Voedselverandering voor katten – Deze 6 tips helpen gegarandeerd

Katten kunnen erg ingewikkeld zijn als het gaat om hun voedsel. Vooral een verandering van voedsel is moeilijk bij katten. Vaak wennen ze aan de variëteit die ze kennen en weigeren ze nieuwe dingen.

Het vergt meestal veel geduld als je je kat wilt laten wennen aan nieuw voer. Dit geduld is echter de moeite waard als je een Feed conversie bijvoorbeeld van ongezond droogvoer tot een hoogwaardig natvoer.

We laten je zien hoe de Gewenning een nieuw kattenvoer in ieder geval lukt en geeft je waardevolle tips aan de hand!


Verandering van dieet bij katten

Katten zijn echte gewoontedieren als het gaat om de inhoud van hun voerbak. Ze houden het leuk om lang bij hetzelfde type kattenvoer te blijven. De dieren blijven instinctief graag bij het voedsel dat ze kennen, want het heeft zich tenslotte voor hen bewezen.

Dit is een natuurlijk gedrag van de kat, dat hem in de natuur beschermt tegen giftige prooien of planten. Zodra ze muizen of vogels als gezonde prooi hebben geïdentificeerd, zullen ze bijvoorbeeld niet proberen een pad te vangen.

Dit eigenlijk best bruikbare beschermingsmechanisme kan echter in de weg staan als je je kat aan een kattenvoer van hogere kwaliteit wil er aan wennen. Vaak wordt dit afgekeurd tot meesteres of meester het bekende fabrieksvoedsel weer in de kom maakt.

Op dit punt moet je echter niet opgeven als katteneigenaar, het gaat tenslotte om de gezondheid van het geliefde huisdier:

Gezondheid begint bij voeding

– dit geldt ook voor katten!

Katten herkennen de kwaliteit van het voedsel niet

Katten weten niet welk voedsel goed is voor hun gezondheid – dat is aan hun mensen om voor hen te beslissen! – Beeld: Nils Jacobi / Shutterstock

Het probleem: katten kunnen niet beoordelen of hun voedsel gezond is of niet. Als een voedsel zich voor hen heeft bewezen, houden de meeste katten zich eraan en weigeren ze een nieuw type kattenvoer.

Bijzonder moeilijk is de Omzetting van droogvoer naar natvoer. Droogvoer ruikt en smaakt veel intenser dan natvoer, dat gezonder is door simpelweg vanwege het hogere vochtgehalte.

Bovendien wordt droogvoer vaak gemengd met lokstoffen die de kat ronduit verslaafd maken.

Fabrikanten van kattenvoer noemen dergelijke stoffen “acceptatieversterkers”. Suiker, zout of kunstmatige smaakstoffen zorgen ervoor dat de kat alleen dit ene voer wil.

Het is daarom de taak van de mens om ervoor te zorgen dat de kat iets gezonds te eten krijgt. Een voedselverandering naar een soortgeschikt kattenvoer zoals Anifit is altijd de moeite waard, zelfs als het een tijdje kan duren.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

De 6 meest effectieve tips voor het veranderen van katten

De volgende tips helpen u om uw kat te laten wennen aan natvoer van hoge kwaliteit. De tips staan in een logische volgorde: Zo kun je de feed change stap voor stap doorvoeren!

1. Bied het gewoon aan

Misschien behoort je kat tot die zeldzame variëteit die niet chagrijnig is met nieuw eten? Zet gewoon een kom met het nieuwe voedsel voor haar neer en kijk wat er gebeurt!

Als alternatief kunt u uw kat twee kommen geven: een met de oude en een met het nieuwe kattenvoer. Als je geluk hebt, zal ze het nieuwe eten proberen. Als ze van beide variëteiten eet, kun je proberen haar alleen het nieuwe voedsel te geven.

2. Maak het nieuwe voer aantrekkelijker voor je kat

Om het onbekende eten interessanter te maken, kun je terugvallen op een paar kleine trucjes. Zodat het nieuwe voer ook kan concurreren met droogvoer in het voordeel van uw kat, zijn veel middelen toegestaan:

  • Verwarming het natte voedsel lichtjes in de magnetron. Het zal dus een aromatische geur ontwikkelen en ook intenser smaken als uw kat het probeert
  • Garneer het voedsel met een paar kruimels droogvoer
  • Traktaties zoals biergistvlokken, kaaschips of zalmolie kunnen je kat ook verleiden om het te proberen.

3. De substitutiemethode – de kat stap voor stap laten wennen aan nieuw voedsel

In kleine stapjes kun je meer van het nieuwe kattenvoer mengen met het oude. Maak aantekeningen!

“Substitutiemethode” klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Meng een halve theelepel van het nieuwe voedsel in het oude. Als uw kat dit accepteert, kunt u de hoeveelheid nieuw kattenvoer elke dag met nog een halve theelepel verhogen.

Als je kat dit goed doet en het aandeel van het nieuwe kattenvoer steeds groter wordt, zul je geleidelijk minder van het oude voer in de kom doen.

Belangrijk: De substitutiemethode kost tijd. Pas als je kat het voedselmengsel een dag of twee accepteert, kun je de volgende stap zetten. De voerwissel duurt ongeveer 2 tot 3 weken.

Maar er kunnen ook tegenslagen zijn als je kat ineens eten weigert. In dergelijke gevallen moet je een stap terug doen – maar geef haar niet opnieuw het oude voedsel. In dergelijke gevallen van ontbering kan het tot 8 weken duren voordat de kat gewend is aan het nieuwe voedsel.

Maak aantekeningen zodat je zeker weet wat de mengverhouding was op welke dag:

Afdrukbare notebook

De substitutiemethode leidt altijd tot succes met voldoende geduld. De volgende tips kunnen aanvullend of ter voorbereiding worden toegepast:

4. Schakel de kat over van droogvoer naar natvoer

Zoals gezegd is droogvoer een echte verslaafde. Bovendien is de consistentie heel anders. Dat is waar je eerst moet beginnen:

Besproei het droge voedsel lichtjes met water. U kunt bijvoorbeeld een bloemenspuit nemen.

In eerste instantie zou het slechts minimaal moeten zijn Bevochtigd worden. Van dag tot dag kunt u de hoeveelheid water verhogen. Zo wordt het droogvoer zachter en zachter en raakt je kat gewend aan deze voedselconsistentie.

Als het het zachte droge voedsel accepteert, kunt u stap voor stap een beetje van het nieuwe natte voedsel gaan roeren, zoals hierboven beschreven.

Fooi: Welk natvoer voor katten is het beste? In onze kattenvoertest kun je vergelijken!

5. Voer vaste voedingstijden voor uw kat in

Het is erg handig voor het veranderen van voedsel bij katten als de kat zijn maaltijden altijd op vaste tijden krijgt. 3 maaltijden voor volwassen katten en 5 maaltijden voor kittens zijn optimaal.

De slechte gewoonte van zijn kat naast maaltijden De hele dag droogvoer moet ook worden afgeschaft voordat het voer wordt gewijzigd.

Je kat went snel aan de voedertijden. Ze zal weer een gezonde eetlust hebben voor de maaltijd!

Om dit het geval te laten zijn, traktaties mogen niet worden gegeven tijdens de voedselwisseling!

6. Volhouden – Zelfs als je kat weigert te eten

Als u het voedsel stap voor stap verandert volgens de vervangingsmethode, kan er een punt komen waarop uw kat een maaltijd weigert. In zo’n geval moet je volhardend zijn: Dan verhongert Miez gewoon een beetje…

Zet de kom na maximaal 30 minuten weg. Zelfs als je kat protesteert: Er is nu pas iets te eten voor de volgende maaltijd.

Als ze bij de volgende poging hetzelfde mengsel van oud en nieuw voedsel weigert, ruim het dan na 30 minuten weer op.

Versmaad ze zijn echter ook de derde maaltijd met dezelfde mengverhouding, je moet liever iets minder van het nieuwe voedsel doorwrijven. Katten mogen immers nooit langer dan 24 uur iets eten (en dit geldt voor gezonde, volwassen katten met een normaal gewicht!).

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Diarree tijdens het wisselen van voedsel door de kat

De verandering in voedsel kan ervoor zorgen dat de ontlasting van uw kat natter wordt, tot en met diarree.

De vertering van je huistijger moet zich eerst aanpassen aan het nieuwe voedsel aanpassen. De diarree verdwijnt vanzelf uiterlijk na 2-3 dagen. Als het langer duurt of erg gewelddadig is, met veel vochtverlies, moet u een dierenarts raadplegen.

Bent u geïnteresseerd in gezond, voor de soort geschikt kattenvoer? Hier vindt u meer informatie:

  • Het herkennen van hoogwaardig kattenvoer
  • Eet je kat niet? – De 9 meest voorkomende oorzaken + geschikte tips
  • Kattenvoer: deze 7 ingrediënten kunnen uw kat ziek maken

Uitgelichte afbeelding (boven): KDdesignphoto / Shutterstock.com