Braken bij katten – Wanneer moet je naar de dierenarts?

Je hebt vast al gezien hoe je kat moet overgeven: hij hurkt plat op de grond en verslikt zich en brult luid. Het geluid dat ze maakt klinkt slecht – plus de weemoedige gezichtsuitdrukking en als kattenmens maak je je grote zorgen over je lieveling.

Braken bij katten

Braken is heel normaal bij katten, van tijd tot tijd is het gewoon nodig. In de meeste gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken als de kat breekt – alleen als deze incidenten zich opstapelen en andere symptomen van de ziekte bovendien moet u dringend een dierenarts raadplegen!

Waarom katten überhaupt kotsen, wanneer je naar de dierenarts moet gaan en welke ziekten verantwoordelijk kunnen zijn voor braken, leer je in dit artikel.

Braken bij de kat heeft meestal een volledig onschadelijke reden

De meest voorkomende reden voor braken bij de kat is de Verstikking van vreemde stoffen.

Het is een beschermend mechanisme, vergelijkbaar met niezen of hoesten: het lichaam wil zich ontdoen van een vreemde stof of ziekteverwekker en gooit het virtueel weg.

Kotsen is een reflex bij katten, zodat ze het zelf niet kunnen controleren – maar het is natuurlijk vervelend als het lieve kutje door deze reflex weer op de dure bank wordt achtervolgd…

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Katten scheiden haarballen uit door te braken

Kat Braken Haarballen
Haar dat tijdens het verzorgen wordt ingeslikt, braakt katten van tijd tot tijd

De reeds genoemde vreemde voorwerpen zijn meestal Haarballen.

Deze worden opgenomen wanneer de lieve schone kat zijn vacht reinigt. Met haar tong likt ze los haar, dat ze doorslikt en dat haarballen in de buik wordt.

Ze moet dit dan regelmatig oprispen en overgeven zodat de haarballen de maaguitlaat niet verstoppen. Dit kan erg gevaarlijk zijn, zelfs levensbedreigend voor de kat!

Vooral binnenkatten hebben het probleem met haarbalvorming vergroot. Terwijl buitenkatten hun losse haar heel goed kwijtraken door lang gras of takjes af te borstelen, slikken binnenkatten er helaas veel meer van in.

Lees ook:   Peterbald verzorging

Als uw kat braakt vanwege bontbalen, vertoont het braaksel meestal dit plukje haar – dus u hoeft zich in dit geval geen zorgen te maken.

De oplossing:

Je moet kam vooral binnenkatten regelmatig. Dit zal losse haren verwijderen die uw kat anders zou inslikken – en uiteindelijk weer braken.

Als een dagelijkse kammen te tijdrovend voor je is, raad ik de Furminator aan! Deze speciale kam pakt bij elke kamslag door de vacht veel meer los haar op dan alle andere kammen en borstels voor katten.

Ik kam mijn katten maar 1 keer per week met de Furminator en sindsdien braken ze veel minder vaak balen bont. Daarnaast ligt er veel minder kattenhaar in het appartement en blijft onze kleding langer haarvrij.

Kijk eens naar de volgende foto: Dit is de opbrengst van minder dan 10 minuten kammen van mijn dikke kattenwhisky:

Furminator Kattenhaar
Dat haar zou normaal gesproken op de grond, op mijn kleding en in de buik van Kater Whisky zijn beland – de Furminator is mijn favoriete kattengereedschap!

Omdat het belangrijk is voor de gezondheid van je kat dat ze haar haar braakt, moet je haar hierin steunen. De beste manier om dit te doen is met Kattengras:

Het activeert de kokhalsreflex bij katten, waardoor het voor hen gemakkelijker wordt om te braken als dat nodig is. Geef je katten dus altijd kattengras klaar, zodat ze mogelijk giftige kamerplanten niet hoeft te beledigen.

Zelfs als je van tijd tot tijd kattenuitwerpselen moet dweilen: voor de gezondheid van je kat is het beter om de bal bont te braken!

Bovendien kun je haar moutpasta van tijd tot tijd voeren. Deze pasta bevat veel vezels, wat helpt dat het haar ook via de darmen kan worden uitgescheiden.

Katten braken onverteerbare delen van prooien en giftige stoffen

Buitenwandelaars vangen meestal regelmatig muizen en eten ze op. Omdat de kat muizen “in één stuk” eet, d.w.z. met haar en botten, is het duidelijk dat de onverteerbare delen weer naar buiten moeten. Nogmaals, de kat weet niets en verstikt bont en botten gewoon naar buiten gaan. Dit is natuurlijk en zou je geen hoofdpijn moeten geven.

Evenzo zal uw kat proberen zich te ontdoen van giftige stoffen en bedorven voedsel (de meeste katten laten hun poten toch uit).

Giftige stoffen zijn bijvoorbeeld planten die onverenigbaar of zelfs gevaarlijk zijn voor katten, huishoudelijke chemicaliën en dergelijke. Ook als uw kat “menselijk voedsel” schoonmaakt, kan dit leiden tot braken. Omdat er veel voedsel is dat katten niet mogen eten. Omdat ze onverenigbaar of zelfs giftig kunnen zijn voor katten.

Als vergiftiging wordt vermoed, moet u een dierenarts raadplegenAls uw kat merkbaar slecht is: Vermoeidheid en apathie zijn hier waarschuwingssignalen. Als u niet zeker bent over de symptomen: Probeer de online dierenarts Dr. Sam!

Daarnaast moet je natuurlijk katveilig zijn in je huishouden en alle stoffen en planten die giftig zijn voor katten weggooien of ontoegankelijk maken!

Kat braken vreemd lichaam / muis
Het onverteerbaar Overblijfselen van een muis worden een kat ook door braken go – hoewel deze kleine man meer op het punt staat om te spelen …

Ook kan het eten van te snel en grote porties ervoor zorgen dat een kat gaat braken.

Sommige katten zijn erg opgegeten en slinger hun eten in recordtijd – dit is vaak het geval wanneer er meerdere katten in het huishouden wonen. Jaloezie over eten is hier het sleutelwoord: Als je snel klaar bent, kun je iets van de ander stelen…

Lees ook:   European Semi-Longhair krabpaal

Een duidelijk teken dat je kat moet kotsen omdat hij weer te snel heeft gegeten: Hij braakt binnen een uur na het eten en braakt onverteerd voedsel. Dit wordt zelfs een tweede keer gegeten door sommige katten – niet smakelijk, maar normaal voor katten.

De oplossing:

Als er meerdere katten bij u wonen, moet u proberen ze te maken voer in verschillende kamers tijdens het sluiten van de tussendeuren. Ze begrijpen dan snel dat fastfood niet helpt, omdat ze de andere kat toch niet kunnen bereiken.

Bovendien moet u de Zet de voerbak iets verhoogd opzodat het net onder de snuithoogte van uw kat ligt. Als uw kat in deze positie eet, kan hij niet zo snel eten en glijdt het voedsel beter weg.

Anti-sling bowls voor katten zorgen ervoor dat je kat langzamer eet.
Anti-sling bowls voor katten zorgen ervoor dat je kat langzamer eet.

Voer je kat ook geef de voorkeur aan veel kleine porties dan een paar grote. Dit beschermt de maag en voorkomt dat ze te veel eet en daardoor ziek wordt.

Plet het kattenvoer voorzichtig met een vork – dan kan je kat het beter doorslikken en is het beter verteerbaar.

Gebruik een anti-lus kom. Door zijn bijzondere vorm (zie foto rechts) moet uw kat moeite doen om aan zijn voer te komen. Ze heeft dus niet de mogelijkheid om te lusen.

Braken kan ook een symptoom zijn van ziekte bij de kat

Als uw kat meerdere keren achter elkaar braakt, een verwende maag of een gastro-intestinale infectie is waarschijnlijk, vooral als diarree optreedt naast braken.

Je moet uw kat 24 uur lang geen voer zodat het maagslijmvlies kan herstellen. Dit kan natuurlijk moeilijk zijn, je weet waarschijnlijk zelf hoe goed je kat om eten kan bedelen…

Dankzij de breuk kan het maagslijmvlies herstellen – als dit niet het geval is, bestaat het risico dat een Voedselintolerantie bij uw kat Maakt.

Gedurende deze tijd moet u altijd voldoende water geven om uitdroging veroorzaakt door braken en diarree tegen te gaan.

Voor jonge dieren en oude katten is dit 24-uurs nuldieet niet mogelijk omdat de dieren niet genoeg lichaamsreserves hebben om het te overleven. Hier moet u onmiddellijk de dierenarts van uw keuze bezoeken.

Hetzelfde geldt voor katten met overgewicht: hier bedreigt plotselinge voedselontwenning een gevaarlijke verstoring van het vetmetabolisme (epathische lipidose)!

Als de dag voorbij is zonder eten, moet je Licht voer voor uw kat koken. Gekookte kipfilet of gestoomde vis (zonder botten, beide mooi gehakt) zijn nu perfect.

Geef je kutje lekker kleine porties zodat de maag niet teveel belast wordt. Na 2-3 dagen kun je langzaam van het normale voedsel in het lichte voedsel mengen en het er dan langzaam uit kruipen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Wanneer moet u naar de dierenarts gaan

Als andere symptomen worden toegevoegd aan het braken van uw kat of het braken stopt niet, zelfs niet na 2-3 dagen, je moet zeker naar de dierenarts gaan. Verspil geen tijd op katteninternetfora of op sites zoals gutefrage.net om diagnose en advies op afstand te vragen!

Als u niet zeker bent, zelfs met de bovengenoemde gastro-intestinale ontsteking, dan is het beter om meer dan eens te weinig naar de dierenarts te gaan. Tip: U kunt de online dierenarts Dr. Sam 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken!

Symptomen die, naast braken, wijzen op een ernstiger ziekte van uw kat zijn onder meer:

  • Koorts – De normale lichaamstemperatuur van een kat is 38 tot 39,2 graden, als het alleen in de zon of op de kachel was ook kort hoger. Koorts wordt gemeten bij de kat in de billen.
  • Vermoeidheid / Vermoeidheid / Apathie – Je kent je kat het beste: Is ze ongewoon uitgeput sinds ze braakte?
  • Kat eet niet / drinkt niet – een duidelijk waarschuwingssignaal dat vele oorzaken kan hebben – op naar de dierenarts!
  • Geglazuurde ogen – wijzen op koorts.
  • Dehydratie – Bij acuut braken of diarree droogt uw kat snel uit, wat erg gevaarlijk is, een bezoek aan de dierenarts is dringend nodig! Fooi: Doe de huidplooitest: Reik naar een huidplooi, bijvoorbeeld op de zijkant van je kat, en knijp er 30 seconden met twee vingers in. Als de huidplooi stopt en niet onmiddellijk verdwijnt, is dit een teken van uitdroging. Hetzelfde geldt voor ingevallen ogen
  • Braakschuim – Als uw kat constant wit schuim braakt, is dit een indicatie van een besmetting door lintwormen of rondwormen. In dit geval is een wormkuur door de dierenarts noodzakelijk
  • Gewichtsverlies – Als uw kat gewicht verliest, is het ook tijd voor een dierenartsbezoek. Nogmaals, een wormbesmetting kan de trigger zijn
  • Braaksel ruikt naar uitwerpselen en heeft een donkere kleur – Tekenen van maagocclusie, waarschijnlijk veroorzaakt door haarballen of een vreemd lichaam. Nu is het tijd om haast te maken, het moet zo snel mogelijk worden bediend!

Ook al is het een beetje walgelijk: Zorg ervoor dat u een monster van het braaksel naar de dierenarts brengt, wat de diagnose voor hem veel gemakkelijker maakt. Je kunt hiervoor een schone jampot met schroefdeksel gebruiken.

Bij deze katachtige ziekten kan braken een symptoom zijn

Braken kan tal van Ziekten van het spijsverteringskanaal van de kat aanduiden.

Van de meestal vrij onschuldige gastro-intestinale ontsteking tot de zeer gevaarlijke darmobstructie of darmkanker, er zijn veel verschillende ziekten van de kat die braken kunnen veroorzaken.

Zeer moeilijk te diagnosticeren is de voerintolerantie, die helaas steeds vaker voorkomt door het gebruik van veel toevoegingen (E-stoffen) in inferieur kattenvoer.

Ook kunnen veel ziekten die niet direct verband houden met het spijsverteringsstelsel van de kat braken als symptoom hebben. Deze omvatten diabetes, hyperthyreoïdie of nierziekte, om er maar een paar te noemen.

Het kan ook psychologische redenen hebben dat een kat constant moet braken: een nieuwe partner, een geliefde of kattenmaatje sterft, een verhuizing en duizenden andere redenen kunnen de maag van de gevoelige dieren raken.

Psychologische triggers blijven meestal als laatste diagnose wanneer alle andere ziekten zijn uitgesloten. Homeopathie voor katten en een grote portie extra aandacht kan hierbij helpen.

Wil je nog meer op het onderwerp ingaan? Hier vindt u leesmateriaal:

  • Wormbesmetting bij katten
  • Homeopathie voor katten
  • Furminator Speciale Kam
  • Moutpasta
  • Ziekten spijsverteringskanaal kat
  • Lijst van planten die giftig zijn voor katten
  • Het herkennen van hoogwaardig kattenvoer
  • Kattenvoertest

Uitgelichte foto (boven): Tom Wang / Shutterstock.com