Niest je kat vaak? De 6 meest voorkomende triggers als checklist

Als de Katten niezen, denken veel katteneigenaren meteen aan een ziekte: een verkoudheid of zelfs de beruchte kattengriep, een ernstige en besmettelijke kattenziekte.

Als de kat constant niest

Kattengriep heeft niezen als symptoom en kan chronische gevolgen hebben voor uw kat als het onbehandeld blijft. Meestal heeft een nies bij de kat echter een onschuldige reden. Zelfs als uw kat “Hatschi” -hopen maakt, hoeft het niet noodzakelijkerwijs een ziekte te zijn.

In dit artikel leggen we de verschillende Trekker voor niezen bij katten. Daarnaast ga ik natuurlijk dieper in op de kattengriep en andere ziektes waar een frequent niezen op zou kunnen wijzen.

Niest je kat vaak? Vaak zijn het onschuldige triggers

Katten hebben zeer gevoelige neuzen, die worden beïnvloed door allerlei invloeden van buitenaf. prikkelbaar En daar hebben we het over. Er zijn dus verschillende, gelukkig onschadelijke, triggers voor niezen. Deze kunnen vaak worden uitgeschakeld of vermeden.

1. Vreemde lichamen jeuken de neus van je kat

Wanneer een kat niest, zoals bij mensen en andere dieren, is het een beschermende reflex. Het lichaam probeert lucht uit te blazen door lucht uit te blazen. Vreemd lichaam om uit de neus te gooien. Hetzelfde geldt voor slijm, bijvoorbeeld voor verkoudheid.

Niezen zorgt ervoor dat de neus van uw kat vrij wordt gehouden en niet verstopt raakt door vreemde voorwerpen of “snot”.

Niest je kat alleen af en toe? Dan zijn vreemde lichamen vaak de trigger. Haar, stof, pluisjes – alles wat op de een of andere manier in de neus van je kat komt, wordt weer naar buiten getransporteerd door een stevige “Hatschi”.

Afhankelijk van de omgeving (netheid) kan het ook vaker voorkomen dat je kat niest. Bovendien reageert elke fluwelen poot anders op stof, vergelijkbaar met ons mensen.

Stofzuiger veroorzaken niezen bij katten bijzonder vaak

Kat niest vaak, stofzuiger als reden
Bij het stofzuigen wordt veel stof opgewrikt, wat vaak niezen bij katten veroorzaakt

Let op – niest je kat bijzonder vaak terwijl je stofzuigt? Of kort daarna?

Zo ja, dan heeft je kutje een gevoelige neus. Bij het stofzuigen wordt stof opgewrikt, wat natuurlijk ook in de neus van de kat terecht komt.

Dit kan worden voorkomen door een allergiestofzuiger, die speciale filters heeft, zogenaamde HEPA-filters.

Alternatief je kat mag niet in dezelfde ruimte zijn als je stofzuigt (bij veel katten gaat dit vanzelf…). En ze mag pas na een paar minuten de kamer weer betreden, als het stof is neergedaald.

2. Droge lucht als trigger voor niezen bij katten

Niest uw kat bijzonder vaak in de winter? Dan werd ze niet per se verkouden!

Het is veel waarschijnlijker dat uw verwarming de schuld is. Want als je in de winter verwarmt, wordt de kamerlucht automatisch droger.

Lees ook:   Perzische Kat – Rasbeschrijving

Dit leidt er vervolgens toe dat de neus van uw kat meer vocht moet produceren via zijn slijmvliezen om dit te compenseren. Het resultaat: meer niezen om overtollige nasale afscheidingen kwijt te raken.

Je kat niest zonder echt ziek te zijn – maar als je iets goeds voor haar wilt doen, koop dan een luchtbevochtiger. Hierdoor kun je de luchtvochtigheid gericht regelen. Dit is niet alleen goed voor je kat, het betere binnenklimaat komt je ook ten goede.

3. Geuren kunnen je kat ook doen niezen

Je kat heeft een fijne neus. Het feit dat het twee keer zo grote en tien keer zoveel reukcellen heeft als mensen kan soms ongemakkelijk zijn voor de kat!

Sterk, voor hen onaangename geuren kan een kat doen niezen.

Bij het samenleven met mensen zijn er verschillende wrijvingspunten als het gaat om geuren:

 • Parfum
 • Deodorant
 • Geparfumeerde wasmiddelen
 • Luchtverfrissers en ruimtesprays
 • Haarspray
 • Joss stok
 • Sigarettenrook of e-sigaretdamp

Deze en vele andere geuren kunnen de neus van je bontvriend irriteren.

Laat deze dingen indien mogelijk gewoon weg. Als je bijvoorbeeld niet zonder spray can deodorant of haarlak kunt, gebruik deze producten dan alleen als je kat niet in dezelfde kamer is.

Niezen als ziektesymptoom bij katten

Afbeelding / Foto: Zieke kat met kou. Niezen als symptoom van ziekte
Een kat met een verkoudheid heeft veel rust en een warme plek nodig. Daarnaast moet je letten op een goede vochtinname.

Als uw kat vaak niest, kan dit wijzen op een ziekte. Zodra u vermoedt dat er een kattenziekte achter zit, aarzel dan niet om naar uw dierenarts te gaan. Onthoud altijd:

Beter één bezoek aan de dierenarts te veel dan één te weinig!

Vooral in het geval van

 • een verkoudheid
 • de gevaarlijke kattenziekte kattengriep
 • een allergie

katten kunnen niezen als symptoom vertonen.

4. Koud bij katten

Een eenvoudige verkoudheid lijkt erg op een kat als bij mensen. Geïrriteerde en ontstoken neusslijmvliezen en een verhoogde slijmproductie veroorzaken hier niezen.

Zodat u gemakkelijk een verkoudheid bij uw kat kunt herkennen – andere symptomen zijn:

 • Vermoeidheid
 • Koorts
 • Slijmlekkage uit de neus
 • Hoest
 • Een luide ademhaling
 • Tranende ogen
Lees ook:   Napoleon prijs

Katten vinden vaak zelf een warme plek en rusten 2-3 dagen als ze verkouden zijn.

Als je verkouden bent, probeer dan je kat aan te moedigen om te drinken.

Koorts bij katten: Koorts wordt gemeten bij katten in de billen. Het is het beste om een klinische thermometer met een flexibele tip en wat crème te gebruiken om verwondingen te voorkomen. Koortsmetingen kunnen het beste worden gedaan met huistijgers in paren: de ene houdt de kat vast en kalmeert hem, de andere meet. Bij katten wordt een lichaamstemperatuur aangeduid als boven 39,2 °C van koorts. Glazige ogen en vermoeidheid zijn de eerste tekenen van koorts bij katten.

5. Niezen als symptoom van kattengriep

Kattengriep herpes.jpg
Kat met kattengriep: afscheiding uit neus en ogen zijn duidelijke symptomen – CC BY-SA 3.0, Link

Kattengriep is niet om grappen over te maken, het is een gevaarlijke en besmettelijke kattenziekte. Het ergste: De Symptomen lijken op heel erg een normale verkoudheid. Dit is ook de reden waarom je vaker naar de dierenarts moet!

Kattengriep is een zogenaamde “complexe ziekte”. Dit betekent dat verschillende bacteriën en virussen in verschillende samenstellingen als ziekteverwekkers kunnen worden gebruikt.

Afhankelijk van de pathogene samenstelling kunnen naast niezen verschillende symptomen optreden. lijken:

 • Het kan stromen naar etterende afscheiding uit de ogen, als chlamydia behoren tot de pathogenen
 • De ogen kunnen ernstig rood zijn
 • Wanneer het gaat om het calicivirus van de kat, treedt er een ontsteking op in de keel
 • Veel secretie met lage viscositeit kan uit de neus vloeien

Kattengriep wordt symptomatisch behandeld. Om dit te doen, moet een dierenarts eerst uitzoeken om welke ziekteverwekkers het gaat.

Dit is alleen mogelijk door laboratoriumtests. Daarna kunnen de symptomen worden behandeld met geschikte medicatie.

U kunt uw kat vaccineren tegen kattengriep: Een vaccinatie tegen kattengriep is zeer aan te raden en kan door elke dierenarts worden gedaan. Vaccinatie is mogelijk vanaf de 8e levensweek. Katten met vrije beweging moeten jaarlijks worden gevaccineerd, pure binnenkatten om de 2-3 jaar. Binnenkatten kunnen bijvoorbeeld besmet raken met kattengriep door het vuil onder onze schoenen, daarom wordt vaccinatie ook voor hen aanbevolen.

6. Allergieën

Komt het vaakst voor bij katten Voedselallergieën , wat natuurlijk niet leidt tot niezen.

Slechts zelden zijn katten allergisch voor vlooienspeeksel of plantenpollen, wat vervolgens leidt tot irritatie van de neusslijmvliezen en dus tot niezen.

Als u vermoedt dat uw kat zo’n allergie heeft, kunt u een allergietest laten doen door uw dierenarts.

U zult ook geïnteresseerd zijn in deze artikelen:

 • 3 goede redenen: Waarom kokosolie goed is voor je kat
 • Katten in de winter – 6 vragen voor u beantwoord
 • Kattenvaccinatie: Welke vaccinaties heeft uw kat nodig?

Uitgelichte afbeelding (boven): Bildagentur Zoonar GmbH / Shutterstock.com