Kittens opvoeden – Dit is wat uw kitten moet leren

Kittens moeten op zijn vroegst na 12 weken van hun moeder worden gescheiden. Gedurende deze tijd leren ze veel van hun moeders. Na deze tijd moet het kitten ook door mensen worden opgevoed, zodat het samenleven met de groeiende kat vanaf het begin harmonieus wordt.

Allereerst is het belangrijkste om vertrouwen op te bouwen. We laten je de beste manier zien om verder te gaan.


Kittens opleiden

Een babykat opvoeden: een vertrouwensrelatie opbouwen

Alleen als uw kitten vertrouwen in u heeft, zal ze accepteren dat u haar opvoedt. Het is niet zo moeilijk om het vertrouwen van een babykat te winnen. Allereerst moet je je appartement katvriendelijk maken en voldoen aan de basisbehoeften van je kut:

 • Goed kattenvoer
 • Een krabpaal
 • Meerdere zachte, comfortabele slaapplaatsen
 • Mogelijkheden om te klimmen
 • Meerdere drinkbakken
 • Kattenspeelgoed

In deze katvriendelijke omgeving is uw kat prachtig in balans en ontspannen – een goede voorwaarde voor de relatie tussen mens en kat.

Om een goede band met je babykat te krijgen, moet je veel tijd voor haar nemen. Regelmatig knuffelen is belangrijk. Vooral als de kleine uit zichzelf naar je toe komt en wil knuffelen, moet je hem niet teleurstellen. Als je met een kalme en vleiende stem met ze praat, zul je snel hun vertrouwen winnen.

Je kunt aan hun gedrag zien of een kat je vertrouwt en zich op zijn gemak voelt bij jou. Als ze naar je toe komt en knuffelen eist, dan is alles in orde. Als ze je zelfs maar begint te likken of de melk bij je in de buurt schopt, dan ben je de nieuwe “kattenmoeder” (of papa …).

Lees ook:   Fosfor in kattenvoer: Alles wat je moet weten

Aanbevolen lectuur: Onze kattenvoertest helpt bij de keuze van voedsel!

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Liefdevol en consistent: hoe een kitten op te voeden

Opvoed baby kattentips
Vertrouwen is de basis waarop u kattentraining kunt bouwen – Beeld: Sukhothaiboy / Shutterstock.com

Je hebt dus het vertrouwen van je babykat gewonnen. Nu moet je het niet opnieuw vergokken. Het motto is dus: Don’t complain!

Dit is soms niet zo eenvoudig. Als het poesje nog niet overweg kan met de kattenbak en op het mooie tapijt plast, moet je echt afzien van schelden.

Als je jonge kat zich misdraagt, zeg je gewoon ‘Nee’. Het is belangrijk dat Je zegt het zeker, maar niet te hard. Bovendien moet u uw kitten onmiddellijk een alternatief voor het gedrag laten zien:

 • De kat plast op het tapijt – > “Nee” – > til het op en stop het in de kattenbak.
 • Ze krabt aan de bank – > “Nee” -> op of voor de krabpaal gaan zitten en er zelf aan krabben.
 • Ze springt op de eettafel – > “Nee” – > op de grond gaat zitten.

Bovendien moet u uw kitten prijzen en haar belonen met huisdieren of traktaties als ze iets goed doet. Dus als naar de kattenbak gaan werkt, laat ze dan weten dat je het geweldig vindt! Positieve bekrachtiging is een zeer belangrijk hulpmiddel voor het opvoeden van een babykat.

Kattentraining: Dus alsjeblieft niet

Geweld is een no-go in katteneducatie. Slaan of schreeuwen zal ervoor zorgen dat je kat het vertrouwen in je verliest. Erger nog, ze worden bang voor je.

Lees ook:   Birmaan kattenbrokken

Angstige katten zijn erg vatbaar voor krabbende meubels of onreinheid. Geweld en geschreeuw zijn absoluut contraproductief bij het opvoeden van babykatten.

Je moet je kleine kat ook niet bij de nek grijpen of zelfs bij de nek optillen. Kattenmoeders doen dit met kleine kittens – maar je bent geen kat, dus je kitten zal je vasthouden niet begrijpen. Daarnaast kan het voor uw kitten erg pijnlijk zijn als u het bij de nek optilt.

Kittens opvoeden: Wen in de eerste plaats niet aan slecht gedrag

Kattentraining kittens
Je kat moet je handen niet als speelgoed zien – dat moet ze van jongs af aan leren! – Beeld: Mariia Chizik / Shutterstock.com

Kittens zijn ongelooflijk schattig. Zelfs als ze tijdens het knuffelen hun hand pakken en proberen hun vingers te vangen, laat je het vaak passeren. Maar dat is precies wat je niet moet doen!

Omdat katten snel groter worden – en dan kan het pijnlijk zijn als ze in je hand klauwen of bijten. Daarom is het belangrijk om dit gedrag van jongs af aan te voorkomen met een “Nee.” en te stoppen met knuffelen of spelen.

Je moet ook voorkomen dat je van jongs af aan op tafels of het keukenwerkoppervlak springt: wat kittens niet leren, leren katten niet meer…

Leestips over kattentraining:

 • Kat smeekt en steelt voedsel van tafel – opvoedtips
 • Kat krabt aan de deur – nu afgespeend
 • De 10 ergste fouten in cat training