Kittens voeden: hoe een babykat te laten wennen aan kattenvoer

Terwijl baby katten in de eerste weken heeft alleen de melk van haar moeder nodig, dit verandert in de loop van de tijd. De melkproductie neemt af, het is tijd om de kleine kittens te laten wennen aan kattenvoer.

De conversie van kittens naar vast voedsel van de 4e tot de 6e week moet niet te snel worden gedaan. Daarnaast is het kiezen van de juiste voeding ontzettend belangrijk. U moet uw kat immers vanaf het begin laten wennen aan een hoogwaardig, gezond kattenvoer.

Hier leer je:

 • Welk voer is optimaal voor kittens
 • Vanaf welke leeftijd je haar eten kunt geven
 • Hoe vaak per dag moet u een kitten voeden
 • Hoeveel voedsel kittens nodig hebben

Kittens voeren

Kittens voeren – De belangrijkste dingen in een notendop

Kattenmelk

De eerste weken – moedermelk of opfokmelk voor kittens

Kitten voeding Moedermelk

In de eerste weken van het leven is het spijsverteringsstelsel van kittens nog niet in staat om vast voedsel te verteren. In deze fase is moedermelk het beste voedsel, dat voldoende is als enige voeding.

Als er geen of niet genoeg melk is, kunt u uw kitten als alternatief of aanvullen Kattenopfokmelk Om te geven. Dit kan het geval zijn als het nest erg groot is, de kattenmoeder ziek is of weigert borstvoeding te geven.

Gewone melk, zoals koemelk, is niet voldoende vanwege de voedingssamenstelling van kittens. Bovendien is lactose in overmatige mate aanwezig in koemelk.

Een hoogwaardige opfokmelk voor katten vereist een laag aandeel lactose, is zetmeelvrij en bevat goed verteerbare grondstoffen. Het eiwit- en voedingsstoffengehalte is – in tegenstelling tot regulier kattenvoer – verhoogd.

Tegelijkertijd moet kittenmelk een hoge mate van de vetzuren docosahexaeenzuur en eicosapentaeenzuur bevatten.

Kattenopfokmelk

Alle informatie over het kittendieet

Kittens laten wennen aan kattenvoer

Vanaf de 6e week begint geleidelijk de melkproductie van de moederkat te verminderen. Nu is het logisch om het dieet van het kitten langzaam te veranderen in de richting van kattenvoer:

Leeftijd

Kittenvoer

0-6 weken

Moedermelk, opfokmelk indien nodig

Ca. 6-8 weken

Pap / Pap

Vanaf ca. 8 weken

Kattenvoer

Pap voor een gemakkelijkere overgang

Voerwissel kittenpapvoer

In het begin kan de omschakeling bijzonder zacht zijn met Papvoer voor kittens volgen. Dit wordt meestal goed geaccepteerd door kleine katten en kan in de eerste fase parallel aan moedermelk worden aangeboden.

Papvoer kan bijvoorbeeld worden geproduceerd door opfokmelk te mengen met vaste componenten zoals haver of rijstslijm. Bovendien kan wat geschraapt vlees of gekookt en tegelijkertijd gezeefd kippenvlees aan deze pap worden toegevoegd.

Als alternatief voor deze pap kan een vleespap ook worden gemaakt, bijvoorbeeld door goed gemalen nat kattenvoer te mengen met een beetje warm water. Als de pap niet goed wordt verdragen, kan het helpen om de hoeveelheid water te verhogen.

Meestal begin je vanaf de 6e week met de pap voor katten. Maar ook Kittens van 4 weken oud kunnen met zo’n pap worden gevoed, zelfs als je merkt dat de moeder weinig melk geeft.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Highland Straight

Speciaal kittenvoer – Is het echt nodig?

Veel voerfabrikanten bieden speciaal kittenvoer aan. Hier moet de energiedichtheid hoger zijn dan bij voedsel voor volwassen katten. Bovendien zijn sommige mineralen en vitamines in hogere doses aanwezig.

Maar heb je echt kittenvoer nodig?

Wij denken van niet.

Aan de ene kant verschillen de voedingswaarden en nutritionele fysisch-additieven weinig of vaak helemaal niet in vergelijking met normaal voer.

Aan de andere kant biedt een hoogwaardig compleet voer voor katten naar onze mening alle voedingsstoffen, mineralen en vitamines die een kitten nodig heeft om gezond op te groeien.

Achter “Kittenvoer” is waarschijnlijk meer kans op een Verkooptruc de fabrikant: Kunstmatig een vermeende behoefte creëren en een geschikt product aanbieden.

U kunt bijvoorbeeld allerlei adviespagina’s van voerfabrikanten over het onderwerp “kittens voeren” op internet vinden. Hier wordt keer op keer benadrukt hoe belangrijk het is om speciaal kittenvoer te voeren.

Maar laten we eerlijk zijn: hoe doet de kattenmoeder het in de natuur? Brengt ze haar kittens heel bijzondere muizen mee die bijzonder geschikt zijn voor kittens? Hoe zou de soort “kat” duizenden jaren kunnen overleven zonder door de mens gemaakt kittenvoer?

Heeft u kattenvoer nodig?
Hier onderzoekt de kattenmoeder precies of de muis ook een muis is die speciaal geschikt is voor kittens.

Kittens van jongs af aan gezond voeden

Voor het voeren van kittens, elke hoge kwaliteit Natvoer.

Let op het volgende:

Hier vind je meer informatie over hoe je een goed kattenvoer kunt herkennen.

Onze kattenvoertest heeft een duidelijke testwinnaar opgeleverd. Dit voedsel wordt ook sterk aanbevolen voor kittens:

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Alsjeblieft geen droogvoer voor kittens!

Waarom droogvoer voor katten ongezond is, hebben we op deze pagina vaak uitgelegd. Vooral voor kittens, die een verhoogde vochtbehoefte hebben in vergelijking met volwassen katten, Droogvoer bijzonder ongeschikt.

Lees ook:   krabton voor RagaMuffin

We kunnen alleen maar ons hoofd schudden bij het feit dat droogvoer voor kittens überhaupt wordt geproduceerd!

Laat uw babykat vanaf het begin wennen aan gezond, hoogwaardig natvoer!

In het kittentijdperk is de zogenaamde Reliëf van feeds In plaats van. Op volwassen leeftijd is het meestal erg moeilijk om het dieet van katten te veranderen, vooral van droogvoer naar natvoer.

Droogvoer bevat:

Daarnaast is het slecht voor de tanden je kat (Hier wordt vaak geadverteerd met het tegenovergestelde!) en leidt vaak tot Overgewicht.

Kittens voeden – Hoe vaak per dag?

Kittens hoe vaak voedenKleine katten hebben veel energie nodig als ze ravotten en leren jagen tijdens het spelen. En natuurlijk om te groeien. Ze heeft hoogwaardige, dierlijke eiwitten en vetten nodig, het worden grote, volwassen katten.

De maag van een kitten is nog erg klein, dus ze kan niet heel veel voedsel tegelijk eten.

In het wild eten katten 10 tot 15 kleine maaltijden per dag. Wanneer je prooi maakt, eten ze de prooi op. Het zit dus eigenlijk in de aard van de kat om niet te veel tegelijk te eten en liever veel kleine hapjes te eten.

Dus hoe vaak moet je een kitten voeden? 5 tot 7 kleine maaltijden gedurende de dag optimaal zijn. Vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden kunt u het aantal maaltijden stap voor stap verminderen tot 3. Natuurlijk neemt de hoeveelheid voedsel per maaltijd toe.

Hoeveel voedsel hebben kittens per dag nodig?

Kittens hoeveel voeren

De vraag Hoeveel je moet een kitter voeden is snel beantwoord:

Kittens mogen zoveel eten als ze willen!

Er is geen behoefte aan een tabel met voedselhoeveelheden voor kittens of voedingsaanbevelingen op voedselblikken: kittens mogen zoveel eten als ze willen.

Je moet echter opmerken dat het kitten Niet veel tegelijk omdat hun maag nog erg klein is. Daarom moet je ze, zoals gezegd, vaak de hele dag door eten aanbieden.

Als uw kitten altijd haar fill in haar inprentingsfase mag eten, heeft dit ook een groot educatief effect: ze zal het onderwerp van eten ook veel meer ontspannen zien op volwassen leeftijd. Als gevolg hiervan zullen strikken en voedselafgunst nooit een probleem voor haar zijn.

Vooral belangrijk: Weeg kittens regelmatig

Kitten GewichtOm te controleren of uw kitten voldoende moedermelk of later voedsel krijgt, moet u Weeg twee keer per dag. Het is het beste om dit op vaste tijden te doen en vervolgens een gemiddelde waarde voor de dag te berekenen uit de twee waarden.

Tot de 9e week moeten katten minstens 10 gram per dag toename, maar ook op zijn minst 100 gram per week. Daarna verloopt de gewichtstoename in verschillende fasen van 80 tot 250 gram per week. Ook zijn er nu grotere verschillen in winst tussen katten en katers.

De gewichtstoename van uw kitten kan ook een dag of twee stagneren – maar het is belangrijk dat het neemt in geen geval af.

Als uw kitten gewicht verliest, moet u dringend contact opnemen met uw Dierenarts de reden hiervoor te laten verduidelijken. Ook Diarree is erg gevaarlijk bij kittens. Door het verlies van water kan diarree snel levensbedreigend worden.

Lees ook:   De 8 beste feromoonverdampers en sprays voor katten

Veelgestelde vragen over kittenvoeding

Katten zijn carnivoren. We hebben dus ook kleine, groeiende katten uitsluitend dierlijke eiwitten en dierlijke vetten. Koolhydraten zijn nutteloos voor katten omdat ze moeite hebben om ze te gebruiken.

Qua vetzuren zijn omega-3 en omega-6 vetzuren van groot belang voor de gezonde voeding van een kitten.

Katten hebben over het algemeen dezelfde vitamines en mineralen nodig als wij mensen, maar dan in verschillende hoeveelheden.

Hier vindt u een aanbeveling van de diervoederfabrikantenvereniging FEDIAF.

In vergelijking met volwassen katten hebben kittens een verhoogde behoefte aan Vitamine A.

Onder de mineralen en sporenelementen zijn de volgende bijzonder belangrijk voor groeiende kittens:

 • Mineralen: Calcium en fosfor (het beste in een verhouding van 1,1-1,2 tot 1), natrium en magnesium
 • Sporenelementen: Koper, ijzer, jodium en mangaan

Het aminozuur taurine is ook bijzonder belangrijk voor katten, omdat ze het niet zelf kunnen produceren uit andere aminozuren. Het is dus een essentieel aminozuur. Taurine wordt gevonden in verschillende soorten vlees en slachtafval in verschillende hoeveelheden. Daarom wordt kattenvoer meestal toegevoegd aan taurine om een voldoende hoeveelheid te garanderen.

Zoals reeds vermeld, hebben kittens naar onze mening niet per se een speciaal kittenvoer nodig.

Een hoogwaardig compleet voer voor katten biedt alle voedingsstoffen, mineralen en vitamines die een klein kitten nodig heeft om op te groeien.

Belangrijk: Geef uw kitten alleen natvoer! Droogvoer is erg ongezond voor katten, simpelweg vanwege het veel te lage aandeel vocht.

Onze voedingsaanbeveling voor kittens:

Anifit Power Potje

 • 99% vleesgehalte in food grade
 • Gemaakt in Zweden, waar er bijzonder strenge regels zijn op het gebied van dierenwelzijn: begrazing is verplicht, de “preventieve” toediening van antibiotica is verboden en nog veel meer.
 • Bevat alleen spiervlees en waardevol slachtafval voor katten
 • Volledige 100% aangifte
 • Bevat alle mineralen en vitaminen die een kat nodig heeft in elke levensfase
 • Geen schadelijke toevoegingen (conserveermiddelen, kunstmatige smaakstoffen, smaakversterkers, kleurstoffen, geleermiddelen, vulstoffen, suiker, enz.)
 • Dierproefvrij

Traktaties zijn in principe iets positiefs. De kleine beloningen versterken de band tussen mens en kat.

Het is dus helemaal oké als uw kitten van tijd tot tijd een traktatie van u krijgt.

U moet echter eens goed kijken naar welke traktaties u een kitten geeft:

 • De traktaties moeten ook worden geplet met de kleine melktanden van de kittens
 • De traktaties moeten gezond zijn!

Vooral dat laatste is vaak het knelpunt. Traktaties zijn meestal synoniem met droogvoer. Snacks voor katten bestaan vaak uit inferieure ingrediënten zoals vleesmeel, plantaardige eiwitten en suiker. Reclamebeloften zoals een “anti-hairball” -effect of een tandreinigingseffect moeten ook met voorzichtigheid worden behandeld.

Onze traktatietip:

Gevriesdroogde stukjes kippenhart

Deze bestaan uit zacht gevriesdroogd spiervlees uit het kippenhart. De stukjes zijn ook gemakkelijk te kauwen door kleine kittens en bevatten veel eiwitten.

Net als volwassen katten voldoen kittens aan de meeste van hun vochtbehoeften door middel van voedsel. Dit kan natuurlijk alleen als je ze natvoer geeft: met 75 tot 80% vocht verslaat het droogvoer (5-10%).

Toch moet je kittens altijd voorzien van vers water. 2-3 keramische kommen met kraanwater zijn voldoende. Plaats de kommen altijd op dezelfde plaatsen en ververs het water om de 2 dagen (of indien nodig).

Katten zijn van nature lui om te drinken – ze stammen immers af van de kat die in de woestijn leefde. Over het algemeen is het echter gezond voor de dieren als ze wat meer water verbruiken. Een drinkfontein voor katten moedigt je aan om te drinken!

Bron van afbeeldingen:

 • Uitgelichte foto (boven): Nils Jacobi / Shutterstock.com
 • 2e van bovenaf: Esin Deniz / Shutterstock.com
 • 3. van bovenaf: ElectoneXSeries / Shutterstock.com
 • 4. van bovenaf: Vier kleine kittens eten een melkpap © Aleksandr Lobanov – Fotolia.com
 • 5. van bovenaf: Etienne Outram / Shutterstock.com
 • 6. van bovenaf: Impact Fotografie / Shutterstock.com
 • 7. van bovenaf: Cat-Bee / Shutterstock.com
 • 8. van bovenaf: Alla Nurgaleeva / Shutterstock.com