Kattenkruid – 4 ingenieuze tips voor gebruik

Zowat elke katteneigenaar heeft het woord Kattenkruid of Kattenkruid (de Engelse term) eerder gehoord of gelezen. Er is Kattenkruid speelgoed voor katten, voor krabpalen is vaak een klein pakketje inbegrepen in de leveringsomvang. Je hebt waarschijnlijk kattenkruid op het schap in dierenwinkels gezien als een spray, als druppels of gedroogd en gesneden. Maar wat is kattenkruid precies, en wat kun je ermee?


Een kat ruikt en speelt met kattenkruid

Wat is kattenkruid?

Kattenkruid is een plantensoort en behoort tot de familie van Lamiafamilie (Lamiaceae). De Latijnse naam is Nepeta cataria, die ook vaak wordt gebruikt in Duitsland Engelse naam Kattenkruid. De planten worden ongeveer 50 tot 100 cm hoog en kunnen blauw en wit bloeien. De bladeren van kattenkruid verspreiden essentiële oliën die ruiken naar citrusvruchten en munt.

De naam kattenkruid komt van het feit dat de plant een speciale Effect op katten wordt gezegd van wel.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Hoe beïnvloedt kattenkruid katten?

Wanneer een kat een kattenkruidplant ontmoet, is hij meestal opgewonden. Ze ruikt de plant, “knuffelt” ermee of gaat zelfs in de plant liggen.

Kattenkruid heeft een kalmerend en ontspannend, meestal euforisch effect op katten. Dit komt door een speciale geur die kattenkruid afscheidt. Dit lijkt erg op het feromoon nepetalacton, een seksuele lokstof van katten.

Lees ook:   Europese Korthaar kattenbak

Echter slechts ongeveer 50% van alle katten reageert überhaupt op kattenkruid, die volgens onderzoekers genetisch is. De voorkeur voor kattenkruid is dan ook erfelijk. Zelfs zeer jonge en zeer oude katten reageren meestal helemaal niet op de geuren van de plant.

Het is interessant dat ook gecastreerde katten Interesse in kattenkruid kan hebben.

Test gewoon of je kat reageert op kattenkruid: als ze meer ontspannen lijkt dan normaal in de buurt van de plant en erg geïnteresseerd is in de plant, dan kun je veel doen met kattenkruid!

Heel belangrijk: Katten mogen niet blijvend in contact komen met kattenkruid! Ze wennen er heel snel aan en worden dan erg ongemakkelijk als ze geen kattenkruid in de buurt hebben. Kattenkruid moet daarom altijd een speciaal kenmerk blijven, zodat het niet tot dergelijke “ontwenningsverschijnselen” kan komen.

Hoe kattenkruid voor uw katten te gebruiken

Kattenkruid kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt bij het omgaan met uw katten – altijd op voorwaarde dat uw kat ook op de plant reageert.

Met kattenkruid kunt u bijvoorbeeld:

  1. Speelgoed interessanter maken – Een spuit met vloeibaar kattenkruid maakt van een voorheen onbemind speeltje een nieuwe favoriet.
  2. Kalmerende geesten – Als er stress is tussen katten, kun je met kattenkruid een meer gespannen sfeer creëren. Dit is vooral voordelig bij het samenbrengen van twee katten. Zelfs verlegen katten zijn veel meer ontspannen en daarom meer vertrouwd met kattenkruid in de buurt.
  3. Bied krabpalen en slaapplaatsen aan – Als uw kat liever aan de bank krabt dan aan de grote krabpaal, dan moet u deze behandelen met kattenkruid. Dit doet vaak wonderen! Hetzelfde geldt voor slaapplaatsen, als er bijvoorbeeld een aantrekkelijke concurrent voor het masterbed moet worden gecreëerd. Kattenmeubels moeten echter niet de hele tijd met kattenkruid worden behandeld, maar alleen in het begin totdat uw kat de meubels goed accepteert!
  4. De angst voor transportboxen wegnemen – Een ritje in de kattentransportbox kan veel relaxter met een beetje kattenkruid.

Kattenkruid Producten

Kattenkruid is voornamelijk verkrijgbaar in twee vormen: Vloeistof, d.w.z. als spray of als druppels en gedroogd en gesneden.

Lees ook:   Malassezia pachydermatitis kat

De vloeibare vorm is bijzonder praktisch, omdat de dosering eenvoudig is en u het kattenkruid gemakkelijk op elk oppervlak kunt aanbrengen. In gedroogde vorm kun je bijvoorbeeld kattenkruid naaien in een kussen dat bedoeld is voor de slaapplaats van je kat.

Natuurlijk kan dat. Kweek zelf kattenkruid. Dit duurt echter even omdat de plant wortelt en heel langzaam groeit. Pas vanaf ongeveer een halve meter kun je de bladeren oogsten en drogen.

Kattenkruid, ongeacht in welke vorm, moet altijd luchtdicht worden bewaard, zodat de geuren niet verdampen. Gedroogd kattenkruid moet natuurlijk ook droog worden bewaard.

Trouwens: Naast kattenkruid heeft valeriaan ook effect op katten!

Leestips:

  • Kattenliefde: 9 onmiskenbare tekenen dat je kat van je houdt
  • De kat rent als een gek door het appartement – Wat zit er achter de “5 minuten” van de kat?
  • Zwarte katten: Nee, ze brengen geen ongeluk… (Interessante feiten)

Uitgelichte foto (boven): Anna Hoychuk / Shutterstock.com