natuurlijk ontkennen ze met klem het geloof in bijgeloof.

Vaak hebben clichés over katten wortel geschoten in onze geest zonder dat we ons ervan bewust zijn: en toch beïnvloeden ze onze acties. Zelfs een zwarte kat die van rechts naar links rent of andersom is geen voorbode van iets. Dit is puur bijgeloof, dat zich vooral heeft ontwikkeld door religie en het tijdperk van de Middeleeuwen.

Er is echter geen reden voor deze scepsis.

Zwarte katten, zoals elke kat met een andere vachtkleur, zijn geschikt als huisdier.

Bovendien zijn de meeste katten die er zwart uitzien helemaal niet echt zwart. Dit wordt geïllustreerd wanneer schijnbaar zwarte katten er nogal roestkleurig uitzien in zonlicht.

Dit komt omdat de dieren vaak niet zuiver zwart zijn. Integendeel, ze hebben verschillende kleuren geërfd, die anders heersen vanwege genetica.

Trouwens, zwarte katten, die eigenlijk helemaal zwart zijn, zijn in het ras Bombay als Ras Standaard Beoogde.

Gouden of koperkleurige ogen geven de Bombay-katten een speciale uitstraling, die er fascinerend elegant en mooi uitziet voor ons.

Hoewel zwarte katten erg mooie dieren zijn, moeten ze in de Dierenasiel veel langer dan andere katten wachten op een nieuw thuis.

Dit komt waarschijnlijk niet alleen door bijgeloof. Misschien komt het ook omdat katten met een lichtere of kleurrijkere vachtkleur er op het eerste gezicht vriendelijker en betrouwbaarder uitzien.

Het ongeluk dat de fluwelen poten mensen moeten brengen, raakt hen in werkelijkheid zelf.

Eigenaren van zwarte katten hebben het ook moeilijker als de lieveling ’s avonds zijn weg naar huis niet vindt.

Bange katten verstoppen zich graag op donkere plaatsen. Het vinden van een zwarte kat is hier puur een kwestie van geluk.

Als een kat ontsnapt, is snelle actie vereist – ongeacht de vachtkleur van de kat.

Conclusie: Niemand hoeft bang te zijn voor zwarte katten

Beeld: Wasuta23 / Shutterstock.com

Alleen als de kat honger heeft, moet iedereen bang zijn voor de panter.

Dit geldt natuurlijk voor alle katten. Maar er is niets aan het wijdverspreide bijgeloof dat zwarte katten ongeluk brengen. Zwarte katten zijn net zo geweldige dieren en trouwe metgezellen zoals fluwelen poten met andere vachtkleuren. Mensen die op zoek zijn naar binnenkatten moeten de zwarte bontneuzen een kans geven – het is het waard.

Clichés over katten kunnen veilig worden genegeerd – er zit geen greintje waarheid in het bijgeloof van de zwarte kat.

Er bestaat niet zoiets als een zwarte kat die ongeluk brengt.

Als je zwarte binnenkatten krijgt, zul je snel merken dat een zwarte kat geen ongeluk aantrekt. Het tegendeel is waar. Een zwarte kat brengt geluk omdat het een liefdevolle en trouwe metgezel is.

Uitgelichte foto (boven): JOSE LUIS BORBOLLA / Shutterstock.com