Hoe vaak gaan katten naar de badkamer?

Hoe vaak een kat de kattenbak per dag bezoekt, kan informatie geven over zijn gezondheidstoestand. Het is daarom de moeite waard om te weten hoe vaak katten gemiddeld een groot of klein bedrijf doen, en om in de gaten te houden hoe vaak je eigen kat de kattenbak bezoekt.

Hoe vaak gaan katten naar de badkamer?

Statistieken: Dit is hoe vaak katten gemiddeld naar de kattenbak gaan

Hoe vaak gaan katten naar de badkamer? Hier hebben we twee waarden om ons op te oriënteren:

  • Een gezonde, volwassen kat moet gemiddeld per dag 2 tot 4 keer urine afdruipen.
  • Katten hoeven meestal alleen uitwerpselen te vestigen eenmaal per dag.

Natuurlijk zijn deze waarden niet in steen gebeiteld en afhankelijk van verschillende factoren. Als een kat bijvoorbeeld natvoer krijgt, krijgt zijn lichaam meer vocht. Omdat natvoer voor ongeveer 80% uit vocht bestaat, is het bij droogvoer slechts ongeveer 10%. Dus bij natvoeren zal een kat vaker moeten plassen.

In dit geval heeft dit echter een positief effect op uw gezondheid: uw urinewegen worden sterker gespoeld en de urine heeft een minder sterke concentratie. Dit beschermt tegen urinewegen en nierziekten, maar ook tegen urinekristallen.

De grootste factor is dus de vochtinname. Want: Hoe meer vocht er in het lichaam van de kat komt, hoe meer er weer uit moet. Kortom, het zou goed zijn als je kat veel vocht meeneemt, helaas zijn katten van nature een beetje lui om te drinken. Een kattenfontein en andere kleine trucjes worden aanbevolen, zodat de kat meer drinkt.

Er zijn ook verschillen in de frequentie waarmee katten een grote deal moeten maken. Kortom, er kan worden gezegd dat hoe hoger de kwaliteit van het kattenvoer, hoe minder vaak katten “groot” hoeven te worden. Daarnaast zijn de uitwerpselen steviger met makkelijk bruikbaar voedsel, de hopen in de kattenbak zijn ook kleiner en minder stinkend.

Katteneigenaren moeten de toiletgewoonten van hun katten goed in de gaten houden

Veel ziekten manifesteren zich ook bij katten door het feit dat ze de kattenbak minder vaak of vaker bezoeken. Om deze reden is het voor katteneigenaren de moeite waard om in de gaten te houden hoe vaak de kat de kattenbak bezoekt.

Notitie: Natuurlijk is dit niet eenvoudig, vooral wanneer je hebt meer dan één huiskat in huis. Zelfs met buitenwandelaars, die gewoon wat zaken doen in de tuin, krijg je niet elk toiletbezoek. Zelfs onder dergelijke omstandigheden mist een waakzaam oog echter geen grote afwijkingen.

Als oorzaken voor een veranderde frequentie van het staken van de ontlasting en urine komen verschillende kattenziekten in twijfel:

De kat urineert bijzonder vaak

De ervaring leert dat dit de afwijking is die het vaakst wordt waargenomen bij katten. Verschillende ziekten komen hier in het geding:

  • Cystitis
  • Urinekristallen of urinestenen
  • Andere urineweg- of nierziekten
  • Suikerziekte
  • Hyperthyreoïdie
  • Overaanbod van calcium
  • Stress
Lees ook:   Hoe lang leeft een Burmees

Afhankelijk van de oorzaak zijn andere symptomen te zien. In het geval van een blaasontsteking en urinekristallen zal de kat bijvoorbeeld pijn hebben bij het urineren in de kattenbak. Ook kan er bloed in de urine zitten en zal de kat slechts kleine hoeveelheden stopzetten, maar bezoek de kattenbak vooral vaak.

Het zou ook typisch zijn voor een ziekte en voor stress als de kat plotseling onrein wordt, d.w.z. urineert buiten de kattenbak in het appartement.

Voor diabetes mellitus (diabetes) zou de dorst en grote eetlust toenemen. De dieren komen echter niet aan.

Als de kat zelden urineert

Als de kat maar één of twee keer per dag plast, is te weinig vochtinname, ook via voedsel, meestal de reden. Het kan echter ook zijn dat de kat zo lang mogelijk opblijft omdat hij niet tevreden is met zijn kattenbak:

  • Te vieze, vervelende geur
  • Te weinig kattenbakken (vuistregel: aantal katten + 1!)
  • De verkeerde kattenbakvulling
  • De kat wordt gestoord door het deksel
  • De kattenbakken staan op een te onrustige plek in het appartement – kies een hoekje in een rustige, weinig gebruikte ruimte (kelder, badkamer, berging)

Katten zijn over het algemeen vrij gevoelig als het gaat om de “rustige plek”, veranderingen in kattenbak, kattenbakvulling, pitch en Co. moeten alleen met zorg worden gemaakt. Meer tips over kattenbakken vind je in onze gids.

Zelfs katten die last hebben van stress, zien er meestal van af om zo lang mogelijk naar het toilet te gaan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij pesten door andere katten, of door een grote verandering, bijvoorbeeld een verhuizing.

Frequente ontlasting en diarree bij katten

Bij het schoonmaken van de kattenbak moet u de erfenissen van dichterbij bekijken
Je moet niet alleen in de gaten houden hoe vaak je kat per dag naar de kattenbak gaat, je moet ook kijken naar de erfenissen. Beeld: Nieuw Afrika / Shutterstock.com

Bij voedsel van lage kwaliteit komt het wel voor dat een kat meerdere keren per dag een big deal moet maken. De grootte van de hopen neemt ook toe naarmate een voer slechter bruikbaar is voor het dier.

Lees ook:   Havana Brown namen

Papperige en stinkende uitwerpselen kunnen ook spreken van een intolerantie voor bepaalde ingrediënten in het voer.

Bij goede diarree kan een infectie aanwezig zijn. Hier is het raadzaam om de kat maximaal 24 uur geen voedsel te geven, zodat het spijsverteringsstelsel kan herstellen. Vervolgens kan licht voedsel tijdelijk worden gevoerd.

Katten constipatie – Wanneer de kat geen probleem maakt

Als katten slechts om de paar dagen zeer harde uitwerpselen vestigen, is er constipatie. In het ergste geval kan een kat helemaal niet meer poepen, wat een levensbedreigende aandoening is.

Constipatie is een symptoom en geen onafhankelijke ziekte. Vooral bij buitenwandelaars is chronische constipatie moeilijk te detecteren, hier is het belangrijk om aandacht te besteden aan tekenen zoals braken, verlies van eetlust, pijn in de buikstreek en een vergrote buikomtrek.

Constipatie kan verschillende triggers hebben bij katten:

  • Ontberen
  • Overgewicht
  • Onjuiste voeding
  • Onvoldoende inname van vezels
  • Onvoldoende vochtinname
  • Ingeslikte vreemde voorwerpen (bijv. haarballen, kattenbakvulling)
  • Ziekten van de darm
  • Pijn bij het poepen
  • Stress

Wanneer naar de dierenarts?

Kortom, als de kat plotseling zijn gewoonten verandert, is op zijn minst aandacht vereist.Oproepen. Dit geldt natuurlijk ook als ze min of meer vaak naar de kattenbak gaat.

In ieder geval is een bezoek aan de dierenarts aan te raden als:

  • ze heeft pijn bij het plassen of poepen (bijv. te herkennen aan punckling)
  • Bloed kan worden gedetecteerd in urine of de erfenis
  • de kat vertoont andere symptomen zoals grote dorst, sterke eetlust, verlies van eetlust, braken, koorts, pijn, vermoeidheid of nervositeit
  • Diarree duurt langer dan een dag
  • de kat wordt plotseling onrein

Ten slotte, wat dierenartsen betreft, is het beter om één keer te vaak naar de dierenarts te gaan dan een keer te weinig. Je moet ook kleine afwijkingen in je fluwelen poot serieus nemen, want bij veel ziekten geldt dat hoe eerder ze worden ontdekt, hoe beter je behandeld kunt worden.

Preventie van ziekten

Onze ervaring is dat een hoogwaardig natvoer, zoals u het in onze test kunt vinden, evenals een goede hygiëne van de kattenbak een goede preventie tegen urinewegaandoeningen zijn. Je moet dus minstens dagelijks het toilet eruit scheppen en het bij voorkeur om de twee weken grondig schoonmaken en de hele kattenbakvulling vervangen.

Uitgelichte afbeelding (boven): Africa Studio / Shutterstock.com