Laat uw kat chippen – Waarom het zinvol is + informatie over kosten

Net als elke andere katteneigenaar ben je waarschijnlijk bang dat je schat kan weglopen. Waarom het zinvol is om je kat te laten chippen, lees je hier. Daarnaast krijg je alle informatie over kosten, functie en hoe de chip in de kat komt!

Chippen Katten / Chippen

Er zijn drie manieren om katten te taggen als ze wegrennen:

  • Een tatoeage in het oor
  • Een halsband met adreslabel
  • De implantatie van een transponderchip

Omdat halsbanden een hoog risico op letsel voor katten vormen, mogen ze niet worden gebruikt.

Waarom u uw kat moet laten chippen

Zodra uw kat wegrent en door iemand wordt gevonden, kan de vinder de microchip gebruiken om erachter te komen wie de eigenaar van de kat is.

Hiervoor kan de vinder de transponderchip laten uitlezen bij elke dierenarts en in veel dierenasielen. U als houder bent geregistreerd en kunt dus aan de chip worden toegewezen.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Ook binnenkatten moeten worden gechipt

Omdat er een risico bestaat dat zelfs een pure huistijger een keer zal ontsnappen, moet je ook binnenkatten chippen.

Wanneer een binnenkat wegloopt, beweegt hij meestal niet ver van zijn huis – maar: Veilig is veilig!

Geven katten de voorkeur aan chip of tatoeage?

Het antwoord op deze vraag: Het liefst allebei!

De reden waarom het raadzaam is om uw kat te laten chippen EN tatoeëren is logisch:

De tatoeage in het oor van de kat kan onmiddellijk door elke leek worden gevonden en geeft aan: deze kat heeft een meester / een meesteres.

Veel niet-katteneigenaren weten niet eens dat katten tegenwoordig worden gechipt. Dit probleem kan de tatoeage oplossen.

Als de kat vervolgens naar een dierenarts of een dierenasiel wordt gebracht voor identificatie vanwege de tatoeage, kan de microchip daar ook worden uitgelezen. De transponderchip wordt dan ook gebruikt voor duidelijke identificatie.

De kosten van het chippen van de kat variëren afhankelijk van de dierenarts. Het registreren van de chip bij Tasso is gratis.
Bij Tasso kunt u de chips van uw kat gratis registreren – Afbeelding: Screenshot www.tasso.net

Voordelen

  • Lange houdbaarheid – Terwijl tatoeages na verloop van tijd vervagen en onleesbaar worden, gaat een microchip het leven van een kat mee. De transponder is passief en heeft dus geen elektriciteit nodig, en het is ook absoluut onderhoud.Rei.
  • Unieke identificatie – De 15-cijferige code die in de microchip is opgeslagen, is uniek en kan wereldwijd worden toegewezen aan de geregistreerde katteneigenaar. Tatoeages, aan de andere kant, zijn niet één keer, dus er lopen meerdere katten rond met hetzelfde label.
  • Snel geïmplanteerd en veilig – Het inbrengen van de microchip is snel en een routineprocedure voor elke dierenarts (zie hieronder). De buitenste schil van de kleine chip bestaat uit een weefselcompatibel materiaal (plastic of glas). Als gevolg hiervan kan het vreemde lichaam niet leiden tot ontsteking of andere complicaties. De chip nestelt zich in de spier
  • Piepklein – De chip is gemiddeld (afhankelijk van de fabrikant) slechts 10 x 2 millimeter groot. Je kunt het voelen, maar de kat kan het niet voelen en wordt er niet door gestoord of beïnvloed. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een halsband met een adresplaatje, waarop een kat vast kan komen te zitten en zo een gevaar kan vormen voor katten.
Lees ook:   American Wirehair krabpaal

Nadelen

  • Niet bij iedereen bekend – Het enige nadeel van kattenchips dat in je opkomt, is dat niet iedereen, vooral niet-kattenbezitters, weet dat katten op deze manier worden gelabeld. Sommige vinders zullen dus niet eens op het idee komen om de chip te laten uitlezen. Daarom raad ik ook een tatoeage aan die iedereen laat zien dat de kat van iemand is en geen zwerfkat is.

Is chippen verplicht voor katten?

Het feit dat je je kat laat chippen wordt verplicht als je met haar mee wilt reizen naar andere Europese landen.

Want alleen via de transponder kan de kat duidelijk worden geïdentificeerd en zijn EU-dierenpaspoort evenals hun Vaccinatie associëren. En deze twee documenten zijn sinds 2004 verplicht als u met uw kat naar een ander Europees land wilt reizen.

Wat het kost om uw kat te laten chippen

Afhankelijk van welk microchipmodel de dierenarts implanteert bij een kat, kunnen de kosten van het chippen van de kat enigszins fluctueren.

In de regel worden er chipkosten tussen de 30 en 50 euro gemaakt voor de kat.

De implantatie van de chip kost altijd hetzelfde, zoals dit is geregeld in het honorariumschema voor dierenartsen (GOT). Uw dierenarts kan echter het enkele, dubbele of driedubbele tarief berekenen, dus het is het beste om het van tevoren te vragen!

De insertie kost 6,41 euro (eenvoudige set), voor de chip komt er afhankelijk van het model tussen de 25 en 45 euro bij.

Overigens is de registratie van de chip bij Tasso e.V. gratis. Via de website van Tasso kunt u uw kat in een paar minuten registreren.

Lees ook:   Kunnen kittens volwassen kattenvoer eten? Een dierenarts legt uit.

Overigens kun je de kattenchip ook zelf kopen en vervolgens door de dierenarts laten inbrengen – chip de kat alsjeblieft niet zelf, daarover later meer!

Hoe de microchip voor katten werkt

Chippende katten: Zo ziet de microchip voor katten eruit
Dit is hoe de kleine microchip geïmplanteerd bij katten met een spuit eruit ziet (hoge vergroting) – Beeld: vetkit / Shutterstock.com

De ongeveer 10 x 2 millimeter transponder (RFID MIkrochip genoemd) voor katten en honden bestaat uit een weefselcompatibele buitenschaal, een magnetische spoel en een passieve chip waarop de 15-cijferige, unieke code is opgeslagen.

Alleen een speciale lezer stimuleert de chip om de code door te geven.

De code bestaat uit een 3-cijferige landcode, een code voor de fabrikant en een volgnummer. Dit zorgt ervoor dat elke code slechts één keer voorkomt, zodat het dier zonder twijfel kan worden geïdentificeerd.

Zo wordt de chip ingebracht

Elke dierenarts kan de microchip implanteren. Dit gebeurt via een canule en kan zonder verdoving.

Hoewel de canule iets dikker is dan bijvoorbeeld vaccinaties, is het proces voor katten nog relatief pijnloos.

De naald wordt aan de linkerkant van de nek ingebracht, ongeveer 1 tot 4 vingers van het linkeroor naar het schouderblad (afhankelijk van de grootte van de kat).

Van daaruit migreert het naar de schouder, waar het samengroeit in het weefsel en dus veilig wordt geplaatst.

De transponderchip mag alleen worden ingebracht door medisch geschoold personeel, zoals een dierenarts.

Praktische accessoires: kattenluiken met chipherkenning

Cat flap microchip
Opent alleen op de rechter kat: KatCelklep met chipherkenning. Klik op de afbeelding voor meer informatie

De RFID-microchip is niet alleen nuttig voor de identificatie van weggelopen katten.

Erg populair zijn kattenluiken, die alleen opengaan als de kat met de juiste microchip ervoor staat. Je krijgt dus geen bezoek van de katten van de buren!

Mijn aanbeveling hier zou de SureFlap kattenluik met chipdetectie zijn. Het kan op dezelfde manier worden geïnstalleerd als een gewoon kattenluik en wordt bediend met batterijen die lang meegaan.

Het SureFlap kattenluik hoeft maar één keer geprogrammeerd te worden op de microchips van een of meer katten en voert betrouwbaar zijn dienst uit als “uitsmijter”.