Nemen katten afscheid voordat ze sterven?

Wanneer je eigen kat overlijdt, is het voor elke katteneigenaar een moeilijke tijd. Haar dood is een bitter verlies: je hebt immers veel tijd met je lieveling doorgebracht, jarenlang genoten van de genegenheid van je kat.

Maar hoe gedragen katten zich voordat ze sterven? Trekken ze zich terug? Of nemen katten afscheid voordat ze sterven? Dit artikel is op zoek naar antwoorden op deze vragen.

Zeg vaarwel tegen katten voordat ze sterven

Hoe gedragen katten zich voordat ze sterven?

Katten sterven
Veel katten verstoppen zich om te sterven – Beeld: abydos / Shutterstock.com

“Dieren weten niet dat ze doodgaan”

Toch zullen katten waarschijnlijk aanvoelen wanneer er iets mis met hen is.

Veel katten trekken zich terug als ze pijn hebben. Dergelijk gedrag is essentieel voor overleving in de natuur – zieke dieren verbergen zich zodat ze geen gemakkelijke prooi zijn.

Het gebeurt dus vaak dat katten zich verstoppen wanneer het stervensproces begint.

Andere katten, aan de andere kant, zoeken de nabijheid van de bekende mens wanneer ze ziek zijn of pijn hebben. Vermoedelijk vertrouwen ze hun mensen bijzonder sterk, zijn ze minder eenlingen van karakter dan andere fluwelen poten. Misschien hopen ze op hulp, of hebben ze de nabijheid nodig om zichzelf te kalmeren.

Maar afscheid nemen van kattenvoordat ze sterven?

Dat is heel goed mogelijk. Elke kat heeft een ander karakter, gaat anders om met het benaderen van de dood. De verbinding met haar mensen is ook voor elke kat anders, maar meestal is het een bijzonder belangrijke relatie: haar mensen waren een belangrijk onderdeel van haar leven, dus het is denkbaar dat ze haar nabijheid weer zal zoeken om afscheid te nemen.

Lees ook:   Metronidazol voor katten: Gebruik, Dosering & Bijwerkingen

Bijvoorbeeld Er zijn veel gevallen geweest waarin katten alleen sterven aan ouderdom of ziekte wanneer een familielid thuis is gekomen.

Of waarin stervende katten urenlang apathisch liggen, om zich vervolgens weer tegen de menselijke hand te nestelen…

Kat Oscar voelt dood

Een flagrant voorbeeld van wat een gevoel van dood katten kunnen hebben is kater Oscar. Hij woont in een bejaardentehuis in Rhode Island, USA.

Daar is hij een van de vele therapiekatten die het dagelijks leven van de bewoners in het verpleeghuis moeten verfraaien. Net als de andere katten loopt hij van kamer naar kamer en laat zich aaien door de oudere bewoners.

De situatie is anders wanneer Oscar met een van de senioren in bed gaat liggen en zijn plaats niet verlaat. Vaak stierven deze mensen slechts enkele uren na de daders! Oscar heeft een gevoel van wanneer het leven opraakt. Hij herkent tekenen die voor ons verborgen blijven.

Oscar heeft al zo vaak gelijk gehad dat het personeel van de Altenheits nu al de nabestaanden informeert als de kat de wacht houdt in het bed van een bewoner.

Dus waarom zou een stervende kat zich niet bewust zijn van wat ermee gebeurt? Is het niet waarschijnlijk dat ze het gevoel hebben dat er een einde aan komt?

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Hoe een stervende kat te helpen

Kat laten inslapen
Beeld: catinrocket / Shutterstock.com

Het maakt niet uit of je eigen kat zich verstopt of naar je toe komt als hij voelt dat er iets mis is:

Kattenliefhebbers kunnen het dier zelfs in hun moeilijkste uren zien steunen.

Vaak weigeren katten te eten en verliezen ze veel gewicht. Wanneer katten sterven, kalmeer je jezelf vaak door te spinnen. Ze merken dat er iets mis is met hun lichaam en hun gezondheid en zijn op zoek naar een rustige plek om zich terug te trekken.

Dit is wat je kunt doen voor je fluwelen poot als je voelt dat ze op het punt staat te sterven:

  1. Als je kat zich verstopt: Respecteer de plaats die ze heeft gekozen. Probeer ze nergens anders mee naartoe te nemen.
  2. Je moet haar regelmatig controleren. Zo kun je beoordelen of ze pijn heeft.
  3. Laat je kat zien dat je er voor hem bent. Maar duw ze niet!
  4. Geef je kat voedsel en water, maar dring het haar niet op.
  5. Je moet proberen rust en vertrouwen uit te stralen, ook al is het moeilijk. Katten hebben fijne antennes voor hoe het met hun baasje gaat.
  6. Geef een Dierenarts voor een huisbezoek. Misschien is het gewoon een ziekte of pijn achter het gedrag van je kat. Dierenartsen kunnen de toestand van uw kat goed beoordelen en het lijden verlichten met pijnstillers.
  7. Mocht u uw Een kat euthanaseren laten? Als er geen hoop meer is en de kat pijn heeft, is het beter om hem los te laten. Zelfs voor euthanasie doen sommige dierenartsen huisbezoeken. Dit bespaart de kat een hoop stress in zijn laatste uren.
Lees ook:   Laat uw kat chippen – Waarom het zinvol is + informatie over kosten

Het al dan niet euthanaseren van uw kat is waarschijnlijk de moeilijkste beslissing die katteneigenaren moeten nemen. Uiteindelijk is het een kwestie van Reden, die u samen met de dierenarts moet ontmoeten:

Als het dier lijdt, zijn levensverwachting heeft bereikt als gevolg van leeftijd of terminaal ziek is, is euthanasie de meest redelijke manier.

Voordat het stervensproces onnodig aansleept, kan de geliefde fluwelen poot zo zachtjes in slaap vallen. Een medicijn vertraagt haar hartslag totdat haar hart eindelijk helemaal stopt met kloppen.

Afscheid nemen van de kat

De Afscheid van uw eigen Kat is voor iedereen Kattenbezitters een moeilijke tijd. Rouw Over de Verlies van Dier is maar al te begrijpelijk.

Mocht je dit erg hebben? Ervaring We hebben dat net gedaan, we zijn in Gedachten met jou. We wensen je veel sterkte om hier doorheen te komen! Bewaar uw Lieveling in goed geheugen.

Maak een fotoalbum zodat u uw special kunt onthouden Verbinding kan het onthouden. Ieder Afscheid is moeilijk – maar de ene dag zie je elkaar op de andere Kant weer, aan de andere kant Kant van de Regenboogbrug…

Aanbevolen lectuur: Braken bij katten – Wanneer moet je naar de dierenarts?