Fascinerend kattengedrag: hersengevend – Daarom duwt je kat je een duwtje

Als katteneigenaar heb je zeker gezien hoe je kat zijn kop tegen voorwerpen wrijft of zijn soortgenoten en mensen duwt. Dit gedrag is typisch voor katten en wordt vaak gezien als een aangenaam en vertrouwend gebaar. Maar wat zit er precies achter?

Kat wrijft met haar hoofd over jonge vrouw

Brain-giving wordt gebruikt voor communicatie

Katten communiceren niet alleen via hun geluiden, maar ook met hun hele lichaam.

Head-giving is, net als veel ander gedrag, een belangrijk onderdeel van hun kattentaal. Het kan verschillende functies hebben. Eerst en vooral dient het echter communicatie en markering.

Omdat katten het gebruiken om hun feromonen te verdelen. Deze worden ook wel feelgoodferomonen genoemd, omdat ze overal worden verdeeld waar het dier zich prettig voelt.

In deze gevallen, FeromoonDeze zijn bijzonder Boodschappers, die individueel zijn voor elke kat.

De feromooncocktail van een kat is vergelijkbaar met de vingerafdruk van mensen. Als dit over de pheromonklieren wordt verdeeld, kunnen ze hun eigen persoonlijke geur achterlaten op objecten, dieren en mensen.

De pheromandklieren bevinden zich in verschillende delen van hun lichaam:

  • op de wangen
  • op de kin
  • op de lippen
  • aan de achterzijde
  • op de poten
Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Boodschappen via geuren

Door lichte wrijving worden hun geuren overgebracht en geven zo het object een zeer individuele aanraking.

Het bijzondere eraan:

Alleen katten kan deze fijne stoffen gebruiken met je neus waarnemen. Ze hebben geen effect op andere diersoorten en mensen.

Over het algemeen kunnen de berichten grofweg worden onderverdeeld in drie verschillende categorieën: er zijn ontspanning, harmonie en territoriale boodschappen.

Terwijl ontspannings- en territoriumberichten regelmatig worden verspreid, worden harmonieboodschappen gebruikt om de kittens te kalmeren, vooral na de geboorte. De kleine kittens krijgen een speciale geur van hun moeder, die hen kalmeert en zorgt voor harmonie binnen het gezin.

Katten “markeren” hun mensen door bijvoorbeeld met hun hoofd over hun benen te wrijven. – Beeld: Anna Pozzi – Zoophotos / Shutterstock.com

Nudging mensen en soortgenoten

Veel katten duwen hun baasjes bij de begroetingng liefdevol. Het toont dit gedrag ook in zijn soortgenoten.

Door de Hoofden geven zal de Boodschappers verdeeld over de pheromonklieren op het hoofd.

Mensen daarentegen kunnen deze geuren niet als een boodschap waarnemen. Je zult alleen merken dat je fluwelen poot je liefdevol duwt met zijn hoofd of poot.

Dit gebeurt vaak op de benen, handen of het hoofd van de persoon bij het langslopen of samen knuffelen.

Door haar gedrag wil ze je markeren en anderen laten zien dat je bij haar hoort. Het is dus ook een liefdevolle verklaring van genegenheid en een altijd positief teken.

Dit geldt ook voor hun soortgenoten.

Als twee katten elkaar vriendelijk en welwillend ontmoeten, kun je observeren hoe ze elkaar duwen en tegen elkaar knuffelen.

Lees ook:   Manx kattenbrokken

Door dit gedrag wisselen ze hun feromonen met elkaar uit en kunnen ze veel van elkaar leren. Want de unieke feromooncocktail vertelt de andere kat waar ze de laatste tijd is geweest en ook wat haar huidige stemming is.

Geuren om het milieu te markeren

De meubels, muren en alle voorwerpen van de omgeving van een kat zijn ook vaak voorzien van hun geuren.

Dit geldt niet alleen voor de krabpaal of je knuffelplek, maar ook voor fauteuils, deuren en nog veel meer. Op deze manier verspreiden ze hun geurnoot door hun hele huis en bepalen zo hun territorium.

Zelfs nieuwe items zoals een willekeurig geplaatste kartonnen doos kunnen op deze manier worden gemarkeerd en zijn dus een geaccepteerd onderdeel van hun rijk.

Ook worden objecten in hun territorium gemarkeerd door katten door hun hoofd te wrijven met feromonen. – Afbeelding: Seattle Cat Photo /Shutterstock.com

Hersenen voor meer aandacht

Als je kat je regelmatig het hoofdje geeft, dan zal ze zeker snel geleerd hebben hoe positief je op dit gedrag reageert.

Dienovereenkomstig gebruiken veel katten dit instinctief gedrag gericht.

Dan kan het gebeuren dat je kat je een duwtje geeft zodra hij aandacht van je verwacht en geaaid wil worden. Veel katten vertrouwen ook op dit succesvolle communicatiemiddel als een uitnodiging om samen te spelen of wanneer ze voedsel verwachten.

Kunstmatige feromonen tegen stress

Zoals met alle gedragingen van een kat, is het waar dat elke kat zijn eigen hoofd heeft.

Als uw dier u niet of slechts zelden duwt, is dit geen zorgen te maken.

Terwijl de ene kat voortdurend mensen en objecten in de omgeving duwt, kan een andere kat minder communicatief zijn. Ze zal andere manieren hebben om haar verbondenheid met jou te uiten.

Lees ook:   Omeprazol voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Maar degenen die het werkingsmechanisme van feromonen kennen, kunnen ze specifiek gebruiken. Dit is de reden waarom sommige fabrikanten kunstmatige feromonen aanbieden:

Ze zijn ontworpen om het welzijn te versterken en kunnen katten helpen kalmeren in stressvolle situaties.

Maar zelfs bij het samenbrengen van twee vreemde katten kan het nuttig zijn als de omgeving aangenaam ruikt voor het dier.

Voor dit doel worden feromonen aangeboden, bijvoorbeeld als verstuivers of in de vorm van kamersprays.

Uitgelichte afbeelding (boven): AAresTT / Shutterstock.com