Haaruitval: De kat likt bont weg – waarom?

Van katten is bekend dat ze hun vacht schoon houden door regelmatig te borstelen. Maar de verzorging van de kat kan ook pathologische eigenschappen aannemen. Als katten zichzelf kale plekken likken, moet de oorzaak van dit gedrag dringend worden onderzocht.

Kat likt bont weg

Je hebt haaruitval bij je kat ontdekt, misschien zelfs kale plekken in de vacht? Hoogstwaarschijnlijk is de oorzaak hiervan Katachtige zelf geïnduceerde alopecia (FSA). Klinkt ingewikkeld? Maar het is in principe gemakkelijk uit te leggen: je kat likt bont weg. Dit is veruit de meest voorkomende reden voor haaruitval bij katten.

Door een verhoogd reinigingsgedrag de kat zelf zorgt voor zijn haaruitval en kale plekken in de vacht van de kat tijdens het likken van alopecia.

Dit gedrag wordt niet eens opgemerkt door veel katteneigenaren – die bijhouden hoe vaak de kat zichzelf schoonmaakt …

Pas wanneer de haaruitval wordt opgemerkt, weet de persoon dat er iets mis is. Duidelijke tekenen van katachtige zelfgeïnduceerde alopecia zijn onder meer:

  • De kat braakt vaak haarballen
  • Er zitten haren in de ontlasting
  • Er zijn gebieden in de vacht die de kat met de tong kan bereiken: vooral de buik is vaak aangetast, maar ook de binnenkant van de dijen.

Jeuk is de meest voorkomende reden voor FSA

In ongeveer driekwart van de gevallen is jeuk de trigger voor een kat die kale plekken likt.

Ze probeert de jeuk tegen te gaan door lichaamsverzorging met likken en knabbelen. Als gevolg hiervan worden veel haren onvermijdelijk uitgescheurd en zo komt het op de kale plekken in de vacht.

Lees ook:   Ragdoll verzorging

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor jeuk:

  • Parasieten zoals mijten of vlooien
  • Een allergie
  • Andere huidziekten, zoals een huidschimmel

De kat likt vacht weg – parasieten behoren ook tot de mogelijke oorzaken

Ectoparasieten, d.w.z. Parasieten zoals mijten of vlooien, die op het lichaam van de kat leven, behoren tot de meest voorkomende oorzaken van alopecia. Ze veroorzaken ernstige jeuk, waarop katten reageren met verzorging.

Naast de kale plekken in de vacht van de kat, zijn roos, roodheid van de huid of zelfs ontsteking andere symptomen van parasitaire besmetting bij katten. Vlooien zijn ook te herkennen door de vacht uit te kammen met een vlooienkam: vlooienuitwerpselen op de kam zijn een zeker teken.

Mijten en vlooien moeten worden behandeld met een geschikt spot-on preparaat. Bovendien moet met vlooien het hele appartement worden “ontsnapt”, omdat een hernieuwde besmetting van kat of mens anders onvermijdelijk is.

Kale plekken in de vacht van de kat, zoals hier op de achterpoot, kunnen vele redenen hebben
Kat met kale plek op achterpoot – Afbeelding: Nils Jacobi / Shutterstock.com

Allergieën kunnen ook oorzaken zijn van kale plekken in de vacht van de kat

Naast parasieten, Allergieën bij katten de oorzaak zijn van jeuk en dus meer oplikken tot kale plekken.

In de meeste gevallen worden allergieën bij katten veroorzaakt door omgevingsinvloeden of hun voedsel. Katten kunnen bijvoorbeeld ook allergisch zijn voor verschillende pollen. In het geval van diervoeders worden kunstmatige toevoegingsmiddelen voor conservering of de visuele en smaakverbetering van het diervoeder ervan verdacht allergieën te veroorzaken.

Naast jeuk en de bijbehorende reinigingsdwang kunnen symptomen zoals winderigheid, diarree, braken en roodheid van de huid wijzen op een allergie bij katten.

Bepalen waar een kat allergisch voor kan zijn is niet zo eenvoudig, hiervoor moet zijn omgeving precies worden geanalyseerd. Voor voer moet u vertrouwen op een natuurlijk natvoer zonder graan en zonder additieven.

Lees ook:   Voor het eerst buiten – Zo laat je je kat wennen aan de vrijheid

Pijn kan ook een trigger zijn voor pathologische reiniging

Maar niet alleen jeuk kan achter alopecia bij katten zitten: pijn kan ook de oorzaak zijn. Haarloosheid op de buik kan bijvoorbeeld wijzen op een pijnlijke blaasontsteking.

Haaruitval bij de kat op de buik
De kat heeft gelikt haar op zijn buik – Afbeelding: Firn / Shutterstock.com

Hyperthyreoïdie

Hyperthyreoïdie komt voor bij ongeveer elke tiende kat vanaf de leeftijd van acht jaar. Bij deze hormonale ziekte kan bijzonder frequente reiniging optreden. Andere symptomen zijn lethargie, frequent drinken, braken en verlies van eetlust.

De behandeling van hyperthyreoïdie kan worden uitgevoerd met medicatie of een operatie, afhankelijk van de ernst ervan.

De kat likt zijn vacht vanwege stress

Als de kat zijn vacht likt, kan het ook een stressreactie zijn. Dit wordt de psychogene lekkage alopecia. Overmatige lichaamsverzorging dient de fluwelen poot hier als uitlaatklep tegen stress.

Dit is echter echt een zeldzaamheid bij fluwelen poten, volgens studies is stress slechts de trigger bij één op de 10 katten met kale plekken in hun vacht.

Vooral veranderingen gaan vaak gepaard met veel stress voor katten. Mogelijke oorzaken en redenen voor stress kunnen bijvoorbeeld zijn:

  • Een zet
  • Een nieuw huisdier
  • Een geliefd dier of mens sterft
  • Schijnbaar kleine veranderingen zoals nieuwe meubels

Sommige fluwelen poten zijn hier erg gevoelig. Om stress te voorkomen, moeten wijzigingen indien mogelijk voorzichtig worden aangebracht. Bovendien kunnen feromonen of een voedingssupplement met L-theanine worden gebruikt.

Wanneer moet de kat naar de dierenarts?

Als de kat kale plekken in zijn vacht heeft gelikt, is een bezoek aan de dierenarts over het algemeen een goed idee. Aan de ene kant kan de dierenarts een plaag van parasieten ophelderen en een pijnlijke ziekte uitsluiten als de oorzaak van uw trouwe viervoeter.

Lees ook:   Selkirk Rex kattenluik

Bovendien kan een dierenarts los haar uit het getroffen gebied van de vacht onderzoeken: op basis van de haarwortels en de conditie van het haar kan hij met zekerheid vaststellen dat de kat de vacht zelf heeft uitgelikt. Er kan dus veilig worden gezegd dat FSA of psychogene lekkage-alopecia aanwezig is.

Een dierenarts zal ook huidproblemen detecteren en tips en hulp bieden bij het diagnosticeren van een allergie. Dus als je kat zijn vacht weglikt en al kale plekken heeft, dan moet je huistijger zeker naar de dierenarts!

Uitgelichte foto (boven): Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com