Als uw kat krabt en bijt – Wat u kunt doen tegen agressiviteit bij katten

Als je ooit hebt gehoord van je Kat gebeten of Bekrast dan weet je hoe pijnlijk het kan zijn. Vooral omdat deze beten of krassen van katten heel gemakkelijk ontbranden. Katten hebben altijd vuil op hun klauwen en veel bacteriën in hun speeksel – dus je moet dergelijke wonden onmiddellijk zorgvuldig desinfecteren.

Zeker als je ook kinderen in huis hebt, wil je natuurlijk voorkomen dat ze gekwetst worden door een misverstand over je kat. Er zijn manieren waarop je agressief gedrag met uw kat in de toekomst vermijden Kunnen.


Kattenbeten en huiden / Agressiviteit bij de kat

Om dit te doen, moet u drie punten in gedachten houden:

 1. Kijk in welke situaties je kutje je klauwt of bijt
 2. Begrijp waarom ze dit doet
 3. Leer hoe om te gaan met dit ongewenste gedrag en hoe je het kunt voorkomen.

Je zult er wat tijd in moeten investeren, je kat goed moeten observeren en vooral consequent moeten zijn.

In welke situatie krabt of bijt uw kat?

Allereerst, was het de eerste keer dat je kat je aanviel? Past dat helemaal niet bij hun aard?

Als dat het geval is, kan het zijn dat uw kat een verwonding of een pijnlijke ziekte heeft en zich daarom verzet tegen het aanraken met stoten en beten. Dus als uw kat zich uit het niets agressief begint te gedragen, wanneer u dicht bij haar komt, moet u uw dierenarts raadplegen!

Anders treedt agressief gedrag van een kat tegen zijn mens van nature op wanneer beide met elkaar omgaan – hetzij bij het knuffelen of samen spelen.

In zeer zeldzame gevallen vallen katten hun eigenaar aan zonder duidelijke reden.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Lees ook:   Ligt je kat op zijn rug? Dat is wat ze je wil vertellen!
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Mogelijke redenen waarom uw kat u aanvalt

Waarschijnlijk de meest voorkomende reden voor een beet of een klauwslag is Uitbundigheid tijdens het spelen. Katten worden dan geleid door hun jachtinstinct, je handen zijn een perfect doelwit. Vooral als je kat niet van jongs af aan heeft geleerd dat je hand dat niet doet loot, er zal van tijd tot tijd een behoorlijke kras zijn.

Als uw kat u klauwen bij het knuffelen, heeft ze waarschijnlijk gewoon geen zin meer om geaaid te worden. Of je hebt een gevoelig gebied aangeraakt waar het liever niet geaaid wil worden. Veel katten houden er bijvoorbeeld niet van om op de buik of achterpoten te worden aangeraakt.

Zoals reeds vermeld, is een Letsel of ziekte de reden voor agressiviteit bij katten zijn. Een gewonde kat laat meestal niemand toe en verdedigt zich zelfs tegen de mensen die ze kennen. Dergelijk gedrag treedt heel plotseling op, precies vanaf het moment van verwonding of het begin van de ziekte. Als er een vermoeden in deze richting is, laat het dan door uw dierenarts ophelderen!

Als uw kat u actief en alleen aanvalt, kunnen verschillende triggers de schuld zijn. Vaak kan dit een slechte socialisatie zijn (bijvoorbeeld te vroeg weg van de moeder), een autoriteitsprobleem of gewoon verveling.

Maar angst en onzekerheid kunnen ook leiden tot agressiviteit bij katten: als een van nature angstige kat bijvoorbeeld in een hoek wordt geduwd (zelfs als hij onbedoeld is), kan hij agressief reageren om uit deze “val” te ontsnappen.

Probeer gewoon de onderstaande tips. Als de situatie niet verbetert, moet je het proberen met een dierenpsycholoog.

Opvoedtips tegen agressief gedrag bij je kat

Kat agressief - krassen en beten
Je kat moet regelmatig energie verbranden. Dan is ze evenwichtiger en veel te moe voor agressie.
 • Wees tegenover je kat Altijd sereen en ontspannen. Wat ze ook doet – schelden en schreeuwen heeft geen zin – je kutje zal toch niet begrijpen wat je van haar wilt. Als je luidruchtig tegen je kat bent, creëert dit alleen maar angst en ongemak bij haar – wat op zijn beurt kan leiden tot agressief gedrag.
 • Agressiviteit, die zich bij katten manifesteert door te bijten of krabben, is vaak een teken van verveling en onevenwichtigheid. Je moet daarom regelmatig intensief met je kat spelen, bij voorkeur met een kattenhengel. Dit drijft ze echt uit en je handen zijn uit het spel. Ook een speelkameraadje, dus een tweede kat in huis is verplicht. Een maatje is de beste remedie tegen verveling! Katten die samen met andere katten worden gehouden, vertonen veel minder snel ongewenst gedrag zoals agressiviteit of krabben aan meubels / behang.
 • Als je kat er plotseling een afveegt tijdens het aaien, kan het zijn dat ze er gewoon eentje afveegt. geen zin meer om te knuffelen heeft. Meestal probeert ze je dit eerst met andere middelen te laten zien. Ze stopt bijvoorbeeld met spinnen, wil je hand wegduwen met haar poten of houdt je weg van een onaangename plek. Haar oren naar achteren leggen is ook een duidelijk teken dat ze lang is. Je moet leren om dergelijke waarschuwingssignalen te herkennen en ze te respecteren.
 • Lood een signaalwoord dat laat je kat zien dat ze zich misdraagt. Een luid “Nee!” is het beste. Het signaalwoord moet altijd hetzelfde zijn, zodat je kutje niet in de war raakt. Je kunt het signaalwoord niet alleen gebruiken als je kat bijvoorbeeld te wild speelt, maar ook als hij ongewenste plekken krabt of je hem wild ziet plassen in het appartement, kun je het gebruiken. Als je kat bijvoorbeeld tijdens het spelen aan je hand klauwt, trek hem dan rustig terug, altijd in combinatie met je signaalwoord. Als je daarentegen je hand snel veilig probeert te houden, is de kans groter dat je kat wordt aangespoord omdat zijn jachtinstinct geïrriteerd is.
 • Straf je kat met onwetendheid. Dit is de beste manier voor haar om te merken dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Als ze bijvoorbeeld tijdens het spelen naar je hand reikt, stop dan onmiddellijk met het spel en negeer je kat een tijdje. Als dit zich een paar keer herhaalt, zal je fluwelen poot de verbinding maken en in het beste geval haar gedrag veranderen. Onwetendheid werkt veel beter bij katten dan zinloos schelden!
 • Koop een Feliway-stekker voor het stopcontact. Dit verspreidt een kattenferomoon. Dit is een stof die de geest van uw kat zal kalmeren. Ze is dan meer ontspannen en in balans, wat erg nuttig is voor veel problemen.
 • Als u Kinderen in het huishouden Breng ze de juiste omgang met katten. Luid geschreeuw en hectische bewegingen betekenen stress voor je tijger. Ook drijven kinderen vaak per ongeluk een kat een hoek in, wat kan eindigen met een kras. Kinderen moeten leren dat katten echte wezens zijn en niet alleen knuffels. Je moet ook kunnen accepteren of een kat geen zin heeft om geaaid of gespeeld te worden.

Het belangrijkste is consistentie. Dit is altijd het geval met onderwijs, of je nu een kind of een kat wilt opvoeden. Als u deze opvoedingstips permanent opvolgt, zal de agressiviteit bij uw kat waarschijnlijk na verloop van tijd afnemen. Als dit niet het geval is, raad ik je aan om naar een dierenpsycholoog te gaan. Deze experts kunnen gerichte hulp bieden bij verstoorde relaties tussen mens en kat.

Lees ook:   Mandarin hypoallergeen

Leestips:

 • Hoe agressie, angst, onreinheid en andere problemen met Bachbloesems bij uw kat te behandelen
 • Uw kat bedelt of steelt voedsel van de tafel? Vind hier hulp!
 • Krabt uw kat aan de deur? Zodat je het van haar kunt trainen