Wennen aan de kattenbak: hoe een kat zindelijk te krijgen

Als het om katten gaat, is de kattenbak een belangrijk onderwerp. Maar hoe kun je een babykat laten wennen aan de kattenbak? En hoe zit het met katten die op hoge leeftijd in de kattenbak moeten worden geïntroduceerd vanwege een verandering in leefomstandigheden?


Je kat laten wennen aan de kattenbak

Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen:

 • Wanneer gaan kittens alleen naar de kattenbak?
 • Hoe krijg je een babykat gewend aan de kattenbak?
 • Hoe krijg je een oudere kat?

Zoveel op voorhand: Of het nu gaat om een jonge kat of een “laterale toetreder” op het gebied van kattenbak: Kat om te wennen aan de kattenbak, je zult geduld moeten hebben. Er zal zeker iets mis zijn en ergens in het appartement zal een bedrijf worden gedaan. Schelden heeft in dit geval geen zin, het werkt zelfs averechts.

Als uw kat in het appartement plast, moet u de kattenurine voorzichtig verwijderen. Want als de geur blijft, bezielt het de kat om dezelfde plek opnieuw te gebruiken.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Babykatten laten wennen aan de kattenbak

De eerste 3 tot 5 weken van hun leven worden kittens verzorgd door hun moeder. Gedurende deze tijd worden de uitscheidingen van de babykatten door de moederkat verwijderd tijdens regelmatige reiniging. Als u met 5-6 weken Als ze zelf gaan eten, laat hun moeder hen ook de kattenbak zien en hoe ze de erfenissen kunnen begraven.

Lees ook:   Chantilly-Tiffany kleuren

Op zijn vroegst vanaf de twaalfde week moet je kittens van hun moeder scheiden. Tot die tijd hebben ze geleerd hoe ze naar de kattenbak moeten gaan. In een nieuwe omgeving kan het weer tot onreinheid komen, waardoor je weer moet ingrijpen zodat het kitten zindelijk is.

Als een kitten te vroeg van zijn moeder wordt gescheiden, moet je haar deel overnemen en haar laten wennen aan de kattenbak. Natuurlijk is het niet raadzaam om een kitten te vroeg van de moeder af te snijden – maar soms dwingen de omstandigheden het.

Hier is de beste manier om het te doen, om ervoor te zorgen dat een jonge kat wordt zindelijk en gebruikt plichtsgetrouw zijn kattenbak:

 • Bijzonder belangrijk is de Plaatsing van de kattenbak: Eén kattenbak moet in eerste instantie in de buurt van de slaapplaats en naast de voederplaats worden geplaatst. Bovendien moet de optimale plaats voor een kattenbak een “sessie” in alle rust mogelijk maken – dus bied wat privacy en ga niet alleen staan waar een persoon constant langskomt.
 • Kattentoiletten voor kittens moeten een lage marge om het voor de kleine kittens makkelijker te maken om aan de slag te gaan. Deksel of zelfs deksel met klep worden niet aanbevolen, ze remmen de kat.
 • Als uw kitten de kattenbak al van zijn moeder heeft geleerd, gebruik dan eerst de Verscheidenheid aan kattenbakvullingwaaraan het al gewend is. Als u de variëteit wilt veranderen, wacht dan tot het kitten zindelijk is. Zelfs dan moet je voorzichtig veranderen: meng de nieuwe variëteit geleidelijk onder de oude.
 • Laat je fluwelen poot eerst de kattenbak zien als ze naar haar nieuwe huis komt. Zet haar erin zodat ze het kan opsnuiven en verkennen.
 • Krab zelf je handen in de kattenbakvulling – dit wekt de interesse van elk nieuwsgierig kitten. Katten willen instinctief hun erfenis begraven. Dus als ze eenmaal heeft ontdekt hoe geweldig het is om in de kattenbak te graven, heb je bijna gewonnen.
 • Als ze haar zaken buiten de kattenbak doet, strooi dan kattenbakvulling over de uitwerpselen. Wacht even tot het nest het vocht heeft opgenomen. Schep het strooisel vervolgens terug in de kattenbak. Zo krijgt het toilet een geur bekend bij uw kitten en hopelijk begrijpt ze waar haar bedrijf thuishoort.
 • Leg je schat neer na elke maaltijd en drankje in de kattenbak. Met een zachte buikmassage stimuleer je de darmactiviteit.

Hoe een oudere kat zindelijk te krijgen

Kat zindelijk
Als uw kat altijd haar behoefte buiten heeft gedaan, kunt u haar zindelijk maken met de volgende tips.

Laten we eens kijken naar de “zij-instromers” in termen van kattenbakken.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Lambkin

Het komt ook voor dat jij ook een oudere kat wennen aan de kattenbak moeten. Bijvoorbeeld als ze om wat voor reden dan ook geen freewheel meer kan hebben en eerder buiten haar zaken heeft gedaan. Of als je een kat uit het asiel of de boerderij krijgt die nog niet zindelijk is.

Ga als volgt te werk:

 • Nogmaals, je moet de kattenbakken in de begindagen gebruiken. dicht bij voedings- en slaapplaats oprichten.
 • Laten zien en er zelfs in krabben ontwaakt Interesse in het toilet.
 • Je vult gewoon een buitenkat Grond van de tuin naar de kattenbak, dat is bekender. Na verloop van tijd kun je er wat kattenbakvulling in mengen en het aandeel gestaag verhogen.
 • Houd je kat goed in de gaten. Als ze de grond opsnuift en zich omdraait, zoekt ze een plek om haar zaken te doen. Leg ze dan voorzichtig in de kattenbak.
 • Als het toiletbezoek succesvol was, prijs je kat in plaats van. Knuffelen en, liefdevol overtuigen of zelfs een traktatie maken het bezoek aan de kattenbak tot een positieve ervaring
 • Nogmaals, als er iets misgaat, Schelden niet bevorderlijk. Zelfs het duwen van de neus in de uitwerpselen doet alleen maar kwaad: het maakt je kat onrustig en hij wordt bang voor je!

Markeringsgedrag bij niet-gecastreerde mannetjes

Jonge katten moeten worden gesteriliseerd en gecastreerd zodra ze geslachtsrijp zijn. Want anders hebben vooral katers de neiging om Te markeren gebied. Zo vindt u altijd kleine plasplassen in het appartement.

Als u een oudere kat opneemt, zorg er dan voor dat deze al gecastreerd is – zo niet, laat het dan onmiddellijk doen.

Lees ook:   Anorexia bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Aanbevolen lectuur: Hier vindt u tips over onreinheid bij katten