5 twijfelachtige clichés over katten – Is dat echt waar?

“Katten kunnen geen trucjes worden aangeleerd”, “De huistijgers hebben negen levens”, “Ze zien zichzelf als goden die de mensheid zou moeten eren” – de clichés over onze viervoetige huisgenoten zijn even talrijk als wijdverspreid.

Maar welk vooroordeel over katten is echt waar? Op welk gebied vergist de volkstaal zich ook alweer ernstig? Samen met jou nemen we 5 bekende uitspraken over de fluwelen poten onder de loep.


Vooroordelen en stereotypen over katten

1. “Katten beschouwen hun mensen als subjecten”

De kat is koning: cliché over katten die hun mens als
“Open het blikje, ik voel een lichte eetlust!” – Afbeelding: Billion Photos / Shutterstock.com

Het beeld dat katten hun baasjes zien als dienaren die meer getolereerd dan geliefd worden, klopt niet.

In tegenstelling tot honden zijn katten onbekend met een natuurlijke hiërarchie, maar dit betekent niet dat ze zichzelf automatisch als de kroon van de schepping beschouwen.

In feite hebben sommige kleinere studies al gekeken naar de sociale banden tussen mensen en katten. De resultaten van de testreeks toonden aan dat de viervoeters het gezelschap van hun menselijke samenwoners in de meeste gevallen zeer waarderen:

Sommige wetenschappers uit de Verenigde Staten voerden een onderzoek uit waarin ze ongeveer 70 jonge katten samen met hun eigenaren naar een onbekende kamer brachten.

Toen verliet het menselijke deel de kamer voor twee minuten en keerde toen terug. Uit de reacties van de katten bleek dat de afwezigheid van hun verzorgers hen onder grote stress had gebracht.

Ongeveer tweederde van de dieren zocht onmiddellijk contact met hun eigenaren nadat ze de kamer opnieuw waren binnengekomen. Dit soort experimenten tonen aan dat wij mensen onze dierlijke samenwoners dienen als een belangrijke emotionele steun in het dagelijks leven.

Lees ook:   Waarom slaapt mijn kat op mij?

Bovendien hebben katten veel manieren om hun genegenheid voor mensen te uiten. Deze omvatten de bekende melkschop, het hoofd geven, de liefdesbeet of uitgebreide schoonmaakunits van de eigenaar.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. “Katten verafschuwen water”

Katten zijn in ieder geval geen fan van baden of douchen… – Beeld: Olleg / shutterstock.com

Een ander veel voorkomend cliché is dat onze dierlijke huisgenoten niets meer haten dan het koele water. Ook dit vooroordeel kan niet worden ontkend.ht met de realiteit.

Omdat de voorouders van de hedendaagse huiskatten uit zeer hete, droge gebieden komen, ontwikkelden ze hun eigen houding ten opzichte van de schaarse waterbronnen. In feite hebben de oorspronkelijke katten de waardevolle drinkreservoirs gered in plaats van er uitgebreid in te baden.

Dit betekent echter niet dat ze het water verafschuwen. In werkelijkheid zijn veel katten te zien die zich aangetrokken voelen tot druipende kranen.

Sommige rassen, zoals de Maine Coon, voelen zich zelfs zo comfortabel in het natte element dat ze regelmatig buitenvistochten maken.

Je hoeft je kat in ieder geval alleen in absolute nood te wassen, bijvoorbeeld bij diarree. Want katten zorgen helemaal alleen voor hun persoonlijke hygiëne en ruiken aangenaam neutraal.

3. “Huistijgers kunnen geen trucjes worden aangeleerd”

Stoel, plaats, reu – Het repertoire van trucs dat de meeste honden in hun slaap beheersen, overtreft op het eerste gezicht duidelijk het overeenkomstige portfolio van katten.

Lees ook:   Australian Mist cattery

Veel mensen geloven zelfs dat de fluwelen poten niet eens in staat zijn om bepaalde trucs te leren. Maar zelfs dit cliché is niet waar.

Uitgerust met een clicker, wat traktaties en een grote portie geduld, is het heel goed mogelijk om katten commando’s te leren zoals “Zit!”, “Geef poten!” of “Plaats!”.

In feite vertegenwoordigen de oefeningen voor de bontneuzen een succesvolle werkgelegenheidsmogelijkheid, die helpen om de huistijgers mentaal en fysiek uit te putten.

4. “Honden en katten zijn natuurlijke aartsvijanden”

Bij honden en katten kunnen er misverstanden zijn in lichaamstaal. Als ze samen zijn opgegroeid, kunnen ze beste vrienden zijn!

Honden en katten kunnen gewoon niet met elkaar opschieten? Verkeerd. Zelfs als het gezegde “ruzie maken als hond en kat” nog steeds heel gewoon is, betekent dit niet dat de twee viervoeters in het echte leven worstelen als knutselaars.

De grootste misverstanden die kunnen ontstaan bij het naast elkaar bestaan van honden en katten hebben hun oorsprong in de verschillende lichaamstalen van de dieren:

Terwijl honden bijvoorbeeld met hun staart kwispelen zodra ze gelukkig opgewonden zijn, betekent deze lichaamsbeweging in het geval van katten precies het tegenovergestelde.

Zodat de dieren kunnen genieten van een ongecompliceerde saamhorigheid, worden ze idealiter samengebracht in het jonge dierentijdperk. Op deze manier leren beiden elkaars gedrag te interpreteren zonder hun eigen eerdere ervaringen.

5. “Katten landen altijd op hun poten”

Het maakt niet uit van welke hoogte een kat op de grond valt, hij landt altijd op zijn voeten – althans dat is wat het gezegde luidt.

In veel gevallen is dit zelfs waar, omdat katten de zogenaamde positioneringsreflex hebben, waardoor de viervoeters automatisch draaien tijdens een val.

Lees ook:   Waarom spinnen katten?

Om deze rotatie te laten slagen, is echter een bepaalde basisvalhoogte vereist. Als de kat van een relatief lage hoogte valt, neemt de kans toe dat de bontneus zijn val niet met zijn poten kan opvangen.

Zoals je kunt zien, kunnen veel stereotypen over katten niet worden verzoend met de waarheid. Wees daarom sceptisch als iemand binnenkort een slim gezegde over de fluwelen poten klaar heeft staan.

Leestips:

  • Uw kat bedelt of steelt voedsel van de tafel? Vind hier hulp!
  • Zijn katten echt rancuneus?
  • Waarom je kat je negeert (meestal…)