Uw kat slingert? 5 tips tegen te overhaast eten

Als je kat snauwt, zijn hier 5 eenvoudige tips om te implementeren waarmee je haar kunt trainen om langzaam te eten.

Kat slikt, eet haastig

Overhaast eten komt helaas veel voor, vooral bij binnenkatten. Daarbij heeft de Stroppen in de kat twee nadelen met zichzelf:

  • Sling katten braken vaak direct na het eten, dit is een direct gevolg van te snel eten en niet bepaald gezond.
  • Als je te snel eet, het vol gevoel van je kat Pas als ze al veel meer heeft gegeten dan wanneer ze langzaam zou eten. Dit is trouwens precies hetzelfde bij mensen. Door het gebrek aan verzadiging zal je kat de hele dag door smeken om nog meer voedsel. Er is een risico op obesitas als je te vaak toegeeft aan bedelen!

Mogelijke redenen waarom uw kat te snel eet

Strikken bij de kat treden meestal op wanneer uw kat concurrentie heeft of heeft gehad om zijn voedsel. Dan betekent het: Eet zo snel mogelijk voordat je wordt weggejaagd door een andere kat – of: Voer snel zodat ik iets van de andere kat kan stelen!

Dus als er meerdere katten bij je wonen, is de zaak duidelijk. Voedselafgunst zorgt ervoor dat je naar hun voedsel slikt. Zelfs katten uit dierenasielen, dierenwelzijn of voormalige zwerfkatten kennen deze concurrentiesituatie bij het eten en hebben daarom de neiging om haastig te eten. Ze zijn gewend geraakt aan dit soort eten.

Dit voedingsgedrag kan meestal wat verbeterd worden en de kat kan overgehaald worden om langzamer te eten.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

5 tips: Wat je kunt doen tegen het strikken van je kat

Met deze tips kun je je kat langzamer laten eten:

1. Gebruik anti-lus kom

Anti-sling bowl voor katten
Anti-sling bowls voor katten zorgen ervoor dat je kat langzamer eet.

In goed gevulde dierenwinkels of gewoon op internet kunt u speciale kommen voor katten krijgen, zogenaamde “anti-sling bowls”. Deze kommen zijn speciaal gevormd, wat het volgende doel heeft: de kat moet het niet gemakkelijk hebben om zijn voedsel te krijgen. Ze moet goed verdienen met haar tong en poten en kan het niet zomaar opslokken. Anti-lus kommen voor katten werken heerlijk met droogvoer en natvoer.

Lees ook:   Top Schattige Kattennamen Voor Jouw Huisdier

Anti-sling bowls zorgen er niet alleen voor dat je kat langzamer eet, ze zorgen er ook voor dat je kutje regelmatig haar hoofd moet belasten. DiDit mentale werk zal je kat goed doen, haar meer ontspannen en in balans brengen.

Zorg ervoor dat je de kom in de vaatwasser kunt schoonmaken, want de speciale vorm zou het wassen met de hand erg vervelend maken. Fooi: Laat de kom goed weken voordat je hem in de vaatwasser zet!

2. Geef beter meerdere kleine porties

Een goede tip als je kat graag slingert en braakt: je moet haar de hele dag door veel kleine porties voedsel geven in plaats van 2-3 grote porties. Dit verkleint vooral het risico dat ze het eten na (te snel) eten weer braakt. Bovendien zal het gevoel van verzadiging optreden na minder gegeten kattenvoer. Normaal gesproken zou dit ertoe moeten leiden dat je fluwelen poot minder vaak om voedsel smeekt.

Echter, de vele kleine porties moeten natuurlijk resulteren in dezelfde hoeveelheid voedsel als voorheen met de grote porties!

3. Voer meerdere katten apart

Als je meerdere katten hebt, moet je ze apart voeren. Dit ontspant de situatie en helpt tegen voedselafgunst. Apart voeren moet ervoor zorgen dat je fluwelen poten na verloop van tijd langzamer eten.

Want ze hoeven niet meer bang te zijn dat ze eten gestolen krijgen zodra de ander klaar is. En andersom hoeven ze hun eten niet meer op te slokken om iets van de andere kat te pakken voordat het klaar is.

Lees ook:   Zijn laser speeltjes veilig voor katten?

Laat uw katten wennen aan hun nieuwe voederplaatsen en sluit de kamerdeuren tussen de kamers tijdens het voeren.

4. Plaats de kom in een verhoogde positie

Plaats de voerbak van uw kat iets hoger. Ongeveer zo hoog dat hij net onder snuithoogte staat. Je kat zal wat langzamer eten. Bovendien “glijdt” het voedsel beter en slikt ze minder lucht in. Dit vermindert het risico op braken na het eten.

5. Voer grotere brokken

Vooral natvoer (klik hier voor onze katten natvoertest) wordt vaak lekker klein geserveerd. Dit is niet bepaald bevorderlijk als je je kat van het snauwen af wilt houden. Want zwaar gemalen voedsel kan er natuurlijk zonder veel kauwen in gepompt worden. Dus: Je kunt beter mooie grote brokken in de kom doen! Dan heeft ze iets om op te kauwen en kan ze het voedsel niet “inhaleren”.

Maar wees voorzichtig: Sommige sling katten hebben geen last van de dikke brokken voedsel. En dat kan gevaarlijk zijn als ze deze grote stukken voedsel te haastig eet! Je moet je kat dus goed in de gaten houden wanneer je haar voor het eerst grover natvoer aanbiedt.

Leestips:

  • Braken bij katten – triggers en behandeling
  • Mogen katten melk drinken? En is melk überhaupt gezond voor hen?
  • Diarree bij katten: wat te doen – stap voor stap

Uitgelichte foto (boven): sophiecat / Shutterstock.com