Kat eet geen natvoer – Hoe “droogvoerjunkies” te overtuigen

Voor katten is een dieet met een hoogwaardig natvoer of BARF het gezondst. Helaas hangen veel fluwelen poten aan droog voedsel en worden ze niet zo gemakkelijk ontraden. Eet je kat geen natvoer? Dan heb je een pittige taak voor de boeg, maar met onze tips en veel geduld gaat de voerwissel wel lukken!

Kat eet geen natvoer

Waarom je kat geen droogvoer mag eten

Regelmatige lezers van kattenspullen zullen het waarschijnlijk al weten: We zijn absoluut geen fans van droogvoer. We kunnen deze afkeer onweerlegbaar rechtvaardigen:

Dit zijn echt goede redenen waarom je kat geen droogvoer zou moeten eten.

Het grootste probleem met droogvoer voor katten is het gebrek aan vocht. Als een kat uitsluitend met TroFu wordt gevoerd, lijdt hij aan permanente uitdroging, tenzij je echt veel dagelijkse moeite doet om het dier aan te moedigen om te drinken.

Gebruikelijke tips zoals “zet altijd een drinkbak op de voederplaats” zijn bij lange na niet voldoende om de dieren van voldoende water te voorzien.

In geval van uitdroging worden de nieren en urinewegen van de kat niet voldoende gespoeld. Dit bedreigt urineweginfecties, urinestenen en, in het ergste geval, nierziekten.

Nierziekte is de nummer 1 voortijdige doodsoorzaak bij katten in Duitsland!

Een goed kattenvoer moet zo dicht mogelijk bij de favoriete prooi van de kat komen, d.w.z. de muis: een vleesgehalte van 95%, 80% vocht en maximaal 1-3% plantaardige ingrediënten en vezels, evenals een kleine hoeveelheid botten.

Kat eet alleen droogvoer
Beeld: Helena Nechaeva / Shutterstock.com

Dat is de reden waarom sommige katten alleen droogvoer eten en natvoer weigeren

Je kat eet geen natvoer en houdt koppig vast aan haar droogvoer? Allerlei lokstoffen en trucs van de voerfabrikanten zijn hiervoor verantwoordelijk. Want de fabrikanten hebben natuurlijk een grote interesse in katten die alleen hun merk willen eten.

Droge voedinghet bestaat voornamelijk uit goedkope bijproducten en plantenafval. Gecombineerd met een paar kunstmatige smaakstoffen, een vleugje smaakversterkers, wat vet, een snufje verborgen suiker of een vleugje jus smakend eiwithydrolysaat, raakt elke kat in een mum van tijd verslaafd aan het spul.

De kat zal droogvoer verkiezen boven natvoer van hoge kwaliteit – en veel mensen denken nog steeds dat je iets goeds doet voor hun huisdier – de kat moet immers weten wat goed voor je is?

Maar dat is niet precies het geval – het is JOUW taak om aandacht te besteden aan een gezond kattendieet!

Droogvoer EN natvoer – waarom gemengde voeding meestal niet werkt voor katten

Het grote voordeel van droogvoer is dat het snel en schoon gevoerd kan worden. Daarnaast kun je de kom ook ’s ochtends vullen voordat je naar je werk gaat. Veel katten verdelen het voedselrantsoen.

Zoveel katteneigenaren proberen het met een gemengde voeding van droogvoer en een of twee porties natvoer per dag. Helaas werkt dit op de lange termijn maar in zeer weinig gevallen. Na verloop van tijd geeft de kat de voorkeur aan droogvoer. Dan laat ze het natte eten achter en vraagt met een verontwaardigde uitdrukking om TroFu in haar etensbak.

Lees ook:   Tiffany hypoallergeen

Eet je kat geen natvoer meer? Om deze problemen te voorkomen, raden we katteneigenaren aan om alleen natvoer te voeren.

Overigens zijn er nu ook goede oplossingen voor werkende mensen, bijvoorbeeld automatische feeders, die ook met natvoer kunnen worden uitgerust.

Als de kat niet van natvoer houdt – dus je laat hem eraan wennen

Als eerste stap moet je fluwelen poot helemaal natvoer leren kennen. Naast haar voerbak met droogvoer, moet je bij elke maaltijd een kom natvoer een dag of twee naast haar zetten.

Zodat ze er een voorproefje van kan krijgen, misschien zelfs kan proberen. In ieder geval koppelt ze het nieuwe type voedsel in de eerste plaats aan voedselinname.

Kat weigert natvoer: de houten hamermethode

Beeld: Svetlana Rey / Shutterstock.com

Het is het proberen waard om uw kat gewoon voor een voldongen feit te stellen: vanaf nu is er alleen nog maar natvoer!

Er zijn drie dingen om in gedachten te houden:

  1. Haal alle droge voedselvoorraden het huis uit. Je kat ruikt wanneer haar gebruikelijke voer nog beschikbaar is, waardoor ze een extra dikke koppigheid zal hebben.

  2. Misschien weigert je kat te eten. Dit is niet slecht voor gezonde katten zonder overgewicht. Zo’n “hongerstaking” kan tot 24 uur duren zonder haar gezondheid te schaden. Als ze kleine hoeveelheden natvoer eet, wordt deze periode verlengd.

  3. Er mogen geen traktaties zijn tijdens de omschakeling, zodat uw kat haar eetlust er niet mee bevredigt.

Als je kat na een radicale verandering kleine porties natvoer begint te eten, dan heb je de helft van de strijd al gewonnen. Blijf erbij en geef niet toe. Serveer haar het natte voedsel in een goed humeur en met een positief charisma. Na verloop van tijd zal uw kat meer eten, zodat haar eetgewoonten weer normaal worden.

In deze variant kunnen natuurlijke voederconversiehulpmiddelen zoals kippenhartkorrels helpen doorbreken.

Veel katteneigenaren falen in deze methode omdat ze de onbegrijpelijke en beledigde blikken van hun kat niet kunnen verdragen. Natuurlijk zal ze er alles aan doen om je te laten toegeven. Je moet dus voorbereid zijn op dit gedrag.

Kat eet alleen droogvoer: geleidelijke aanpassing

Wennen aan de nieuwe consistentie

Als uw kat nog nooit of slechts zeer zelden natvoer heeft gegeten, moet u haar eerst laten wennen aan de nieuwe consistentie.

Om dit te doen, bevochtigt u het droge voedsel licht met water. Dit kan het beste worden gedaan met een schone bloemenspuit, zodat het voedsel gelijkmatig kan worden bevochtigd.

Als je kat dit accepteert, kun je het voer van maaltijd tot maaltijd wat meer bevochtigen.

De substitutiemethode

Uw kat zal het goed doen met de vochtige consistentie van het voerHt? Dit is een groot eerste succes. Nu is het tijd voor de daadwerkelijke voerwissel.

Maak het vorige voedsel zoals gewoonlijk nat en roer er vervolgens voorzichtig een halve theelepel natvoer door.

Doe dit mengsel bij elke maaltijd voor haar totdat ze alles betrouwbaar eet. Als dit het geval is, kunt u de hoeveelheid natvoer met nog een halve theelepel verhogen.

Op deze manier verhoog je de hoeveelheid natvoer stap voor stap, in ruil daarvoor verminder je de hoeveelheid droogvoer dienovereenkomstig.

Als uw katten weigeren te eten en de kom laten staan, moet u de hoeveelheid natvoer een beetje verminderen.

Op deze manier zult u er zeker in slagen om uw kat te laten wennen aan natvoer.

Om ervoor te zorgen dat u de hoeveelheden voedsel niet uit het oog verliest, kunt u hier een gratis verlanglijstje downloaden om af te drukken:

Hoe lang duurt het voordat de kat natvoer eet?

Een radicale verandering met mogelijke hongerstaking duurt 1-2 dagen.

Een geleidelijke acclimatisatie aan het nieuwe voer met de substitutiemethode duurt meestal 2 weken. Voor bijzonder koppige katten die geen natvoer willen eten, kan het zelfs tot 6 weken duren.

Je hebt dus geduld nodig – maar het is de moeite waard als de kat alleen gezond voedsel eet in het volgende.

Meer tips:

Uitgelichte foto, bovenaan: Koldunov Alexey