Typische kat: 7 bizarre eigenaardigheden die elke katteneigenaar kent

Als je je vermaakt in het gezelschap van een huistijger, weet je zeker dat het leven met je kat nooit saai zal zijn. “Schuld” hiervoor zijn niet in de laatste plaats enkele vreemde gedragingen die onze viervoetige huisgenoten regelmatig vertonen.

Maar wat is “typische kat”? Samen met jou nemen we 7 unieke gedragingen van onze harige vrienden onder de loep. Klik door!


Typisch, bizar gedrag van katten

1. Kartonnen dozen als kattenpaleizen

Kat in een kartonnen doos
Joepie! Een kartonnen doos!

Wie weet het niet? Vol verwachting bestellen we onze kat een nieuw speeltje. We pakken het zorgvuldig geselecteerde cadeau uit voor onze trouwe viervoeter en draperen het activiteitenpretbord, het krabbord en co. stijlvol op de grond.

Wat volgt is voor veel kattenbezitters een absolute klassieker. In plaats van een blik te werpen op het product dat speciaal is afgestemd op de behoeften van onze huistijger, verdwijnt onze lieveling in een veel spannendere wereld voor hem – de kartonnen doos.

Trouw aan het motto “wat niet past, is gemaakt om te passen”, spelen noch de lichaamsgrootte van de huistijger noch de afmetingen van de doos een belangrijke rol in het bezit van de doos.

Maar waarom voelen katten zich aangetrokken tot eenvoudige kartonnen dozen zoals motten tot licht?

In de gelederen van experts kon deze eigenaardigheid van de bontneuzen nog niet volledig worden doorgrond. Mogelijke verklaringen gaan terug op het grotkarakter van de compacte dozen. Dienovereenkomstig beschouwen de huistijgers de dozen als veilige retraites, die ook uitstekend dienen als schuilplaatsen.

Maar het materiële karakter van de kartonnen dozen kan ook een verleidelijke factor zijn voor onze dierlijke huisgenoten. Zo reflecteert het karton de lichaamswarmte van de huistijger, waardoor een eenvoudige buitenverpakking in een mum van tijd een gezellige en warme oase wordt.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. De meest liefdevolle kopnoten ter wereld

Kat geeft hersenen, kattenkus
Foto: Alena Haurylik / Shutterstock.com

Het is een gezellige herfstavond, we hebben ons samen met onze huistijger thuis op de bank comfortabel gemaakt en genieten van het intieme samenzijn.

Lees ook:   Himalayan Longhair kruising

Tijdens de volgende slagen zul je snel merken dat je viervoeter al snel zijn kleine hoofdje zachtjes tegen je aan begint te wrijven.

Maar niet alleen jij bent het doelwit van de delicate kopmoeren, vrijwel elk object in de buurt wird heeft uitgebreid gewerkt met het hoofdje van je kat.

Maar waarom vertonen katten dit hartverwarmende gedragspatroon? Willen ze letterlijk met hun hoofd door de muur gaan vanwege hun koppige karakter?

Nee, de achtergrond van breingeven heeft een heel andere oorsprong. Katten hebben speciale klieren op hun wangen die feromonen kunnen afgeven.

Als je fluwelen poot nu haar geluksboodschappen aan jou en in de omgeving begint uit te delen, betekent dit niets anders dan dat je viervoeter zich nu voelt.

Bovendien helpt de kopgevende de huistijgers om hun eigen territorium te markeren en zo de grenzen van de veilige omgeving voor hen te definiëren.

Zoals je kunt zien, wrijft je kleine huisgenoot niet tegen je aan om je kleding te “verfraaien” met zijn haar eraan vast, maar signaleert hij zijn onvoorwaardelijke genegenheid door dit gedrag.

3. Overwerk jezelf niet!

Kat ligt op computer
Neem een pauze…

Voor de meesten van hen gingen de gebeurtenissen van de afgelopen maanden gepaard met tal van privé- en professionele veranderingen. Nogal wat van ons werden daarom op zijn minst tijdelijk belast met de taak om ons werk vanuit het thuiskantoor te doen.

Dus bewapenen we ons met een warme kop koffie, de nodige documenten en nemen we plaats in onze thuisstudie om ons dagtaak uit te voeren.

Dit werkt ook goed voor ongeveer vijf minuten – maar onze bontneus “maakt” zich zorgen dat we onszelf niet overbelasten.

Om ons deze zorg te tonen, zit onze huistijger rustig op het toetsenbord, voor de monitor of op onze schoot.

Katten lijken een heel speciaal talent te hebben om op het toneel te verschijnen in de meest ongepaste situaties. Maar laten we eerlijk zijn: wie kan er echt boos zijn op de schattige viervoeters?

4. Ik ben op zoek naar mijn eigen speeltje!

Zo’n gestolen sok is veel interessanter om mee te spelen dan veel gekocht kattenspeelgoed! – Beeld: Ruvinska Tetiana / Shutterstock.com

Zelfs als onze huistijgers ons hart keer op keer verwarmen met hun schattige gedrag, is er nog steeds een echte jager in de viervoeters, die regelmatig uit de donzige kooi bevrijd wil worden.

Het is van enorm belang voor de fluwelen poten om hun natuurlijke jachtinstinct te kunnen uitleven in het kader van speeleenheden die stevig geïntegreerd zijn in het dagelijks leven.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Bombay

Bij het kiezen van het juiste speelgoed zijn katten echter vaak veel zuiniger dan je in eerste instantie zou vermoeden. Dienovereenkomstig zijn veel huistijgers al tevreden met een stuk touw of een oude schoenveter, die ze mogen achtervolgen.

Als je bontneus niet op het speciale speelgoed springt dat je in speciaalzaken voor je lieveling hebt geselecteerd, weerspiegelt dit feit alleen het onvergelijkbare karakter van onze dierenkamergenoten: omdat katten weten wat ze willen.

5. Miauw!

Kat miauwt om aandacht van zijn mens te krijgen
Het miauwen van de kat is alleen bedoeld voor communicatie met mensen

Zelfs de kleinsten van ons weten: de hond maakt “wuff”, de kat maakt “miauwen”. Maar waarom kreunen onze huistijgers überhaupt? Om dit te begrijpen, is het eerst belangrijk om onze gedomesticeerde huisgenoten te vergelijken met hun vrijlevende tegenhangers.

In feite miauwen babykatten in het wild alleen tijdens hun vroegste levensfasen. Door de akoestische geluiden signaleren de kittens aan de moeder hun verschillende behoeften, bijvoorbeeld dat ze het koud hebben, of dat hun maag gromt.

Volwassen wilde katten gebruiken compleet verschillende communicatiepatronen binnen hun sociale interactie. Het miauwen wordt gewoon weggelaten, omdat de volwassen katten alles krijgen wat ze nodig hebben voor de levensstijl zelf. De roep om aandacht voor haar moeder zou dan ook volstrekt overbodig zijn.

Huiskatten daarentegen kreunen ver voorbij de leeftijd van het jonge dier. Als we naar de feiten kijken, is dit soort communicatie volkomen logisch.

Immers, in tegenstelling tot hun wilde familieleden, hebben de huistijgers nog steeds minstens één vaste verzorger in hun leven.

Dus je donzige huisgenoot miauwt om je aandacht te krijgen, om genegenheid te eisen, om je te herinneren aan deom hen te herinneren aan de voedertijd of om fysiek ongemak aan te geven.

Kent u de volgende gezichtsuitdrukking van uw kat?

6. Flehmen – wanneer katten hun kaken laten vallen

Flehmen: Kat heeft zijn mond geopend om beter te ruiken
In de zogenaamde Flehmen hebben katten hun mond enigszins open

Je hebt zeker ook kunnen observeren hoe je kat aan een bepaald voorwerp snuffelde en vervolgens zijn gezicht met open mond van het object van verlangen afwendde.

Met hun kleine, open monden geven onze huistijgers een heel grappig beeld. Het lijkt bijna alsof onze pelsneuzen hun kaken hebben laten vallen van verbazing – een bizar gezicht dat elke katteneigenaar waarschijnlijk eerder heeft meegemaakt.

Maar wat zit er eigenlijk achter dit gedragspatroon?

Lees ook:   Pyometra bij katten: Oorzaken, symptomen en diagnose

Officieel wordt dit proces flehmen bij katten genoemd.

Het openen van de mond, het uitpuilen van de tong en het omhoog draaien van de neus helpt de fluwelen poten om bepaalde geuren beter te absorberen. In detail worden de zintuigen van geur en smaak gecombineerd tijdens het flehmen.

In de mond van de kat bevindt zich het zogenaamde Jacobson-orgaan, dat de huistijgers gebruiken om aanvullende informatie uit de geuren van objecten te filteren.

Flehmen wordt voornamelijk gebruikt tijdens de rollijkheid van katten. Met hun mond open tasten de bontneuzen hun omgeving af naar geuren die feromonen bevatten. Zodra het bijbehorende spoor is besnuffeld, is het pad naar een potentiële paringspartner niet ver weg.

Laten we naar de laatste kat-typische excentriciteit gaan …

7. Zin in een massage?

Melk kick volwassen kat
Afwisselend uiterlijk met de voorpoten wordt ook wel “melkschop” genoemd

Vrijwel elke katteneigenaar zou in het “genot” van een uitgebreide massage moeten zijn gekomen.

De aanhalingstekens op de term “genieten” zijn optioneel en hangen af van de vraag of u het geluk hebt dat uw kat zijn klauwen niet uitschuift tijdens het trappen – anders wordt de spontane wellnesssessie snel een uiterst stekelige aangelegenheid.

De kneedbeweging die de kat gedurende deze tijd met zijn voorpoten uitvoert, wordt melk schoppen genoemd. Op deze manier stimuleren jonge dieren de buik van hun moeder om de melkproductie te stimuleren.

Veel katten vertonen dit vroeg aangeleerde gedragspatroon tot op hoge leeftijd. Waarom de huistijgers hun baasjes en bepaalde voorwerpen in hun omgeving uitgebreid blijven masseren, is nog niet helemaal doorgrond.

Sommige theorieën gaan ervan uit dat de melkschop op volwassen leeftijd een instinctief proces is dat de volwassen huistijger herinnert aan de veiligheid van zijn jeugd. Dienovereenkomstig is de melkschop een uitdrukking van welzijn, waarmee je fluwelen poot haar vertrouwen in je uitdrukt.

Last but not least, het zijn niet in de laatste plaats de eigenaardigheden van onze harige huisgenoten die zojuist zijn gepresenteerd die ons niet langer een leven zonder onze huistijgers willen voorstellen.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen