12 tips – Hoe uw kat gegarandeerd meer drinkt

Drinkt uw kat te weinig of zelfs niets? Hier hebben we 12 tips voor je dat ze gegarandeerd meer drinkt.

Katten aanmoedigen om te drinken

Het probleem is dat katten van nature luie dieren zijn – ze hebben zelden dorst. En dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van uw kat.

Heel vaak, helaas, absorberen onze geliefde huisdieren minder water dan hun lichaam nodig heeft.
Wanneer katten last hebben van uitdroging, beschadigt dit vooral de urinewegen.

Daarom moet u ervoor zorgen dat uw kat voldoende vocht binnenkrijgt! Dit beschermt de nieren en voorkomt ziekten zoals urinestenen, urinegriesmeel of nierziekte.

Hieronder wil ik het u graag uitleggen

  • waarom katten vaak te weinig drinken
  • hoeveel water uw kat moet drinken
  • wat de gevolgen kunnen zijn als je kat te weinig drinkt
  • hoe u erachter kunt komen of uw kat uitgedroogd is

En dan zijn er natuurlijk mijn 12 tips die je je kat kunt aanmoedigen om te drinken.

Het is belangrijk om het water zo aantrekkelijk mogelijk voor hen te maken – u kunt hieronder lezen hoe u dit kunt doen. U kunt ook de volgende inhoudsopgave gebruiken om direct naar de tips te gaan.

Waarom katten vaak te weinig drinken

Katten proberen via hun voedsel in hun vochtbehoefte te voorzien. Daarom drinken veel katten te weinig
Katten proberen via hun voedsel in hun vochtbehoefte te voorzien. Daarom drinken veel katten te weinig. In deze context is het ook belangrijk om een zo geschikt mogelijk dieet te eten!

Onze huiskatten, ongeacht het ras, stammen allemaal af van de Afrikaanse kat (Felis silvestris lybica). Deze werd rond 6.000 v.Chr. gedomesticeerd in Palestina en Mesopotamië. Het komt dus uit zeer droge gebieden.

Vanwege deze omstandigheid heeft de natuur het zo ingericht dat katten hun vochtbehoeften bijna volledig dekken via hun voedsel:

Muizen en andere prooidieren bestaan voor ongeveer 80% uit vloeistof, net als elk levend organisme. Door de verschillende vloeistoffen in de prooi, bijvoorbeeld het bloed, neemt een kat bijna genoeg vocht op.

Vanwege zijn stamboom heeft de kat ook zeer krachtige nieren. Ze hebben heel weinig water nodig om gifstoffen uit het lichaam te filteren. Veel minder dan bij mensen of honden.

Net als bij mensen, hoe meer een kat drinkt, hoe beter! Het verlicht de nieren en heeft dus een zeer positief effect op de gezondheid van de kat.
Bij een hoge waterinname wordt de nierfunctie langer gehandhaafd, zelfs op oudere leeftijd.

Helaas missen de meeste katten een dorstgevoel, dus je moet het water aantrekkelijk voor ze maken. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande 12 tips over hoe je kat meer drinkt.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Hoeveel water moet een kat drinken?

Deze vraag is mij vaak gesteld. Maar de vraag zou eerder moeten zijn:

“Hoeveel vocht moet een kat consumeren”.

Zoals eerder vermeld, absorberen katten het grootste deel van de vloeistof via hun voedsel – ALS ze zichzelf op de juiste manier kunnen voeden!

Daarom ben ik een voorstander van natvoer en adviseer ik je om je kat geen droogvoer te serveren.

Dit kan worden bewezen met een zeer licht rekenvoorbeeld.

Per kilo lichaamsgewicht heeft een kat ongeveer 50 ml vocht per dag nodig
Een kat van 4 kg heeft 200 ml vocht per dag nodig.

Laten we nu droogvoer en natvoer vergelijken:

Brokjes:
Dagelijks rantsoen: 50 g (gemiddelde voedingsaanbeveling)
Vochtgehalte: 12% (gemiddelde waarde, tussen 10 en 14%)
Hoeveelheid water ingenomen met kattenvoer: 6 ml

Natvoer:
Dagrantsoen: 250 g
Vochtgehalte: 80%
Water ingenomen met kattenvoer: 200 ml

Zo zie je maar, de waterbehoefte van je kat kan volledig worden gedekt door goed nat kattenvoer te voeren.

Lees ook:   Toybob kattenbak

Bij droogvoer zou je kat daarnaast veel water moeten drinken. Drinken zit echter niet in de aard van de kat en wordt nogal sporadisch gedaan.

Bovendien is droog voedsel moeilijker te verteren, het lichaam van de kut heeft nog meer water nodig om de harde stukken voedsel te ontbinden.

Overigens fluctueert de waterbehoefte van een kat altijd een beetje. Weersomstandigheden, leeftijd en vochtverlies door schoonmaakgedrag, braken of ziekte stromen hier binnen.

Vooral in de zomer moet je ervoor zorgen dat je kat veel drinkt. Omdat katten zichzelf vaker schoonmaken in de hitte – door het speeksel te verdampen koelt het zichzelf af.

Dit kunnen de gevolgen zijn als je kat te weinig drinkt.

Vooral de nieren van je kat hebben last van een gebrek aan water. Het ontgiftingsorgaan heeft water nodig om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Te weinig vocht betekent ook sterk geconcentreerde urine.

Katten die te weinig drinken hebben vaak last van:

  • Urinestenen of urinegriesmeel veroorzaakt door de sterk geconcentreerde urine
  • Nierziekte tot chronisch nierfalen (CKD)

De veroudering van de nieren kan ook worden vertraagd door een verhoogde waterinname: hoe meer uw kat drinkt, hoe meer haar nieren worden gespaard. Zo wordt de nierfunctie langer gehandhaafd.

Als uw kat echter vaak last heeft van uitdroging, zullen nierproblemen of urinewegaandoeningen eerder optreden.

Hoe erachter te komen of uw kat genoeg drinkt

Helaas is het bijna onmogelijk om precies te berekenen of je kat voldoende water drinkt.

Zoals reeds vermeld, fluctueert de werkelijke waterbehoefte van het dier. Daarnaast kun je nauwelijks de hele dag achter je kat aanrennen en precies meten hoeveel ze drinkt.

Maar je kunt er snel achter komen of je kat uitgedroogd is of niet met de zogenaamde huidplooitest:

Gebruik je duim en wijsvinger om naar een huidplooi aan de zijkant van je kat te reiken. Druk ze 30 seconden tegen elkaar en laat ze dan los. Normaal gesproken zou de huidplooi zich onmiddellijk moeten terugtrekken.

Als de rimpel echter blijft, is dit een zeker teken van uitdroging. Ingevallen ogen wijzen ook op een gebrek aan water bij katten.

De 12 tips voor luie katten – Zo moedig je je kat aan om te drinken!

1. Aantal en plaatsing van waterbakken

Logischerwijs, hoe vaker je kat struikelt over een waterbak, hoe groter de kans dat hij een slok neemt.

Je moet dus zoveel mogelijk waterbakken opzetten. Voor een enkele kat moeten er minstens 3 zijn, voor meerdere dieren 2 drinkplaatsen meer dan katten.

De plaatsing van de kommen is ook belangrijk om een stimulans te creëren om te drinken.
De optimale locatie voor een waterbak:

  • Schaduwrijk– omdat katten dol zijn op koud water. Zonnestralen zouden het koele water snel veranderen in een lauwe bouillon en nucleatie bevorderen.
  • Rustig en ongestoord – welke kat drinkt graag als hij zich gestrest voelt?
  • Niet naast het eten of de kattenbak – het ligt in de aard van de kat om niet direct op zijn voederplaats te drinken. Muizen worden immers vaker gevangen in hoog gras en niet bij een rivier. Waarom katten niet naast hun toilet drinken, ik denk niet dat ik het in meer detail hoef uit te leggen – toch?
  • Verhoogde drinkpositie – Laat je kat vanuit een verhoogde positie drinken zodat ze haar hoofd naar beneden moet kantelen. Dit ligt weer heel dicht bij de aard van de kat: buiten drinken ze uit rivieren of plassen, ook hier moeten ze vaak deze positie innemen.
  • Geliefkoosde plaats– Plaats drinkbakken op plekken die je kat graag gebruikt! Een drinkbak op de veel gebruikte vensterbank wordt bijvoorbeeld gegarandeerd vaker gebruikt dan een in de hoek van de kamer.

2. Vermijd irriterende geuren

De neus van een huistijger is ongeveer 3 keer beter dan die van mensen. Helaas is deze hoogwaardige olfactorische bol vaak een obstakel als het gaat om drinken.

Kraanwater is vaak gechloreerd. We merken dit nauwelijks, maar katten hebben last van de lichte geur van chloor. Dit kan ertoe leiden dat uw kat weigert te drinken.

Daarom moet je kraanwater ongeveer 2 uur laten staan voordat je het aan je kat geeft. Zo verdampt de chloorgeur in de lucht. Gebruik een open theepot gemaakt van keramiek of glas of een soortgelijk vat.

De container mag echter niet van plastic zijn, omdat plastic ook geuren in het water afgeeft. Zelfs dat kunnen katten ruiken en hun neus opsteken in plaats van te drinken.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Ocicat Classic

Vermijd ook plastic en rubber (antislipringen) bij het kiezen van de drinkbak.

Bij het schoonmaken van de drinkbakken moet je het doen zonder afwasmiddel of vaatwasser. De geur van de wasmiddelresten is uiterst impopulair bij fluwelen poten. Een reiniging met heet water uit de waterkoker en een schone spons is voldoende.

3. Hygiëne

Vervang de drinkbakken minstens één keer per dag en reinig de gebruikte met heet water en een schone spons – zoals reeds vermeld, zonder wasmiddel.

Als je de kommen toch in de vaatwasser zet, moet je ze dan goed onder stromend water vrijmaken van wasmiddelresten.

4. Vul de drinkbak goed

Als je een waterbak vult (uit de theepot die in tip 2 wordt aanbevolen), zorg er dan voor dat je kat het merkt.

De aanblik van het water dat uit de kruik in de kom stroomt, wekt een oerinstinct bij katten: ze houden van stromend water!

Vul de kom net onder de rand. Zo botst je kat niet tegen de randen met je snorhaar tijdens het drinken – bontneuzen vinden dat helemaal niet leuk!

Trouwens, katten hebben ook problemen met het correct inschatten van het vulniveau van de waterbak. Als ze meerdere keren willen drinken en hun neus in het water willen dopen, zijn ze vaak geïrriteerd en stoppen dan met drinken.

Hier helpt een blad peterselie of een stengel kattengras in de waterbak. Zo kan je kutje beter herkennen waar het wateroppervlak zit.

5. Gebruik een kattenfontein

Lucky Kitty Cat Fountain Beoordeling
Animeert katten om te drinken – Kattenfontein door Lucky Kitty

Ook hier wordt de voorkeur voor stromend water gehanteerd.

De reden voor deze voorkeur is logisch: een overlevingsinstinct dat katten hebben geërfd van hun voorouders, de Afrikaanse katten.

Dit instinct vertelt katten:

“Stilstaand water kan oud en vervuild zijn, stromend water is altijd vers en gezond!”

Zelfs in het wild drinken katten liever uit een beek dan uit een plas.

Een zeer nuttig product is daarom een elektrische kattenfontein: dit is een langwerpige, afgeschuinde waterbak met een ingebouwde pomp die het water uit het bovenste deel laat borrelen.

Het water stroomt dan door het glooiende, licht golvende middendeel en verzamelt zich in het onderste deel, waar het kort staat en vervolgens weer door de pomp wordt aangezogen.

Zo’n kattendrinkfontein biedt je kat constant stromend en dus aantrekkelijk water – perfect als je haar wilt aanmoedigen om te drinken.

De fontein mag niet van plastic zijn. Aan de ene kant geeft dit materiaal geuren af in het water, aan de andere kant bevordert het ruwe oppervlak de vorming van ziektekiemen. Optimal is een kattendrinkfontein gemaakt van keramiek met een glad oppervlak.

Zorg er ook voor dat de pomp zo stil en energiebesparend mogelijk is en zo je huistijger niet irriteert of zelfs bang maakt.

Mijn aankooptip is de Lucky Kitty kattenfontein gemaakt van keramiek, die ik binnenkort hier in de blog zal introduceren en in meer detail zal bespreken.

Addendum: Hier vindt u nu de Lucky Kitty keramische kattenfontein test

6. Bied verschillende drinkvaten aan

De keuze van het juiste drinkvat kan heel cruciaal zijn, elke kat heeft hier andere voorkeuren.

Probeer dus verschillende vaten en vormen:

  • Vlak of hoog
  • Smal of breed
  • Verschillende materialen: glas, keramiek, metaal – maar geen plastic!

Veel kittens geven ook de voorkeur aan gieters, bloemonderzetters (zonder bloem erop, aandacht voor mogelijke kunstmest!), vazen of andere vaten boven een “saaie” kattendrinkbak.

Bied uw huisdier dus een breed scala aan verschillende drinkvaten aan.

7. Verdun kattenvoer met water

Dat je je kat alleen natvoer kunt geven en geen droogvoer, maakte mijn berekening aan het begin van het artikel hopelijk duidelijk.

Het aandeel restvocht is simpelweg veel hoger. U kunt het zelf zien: Het restvochtgehalte van kattenvoer wordt altijd aangegeven op de verpakking onder “Analytische componenten”.

Om de watertoevoer door het kattenvoer te verhogen, kunt u 2-3 eetlepels water mengen met het natte voedsel. Veel katten vinden het zelfs heerlijk als het eten extra saus krijgt!

Je kunt dus vreemdgaan met een kat die niet genoeg vloeistof over het voedsel drinkt.

Als uw kat tot nu toe alleen droogvoer heeft gekregen, moet u een voorzichtige verandering aanbrengen:

Meng in het begin slechts heel weinig natvoer onder het gebruikelijke droogvoer. Als uw kat dit accepteert, kunt u de “dosis” verhogen totdat er op een gegeven moment alleen natvoer in de voerbak zit.

Lees ook:   Somali

Dit kan weken duren, dus je moet geduld hebben. Als je poot weigert om volledig te eten tijdens de omschakeling, moet je stevig blijven. Bied haar de kom zo vaak mogelijk aan, dus liever veel kleine dan een paar grote porties.

Oude katten met overgewicht mogen echter niet te lang in hongerstaking worden gestuurd: er is een risico op leverfalen als ze langer dan 24 uur niet eten!

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

8. Katten zijn dol op ijs!

Niet alleen wij mensen vinden het leuk – katten likken ook graag een ijsje. Natuurlijk zijn chocolade-, vanille- of aardbeienijs niet geschikt voor bontneuzen…

Doe gewoon een mooi ijsblokje in een lege drinkbak, je kat zal het heerlijk vinden om het te likken. En natuurlijk neemt ze bij het likken ook een beetje water.

Vooral in de zomer is een ijsblokje een populaire afkoeling voor huistijgers!

9. Aromatiseer het water

Nu komt er een zeer effectieve tip, waarmee je waarschijnlijk elke kat kunt stimuleren om te drinken:

Vooral lui kan met succes worden geanimeerd om te drinken met een “kattencocktail”! Een beetje smaak in het water heeft menig drinker al op andere gedachten gebracht.

Kook gewoon een stuk vlees in water of bereid een kippenbouillon van karkassen.
Het is belangrijk dat deze vleesbouillon ongekruid en zonder zout wordt bereid!

Je kunt de bouillon dan in gekoelde toestand serveren en je kat sterk verdunnen om te drinken. Gegarneerd met een kattenspriet is dit de perfecte kattendrank.

Trouwens, tonijnsap of visbouillon (ook ongekruid en niet gezouten) zijn ook geschikt voor het op smaak brengen van drinkwater.

Voor een eenvoudige dosering – en dus hoef je niet elke dag bouillon te koken – kun je de vleesbouillon ook invriezen als ijsblokjes.

10. Bevochtig de vacht

Door zijn vacht schoon te maken, verliest een kat speeksel, d.w.z. vocht.

Vooral in de zomer kun je dit een beetje compenseren als je haar vacht met natte handen streelt zodat deze licht bevochtigd wordt.

Omdat katten bij hitte hun vacht bijzonder vaak likken om hun lichaam af te koelen door de verdamping van speeksel.
Bij een bevochtigde vacht zal je kat minder vaak verzorgen.

En als ze dat doet, absorbeert ze een beetje vloeistof door de bevochtigde vacht – zij het heel weinig. Maar ook kleinvee maakt er een puinhoop van…

11. Let op de voorkeuren van je kat

Analyseer het drinkgedrag van katten
Als je kat weinig drinkt, analyseer dan haar drinkgedrag: als ze bijvoorbeeld graag uit de kraan komt, moedig dat dan aan!

Het is zeer effectief om het drinkgedrag van uw kat te analyseren en vervolgens de juiste conclusies te trekken:

  • Uit welke drinkbakken of andere bakjes drinkt je kat graag?
  • Probeer veel verschillende locaties voor de waterbakken. Waar drinkt ze vooral graag?
  • Drinkt ze liever vers water of neemt ze het alleen als het een paar uur in de kom heeft gelegen?
  • Probeer alle vorige tips op deze lijst – als iets goed werkt, bewaar het dan.

Je kunt dus veel experimenteren. Let goed op de drinkgewoonten van je kat – Als iets goed werkt, probeer het dan vol te houden.

Sommige katten drinken ook rechtstreeks uit de kraan, gootsteen of badkuip. Sommige katten likken ook de druppels water uit de douche die ze net hebben gebruikt…

Als u dergelijke voorkeuren opmerkt, steun dan uw kat!

12 Als niets helpt

Als alle andere tips en trucs mislukken met uw kat, moet u uw toevlucht nemen tot hardere maatregelen – maar alleen als uw dierenarts u vertelt dat het acuut is en uw kat dringend meer moet drinken:

Haal een spuit bij de apotheek en vul deze met water. Houd je kat vast, bij voorkeur tussen zijn poten, en druk zijn bek zijwaarts met twee vingers.

Laat het water uit de spuit druppelen (zonder naald natuurlijk!) in haar mond, maar ga voorzichtig te werk. Zorg ervoor dat de snuit naar boven is gericht, dan zal je kat automatisch slikken.

Het is het beste om deze manoeuvre samen met een helper uit te voeren: de ene houdt het water vast en dient het toe, de andere kalmeert en streelt. Toch is uw KaVind het niet grappig en verstop je waarschijnlijk achteraf.

Zoals ik al zei, mag de methode met de spuit alleen worden gebruikt in acute noodsituaties en in overleg met de dierenarts. Voordat je dat doet, moet je alle andere tips proberen die hier worden vermeld!