Kat verkouden geworden? Zo wordt ze snel weer beter.

Als uw kat verkouden is, heeft hij symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een persoon met een verkoudheid. Belangrijk is dan het vroegtijdig herkennen van de klachten en de juiste verzorging of behandeling door de dierenarts.

Kat met een verkoudheid

In dit artikel leer je:

 • Welke symptomen een kat met een verkoudheid heeft
 • Welke zorg is nodig om de genezing van de ziekte te ondersteunen
 • Wanneer moet u uw kat naar de dierenarts brengen?
 • Hoe u de afweer van uw kat kunt versterken, zodat ze minder snel verkouden wordt

Is je kat verkouden? – De symptomen

Bij vies weer kunnen katten verkouden worden. Als een kat verkouden is, lijdt hij aan symptomen die vergelijkbaar zijn met die van mensen:

De neus loopt, wat frequent niezen veroorzaakt. Typisch voor een koude kat zijn waterige ogen. Natuurlijk is een ziek kitten erg plat, ze slaapt nog meer dan normaal en kan niet worden overgehaald om te spelen. Sommige katten zijn zo moe dat ze niet eens zin hebben om te eten.

Als de infectie de luchtwegen aantast, kan het miauwen hees klinken, hoesten is ook mogelijk.

Snel overzicht van de symptomen van een koude kat

 • Tranende ogen
 • Lopende neus
 • Niezen
 • Vermoeidheid en moeheid
 • Anorexie
 • Koorts
 • Heesheid
 • Hoest
Koud bij katten
Atishoo! Niezen, loopneus en tranende ogen zijn, naast vermoeidheid, symptomen van verkoudheid bij katten.

Heeft je kat koorts?

Warme oren en een warme, droge neus een teken zijn dat je kat koorts heeft. Katten met koorts zijn ook erg moe en traag. Grote dorst en verlies van eetlust duiden ook op koorts.

Als je zeker wilt zijn, moet je je fluwelen pootkoorts meten. Het is het beste om een klinische thermometer met een flexibele punt te nemen en rectaal te meten. Dit is het meest nauwkeurig en het risico op letsel is laag dankzij de flexibele meetpunt. Gedetailleerde instructies over het meten van koorts bij uw kat vindt u hier:

Aanbevolen lectuur: Koortsmetingen bij katten

Katten hebben meestal een lichaamstemperatuur van 38 bis 39,2 graden Celsius. Temperaturen daarboven zijn dan koorts of op zijn minst verhoogde temperatuur.

Koorts is een beschermende reactie van het lichaam. Het verhoogt de lichaamstemperatuur om ziekteverwekkers of ontstekingen beter te bestrijden.

Behandeling en verzorging

Afbeelding / Foto: Lucky Kitty Katzenbrunnen Test
Een kat met een verkoudheid moet veel drinken. Een elektrische drinkfontein stimuleert

Een kat geneest een verkoudheid meestal snel vanzelf. U kunt de genezing echter ondersteunen door ervoor te zorgen:

 1. Als je kat verkouden is, zorg er dan voor dat ze een rustige en warme plek heeft om te rusten. Slaap is het beste medicijn!
 2. Ook is het belangrijk dat je kat veel drinkt. Zet verschillende waterbakken op en ververs het water regelmatig. Een elektrische drinkfontein is zeer effectief in het aanmoedigen van katten om meer te drinken, omdat ze instinctief de voorkeur geven aan stromend water. Hier vind je nog meer tips: 12 tips – Hoe je kat gegarandeerd meer drinkt
 3. Buitenwandelaars moeten een paar dagen in het appartement blijven, zodat ze kunnen herstellen en herstellen.
 4. Reinig de ogen en neus regelmatig met een zachte, schone en pluisvrije doek. Om dit te doen, bevochtig het licht met lauw water.
 5. Katten likken vaak hun neus als ze verkouden zijn, zodat ze pijn kunnen krijgen. Wat basislijn of wond- en genezingszalf helpt hier.
 6. Als u meerdere katten heeft, moet u ze tijdens de ziekte ruimtelijk scheiden. Besmettingsgevaar is er zeker.
Lees ook:   German Wirehaired krabpaal

Aandacht! Koude medicijnen voor mensen zijn niet geschikt voor katten. Paracetamol en andere actieve ingrediënten kunnen zelfs dodelijk voor hen zijn!

Wanneer je beter naar de dierenarts kunt gaan

Kortom, je moet altijd naar de dierenarts gaan als je denkt dat je kat gezondheidsproblemen heeft. Beter ga je één keer te vaak naar de dierenarts dan een keer te weinig!

Als uw kat verkouden is, wordt een bezoek aan de dierenarts sterk aanbevolen als:

 • de afscheiding uit de neus en ogen is niet helder maar geel of wit. Dat zou een indicatie zijn van kattengriep, een gevaarlijke infectieziekte bij katten.
 • de kat heeft koorts
 • de symptomen verbeteren niet na drie dagen

De dierenarts zal tijdens zijn onderzoek uitzoeken of uw kat eigenlijk gewoon verkouden is of dat er een andere ziekte is zoals kattengriep. Hij zal je ook verdere instructies geven over hoe je voor je kutje moet zorgen.

Hoe u de afweer van uw kat kunt verbeteren

Hoe sterk het immuunsysteem van uw kat is, hangt grotendeels af van haar Voeding , dus kattenvoer van hoge kwaliteit is belangrijk. Bij katten is vooral spiervlees in het voer belangrijk, maar ook slachtafval zoals hart, maag en lever (in de juiste verhoudingen). De aanwezige eiwitten en goede vetten houden het lichaam van een kat draaiende en vormen de basis.

Het immuunsysteem heeft echter ook antioxidanten nodig zoals vitamine C, vitamine E en taurine – ze beschermen de cellen en versterken zo de afweer van het lichaam.

Lees ook:   krabton voor Bengaline

Naast het eten spelen ook andere dingen een belangrijke rol: frisse lucht (vrije doorgang) en veel beweging verharden bovendien het eigen afweersysteem van het lichaam. Aan de andere kant lijdt het immuunsysteem wanneer uw kat veel stress heeft, dus u moet dit indien mogelijk vermijden. Trouwens, Feliway, een feromoon, dat een kalmerend effect heeft op de dieren, helpt gestreste katten.

Aanbevolen lectuur: Goed kattenvoer herkennen – word nu een expert

Verschillend Voedingssupplementen een positief effect hebben op het immuunsysteem van uw kat. Aan de ene kant kun je van tijd tot tijd vitaminepasta geven. Aan de andere kant zijn er verschillende natuurlijke preparaten die kunnen helpen:

Natuurlijke producten om het immuunsysteem van uw kat te versterken

Propolis, een stof die door bijen wordt geproduceerd om hun korf te beschermen tegen ziekteverwekkers, is ook antibacterieel en antiviraal bij katten, honden en mensen. Tip van het product: Propolis Herbal van cdVet – Bevat propolis evenals verschillende kruiden en rozenbottel, biedt een augewogen mengsel van vitaminen en sporenelementen.

Cat's claw Verdediging Cat
Goed voor het immuunsysteem van je kat: Kattenklauw (hier in gesneden vorm is poeder beter geschikt voor katten

Kattenklauw is een jungle-liaan waarvan de wortelschors, meestal verkrijgbaar als poeder, een verscheidenheid aan positieve eigenschappen heeft: kattenklauw heeft een antibacterieel, ontgiftend en immuunversterkend effect. Tip van het product: Kattenklauwpoeder van AniForte – Fijngemalen, het kan eenvoudig in het voedsel worden gemengd. Hoge acceptatie bij katten.

Echinacea, de wortel van zonnehoed, heeft ook antibacteriële en antivirale eigenschappen en heeft een ontstekingsremmend effect.

U moet de toediening van een dergelijk natuurlijk preparaat met uw dierenarts bespreken. Propolis (bijenproduct) en echinacea (madeliefje) kunnen in sommige gevallen allergische reacties veroorzaken. Bovendien moeten de dosering en mogelijke beperkingen als gevolg van mogelijke ziekten van uw kat worden verduidelijkt.

U zult ook geïnteresseerd zijn in deze artikelen:

 • Diarree bij katten – Wat te doen – stap voor stap
 • Uw kat hijgt – ongevaarlijk of gevaarlijk?
 • Kattenvaccinatie: Welke vaccinaties heeft uw kat nodig?

Uitgelichte afbeelding (boven): Ro_ksy / Shutterstock.com