Het juiste voer voor Britse korthaar katten

De Britse korthaar is een van de meest populaire kattenrassen in Duitsland. Vooral haar mooie, dichte vacht, waardoor ze er een beetje “bearish” uitziet en haar vaak fascinerende ogen maken de BKH een bijzonder kenmerk. Maar haar kalme karakter draagt ook enorm bij aan haar populariteit. In dit artikel zullen we kijken naar wat moet worden overwogen in termen van voeding bij de Britse korthaar kat en welk voedsel daarvoor geschikt is.

Britse korthaar voering

De voedingsbehoeften van de Britse korthaar kat

Net als elke andere kat is de Britse korthaar een carnivoor. De natuur heeft het lichaam van de kat perfect uitgerust voor het vangen en eten van kleine prooien: zijn superieure zintuigen, reactievermogen en veerkracht maken het een perfecte jager in combinatie met scherpe klauwen en tanden.

En het spijsverteringsstelsel is ook uitsluitend ontworpen voor het gebruik van vlees: dit kan gemakkelijk worden herkend door hun darmen. Terwijl herbivoren een zeer lange darm nodig hebben in verhouding tot hun lichaamsgrootte om voedselarme planten te verteren, hebben carnivoren zoals de kat een korte darm.

Voor een gezond dieet heeft de Britse korthaar veel vlees nodig. Dit omvat zowel spiervlees als slachtafval zoals het hart, de maag of de lever. Want goed kattenvoer moet altijd een prooidier van de kat zo goed mogelijk imiteren. Omdat de muis het beste voedsel voor katten is. Het wordt gegeten met huid, haar en alle slachtafval, zelfs de botten dienen als een calciumleverancier.

Er is weinig ruimte voor plantaardige componenten: katten kunnen plantaardige eiwitten niet goed gebruiken – granen, maïs of soja hebben geen plaats in kattenvoer. En ook koolhydraten kunnen de Britse korthaar niet goed verteren, katten missen de juiste enzymen.

Toch is een klein deel van de licht verteerbare groenten in kattenvoer logisch voor de Britse korthaar, het bevat vitamines, mineralen en vooral vezels. Deze laatste zijn gunstig voor de spijsvertering. 1-3% plantaardig voedsel bootst de maaginhoud van een muis na, wat ons terugbrengt naar het onderwerp natuurlijk en voor de soort geschikt kattenvoer.

Brits korthaar eten: dat is wat belangrijk is

BKH kattenvoer

De algemene regels voor gezonde kattenvoeding zijn ook van toepassing bij het voeren van Brits korthaar. Een geschikte voering voor Brits korthaar moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Vleesgehalte van ten minste 95%
 • Vlees en hoogwaardige slachtafval en bijproducten (bijv. hart, maag, lever, gevogeltehalzen, strotes)
 • Niet meer dan 5% plantaardige ingrediënten (1-3% is perfect)
 • Geen graan
 • Geen suiker
 • Geen kunstmatige toevoegingen: Conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, geleermiddelen of smaakversterkers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid bij katten

Let op: Als het om vlees gaat, hangt het af van de kwaliteit. Hier moet u letten op de verklaring van het voer: achter de aanduiding “vlees en dierlijke bijproducten” kan onsmakelijk slachtafval zoals snavels, veren, klauwen, borstelharen of zelfs urine schuilgaan.

Lees ook:   Kat bloedt uit de mond: oorzaken, behandeling en preventie

Fabrikanten van hoogwaardig kattenvoer geven altijd precies aan welke producten ze gebruiken. Dus, bijvoorbeeld, “samenstelling: 95% kip (spiervlees, harten, keel, bouillon, lever).

Verschillende soorten vlees of vis kunnen afwisselend worden gevoerd, maar te veel variatie kan ook snel leiden tot voedselweigering.

Nog meer tips over het herkennen van een goede voeding voor katten vind je in onze gids!

Droogvoer voor de Britse korthaar kat?

Brits korthaar kattendroogvoer of natvoer

De vraag of nat of droogvoer beter geschikt is voor Britse korthaar katten is eenvoudig te beantwoorden.

Naast de samenstelling en kwaliteit van de ingrediënten is vocht ook enorm belangrijk voor Britse korthaar katten.

Want net als andere bontneuzen is BKH lui om te drinken.

Katten absorberen het grootste deel van hun vochtbehoefte via hun voedsel – ze stammen immers oorspronkelijk af van de Falbkat, die afkomstig is uit het Midden-Oosten, een zeer droog gebied.

Droogvoer voor Britse korthaar katten is dus geen goed ideee. Een natvoer bevat gemiddeld 80% vocht – net als muizen. Droogvoer daarentegen komt in vergelijking op slechts 10%. Droogvoer heeft ook een hoge energiedichtheid en is daarom moeilijk te verteren, waarvoor het lichaam van de kat extra vocht nodig heeft.

Als een kat te weinig vocht krijgt, neemt het risico op urinewegen en nierziekten sterk toe.

Een Britse korthaar mag hierdoor geen droog voedsel krijgen:

Door de productie bevat het veel te veel plantaardige ingrediënten, vaak meer dan 30%. Dit is verre van de 1-3% die geschikt zou zijn voor de soort.

Bovendien bevat droogvoer meestal conserveermiddelen en antioxidanten, zonder welke het veel te snel zou bederven. Ook smaakversterkers zijn niet ongewoon, de kleine kroketten worden meestal ook bespoten met vet en bevatten suiker. Dit laatste gaat meestal schuil achter aanduidingen als “appelpulp” of “bietenpulp”, de diervoederindustrie is erg inventief.

Zonder deze trucs zou geen enkele kat, inclusief de BKH, droogvoer als voedsel herkennen, laat staan accepteren.

Conclusie: Voor de gezondheid van uw Britse korthaar kat is een hoogwaardig natvoer optimaal.

Heb je speciaal voedsel nodig voor de Britse korthaar kat?

Sommige fabrikanten bieden nu naar verluidt voedsel aan dat speciaal is afgestemd op de meest populaire kattenrassen. Voor de BKH is er bijvoorbeeld “Royal Canin British Shorthair Adult”, evenals een andere variant voor kittens.

Als je beter kijkt, bestaat het voer grotendeels uit rijst, maïs en plantenresten. De argumenten waarom Royal Canin British Shorthair Adult en Kitten zogenaamd perfect zouden moeten zijn voor het voeren van Britse korthaar katten zijn naar onze mening vrij dun.

Maar heeft Brits korthaar echt een ander voedsel nodig dan andere kattenrassen?

Naar onze mening niet, voedsel “gematcht” op verschillende rassen is een reclameverhaal. Er wordt een argument verzonnen en de reclame overtuigt de klant ervan dat een probleem is opgelost dat eigenlijk niet bestaat.

Uit liefde voor hun huisdieren nemen veel katteneigenaren of zelfs fokkers hun toevlucht tot zo’n “speciaal voedsel”.

Onze tip: Bij een hoogwaardig natvoer met een hoog vleesgehalte en zonder toevoegingen zijn huisdiereigenaren ook het beste te adviseren bij de British Shorthair. Waarbij er een paar kleine eigenaardigheden zijn om te overwegen:

Britse korthaar tend te zwaar

BKH-katten hebben een gedrongen lichaamsbouw, die ze samen met de dichte vacht een sterk uiterlijk geeft. Bovendien hebben katten van het ras overgewicht.

En dat is nog een reden waarom droogvoer niet geschikt is voor BKH: het heeft een veel hogere energiedichtheid dan natvoer. Dit betekent dat een kleine hoeveelheid droogvoer veel calorieën bevat, maar het dier niet echt vult.

Zodat uw Britse korthaar niet te mollig wordt, moet u deze regelmatig wegen en ook de voedselrantsoenen precies meten.

Een voeding van 3 tot 5 kleine porties verspreid over de dag helpt ook beter tegen cravings dan bijvoorbeeld twee grote maaltijden. BKH zou liever spaarzaam traktaties als beloning moeten krijgen.

Naast het juiste voedsel in de perfecte hoeveelheid, moeten katteneigenaren ervoor zorgen dat de Britse korthaarkat voldoende beweegt. Dit maakt het voor haar gemakkelijker om het gewicht vast te houden. Dagelijks spelen is verplicht, vooral voor huiskatten. Freigang of een soortgenoot verhoogt de activiteit van de dieren zonder tussenkomst van mensen.

Lees ook:   Mogen katten melk drinken?

Gezondheidskenmerken van Brits korthaar

De BKH is een zeer robuust kattenras. Er zijn nauwelijks ziekten die opvallend vaak bij haar voorkomen.

Vrij zelden leidt Brits korthaar tot erfelijke ziekten zoals HCM (hypertrofische cardiomyopathie, hartaandoeningen) en PKD (polycystische nierziekte).

Het type voeding heeft geen invloed op het voorkomen of verloop van deze ziekten, dus een speciaal BKH-voer voor preventie is absolute onzin.

Zodat uw Britse korthaar kat kan genieten van een lang, gezond leven, is een natuurlijk leven de beste keuze. Het biedt alle voedingsstoffen die nodig zijn en voldoende taurine om de hartfunctie te stimuleren.

Het is belangrijk dat u het gewicht van uw BKH in de gaten houdt, dan kan overgewicht de gewrichten beschadigen, leiden tot diabetes mellitus of leverziekte.

Onze aanbeveling: Het beste voedsel, ook voor Britse korthaar katten

Kattenvoer voor BKH (British Shorthait)

In onze kattenvoertest hebben we inmiddels veel verschillende merken en rassen onder de loep genomen en laten testen door onze 5 katten.

Ook voor Brits Korthaar kunnen we onze testwinnaar ANIfit zonder beperking aanbevelen:

 • 99% vleesgehalte in Zweedse voedselkwaliteit
 • Grondstoffen van de hoogste kwaliteit
 • Complete voeding: Bevat alle voedingsstoffen die nodig zijn
 • Aangevuld met functionele kruideningrediënten
 • Voorzichtig verwerkt en zonder kunstmatige toevoegingen
 • 100% transparante verklaring

Hier vindt u onze gedetailleerde ANIfit kattenvoertest

Voerwissel bij BKH

Als je je Britse korthaar wilt laten wennen aan een nieuw voedingsmiddel, dan is het het beste om stap voor stap verder te gaan.

Meng een klein beetje van het nieuwe voedsel met het oude. Als ze dit mengsel eet, kun je het bij de volgende voeding verhogen.

Zo kunt u uw kat geleidelijk meer van het nieuwe en minder van het oude voedsel geven.

Vooral de omzetting van droogvoer naar natvoer is lastig. De reden hiervoor is de verschillende consistenties en lokstoffen in droogvoer.

U kunt nog meer tips krijgen voor het veranderen van het voedsel voor Britse korthaar katten in onze gids.

BKH kittens laten wennen aan voedsel

Vanaf de 6e levensweek kan een BKH kitten langzaam worden geïntroduceerd in nat kattenvoer parallel aan moedermelk of opfokmelk.

Om dit te doen, moet je het voedsel goed verpletteren met een vork en verdunnen met een beetje water of opfokmelk.

Vanaf de leeftijd van 8 tot 10 weken kunnen Britse korthaar kittens ook goed omgaan met puur voedsel.

Kleine katten kunnen niet veel tegelijk eten , maar ze hebben veel calorieën nodig om te groeien. Daarom moet u uw BKH kitten 5 tot 7 keer per dag voer aanbieden. Kittens mogen zoveel eten als ze willen. Je kunt je grofweg oriënteren op de voedingsaanbeveling voor volwassen dieren (4-6 kilo lichaamsgewicht).

Overigens is speciaal kittenvoer overbodig, naar onze mening ook een uitvinding van de diervoederindustrie. In het wild eten kittens ook dezelfde muizen als hun moeder…

Een hoogwaardige voering voorziet een groeiende Britse korthaar van alle voedingsstoffen die het nodig heeft.

Nog meer tips voor het voerenU kunt meer te weten komen over kittens in onze gids.

Resultaat

Voor Britse korthaar katten is het het beste om te reiken naar een hoogwaardig en natuurlijk natvoer. Je moet liever uit de buurt blijven van droog voedsel. Let op het gewicht van uw kat, want BKH heeft vaak overgewicht.

Speciaal voedsel voor dit kattenras is een reclametruc en absoluut onnodig.