Diarree kan verschillende oorzaken en manifestaties hebben bij katten. Hier leer je stap voor stap hoe je moet handelen als je kat diarree heeft.
Als uw kat diarree heeft, maakt u zich waarschijnlijk zorgen en stelt u uzelf de volgende vragen:
- Wat is de trigger voor diarree bij mijn kat?
- Wat moet ik mijn kat nu te eten geven?
- Moet mijn kat naar de dierenarts vanwege de diarree?
- Zijn er huismiddeltjes of iets anders dat ik kan doen als mijn kat diarree heeft?
- Kan ik besmet raken met mijn kat?
Dit artikel beantwoordt uw vragen. Eerst ga ik je vertellen hoe je moet handelen als je kat diarree heeft. Hieronder vindt u gedetailleerde informatie over mogelijke triggers van diarree bij katten.
Als extraatje krijg je van mij een PDF met informatie wanneer je bij diarree met je kat naar de dierenarts moet gaan als download om op te slaan of af te drukken.
Als uw kat diarree heeft – Waar u rekening mee moet houden
Het is meestal een onschuldige aangelegenheid als je kat een of twee keer diarree heeft.
Ze at dan alleen iets wat ze niet kon verdragen: bedorven of ongeschikt voedsel, een vreemd lichaam of een plant die voor haar niet verteerbaar was.
Als ze dan een paar keer zachte of vloeibare diarree heeft, dan is dit een beschermende functie van het lichaam. Hij wil zijn spijsverteringskanaal reinigen door snel uit te scheiden.
Maar er zijn ook ernstige triggers van diarree. In dergelijke gevallen treden meestal andere symptomen op. Het is daarom belangrijk dat je je kat goed observeert. Als uw kat diarree heeft, moet u in 3 stappen te werk gaan:
- Evalueer diarree en observeer de toestand van uw kat
- Raadpleeg indien nodig de dierenarts
- Zorg voor uw kat – Dit omvat medicatie van de dierenarts, hydratatie, licht voedsel en natuurlijke remedies
Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:
Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!
Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen
Code gekopieerd!
Nu inwisselen
Stap 1 – Beoordeel de situatie
Ten eerste moet u goed kijken naar de consistentie van de stoel. Hier leest u hoe u de dierenarts belangrijke informatie kunt geven:
- Wat is de consistentie van de ontlasting (papperig, vloeibaar, waterig)?
- Wat is de kleur van de ontlasting?
- Heeft uw kat bloed in zijn ontlasting?
- Bevat het slijm?
- Zijn er delen van wormen in de ontlasting?
- Is de geur bijzonder sterk? In welke richting gaat hij?
Als u uw dierenarts bezoekt, is het het beste om een ontlastingsmonster met hem te nemen.
De algemene conditie van uw kat is ook erg belangrijk. Natuurlijk kan ze je niet vertellen hoe het met haar gaat – je moet haar goed in de gaten houden. Als ze er uitgeput uitziet of nog meer slaapt dan normaal, is dit een teken van een ziekte.
Koorts, braken en verlies van eetlust wijzen ook op een gastro-intestinale infectie. Een grom bij het poepen duidt op pijn. Hetzelfde geldt als je fluwelen poot niet op de buik aangeraakt wil worden (al vinden veel katten dat van nature niet leuk). Deze observaties zijn belangrijk om te beslissen of het tijd is voor een dierenartsbezoek.
Daarnaast zijn uw indrukken belangrijk voor een diagnose bij de dierenarts: Informatie over ontlastingsconditie, frequentie van diarree en de conditie van uw kat helpen de arts enorm.
Stap 2 – Wanneer moet uw kat naar de dierenarts voor diarree?
Over het algemeen, als u denkt dat uw kat niet goed is, ga dan naar de dierenarts. Zelfs als het maar een kleine spijsverteringsstoornis is – veilig is veilig. Voor een snelle eerste diagnose kunt u ook de online dierenarts Dr. Sam gebruiken – zonder wachttijd en de klok rond.
Als de diarree niet zo uitgesproken is en het goed lijkt te gaan met je kat, kun je ook afwachten of hij vanzelf terugkomt. Bovendien kunt u de onderstaande huismiddeltjes gebruiken. In ieder geval moet uw kat naar de dierenarts gaan als de volgende bijwerkingen optreden:
- Bloed- of slijmvliesresiduen in uitwerpselen
- Delen van lintworm ledematen in uitwerpselen
- Merkbare verkleuring van de ontlasting
- Diarree is chronisch of duurt langer
- Frequente en intense diarree
- Verslechtering van de algemene toestand van de kat
- Verzonken ogen bij het dier (teken van gebrek aan vocht)
- Bijkomende symptomen zoals braken of koorts
- Uitgesproken verlies van eetlust
- Hydratatie kan niet worden gegarandeerd
Ook kittens en zeer oude katten moeten worden gepresenteerd aan de dierenarts in geval van diarree.
Stap 3 – Wat u kunt doen aan diarree bij uw kat
Allereerst moet u uw kat 24 uur lang niets te eten geven in geval van diarree. Dit stoort een verder gezonde kat niet. Integendeel, het kan hun overbelaste spijsverteringskanaal kalmeren.
Wel is het belangrijk dat ze voldoende drinkt. Ze moet het vocht aanvullen dat verloren is gegaan door diarree. Uitdroging bij katten kan worden gedetecteerd met de huidplooitest. Pak een huidplooi met twee vingers en houd deze een korte tijd vast. Wanneer je ze loslaat, moet de huid meteen gladstrijken. Zo niet, dan is uw kat uitgedroogd.
Dit kan snel het geval zijn bij diarree. Ernstig gebrek aan vocht wordt ook aangegeven door ingevallen ogen.
Huismiddeltjes voor diarree bij katten
Kwark of pompoen verdikken de ontlasting van een kat. Kwark mag niet te koud en in kleine porties worden geserveerd. Pompoen moet van tevoren zachtgekookt zijn. Nogmaals, een kleine hoeveelheid is genoeg.
Licht voer voor katten
U kunt gemakkelijk zelf licht voedsel voor uw kat koken. Het enige wat je hoeft te doen is een kip of kipfilet koken in licht gezouten water.
Het gekookte vlees is zeer vezelig en gemakkelijk te pletten. Belangrijk: Verwijder de huid van de kip, het is moeilijk te verteren. Zelfs botten mogen er niet zijn, ze kunnen versplinteren en tot verwondingen leiden!
Bij de kip kun je je fluwelen poot wat gekookte wortel serveren (ongeveer 1 uur koken) of geraspte appel (zonder schil). Geef je kat het lichte voer op kamertemperatuur, zodat het het meest verteerbaar is.
Behalve een klein snufje zout bij het koken van de kip, moet je geen kruiden gebruiken. U kunt uw kat de bouillon geven door de kip verdund met water te koken om te drinken. De smaak moedigt hen aan om te drinken. Op deze manier kan het het vochtverlies als gevolg van diarree compenseren.
Natuurlijke remedie – American Elm Bark helpt katten met diarree
De binnenste schors van de rode iep (enl. Slippery Elm – “glibberige iep”) heeft een speciale eigenschap:
Het wordt een slijm als het in contact komt met water.
Dit slijm ligt beschermend over de maag en darmen.
Dit kalmeert het geïrriteerde spijsverteringsstelsel van de kat.
Amerikaanse iepenbast helpt dus van nature tegen diarree en braken bij katten.
Rode iep mag alleen met tussenpozen van 30-60 minuten aan uw kat worden gegeven om voedsel of medicatie te geven. Het slijm belemmert anders de werking van de medicijnen of de opname van voedingsstoffen.
Homeopathie
Alternatieve geneeswijzen bieden ook hulp tegen diarree. Aloë, Arsenicum album, Calcium carbonicum en Mercurius solubilis kalmeren de maag. Katten krijgen het beste bolletjes. Je kunt ze direct in de mond stoppen of toevoegen aan het lichte dieet. Kies je voor druppels in plaats van bolletjes, zorg er dan voor dat er geen alcohol is inbegrepen.
Nog meer informatie over diarree bij katten
Nu weet je wat je moet doen als je kat diarree heeft. Zoals eerder vermeld, zijn er verschillende triggers voor diarree bij katten. Daar wil ik later op ingaan. Daarnaast kun je alles lezen over het risico op infectie, medicatie en chronische diarree bij katten.
Mogelijke triggers
Hier is een overzicht van de mogelijke triggers voor diarree bij katten:
- Ziekten
- Intoleranties en allergieën
- Gevoelige kattenmaag
- Wijzigingen in feed
- Melkproducten van koeien die lactose bevatten
- Psychologische oorzaken
- Sommige medicijnen, vaccinaties of ontworming
- parasieten, zoals wormen
Ziekten als oorzaak
Veel verschillende ziekten kunnen ervoor zorgen dat een kat last heeft van diarree. Lichte diarree komt bijvoorbeeld vaak voor bij ziekten van de lever, alvleesklier of darmziekten.
Sommige darmziekten zoals colitis kunnen echter ook leiden tot donker verkleurde diarree. De ziekte kan ook worden veroorzaakt door virussen of bacteriën. Bij dergelijke infectieuze diarree komt vaak nog voor bijkomende symptomen zoals verlies van eetlust of koorts op.
Coccidia behoren ook tot de darminfecties die tot diarree kunnen leiden. Dit type darminfectie wordt vaak overgedragen via sommige rauwe vleeswaren of knaagdieren.
Andere ziekten die verband houden met diarree kunnen ook stofwisselingsziekten omvatten, zoals hyperthyreoïdie.
Intoleranties en allergieën
Katten kunnen, net als mensen, last hebben van intoleranties en allergieën. Voerintoleranties en allergieën zijn zelfs een van de meest voorkomende triggers van diarree bij katten.
In veel gevallen worden het graan of de groenten in het voer niet getolereerd. Indien vermoed, een Uitsluiting dieet helpen om de trigger voor de intolerantie te vinden.
In eerste instantie krijgt het dier alleen het voedsel dat niet eerder op het menu stond. Dit zorgt ervoor dat deze voorheen onbekende voedingsmiddelen de intolerantiereacties niet hebben veroorzaakt. Als de symptomen verdwijnen, kunnen geleidelijk verdere componenten aan het voedsel worden toegevoegd. Als de symptomen eindelijk terugkeren, kan dit ingrediënt worden geïdentificeerd als de trigger.
In sommige gevallen tolereren katten het voedsel echter alleen niet omdat de overstap naar een nieuw voedsel te snel was of omdat het gewoon te koud werd geserveerd. Een kat mag het voedsel bijvoorbeeld niet rechtstreeks uit de koelkast ontvangen.
Als uw huistijger een gevoelige maag heeft, mag het voedsel alleen bij kamertemperatuur worden gegeven. In het geval van een voerwijziging is het daarentegen soms handig om de nieuwe feed in kleine stapjes te introduceren. Als het voedsel in eerste instantie wordt toegevoegd in kleine delen van het vorige voer, kan dit de verandering vergemakkelijken.
Voor een uitsluitingsdieet of een kat met een gevoelige spijsvertering is het hypoallergene kattenvoer RyCat met slechts één dierlijke eiwitbron het beste.
Koemelkproducten als bron van risico
Voedingsmiddelen zoals melk, yoghurt en kwark bevatten lactose, de zogenaamde melksuiker. Dit wordt door veel katten niet getolereerd en kan ernstige spijsverteringsproblemen veroorzaken, zelfs bij verder gezonde katten.
Het is het beste om je kat helemaal geen melk te geven – hij heeft het toch alleen nodig als een klein kitten. Als je haar toch af en toe wilt belonen met melk, dan moet ze alleen lactosevrije koemelkproducten krijgen.
Speciale kattenmelk is ook lactosevrij, wat symptomen zoals diarree of winderigheid kan voorkomen. Maar pas op, melk kan snel leiden tot obesitas en verschillende ziekten bij katten, het mag zeker geen deel uitmaken van de dagelijkse voeding!
Stress en andere psychologische oorzaken
Als psychologische oorzaken de diarree hebben veroorzaakt, dan is dit meestal snel geregeld. Stress kan tijdelijke en meestal milde diarree veroorzaken.
Typische stressvolle situaties zijn bijvoorbeeld een verandering in leefomstandigheden zoals een nieuw huisdier, een nieuw appartement of een veranderd dagritme.
Medicatie, ontworming en vaccinatie
Sommige medicijnen kunnen tijdelijke diarree veroorzaken. Dit kunnen bijvoorbeeld antibiotica, wormkuren of vaccinaties zijn. De toediening van antibiotica kan de darmflora van het dier beïnvloeden. Als diarree bij katten wordt veroorzaakt door antibiotica of andere medicijnen, verdwijnt het meestal binnen korte tijd.
Wormbesmetting
Als de oorzaak van diarree ligt in wormbesmetting, dan zijn er vaak Overblijfselen van wormen in uitwerpselen. Dit kunnen delen van lintwormen of rondwormen zijn. In dit geval moet u naar de dierenarts gaan en een wormkuur voor uw kat krijgen.
Wat schrijft de dierenarts voor diarree bij katten voor?
Afhankelijk van het type trigger zijn verschillende behandelingen mogelijk. Daarom hangt het bij het toedienen van medicatie of andere middelen altijd af van de trigger.
Bij acute en ernstige diarree moet de vocht- en elektrolytenbalans vaak opnieuw in balans worden gebracht, waarbij infusies en elektrolytenpoeder door de dierenarts kunnen worden toegediend. Antibiotica kunnen helpen tegen bacteriële infecties.
In milde gevallen wordt vaak een licht dieet of verandering van voer aanbevolen. U moet uw kat altijd alleen medicatie geven in overleg met een dierenarts. Als het dier conventionele middelen tegen diarree krijgt, kan dit ertoe leiden dat de diarree stopt, maar de oorzaak is niet behandeld.
Chronische diarree bij katten – de behandelingsopties
Chronische diarree wordt meestal gesproken wanneer de spijsverteringsstoornis langer dan tien dagen duurt. Het verschil met acute diarree is dat de diarree niet vanzelf stopt.
De redenen voor chronische diarree bij katten zijn zeer divers. Virussen, bacteriën of parasieten kunnen bijvoorbeeld chronische diarree veroorzaken. Maar ook andere ziekten zoals ontsteking van de alvleesklier, hyperthyreoïdie en vele andere onderliggende ziekten zijn mogelijke oorzaken.
Een van de meest voorkomende triggers van chronische diarree bij katten zijn parasieten. Wormen kunnen in het lichaam van de kat blijven, zelfs met regelmatige ontworming. Bij oudere katten is de oorzaak vooral vaak hyperthyreoïdie.
De behandelingsopties voor chronische diarree bij katten zijn daarom gerelateerd aan de oorzaak. Om deze oorzaak te achterhalen, worden meestal eerst de ontlasting en het bloed onderzocht. Als er naast diarree nog andere klachten zijn, kunnen deze ook wijzen op de onderliggende ziekte.
Kan een persoon besmet raken als de kat diarree heeft?
Afhankelijk van de onderliggende ziekte kan overdracht van de kat op de mens plaatsvinden. In het geval van de zogenaamde Zoönosen dit zijn ziekten die onderling overdraagbaar zijn van kat op persoon of andersom.
Als de diarree wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld door bacteriën of parasieten zoals wormen, is overdracht mogelijk. Daarom kan het nuttig zijn om alle gebieden waarmee de kat in contact komt vaker schoon te maken tijdens de acute fase.
Denk hierbij met name aan de kattenbak, de vloer of de ligplaats. Wegwerphandschoenen kunnen nuttig zijn bij het schoonmaken. Frequent, grondig handen wassen is ook aan te raden.
Gerelateerd
Table of Contents
Toggle