Melk schoppen bij katten – Waarom “lopen” volwassen katten ook?

Heb je ooit de zogenaamde “melkschop” bij je kat waargenomen?  Dit gedrag, ook wel “schoppen”, “stampen” of “kneden” genoemd, is absoluut typisch voor katten. Maar waarom doen onze fluwelen poten dit überhaupt?

Melk kick volwassen kat

De oorsprong van de melkschop kan al worden geraden door de naam: kittens masseren de buik van de moeder met hun poten wanneer ze op de borstklieren zuigen. Dit trappen stimuleert de melkstroom, zodat de kittens beter kunnen drinken.

Er zijn verschillende theorieën over waarom volwassen katten ook de melkschop doen, bijvoorbeeld vlak voordat ze op een zachte plek gaan liggen om te rusten. Voordat ik daar op inga, laten we eens kijken hoe de melkkick eruit ziet bij katten:

Mijn kat Tequila gaat om de beurt met haar poten. Ze masseert het substraat. Terwijl een kat zo vertrapt, spint hij meestal ook. Daarnaast het “slaapkamerzicht”, volledig dromerig met slechts half open ogen. Wanneer een kat schopt, lijkt het zeker heel ontspannen en sereen. Bij het kneden met de poten kunnen de klauwen ook worden gebruikt.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Melkprofiel: Waarom lopen volwassen katten?

Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende theorieën over waarom volwassen katten nog steeds van tijd tot tijd de melkschop doen.

In ieder geval doen katten de melkschop alleen als ze ontspannen en comfortabel zijn. De conclusie is dat ze zich herinnerd voelen aan hun tijd met hun moeder. De troostende warmte van de moederkat, de vitale moedermelk. Instinctief vallen katten in dit gedrag wanneer ze zich op hun gemak voelen.

Deze theorie past echter niet bij het feit dat katten die door mensen met de fles zijn grootgebracht, ook op volwassen leeftijd het melktreden maken. Natuurlijk kan dit gedrag ook worden “gekopieerd” van andere katten.

Katten vertrappen hun slaapplaats lekker zacht

Of de melkschop bij volwassen katten wordt blijkbaar niet alleen getriggerd door een mooie jeugdherinnering. Een andere verklaring is dat katten hun ligplaats willen verzachten door te stappen en te stempelen.

Katten schoppen immers meestal voordat ze zich ergens op hun gemak voelen. Vooral vaak kun je de melk zien lopen op al zachte oppervlakken: bijvoorbeeld op de bank, op een deken of een kussen. De ligplaats is dus netjes zacht voordat hij gaat liggen.etet.

Al in de Falbkatze, de voorouder van de hedendaagse huiskatten, kon het trappen worden waargenomen: wanneer het een slaapplaats heeft gevonden, schopt het met zijn voorpoten lekker zacht. Zelfs als een zwangere kat een plek voorbereidt om te bevallen, verwerkt hij deze van tevoren met zijn poten.

Pedalen voor markering

De katten hebben geurklieren tussen de klauwen en de teenkussens, je hebt misschien al gelezen in mijn artikel over krabbende katten.

Lees ook:   Sokoke Forest Cat kattenbak

Wanneer katten hun plaats masseren met hun poten, scheiden ze ook geuren af. Op deze manier markeren ze hun slaapplaats als hun territorium. Dit draagt enorm bij aan het welzijn van uw kat.

Als je kat de melk op je buik of schoot laat schoppen, dan wil ze je voor zichzelf markeren – een echt bewijs van liefde!

Katten gebruiken de melkkick ook voor zelfverzachting

Dr. SAM - uw online dierenarts

Wist je dat katten soms spinnen om zichzelf te kalmeren? Vooral in geval van ziekte of zelfs het naderen van de dood, wanneer katten merken dat er überhaupt iets mis is, sussen ze zichzelf op deze manier.

Het melkprofiel wordt ook op dezelfde manier gebruikt door volwassen katten. Bij zieke katten kan dit gedrag vaker voorkomen. Dus als uw kat bijzonder schopt, moet u deze van dichterbij observeren en, indien nodig, een dierenarts raadplegen.

Zelfs rolly katten gebruiken de melkschop als de hormonen gek worden. Dus proberen ze een beetje te ontspannen.

Resultaat

Er zijn verschillende redenen waarom volwassen katten nog steeds de melkschop doen. In de meeste situaties is het een mix van aangename jeugdherinneringen, die de plek voorbereiden om te slapen en markeren.

Het komt erop neer: als je volwassen kat de melkschop doet, voelt hij zich op zijn gemak. Als uw kat echter bijzonder zwaar schopt, moet u deze beter observeren.