Angstige kat? – 8 tips om de angst voor een verlegen kat weg te nemen

Een angstige kat is geen leuke zaak voor de katteneigenaar. Je wilt immers dicht bij je dier zijn, wat niet mogelijk is met een erg schuwe kat. Met de volgende 8 tips kun je een verlegen kat meer vertrouwen geven.


Kat angstig

Katten zijn van nature nogal schuwe dieren. Het is vaak hun natuurlijke instinct om te vluchten en te overleven dat er in eerste instantie voor zorgt dat ze met argwaan reageren op veranderingen.

Slechte, vormende ervaringen uit het verleden kunnen er echter ook toe bijdragen dat katten bijzonder angstig reageren.

Als je ook een angstige kat thuis, wie zich liever ergens verstopt, dan kun je de volgende 8 tips Help.

8 tips om een angstige kat te helpen

Voordat u uw angstige huisdier kunt helpen, hangt het ervan af ontdek waarom ze bang is. Zodra de trigger is ontmaskerd, kunt u deze in het beste geval uitschakelen. Op zijn minst kunt u mechanismen ontwikkelen voor uw kat om beter met de situatie om te gaan.

De volgende factoren en triggers veroorzaken vaak angst en stress bij katten:

  • Veranderingen zoals verhuizen, een nieuw huis, andere meubels. Katten hebben een hekel aan verandering. Maar omdat deze vaak onvermijdelijk zijn, is het resultaat vaak een angstige kat.
  • Vreemden of dieren – zodra de deurbel gaat, verstopt je kat zich en raakt in paniek. Als er een bezoeker in huis is, verbergt ze zich het liefst de hele tijd totdat de lucht weer schoon is. Zelfs als een nieuwe kat of een hond bijvoorbeeld intrekt, kan het een kat met de angst krijgen.
  • Harde of plotselinge geluiden – Katten hebben goede oren en zijn altijd op hun hoede. Geen goede combinatie, harde geluiden, onbekende geluiden en onverwachte geluiden, vooral in deze combinatie, zijn vaak triggers voor angst bij katten.
  • De transportbox – Bijna geen enkele kat houdt van zijn transportbox, wat soms gewoon nodig is, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de dierenarts. Maar tegen de De angst van uw kat voor de transportbox Kun jij iets doen!
  • Het bezoek aan de dierenarts – Help, wat wil de vreemdeling van mij! Dierenartsen hebben het niet gemakkelijk. Vrijwel elke behandeling of onderzoek vereist dat uw kat wordt vastgehouden. Bovendien kunnen sommige procedures bij de dierenarts ook pijnlijk zijn. Natuurlijk zijn dit negatieve ervaringen voor je kutje, die ze in gedachten zal houden.
  • Slechte ervaringen met mensen – Als u een kat opneemt die eerder met andere mensen heeft samengewoond, bestaat het risico dat deze in staat zal zijn om toegenomen wantrouwen jegens mensen heeft. Dit is vaak het geval bij katten uit het asiel. Het hoeven niet altijd afranselingen en andere vormen van geweld te zijn. Een verkeerde omgang met de dieren kan ook een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen van de kat. Voorbeelden hiervan zijn overmatig schelden of een lifting op de nekbont.
Lees ook:   York Chocolate Cat allergie

1. Kalmte en geduld zijn het allerbelangrijkste bij het omgaan met een verlegen kat

Als uw kat angstig is, kan in veel gevallen kalmte en geduld helpen. Dit houdt bijvoorbeeld in dat harde en plotselinge geluiden zoals dichtslaande deuren of luide muziek zoveel mogelijk moeten worden vermeden.

Hectische bewegingen kunnen ook angsten oproepen. Een stressvrije omgeving kan uw kat helpen om op uw gemak rond te kijken. Zo kan ze langzaam vertrouwen krijgen. Met een nieuwkomer in uw huis kan dit betekenen dat u de kat niet lastigvalt.

Pas als ze klaar is voor nabijheid en aanraking, kan deze stap worden gedurfd. Als uw kat altijd angstig is geweest, kunnen kalmte en geduld net zo nuttig zijn.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

2. Vrije ruimte en schuilplaatsen voor je angstige kat

Kat verlegen schuilplaats
Bied je angstige kat een toevluchtsoord in elke kamer en respecteer hun schuilplaatsen

Een angstige kat moet altijd voldoende ruimte krijgen zodat hij zich kan terugtrekken. Uw huisdier moet altijd de kans krijgen om zich te bevrijden uit een gespannen situatie.

Schuilplaatsen kunnen op dit punt ook nuttig zijn. Deze schuilplaatsen moeten worden gerespecteerd. Vooral bij katten, die altijd angstig reageren, kan het nuttig zijn dat ze zich in elke kamer terugtrekken.

Dit kan bijvoorbeeld een opening in de bank zijn of een kleine plek in de kast. Katten hebben geen groot gebied nodig als schuilplaats en zullen zelfs in kleine kamers vinden wat ze zoeken. Het is op dit moment belangrijk dat u de schuilplaats van uw kat respecteert en hem daar met rust laat.

In het geval van een pas verplaatste kat of een verhuizing kan dit betekenen dat uw kat zich een paar uur tot enkele dagen wil verstoppen. Tijdens lange onderduiken moet u ervoor zorgen dat uw kat nog steeds ongehinderd toegang heeft tot water, kattenvoer en de kattenbak.

Vooral angstige katten zullen hun voederplaats bezoeken op niet-geobserveerde momenten, zoals ’s nachts.

3. Gebruik taal om je te kalmeren

Er zijn veel manieren om uw huisdier te kalmeren door middel van woorden en de juiste gezichtsuitdrukkingen. Dit kan bijvoorbeeld door langzaam en rustig tegen je kat te praten. Een korte Knipperen met je ogen kan aan uw huisdier overbrengen dat u het goed met haar meent. De korte knipper is een soort glimlach voor katten.

Lees ook:   Vreemde social media trend: Waarom worden katten graag geaaid met een natte tandenborstel?

U moet echter wel lang oogcontact vermijden. Een stijve en directe blik in de ogen kan zelfs de angst vergroten, omdat dit als agressief gedrag kan worden beschouwd. Lange gesprekken met uw huisdier kunnen ook helpen om een bestaande band met uw kat te versterken. Het kan nuttig zijn om te kalmeren met een laag stembereik spreken.

4. Gebruik kattenferomonen om je te kalmeren

Veel katten reageren heel positief op Feliway. Dit is een synthetisch geproduceerd kattenferomoon. Namelijk het gezichtsferomoon, dat katten overal in hun omgeving verspreiden wanneer ze met hun hoofd rondzwerven.

Het gezichtsferomoon is een echt “geluksferomoon”. Het geeft katten veiligheid en is dus effectief tegen stress en onzekerheid. Natuurlijk is dit optimaal voor angstige katten. Feliway is dus een goede basis zodat uw kat zich prettiger zal voelen in zijn omgeving.

Feliway is verkrijgbaar als praktische verstuiver voor de socket. Het feromoon wordt dus nauwkeurig gedoseerd en u hoeft zich nergens zorgen over te maken. De verstuiver is natuurlijk navulbaar, wat kosten en afval vermindert.

5. Versterk loyaliteit en zelfvertrouwen door gezamenlijke spelletjes

Angstige kat spelen
Door samen te spelen, kan een angstige kat zelfvertrouwen en zelfvertrouwen opbouwen

De gemeenschappelijkeSpelen met je kat kan haar helpen vertrouwen met je op te bouwen. Tegelijkertijd kan het helpen om een reeds bestaande band te versterken en kan het ook naar een beter zelfvertrouwen van uw kat bijdragen.

Voor katten is spelen onderdeel van soortgeschikt gedrag. Dit geldt ook voor een angstige kat. Om op hun prooi te jagen, moeten ze lang observeren, elkaar besluipen en achter de prooi aan jagen.

Gebruik de natuurlijke instincten van je kat om met haar te spelen. Een kattenspelhengel, een verenblad of verschillende kleine balletjes kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn.

Voor angstige katten kan het op dit moment nuttig zijn om: voldoende afstand houden. Dit is heel goed mogelijk, bijvoorbeeld met een kattenhengel. Of je kunt een kleine, passerende bal proberen.

In het begin is het niet altijd belangrijk dat je verlegen kat ook daadwerkelijk meespeelt. Zelfs het kijken naar een rollende bal kan als een succes worden beschouwd.

6. Voorzichtige aanrakingen – hoe een verlegen kat te benaderen

Veel katteneigenaren willen een bange kat troosten en aaien en in hun armen nemen. Maar zelfs als dit goed bedoeld is, moeten katten altijd wachten tot ze klaar zijn voor contact.

Lees ook:   Is melk goed voor katten?

Anders kan het dier zich lastiggevallen voelen, wat de angst kan versterken. Hierdoor kan de angst snel omslaan in agressie.

Tegelijkertijd vinden veel katten het helemaal niet leuk als ze door een mens worden opgetild. Vooral bij angstige katten kan dit bestaande angsten vergroten. Door haar van de grond op te pakken, neem je de controle van haar weg en heeft ze geen manier om zich zomaar terug te trekken.

7. Homeopathische middelen: Bachbloesems voor angstige katten

Een andere manier om een angstige kat te helpen is Bachbloesem. Dit is een homeopathische behandelvorm waarbij bijzondere Bachbloesems worden gebruikt voor gedragsproblemen en bijzondere levenssituaties. Elke Bachbloesem moet een speciaal werkingsmechanisme hebben.

Door een paar stoffen samen te stellen, moeten Bachbloesems hen helpen om beter om te gaan met hun gevoelens en angsten. De Bachbloesems, die vooral vaak worden gebruikt bij angstige katten, omvatten: Esp (trillende populier) of Mimulus (Gevlekte jongleur)

Preparaten voor acute noodsituaties worden aangeboden, evenals speciale mengsels die de langere behandeling dienen. Nooddruppels, de zogenaamde Rescue-Remedie, worden meestal gebruikt als een ondersteunende maatregel in acute stresssituaties.

Daarnaast worden speciale Bachbloesemmengsels aangeboden voor de angstige kat. Er is echter ook de mogelijkheid dat u Bachbloesemmengsels voor uw dier kunt samenstellen. Een dierenarts, dierenarts en andere specialisten kunnen u adviseren over een individuele behandeling met Bachbloesems.

8. In geval van zeer sterke of permanente angst naar de dierenarts

Met name katten die eerder slechte ervaringen met mensen hadden, slagen er niet altijd in om de angst volledig uit te schakelen. Tegelijkertijd is het niet altijd mogelijk om een oorzaak voor de angsten te identificeren.

Als de angst van uw kat permanent of te hoog is, moet u advies inwinnen bij een dierenarts of een andere specialist. Omdat een constante angst negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw huisdier voor lichaam en psyche.

Je kunt angst herkennen aan bijvoorbeeld toegepaste oren of verwijde pupillen. Ook kan frequent braken worden veroorzaakt door de constante opwinding.

Dierenartsen hebben verschillende manieren om uw kat te helpen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk door het toedienen van homeopathische middelen zoals de reeds genoemde Bachbloesemtherapie, maar ook geurstoffen of psychotrope medicijnen kunnen katten met sterke of langdurige angst helpen.