Een goede kattenapotheek – Deze hulpmiddelen en medicijnen horen puur thuis

Van parasietplaag tot kattengriep tot grote krassen – katten die in het wild dartelen, lijden in de loop van hun avontuurlijke leven aan tal van verwondingen en ziekten.

Er is niet altijd een acute behoefte aan behandeling, maar voorzichtigheid is beter dan verdraagzaamheid om medische noodsituaties indien nodig op een geïmproviseerde manier te behandelen. Maar wat hoort er precies thuis in een goed uitgeruste Kattenapotheek en wanneer is het bezoek aan de dierenarts aan te raden ondanks onafhankelijke behandeling?


Kattenapotheek

Veel voorkomende infecties en ziekten bij huiskatten

Om te weten voor welke gevallen uw kattenapotheek moet worden uitgerust, nemen we eerst de meest voorkomende ziekten van de huiskat onder de loep. Natuurlijk moet je altijd een dierenarts raadplegen als je het gevoel hebt dat het niet goed gaat met je kat!

1. Kattenziekte

Ook bekend als kattenziekte, de Virusziekte is zeer besmettelijk en kan, afhankelijk van de gezondheidstoestand van het dier, leiden tot de dood.

Een bezoek aan de dierenarts is onvermijdelijk. Typische symptomen zijn hoge koorts, apathie, evenals een hoge behoefte aan slaap en verlies van eetlust. Alleen met tijdige tegenwerking kan een fatale gang van zaken worden voorkomen.

De behandeling wordt uitgevoerd door de toediening van een infusie voor hydrogenering en de toediening van een antilichaamserum. Preventieve maatregelen zoals regelmatige vaccinatie om de drie jaar kunnen de ziekte voorkomen.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. Kattengriep

Net als de kattenziekte is kattengriep een Potentieel fataal voortschrijdende ziekte verspreiding door virussen of bacteriën.

Katteneigenaren begrijpen vaak het gevaar van verkoudheid bij katten verkeerd. Naast frequent niezen en nasale afscheiding, lijden getroffen dieren aan plakkerige ogen, koorts en verlies van eetlust.

Vooral kittens en jonge katten hebben hier last van. Vanwege het nog steeds zwakke immuunsysteem en het gebrek aan reserves van de kittens, wordt een snelle behandeling door een dierenarts aanbevolen.

De behandeling wordt uitgevoerd door de toediening van antibiotica. Ook hier kan kattengriep worden voorkomen door regelmatige vaccinatie.

3. Besmetting door endoparasieten

De kolonisatie van parasieten zoals haakwormen, spoelwormen of lintwormen in de dunne darm van de kat vindt plaats door de consumptie van besmette prooien.

Besmette moederkatZe kunnen hun kittens infecteren via de melk van hun moeder. De symptomen variëren en variëren van verlies van eetlust en doffe, ruige vacht tot frequent braken en snel gewichtsverlies.

Ook in dit geval wordt de behandeling door de Dierenarts raadzaam. Het wordt uitgevoerd door een wormkuur toe te dienen. Als alternatief kunnen katteneigenaren ook wormkuren op internet krijgen, bijvoorbeeld via de winkelapotheek.

4. Besmetting door ectoparasieten

Ectoparasieten omvatten bijvoorbeeld oormijt, vlooien of teken. Niet alleen wilde dieren, maar ook huiskatten kunnen besmet raken met het ongedierte door contact met ons mensen.

Eigenaren van gezelschapsdieren kunnen een vlooienplaag gemakkelijk onafhankelijk behandelen met speciale shampoo en vlooienpoeder. Teken kunnen ook gemakkelijk worden verwijderd met speciale tekentangen.

Lees ook:   Scottish Straight karakter

Omdat parasieten ook Overdraagbare ziekten , het gedrag van de kat moet de komende dagen worden geobserveerd, zelfs na succesvolle controle van de plaag.

5. Toxoplasmose

Het wordt veroorzaakt door parasieten in de darm en kan ook mensen infecteren door contact met uitwerpselen. Vooral voor zwangere vrouwen is er een verhoogd risico.

Aangezien toxoplasmose geen duidelijke symptomen veroorzaakt en kan leiden tot koorts en ademhalingsstoornissen, moet een verhoogde hygiëne, bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de kattenbak, worden gewaarborgd.

Bij verdenking moet onmiddellijk een dierenarts worden geraadpleegd, die de therapie met antibiotica zal starten.

6. FIP

De meeste katten sterven als gevolg van ziekte aan een Peritonitis. Het is een zeer besmettelijke ziekte die wordt overgedragen via speeksel.

Lethargie, winderigheid en verlies van eetlust kenmerken het klinische beeld. Hoewel er geen therapieoptie is, wordt het in elk geval aanbevolen om naar de dierenarts te gaan.

Effectieve methoden voor het toedienen van medicijnen

Katten verzetten zich vaak standvastig tegen het toedienen van een tablet! – Beeld: Daria Kulkova / Shutterstock.com

De meest stressvrije methode om medicatie toe te dienen is via voedsel. Sommige tabletten bevatten smaakstoffen die kunnen worden gegeven als traktaties.

Andere tabletten kunnen worden verborgen in het favoriete voedsel van de kat. Het preparaat mag niet zichtbaar zijn. Als de kat eromheen eet of het medicijn opnieuw uitspuugt, kan de tablet worden geplet en gemengd met bijzonder intens smakend voedsel, zoals tonijn in olie.

Als alternatief kunnen katteneigenaren hun toevlucht nemen tot een kleine truc: het poedervormige medicijn kan worden gemengd met een goed smakende pasta en op de poot van het dier worden verspreid. Het dier zal de pasta schoonmaken en oppakken.

Lees ook:   LaPerm Longhair kattenluik

Dit hoort thuis in een goed gevulde kattenapotheek

Volgend Instrumenten en materialen mag niet ontbreken in een kattenapotheek:

  • Tekentang
  • Pincet
  • Klauwtang
  • Wegwerpspuit
  • Canules
  • Zaklantaarn
  • Klinische thermometer
  • Verbandschaar
  • Pleister
  • Verband watten
  • Wondbedekking
  • Gaasje
  • Gaasverband
  • Wegwerphandschoenen
  • Vlooien- en tekenremedies
  • Helende zalf
  • Ontsmettingsmiddel
  • Oorreinigingsoplossing

Waar te kopen hulpmiddelen en medicijnen

In speciale dierenmarkten maar ook in de online handel hebben katteneigenaren een grote selectie van verschillende producten. Naast voorbereidingen voor tandheelkundige zorg, is de Online handelen een groot repertoire van geneesmiddelen voor algemene versterking, tegen parasitaire besmetting, voor het versterken van de gewrichten en botten of voor wondverzorging

Uitgelichte afbeelding (boven): nadisja / Shutterstock.com