Kat of kater – Wat past beter bij jou?

Kat of kater – Wat past beter bij mij? Veel toekomstige katteneigenaren stellen zichzelf deze vraag. En de vraag is heel terecht, er zijn immers zeker verschillen tussen vrouwelijke en mannelijke katten.

Kat of kater

In dit artikel

 • leer de verschillen tussen kat en kater
 • Ik help u graag beslissen of een kat of een kat meer geschikt voor u is
 • Ik leg je uit waarom het belangrijk is om zowel koningin als reu te laten castreren
 • je zult ontdekken of je liever kater of kat als tweede kat moet nemen
 • je leert hoe je het geslacht bij kittens kunt herkennen

Verschillen tussen kat en kat

Als u nadenkt over welke kat bij u past, dan is de vraag naar het geslacht van de kat niet zo belangrijk. Elke kat heeft zijn eigen karakter: er zijn wilde kattendames en angstige katten. Er is de “typische” waaghalskat en de “typische” diva-koningin.

Het is optimaal als u wat tijd kunt doorbrengen met uw potentiële toekomstige kat. Zo leer je haar personage een beetje kennen en maak je een betere beslissing.

Er zijn echter al een paar kenmerken die worden toegewezen aan de respectieve geslachten bij katten. De vraag of kat of kat beter bij je past is dan ook terecht. Zelfs met deze verschillen tussen katten en katers bewijzen uitzonderingen de regel!

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Kater – Knuffelig en rustig

Mannelijk verschil met koningin
Jonge katten houden van vechten – maar ook mannelijke katten worden als erg knuffelig beschouwd – Foto: AltamashUrooj / shutterstock.com

Gecastreerde katers hebben de reputatie bijzonder knuffelig te zijn. Bovendien zijn gecastreerde mannetjes vrij kalm en ontspannen, brengen ze veel tijd door met dutten.

Wat zeker waar is: mannetjes zijn groter, sterker en zwaarder dan vrouwelijke katten. Dit is trouwens bij elk kattenras het geval. Dit ziet er natuurlijk veel imposanter uit, waaraan ook het langere snorhaar en de meestal grote, ronde kop bijdragen. Dit laatste afhankelijk van het ras.

Jonge katten spelen graag rangspelletjes. Bij het vechten en ravotten meten ze onderling hun kracht. Over het algemeen is hun speelinstinct groter dan dat van kattendames.

Wat helaas vaak het geval is: Katten wagen zich verder van het huis als ze free-walkers zijn. Natuurlijk brengt dit gevaren met zich mee, vooral van autoverkeer. Vooral ongecastreerde katers maken vaak dagenlange uitstapjes als ze een rolly cat ruiken. Ze leggen zeker enkele kilometers af.

Ongecastreerde mannetjes hebben ook vaak ruzie met soortgenoten, of het nu gaat om hun territorium of de koningin van hun keuze. De lange, lange reizen en de uitstroom van de (niet-geïmptereerde) mannelijke katten is ook de reden waarom hun levensverwachting gemiddeld onder hun vrouwelijke soortgenoten ligt.

Typische kater is ook de urinemarkering van hun territorium – in het ergste geval uw appartement. Omdat dit gedrag hormoongestuurd is, helpt castratie hier ook. Dit moet echter niet te laat worden gedaan: zodra een kat de markering heeft verkregen, stopt hij vaak niet, zelfs niet na castratie.

Nogmaals in één oogopslag – speciale kenmerken van katers:

 • Katers zijn knuffelig en rustig als ze gecastreerd worden.
 • Ze houden ervan om te vechten en te ravotten met andere katten
 • Mannelijke katten bewegen zich verder van het huis dan koninginnen, vooral niet-gecastreerde katten.
 • Mannetjes zijn groter, sterker en zwaarder dan vrouwelijke katten, ze zien er imposanter uit.
 • Kattenwelpen hebben de neiging om hun territorium met urine te markeren als ze niet te laat worden gecastreerd of gecastreerd.

Vrouwelijke katten – Onafhankelijke meesterjagers

Kat en kater verschillen
Vrouwelijke katten hebben een sterk jachtinstinct en zijn onafhankelijker van mensen dan katers – Beeld: Pixabay.com

Kattendames zijn onafhankelijker van mensen. Ze pakken ook hun knuffels op, maar niet zo vaak als gecastreerde katers. Natuurlijk speelt hier ook het karakter van de koningin een rol.

Lees ook:   Oosters Langhaar krabpaal

Vrouwelijke katten hebben een sterk jachtinstinct. De natuur heeft het zo geregeld: de vrouwtjes moeten immers hun kittens kunnen voeren, terwijl mannetjes alleen voor zichzelf jagen. Katten houden daarom van jachtspelletjes, zoals met de kattenhengel. Als je je koningin ook uitlaat, zal ze je heel vaak “geschenken” brengen in de vorm van muizen en vogels – vaker dan een mannelijke kat.

Over buitenkatten gesproken: kattendames blijven meestal veel dichter bij huis. Ze verplaatsen zich zelden meer dan 100 meter van hun huis.

Om te zeggen dat vrouwelijke katten nogal koppig of zelfs diva-achtig van karakter zijn, zou voor mij te generaliserend zijn. Zeker, de vrouwtjes zijn iets zelfstandiger dan mannetjes, daarom zijn ze vaak niet zo knuffelig. Maar het hangt natuurlijk af van het karakter van het individuele dier. Ik heb de ervaring gemaakt dat katten erg gevoelig zijn. Mijn meiden komen minder vaak knuffelen dan mijn knuffelkatten, maar wel op de juiste momenten.

Nogmaals in één oogopslag – speciale kenmerken van vrouwelijke katten:

 • Je houdt van jachtspellen
 • Bovendien vangen ze, wanneer ze worden vrijgelaten, veel muizen en brengen ze als een geschenk.
 • Queens blijven dichter bij het huis, verhuizen maximaal 100 meter
 • Ze zijn vaak onafhankelijker van mensen

Zowel kat als kater moeten worden gecastreerd

Niet-gecastreerde katten of katers zijn vatbaar voor gedrag dat je niet leuk zult vinden. Dieren van beide geslachten hebben dan de neiging om luid te miauwen. Markering met urine is ook voorgeprogrammeerd voor niet-gecastreerde katten. Bij vrouwelijke katten kan de rollijkheid zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid. Permanente rolliness evenals baarmoederontsteking of tumoren op de eierstokken dreigen als de kat rolly is zonder samen te komen met een kater.

Zowel kat als kater moeten daarom gecastreerd worden op de leeftijd van ongeveer 6 maanden. Wanneer precies de beste tijd is, hangt af van de ontwikkeling van de kat en kan worden bepaald door de dierenarts.

Kat of kater – Dit past beter bij u

Je kent nu de veronderstelde verschillen tussen kat en kater. Uiteindelijk mag het echter niet van geslacht afhangen of je een kat of kat als dierlijke huisgenoot kiest.

Als je veel wilt knuffelen met je toekomstige fluwelen poot, raad ik je aan om een kater te hebben. Als je kat ook naar buiten mag, is een koningin misschien meer geschikt omdat ze niet zo ver weg rent – ook al krijg je vaak muizen cadeau.

Lees ook:   Waarom poept mijn kat op de vloer?

Trouwens, vrouwelijke katten zijn ook perfect als stabiele katten vanwege hun uitgesproken jachtinstinct.

Kat of kater? – Het hangt af van het karakter van het dier. Leer je kat dus ruim voor de adoptie kennen en vraag ook de vorige eigenaar, fokker of asielmedewerker naar haar persoonlijkheid.

Kat of kat als tweede kat? – Tip voor het multi-cat huishouden

Het is een geweldig idee om meer dan één kat te hebben. Zeker bij pure huisvesting brengt dit veel voordelen met zich mee. Als je een tweede hebt Als je een kat wilt opnemen of twee katten tegelijk wilt adopteren, kan de keuze van het geslacht heel belangrijk zijn.

Over het algemeen gaan katers beter samen met katers en katten beter met katten. Kattenparen van hetzelfde geslacht kunnen het meestal beter met elkaar vinden. Ze hebben dezelfde belangen, ze spelen op dezelfde manier.

Een kat samen met een kat in hetzelfde huishouden kan tot problemen leiden: de kat zal met de koningin willen ravotten, wat ze niet alleen niet leuk vindt: omdat de kat fysiek superieur aan haar zal zijn, kan hij proberen haar te beboteren. Dit ontaardt soms in echt pesten.

Naast geslacht moet je bij het samenstellen van je huishouden met meerdere katten ook letten op de leeftijd van de dieren: jonge katten, vooral de jongens, willen veel spelen. Dit is vaak niet geschikt voor katten senioren. Het samenvoegen van katten werkt het beste wanneer alle fluwelen poten ongeveer even oud zijn.

Kat of kater? Hoe het geslacht bij kittens te herkennen

Kat of kat bepalen geslacht herkennen
Met kittens is het niet zo eenvoudig om het geslacht te herkennen: aan de linker vrouwelijke kat, aan de rechterkant Kate – Beeld: cynoclub / Shutterstock.com

Bij kleine katten is het niet zo eenvoudig om te onderscheiden of het een kat of een kater is. De geslachtsdelen zijn nog erg klein bij kittens. Dit is hoe je het geslacht kunt bepalen en kat van kater kunt onderscheiden:

 • De kat/kater zit of staat en wordt zorgvuldig vastgehouden.
 • Om het geslacht te bepalen, til je de staart van het dier op.
 • Bij katten ligt de vagina direct onder de anus.
 • Bij mannen, onder de anus, zijn er de testikels en vervolgens een opening waarin de ledemaat ligt.
 • De testikels zijn gemakkelijk te missen bij kleine mannetjes. Bij hen is de afstand tussen anus en geslachtsdelen echter groter dan bij vrouwen.
 • De penis met urineleider en zaadleider verlengt een kater alleen tijdens de paring.

Bij volwassen katten, zelfs van een afstand, duidt de grotere lichaamsgrootte en de ronde mannelijke kop die typisch is voor de meeste kattenrassen op een mannelijke kat. Vrouwelijke katten hebben de neiging om slank en klein te zijn en hebben smallere hoofden.

Nog meer interessante feiten over katten voor u:

 • Hoe kattenjaren om te zetten in menselijke jaren
 • Wanneer zijn katten volgroeid?
 • Hoe oud worden katten?

Uitgelichte foto (bovenaan): Happy monkey / Shutterstock.com