6 redenen waarom droogvoer ongezond is voor katten

Droogvoer voor katten is gemakkelijk te doseren, heeft een lange houdbaarheid en is meestal erg populair bij katten. MAAR: het is ook ongezond voor onze huistijgers! Als je de volgende 6 punten hebt gelezen, geef je je kat hopelijk nooit meer droogvoer.

Kattendroogvoer ongezond

Waarom je aandacht moet besteden aan het dieet van je kat

Voor ons mensen begint gezondheid op het bord – en voor onze katten in de kom.

Een soort-geschikte en gezonde voeding bochten zoveel Ziekte voor. De keuze van voedsel moet dus ook een belangrijke rol spelen in de levensverwachting van de kat.

Helaas weet een kat zelf niet welk kattenvoer goed voor hem is. Ze eet gewoon wat ze lekker vindt.

Zo is het uw taakom te gaan met het gezonde dieet van uw kat!

Om het voor u gemakkelijker te maken om het juiste kattenvoer te kiezen, willen we u laten zien waarom u Brokjes kan van meet af aan uitsluiten:

1. Droogvoer bevat meestal heel weinig vlees

Maïs is alleen sterk bewerkt en smakelijk met veel schadelijke toevoegingen voor katten – Beeld: osobystist / Shutterstock.com

De overgrote meerderheid van de soorten kattenvoer bevat minder dan 50 procent vlees, vaak is het veel minder. Goedkope, plantaardige grondstoffen zoals maïs of granen worden gebruikt om het eiwitgehalte te verhogen, wat op de verpakking moet worden vermeld.

Maar plantaardig eiwit is voor katten nauwelijks bruikbaar, onze huiskatten zijn immers echt Carnivoor. Het hele spijsverteringsstelsel van de kat is ontworpen voor de vertering van vlees. Zelfs de tanden van onze huistijgers zeggen: “Ik ben een roofdier!”

Om het feit te verhullen dat droog kattenvoer weinig vlees bevat, gebruikt de diervoederindustrie veel trucs:

Bij het declareren van de ingrediënten van een kattenvoer, is het net als de lijst met ingrediënten op voedingsmiddelen voor mensen:

Hoe meer een ingrediënt het bevat, hoe verder het in de aangifte staat.

En zodat een dierlijk product op de eerste plaats komt, bijvoorbeeld een vleesmeel, diermeel of dierlijk eiwit, een Truc gefascineerd:

Veel individuele, kleine partijen plantaardige ingrediënten worden vermeld. Ofwel bevat het verschillende plantaardige eiwitbronnen, zoals maïs, rijst en tarwe.

Of een plantaardig ingrediënt wordt meerdere keren vermeld onder verschillende namen: bijvoorbeeld maïs, maïsmeel, maïsgluten en maïsvliezen.

Het resultaat is hetzelfde: aan de bovenkant staat vlees – maar de som van de afzonderlijke plantaardige ingrediënten resulteert in een veel groter totaalaandeel. Naar onze mening is dit – helaas legaal – Consumentenbedrog.

En de kat wordt ook misleid: alleen door kunstmatige smaakstoffen, smaakversterkers en vet toe te voegen, zal hij het voedsel überhaupt raken. Smaakversterkers zoals mononatriumglutamaat (E 621) en kunstmatige smaakstoffen kunnen allergieën en huidirritatie veroorzaken.

Notitie: Er is ook “premium” droog kattenvoer met een hoog vleesgehalte – en een hoge prijs. Het geld kan zeker beter geïnvesteerd worden in een hoogwaardig natvoer, want TroFu heeft nog andere nadelen. Ben je op zoek naar goed natvoer voor katten? Bekijk dan zeker onze kattenvoertest!

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

2. Te weinig vocht

De naam zegt het al – droogvoer bevat niet veel Vochtigheid. Het is altijd minder dan 10 procent. De informatie over het vochtgehalte is op elke diervoederverpakking te vinden onder “Analytische componenten”, een verplichte aanduiding volgens de Diervoederverordening.

Het grote nadeel van droogvoer ten opzichte van natvoer: katten nemen een groot deel van hun Vloeistofbehoefte over hun voedsel – dit is niet mogelijk met droog voedsel. Bovendien zijn katten erg lui om te drinken: onze huiskatten stammen af van de Falbkatze, die afkomstig is uit de woestijngebieden in het Midden-Oosten.

Natvoer bestaat, net als vers vlees, voor ongeveer 75 procent uit vloeistof.

Dus als een kat 60 gram droogvoer of 200 gram Nassutter per dag eet, ziet de vochtinname er als volgt uit:

 • Droogvoer: Maximaal 6ml
 • Natvoer: ca. 150ml

Om uit te leggen: De energiedichtheid van droogvoer is onnatuurlijk hoog vanwege het gebrek aan vocht. De kat redt zich dus met minder voer per dag.

Per dag heeft een kat een vochtbehoefte van 50 tot 70 ml per kilo lichaamsgewicht. Voor een kat van 4 kilo, 200 tot 280 ml. Zoals je kunt zien, is een groot deel ervan al bedekt met nat voedsel.

Bij het voeren van droogvoer zou een kat veel moeten doen extra water drinken, wat niet in hun aard ligt.

Het resultaat: katten hebben de neiging om Urinewegen en nierziektenals ze permanent te weinig vocht opnemen.

Deze reden alleen al zou voldoende moeten zijn om droogvoer uit de voerbak van uw kat te bannen!

U geeft er de voorkeur aan om uw kat hoogwaardig natvoer te geven, maar weet niet WELKE? Onze kattenvoertest helpt u gegarandeerd!

3. Droogvoer is slecht voor het gebit van je kat

Droogvoer leidt tot tandsteen bij katten – Beeld: RJ22 / Shutterstock.com

Heb je ooit gehoord van droogvoer dat de tanden van de kat schoon wrijft tijdens het kauwen? Helaas heeft dit reclamesprookje zich behoorlijk verspreid.

“De kat moet goed kauwen!” – maar meestal is dit kauwen slechts een eenmalige kraken van de voedselkorrels, dan die ene haastig lusje naar beneden.

Droogvoer is een belangrijke factor in de ontwikkeling van Tandsteen bij katten:

Droogvoer met zijn hoge aandeel van Koolhydraten en zelfs Suiker leidt tot tandplak.

Door de droogheid van het voer is het maagzuur van de dieren geconcentreerd. Dit leidt tot verzuring van het speeksel. En deze alkalische, d.w.z. zure pH-waarde van speeksel leidt tot de transformatie van Plaquette (tandplak) naar tandsteen.

Indien onbehandeld, veroorzaakt tandsteen niet alleen een slechte adem bij katten , maar ook Parodontitis, d.w.z. een ontsteking van het tandbed, tot aan de Tandverlies kan het resultaat zijn.

Trouwens, de beste zorg voor kattentanden is de consumptie van vers vlees. Kattenkruidsticks verwijderen ook plaque en doden bacteriën in de mond.

4. Dierenmeel – dat kan van alles zijn…

Droogvoer voor katten is een schoon ding. Het doet enigszins denken aan ontbijtgranen, ziet er sterieler uit dan ingeblikt voedsel.

Maar heb je je ooit afgevraagd waar droogvoer van gemaakt is? voor katten?

Naast de reeds genoemde plantaardige ingrediënten, die inferieur zijn aan katten, bevatten ze meestal diermeel of vleesmeel.

Maar wat zit er achter? Hier zijn een paar voorbeelden

 • Tankage: Gemalen vlees van verschillende dieren
 • Vlees- en beendermeel: Allerlei gronddelen van het dier: snavels, huid, slachtafval, klauwen, botten.
 • Gevogeltemeel: Allerlei gemalen delen van pluimvee
 • Vismeel: Gemalen botten, koppen en andere visresten
 • Zalmmeel: Zoals vismeel, maar dan van zalm
 • Rundvleesmeel: Gehakt vlees

Het is waar dat al dit vleesbeendermeel bestaat uit “producten” die door de dierenarts als onschadelijk voor de gezondheid worden beschouwd, walgelijk Maar dat is het zeker.

Het is ook opmerkelijk dat sinds de BSE-uitbraak 2001 als voedsel voor boerderijdieren geconsumeerd door mensen is verboden – maar niet voor onze geliefde huisdieren zoals katten en honden …

5. Een “zachte voorbereiding” ziet er anders uit

Bij veel druk en bij hoge temperaturen wordt de voerpulp door de extruder geperst. – Beeld: Zyabich / Shutterstock.com

Weet je hoe de kleine stukjes voedsel worden gemaakt? De meeste rassen worden geclassificeerd via een zogenaamde Extruder Geproduceerd. En onder hoge druk en hoge temperaturen.

Eerst wordt een pap gemaakt van de ingrediënten. Het vleesgehalte mag niet te hoog zijn zodat het eindproduct bij elkaar blijft.

Deze pap wordt vervolgens door een kleine opening geperst, waardoor de gewenste vorm van de voerkorrels ontstaat. Druk van 200 tot 300 bar en temperaturen tussen 150 en 400 graden – droogvoer is een sterk bewerkt industrieel product en geen natuurlijk voedsel voor katten.

Om het vetgehalte te verhogen, worden de voedselstukken aan het einde besproeid met vet.

6. Conserveermiddelen in droogvoer voor katten

Droogvoer heeft een hoge duurzaamheid – maar daar is een reden voor. Conserveringsmiddelen en antioxidanten.

Conserveermiddelen voorkomen afbraak door bacteriën:

 • E 320 (Butylhydroxyanisol, kortweg BHA)
 • E 321 (Butxlhydroxytolueen, kortweg BHT)
 • E 324 (ethoxyquine)
 • E 338 (fosforzuur)
 • En meer

Antioxidanten zorgen ervoor dat ingesloten vet niet te snel ranzig wordt:

 • Sorbinezuur
 • Progylgellaat
 • Natriumnitraat
 • Kaliumsorbaat
 • Niet bezwaarbaar zijn ascorbinezuur (vitamine C) en tocoferolen (vitamine E)

Conserveermiddelen en antioxidanten worden behandeld met Voedselallergieën en Irritatie bij katten.

Overigens wordt natvoer veel zachter en gezonder duurzaam gemaakt: door luchtdicht in kleinere porties te vullen en pasteurisatie (verhitting), waarbij ziektekiemen worden gedood.

Conclusie – Daarom moet je je kat geen droogvoer geven

Droogvoer kan op geen enkele manier voldoen aan de gezonde eetbehoeften van uw kat. Bij permanente voeding is er een risico op gebitsproblemen, nierziekte, obesitas, diabetes of allergieën.

Het is onbegrijpelijk waarom in Duitsland rond de De helft van alle katten nog steeds droogvoer krijgen!

De gezondere alternatieven:

BARF – rauwe voeding van katten

Het is ongetwijfeld gezond, de “biologisch geschikte rauwe voeding” van katten. Maar het hakken en wegen van rauw vlees en slachtafval is behoorlijk tijdrovend en niet ieders kopje thee.

De suppletie van het voedsel met vitamines en mineralen moet ook precies worden uitgevoerd, zodat de kat wordt voorzien van alles wat hij nodig heeft.

Als u de tijd en kennis heeft, kunt u uw kat heel natuurlijk en gezond voeden met BARF.

Hoogwaardig natvoer voor katten

Anifit Kattenvoer Proever Pack
Anifit Kattenvoer Proever Pack

Cushier is het voeren van hoogwaardig natvoer. Maar nogmaals, je moet goed opletten wat je koopt. Want vooral voedselmerken, waarvan iedereen de namen kent worden liever niet aanbevolen. Hier wordt meer geld uitgegeven aan reclame dan aan hoogwaardige ingrediënten!

Natvoer gebruikt vaak inferieure dierlijke bijproducten en suiker.

Smaakversterkers en kunstmatige smaakstoffen worden ook gebruikt, wat ook vaak het geval is bij droogvoer. Ongeveer 50.000 ton smaakversterkers belandt elk jaar in dierenvoeding in Duitsland!

Kleurstoffen en geleermiddelen, verdikkingsmiddelen en emulgatoren, meestal van plantaardige oorsprong, kunnen Allerigen activeren.

Onze voedselaanbeveling: Anifit. Het bevat 99% food-grade vlees, met een lijst van precies wat er in het blikje gaat. Alle schadelijke additieven worden consequent vermeden:

 • Geen conserveringsmiddelen
 • Geen smaakversterkers
 • Geen kunstmatige smaakstoffen
 • Geen kleurstoffen
Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Uitgelichte afbeelding (boven): Africa Studio / Shutterstock.com