Kattenrennen – wat te doen met een gevonden kat?

Je bent een kat tegengekomen en je vraagt je af wat je nu moet doen? Allereerst: Je kunt ze niet zomaar houden. Daardoor kunt u zich zelfs aansprakelijk stellen voor vervolging (§965 BGB, verduistering). Maar wat te doen met de gevonden kat?

Kattenrennen

Het hangt heel erg af van de situatie van hoe je je moet gedragen als je een kat vindt:

 • Heeft het misschien een eigenaar?
 • Is de kat gewond of uitgemergeld?
 • Is het misschien een moederkat met kittens?
 • Is het een tamme kat of een zwerfkat?
 • Zijn er tekenen dat ze is ontmaskerd?
 • Is de kat mogelijk in gevaar?

Kattenrennen – waar je rekening mee moet houden

Niet elke kat die bijvoorbeeld veel tijd in uw tuin doorbrengt, is een “rennende” kat. De kans dat ze een liefdevol gezin heeft is vrij groot.

Let:

 • Katten met vrije doorgang maken graag langere wandelingen in hun territorium. Hun territorium kan ook uw tuin omvatten …
 • Zelfs als ze je om eten smeekt, hoeft ze niet verwaarloosd of hulpeloos te zijn. Geen enkele kat heeft iets tegen een uit de bocht gestoken snack!
 • Als ze er gezond en goed gevoed uitziet, hoeft u zich geen zorgen te maken, zelfs als ze lang op uw eigendom blijft.
 • Katten hebben vaak een tatoeage in hun oor. Dit is een duidelijk teken dat ze een meester heeft.
 • Voel haar linkerschouder. Voel je daar een “knop”? Dan is dit een geïmplanteerde chip waarop een code wordt opgeslagen. Met deze code kunt u teruggaan naar de katteneigenaar.
 • Katten dragen (gelukkig) zelden halsbanden. Het gevaar dat ze ergens vast komen te zitten en zichzelf pijn doen is simpelweg te groot.
Lees ook:   Perfectly Fresh Kattenvoer Review - Stopgezet

Als een kat je regelmatig bezoekt, kun je hem niet zomaar in je appartement laten en eventueel daar houden. Als de kat je stoort, probeer dan de eigenaar te vinden om de situatie te bespreken.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Belangrijk: Een inloopkat moet gemeld worden/

Als u er absoluut zeker van bent dat de kat niet naar huis zal (of wil) gaan of dat het een verlaten dier is, dan moet u de vondst melden.

Je kunt een inloopkat op verschillende plekken melden. Enerzijds bij een regionale dierenbeschermingsvereniging. Als alternatief blijft de politie of het openbaar ministerie bestaan.

Lees ook:   Heartgard Plus voor katten: Overzicht, Dosering & Bijwerkingen

Bovendien kunt u helpen bij het vinden van de eigenaar van de gevonden kat:

U kunt naar deKijk bijvoorbeeld op internet om te zien of de weggelopen kat wordt gezocht door zijn eigenaar. Bij Tasso worden waarschijnlijk de meeste zoekrapporten naar vermiste huisdieren geplaatst.

Je kunt ook rondvragen bij je buren of briefjes ophangen met een foto van de kat en je telefoonnummer.

Uw aanpak zou een beetje anders moeten zijn in de volgende speciale gevallen:

De weggelopen kat is gewond of uitgemergeld

Gevonden kat
Een kat met een slechte gezondheid, zoals met een blessure, moet onmiddellijk naar de dierenarts worden gebracht.

Meld de vondst in dit geval onmiddellijk bij dierenwelzijn, de openbare orde of de politie. Als ze duidelijk gewond is, moet u haar zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Tegelijkertijd moet u het rapport echter zo maken dat u niet op de dierenartskosten gaat zitten. Het is het beste om een andere persoon te vragen om u te helpen, zodat snelle veterinaire zorg is gegarandeerd.

Voor transport naar de dierenarts moet u een transportbox gebruiken, maar indien nodig is een grote doos met luchtgaten voldoende. Gewonde katten vechten terug als je ze wilt oppakken en in een transportdoos wilt stoppen. Het is dus het beste om dikke handschoenen en een jas aan te trekken en extra voorzichtig te zijn.

Als de gevonden kat zichtbaar uitgemergeld is, moet u het dierenwelzijn informeren. Als blijkt dat het dier een eigenaar heeft, is het dringend noodzakelijk om een serieus woord met hem te hebben.

Hetzelfde geldt voor:

 • Zware tekenplaag
 • Verward en zeer onverzorgd bont
 • Duidelijke vlooienplaag
 • Kale plekken in de vacht

Je vindt een kat in een schuur of kelder

Allereerst is het belangrijk om te verduidelijken: is er een manier voor de kat om in en uit de schuur of de kelder te komen? Of misschien is ze daar per ongeluk opgesloten. Als de tweede het geval is, wordt ze waarschijnlijk al gemist door buren, dus vraag rond en let op uitgangen in de buurt.

Lees ook:   Kanaani Cat karakter

Als het een vrouwelijke kat is, moet je ook de kamer heel zorgvuldig doorzoeken, misschien heeft ze ergens een nest babykittens verborgen.

Een moederkat met een nest kittens

Kat gevonden
Kittens moeten medisch worden verzorgd en vooral gecastreerd – anders komt het tot een ongecontroleerde, explosieve vermenigvuldiging!

Als de weggelopen kat een vrouwtje is, moet je observeren of het een nest babykatten in de buurt heeft verborgen. In dit geval moet u heel voorzichtig te werk gaan:

 • Raak de kittens niet aan, hoe schattig ze ook zijn. Een zeer verlegen kat kan zijn baby’s in de steek laten als ze naar mensen ruiken.
 • Zorg ervoor dat u de vondst meldt bij de lokale dierenwelzijnsvereniging. De kittens moeten samen met de moederkat worden gevangen, vooral als ze nog steeds worden verzorgd.
 • Het dierenwelzijn zorgt voor huisvesting, veterinaire zorg en op het juiste moment een castratie van de kittens.

Castratie is bijzonder belangrijk. Katten worden snel geslachtsrijp en kunnen 2 keer per jaar jongen krijgen. Zo kunnen een paar katten snel honderden worden, wat kan leiden tot gebrek aan voedsel en dus lijden voor de dieren.

De kat werd gevonden in het trappenhuis van een flatgebouw.

Als je een vreemde kat in het trappenhuis vindt, neem hem dan mee naar je appartement. Vraag het dan aan de buren, waarschijnlijk is het een op hol geslagen appartementskat.

Als dit niet het geval is, zet haar dan buiten de voordeur en kijk of ze weggaat van het huis. Als dit het geval is, was ze alleen per ongeluk in het trappenhuis terechtgekomen.

Als ze dagen later nog steeds in de buurt is, is het een gevonden kat. Meld ze vervolgens bij de juiste autoriteiten.

Leestips:

 • Vreemde kat in huis – tips tegen ongenode bezoekers
 • Voor het eerst buiten – Zo laat je je kat wennen aan de vrijheid
 • De 10 ergste fouten in kattenouderschap – en hoe het beter te doen