Geheim onthuld: Daarom liggen katten zo graag in de gootsteen

Waarom houden de anders zo waterschuwe huistijgers ervan om uitgerekend in gootstenen te knuffelen en zelfs hun dure kattenmanden achter te laten? Dit ongewone fenomeen verbaast veel kattenbezitters. Maak je geen zorgen, experts weten het – de reden hiervoor is zelfs zeer bevredigend!

Kat ligt in de gootsteen

Goed nieuws voor alle katteneigenaren: als uw huisdier graag in de gootsteen kruipt, is dit een duidelijke indicatie dat het water uit uw kraan van hoge kwaliteit is.

Omdat katten niet alleen een zeer goede neus hebben bij mensen – experts geloven ook dat ze drinkwater van hoge kwaliteit kunnen herkennen.

Vervuiling en sterke geuren, zoals van chemicaliën of verouderde leidingen, zijn voor katten erg moeilijk te verdragen en houden ze daarom op afstand.

Vers uit de kraan

Deze aanpak verklaart ook waarom huistijgers liever uit de kraan drinken, zelfs als ze het risico lopen dat hun vacht per ongeluk nat wordt.

Dus als je fluwelen poot erg heet is op het koele water uit de kraan, kunnen jij en je gezin er zonder aarzeling van drinken.

Dit bespaart u de aankoop en het dragen van zware drankkratten en beschermt niet alleen uw portemonnee, maar ook het milieu.

Kat drinkt uit de kraan van de gootsteen
Katten houden van stromend water – waardoor de gootsteen je favoriete drinkplaats is – Beeld: GrashAlex / Shutterstock.com

Ergonomisch perfect gevormd

En er is nog een andere verklaring:

De vorm van klassieke wastafels past bij katten in hun fysieke anatomie. Ze kunnen zich ergonomisch perfect nestelen in de waskom, terwijl ze vanuit deze iets verhoogde positie goed in de gaten houden wat er om hen heen gebeurt.

En elke katteneigenaar weet hoe graag de viervoeters het bijhouden! In de hete zomermaanden biedt het porselein in de gootsteen ook een welkome verkoeling voor uw huisdier.

Kat koelt af in de gootsteen
De koele gootsteen is erg populair bij veel katten in de zomer – Zhuravlev Andrey / Shutterstock.com

De kat zoekt je nabijheid

Er is dus geen reden om je zorgen te maken als Minka, Maxi en Co. liever in de koele gootsteen liggen in plaats van in de knuffelmand, vooral in de zomer.

Zorg er wel voor dat je de waterschuwe dieren niet per ongeluk nat spat. Dat is wat katten leuk vinden niet.

Lees ook:   York Chocolate Cat kattenbrokken

Als het dier in de gootsteen stoort, bied hem dan gewoon alternatieve knuffelplaatsen aan. Ook in de badkamer, omdat katten liever op plaatsen verblijven waar hun mensen veel tijd doorbrengen.

Zie het als een compliment: je fluwelen poot geniet gewoon van je nabijheid!

Een kleine tip aan het einde: een druipende kraan kan een heerlijk spannend tijdverdrijf zijn, vooral voor kleinere huistijgers. De aanblik van hen die de druppels met hun poten proberen te vangen, compenseert het feit dat het poetsen van hun tanden eens even moet wachten!

Uitgelichte afbeelding (boven): Okssi / Shuterstock.com