Waarom taurine zo belangrijk is voor je kat

Het onderwerp kat en taurine – De gezondheid van uw kat ligt u zeker na aan het hart. Daarom, als u het onderwerp kattenvoeding van dichterbij bekijkt, zult u vroeg of laat het onderwerp taurine tegenkomen.

Wat taurine is en waarom uw kat taurine nodig heeft, leert u in dit artikel.


Kat Taurine

Volgend Vragen kan u vertellen over het onderwerp Kat en taurine zetten:

 • Wat is taurine eigenlijk?
 • Waarom hebben katten taurine nodig in hun voedsel?
 • Welke deficiëntiesymptomen treden op wanneer een kat te weinig taurine krijgt?
 • Hoeveel taurine hebben katten nodig?
 • Welke voedingsmiddelen bevatten taurine?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn kat voldoende taurine krijgt?
 • Is een overdosis mogelijk?

Wat is taurine eigenlijk?

Taurine is een aminozuur dat erg belangrijk is voor de kat. Taurine werd voor het eerst ontdekt in de gal van runderen, vandaar de naam: taurine verwijst naar “tauros”, het Griekse woord voor stier. Maar het zit niet alleen in rundvlees, daarover later meer.

Waarom hebben katten taurine nodig in hun voedsel?

Taurine vervult verschillende belangrijke functies in het lichaam van uw kat. Het is belangrijk voor:

 • het behoud van het netvlies, het netvlies in het oog
 • metabolisme en spijsvertering, vooral bij de opname van vetten
 • hartfunctie
 • hersenontwikkeling bij opgroeiende katten
 • de vruchtbaarheid van vrouwelijke katten.

In tegenstelling tot andere dieren en mensen, kan de lever van een kat taurine alleen in zeer kleine hoeveelheden synthetiseren, d.w.z. het zelf samenstellen uit andere aminozuren. Enzymen die hier daadwerkelijk verantwoordelijk voor zijn, zijn simpelweg niet actief genoeg bij katten. Katten moeten taurine dus rechtstreeks via voedsel binnenkrijgen.. Bovendien wordt taurine bij katten in de darm afgebroken door micro-organismen, zodat het niet beschikbaar is voor het lichaam. Tot 50% van de taurine die via het voer wordt ingenomen, gaat op deze manier verloren.

Je moet er dus voor zorgen dat je Kat krijgt voldoende taurine binnen via zijn voedsel, anders kunnen deficiëntiesymptomen met ernstige gevolgen voor de gezondheid optreden:

Deficiëntie symptomen bij katten die te weinig taurine opnemen

Cat Taurine deficiëntie symptomen
Taurine is belangrijk voor het behoud van het netvlies in het kattenoog. Bij een tekort dreigt retinadegeneratie, in het ergste geval blindheid.

Koop je kat Te weinig taurine over een langere periode, een verscheidenheid aan deficiëntie symptomen kan optreden:

Retinale degeneratie

Deze oogziekte kan optreden wanneer een kat taurine in te kleine hoeveelheden gedurende een lange periode inneemt en kan in het ergste geval leiden tot Blindheid van de kat lood. De schade aan het netvlies is onomkeerbaar, d.w.z. onomkeerbaar of geneesbaar. De eerste tekenen van schade aan het netvlies verschijnen pas na ongeveer 5 maanden, soms pas na maximaal 2 jaar. Vaak merken katteneigenaren dan eerst dat hun fluwelen poot vaak verkeerd inschat tijdens sprongen.

Vruchtbaarheid en de ontwikkeling van foetale foetussen

Vrouwelijke katten met taurinetekort zijn vaak onvruchtbaar. Als er een zwangerschap optreedt, is een doodgeboorte zeer waarschijnlijk. Geboren kittens van een kat met taurinetekort zijn onderontwikkeld in grootte, zijn ziekelijk en hebben geen goede overlevingskansen. Bovendien Ontwikkelingsstoornissen vaak tasten deze vooral de hersenen, de achterpoten en het wervelzuur aan.

Andere symptomen van deficiëntie

 • Doofheid
 • Immunodeficiëntie
 • Hartproblemen tot hartfalen (taurine-afhankelijke gedilateerde cardiomyopathie, DCM)

Voor de houder is de Symptomen van een tekort pas zichtbaar na enkele maanden onderaanbod van taurine, soms zelfs jaren. Zorg er dus voor dat je kat voldoende taurine binnenkrijgt.

Dit is hoeveel taurine uw kat nodig heeft

Het is moeilijk om een concrete waarde te geven van hoeveel taurine een kat per dag nodig heeft. Aan de ene kant zijn er zeer verschillende gegevens uit verschillende zeer gerenommeerde bronnen: in klinische diëtetiek voor kleine dieren¹, een dagelijkse behoefte voor katten van 50 mg beschikbare taurine , beveelt de NRC² een Inname van 50 mg taurine per kilo lichaamsgewicht daags.

Aan de andere kant is de taurinebehoefte afhankelijk van vele factoren. Het soort voedsel speelt een grote rol. Het type en de hoeveelheid eiwit, de verteerbaarheid van het eiwit en het vezelgehalte van het voedsel hebben allemaal invloed op hoeveel taurine een kat nodig heeft. Ook belangrijk is de verwerking van het voedsel, omdat dit de afbraak van taurine door bacteriën in de darm beïnvloedt.

Lees ook:   Hebben katten geurklieren in hun poten?

Er moet ook rekening worden gehouden met de leefomstandigheden van de kat. Een zwangere of zogende kat heeft van nature meer taurine nodig. De vraag kan ook op oudere leeftijd toenemen.

Taurine bronnen voor uw kat – taurine is hier inbegrepen

Kattentarine Kattenvoer
De muis is het optimale voedsel voor katten – het heeft de hoogste concentratie taurine van alle terrestrische organismen. En een goed kattenvoer moet altijd muizen “imiteren”.

Taurine wordt in verschillende hoeveelheden aangetroffen in vrijwel elk dierlijk weefsel. Om te zorgen voor een voldoende voorraad taurine voor uw kat, moet u letten op de samenstelling van het voedsel. Volgend Taurine bronnen zijn beschikbaar voor uw kat:

Rauw vlees

Taurine Kattenvoer Supplement
U kunt het voer van uw kat verrijken met pure taurine

Taurine komt vooral voor in Spiervlees en harten in hoge concentratie. Maar ook in de hersenen, lever en maag-darmkanaal zit het essentiële aminozuur voor katten in. Als u uw kat barf, let dan op de samenstelling van het vlees en slachtafval. Belangrijk: Taurine wordt vernietigd door verhitting, de kat kan het dan niet meer gebruiken. Invriezen en ontdooien daarentegen is geen probleem.

 • Rundvlees (vlees) – 36 mg per 100g
 • Kippenharten – 118 mg per 100g
 • Kippenlever – 118 mg per 100g
 • Kippenvlees – 15 – 33 mg per 100g
 • Zalmfilet – 130 mg per 100g
 • Kalkoen borst – 93 mg per 100g
 • Tonijn – 70 mg per 100g
 • Kalfsvlees – 40 mg per 100g

Ter vergelijking: Een muis bevat ongeveer 140 tot 270 mg taurine per 100g. De muis is dus het landwezen met de hoogste taurineconcentratie. Dit kan ook de reden zijn waarom katten nauwelijks taurine kunnen synthetiseren – met de muis als het belangrijkste prooidier, hebben ze het niet echt nodig.

Taurine komt trouwens niet voor in planten, met uitzondering van de cactusvijg.

Kattenvoer

Zoals reeds vermeld, is taurine gevoelig voor warmte. Kattenvoer wordt echter gekookt tijdens de productie, of het nu droog of nat voedsel is. Daarom voegen fabrikanten taurine toe na het koken. Dit is meestal voldoende gedoseerd, ook al zijn veel fabrikanten meer gericht op de ondergrens van de aanbevolen hoeveelheid.

Droogvoer moet minstens 1000 mg taurine per kilo bevatten,

Lees ook:   American Longhair cattery

Nassutter 2000 mg, volgens de laatste aanbevelingen zelfs 2500 mg taurine per kilo voer.

Let dus op de ingrediënten van je kattenvoer, hier vind je altijd informatie over het taurinegehalte. Als het je te laag lijkt, kun je taurine aanvullen.

Aanbevolen lectuur: Onze kattenvoervergelijking maakt het makkelijker om het juiste voer te kiezen!

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Taurine als voedingssupplement voor katten

Omdat veel soorten kattenvoer minder dan de aanbevolen 2500 mg taurine per kilo bevatten, kunt u het voedsel verrijken met pure taurine. Taurinesuppletie is ook zinvol bij barfing, omdat het taurinegehalte in vlees en slachtafval onderhevig is aan natuurlijke schommelingen.

Taurine komt in kristallijne vorm, d.w.z. een grof wit poeder. Het moet lauw zijn (niet heet!) Water kan worden opgelost en vervolgens worden gemengd met het voer. Strooi alsjeblieft niet zomaar over het voedsel, want pure taurine kan een irriterend effect hebben op de mondslijmvliezen.

Katten, die voornamelijk worden gevoed met restjes van meestal gekookt menselijk voedsel, lopen het risico tekorten te krijgen in termen van taurine. Hetzelfde geldt voor vegetarisch gevoede huistijgers of katten die hondenvoer te eten krijgen.

Kan taurine worden overdosis bij katten?

Als taurine in grotere hoeveelheden aan het lichaam van een kat wordt geleverd dan het nodig heeft, scheidt het het uit via de nieren. Er zijn geen bekende negatieve gevolgen van een overdosis taurine bij katten. In het geval van hartziekten en andere chronische ziekten, moet de voeding van het dier precies met de dierenarts worden besproken.

Natuurlijk moet je het niet overdrijven met de taurine voor je kat, omdat de afbraak van de overtollige taurine ook werk voor haar lichaam betekent.