Zijn katten echt rancuneus?

“Katten zijn rancuneus!” – Dit gerucht is echt hardnekkig. De uitspraak is niet zo verkeerd – maar wordt vaak wel heel negatief bedoeld – door mensen die niet van katten houden.

Rancuneuze kat die er verwijtend uitziet

Katten zijn gevoelige dieren die waarde hechten aan een vaste dagelijkse routine. Maaltijden op hetzelfde moment, uitgebreide dutjes en een vertrouwde omgeving zijn erg belangrijk voor haar.

Als hun dagelijkse routine wordt verstoord, veroorzaakt dit stress bij katten. Dit kan verschillende triggers hebben:

 • Vreemden bezoeken
 • Je slaap is verstoord
 • Harde, onbekende geluiden
 • Late voeding / nieuw type voer
 • Verkeerde behandeling van de kat: vasthouden, optillen, in een hoek duwen
 • Nieuwe meubels / oude meubels werden afgevoerd
 • Vuile kattenbak
 • Dierenartsbezoek / transportbox

Afhankelijk van de situatie zal de kat anders reageren. Vaak trekt ze zich gewoon terug en ziet ze er angstig of gespannen uit (wat vaak verkeerd wordt geïnterpreteerd als een “kwaad oog”). Maar het kan ook sissen of krabben als het de indruk heeft dat het in gevaar is.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Katten hebben een goed geheugen

Je hoeft niet bang te zijn dat je kat je plotseling niet meer leuk vindt, alleen maar omdat je ooit het “lef” had om haar dagelijkse routine te verpesten.

Maar katten hebben een goed geheugen en slaan ook negatieve ervaringen op. Merkt een persoon haar vaak negatief op, omdat hij bijvoorbeeld

 • Pakt steeds weer op (al wil ze dat niet…)
 • spreekt te veel en te luid (hoewel katten de voorkeur geven aan rustige mensen…)
 • wil haar pushen om te knuffelen of te spelen (hoewel ze liever slaapt…)

dan zal ze in de toekomst liever wegblijven van deze persoon. In die zin zijn katten eigenlijk rancuneus. Maar katten doen dat niet omdat ze kwaadaardig of bedrieglijk zijn. Ze willen gewoon zichzelf beschermen en stress vermijden.

Katten kunnen ook oorzaak en gevolg koppelen. Als ze bijvoorbeeld ziet dat je de stofzuiger uit de berging haalt, weet ze dat het op het punt staat luid te worden. Nog voordat het apparaat draait, heeft uw kat de afstand al doorzocht.

“Natuurlijke vijand” van de kat: De stofzuiger – Beeld: Hananeko_Studio / Shutterstock.com

Protest plassen bij katten

Als de kat op de bank plast of op dingen die op de grond liggen, wordt dit vaak gezien als een “protest”. “De kat gaat weer tegen de stroom in, dus ze plaste op mijn schoenen!’ Dat klinkt alsof katten echt rancuneus en wraakzuchtig zijn, toch?

Meestal zit er echter iets anders achter het zogenaamde protestplassen. Dan is de kattenbak te vies voor de kat. Of het is gewoon op de verkeerde plek. Of iemand bemoeit zich met zijn bedrijf. Dan gaat Miez natuurlijk op zoek naar een acceptabel alternatief voor de kattenbak…

Lees ook:   Hoe katten veilig uit een kamer houden

Hier vindt u onze gids “In 6 stappen naar de perfecte kattenbak”

Als een kat van de ene op de andere dag constant overal in het appartement plast, kan er ook een blaasontsteking of (liever in het geval van katers) struvietstenen achter zitten. Dus als de kat veel kleine plassen in het appartement achterlaat, moet je er dringend een dierenarts mee bezoeken!

Fooi: Kattenurine stank is zeer hardnekkig. Alleen met een speciale reiniger als Bactodes Animal raak je de geur kwijt. Dit product bevat bacteriën die de stinkende stoffen in kattenurine afbreken en neutraliseren. Hier is een gedetailleerde gids over hoe je zelfs je bank kunt redden als de kat erop heeft gekeken.

Houd rekening met je kat

Natuurlijk kun je niet je hele leven baseren op de behoeften en eigenaardigheden van je kat. Maar er zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden, zodat ze zich op haar gemak voelt bij jou en zo min mogelijk stress heeft:

 • Het is het beste om luidruchtige activiteiten te doen, zoals stofzuigen wanneer uw kat wakker en actief is. Geef haar de kans om met pensioen te gaan.
 • Laat je kat rusten als ze een dutje doet. Ze komt aaien of spelen wanneer ze dat wil.
 • Duw ze niet om iets te doen: niet tillen zonder een goede reden, geen bochtenwerk (vooral kinderen doen dat graag).
 • Probeer zoveel mogelijk vaste tijden voor het voeren aan te houden. Als je kat chagrijnig is met eten, verander dan niet te vaak van variëteit.

Deze spelregels voor het omgaan met de kat moeten van toepassing zijn op iedereen in het huishouden. U moet ook wijzen op bezoeken.

Lees ook:   Waarom trekt de rug van mijn kat? Wanneer moet ik me zorgen maken?

Leestips:

 • Waarom gooien katten graag voorwerpen naar beneden?
 • Waarom je kat je negeert (meestal…)
 • “Mijn kat staart me aan!” – Dat is wat erachter zit

Uitgelichte afbeelding (boven): Varavin88 / Shutterstock.com