Bouw zelf Toploader / Hop In kattenbak – Minder vuil, geen plas ernaast meer (instructievideo)

Doe-het-zelvers, doe-het-zelvers en kattenliefhebbers kijken uit – hier laat ik je zien hoe je zelf een toploader kattenbak kunt bouwen. En daarvoor heb je maar 30 minuten tijd nodig, materiaal voor zo’n 30 euro en een klein gereedschap dat in elke hobbywerkplaats te vinden is. Het ontwerp – “Hop In” – kattenbak biedt u verschillende voordelen!

Bouw je eigen kattenbak

Wat is een toploader of “hop in” kattenbak?

Heb je ooit gehoord van een bovenlader wasmachine? Dit is een wasmachine waarbij de deur aan de bovenkant is geïnstalleerd, zodat de was van bovenaf wordt gevuld. Dit is ook het geval bij een bovenlader kattenbak: De opening voor de kat zit aan de bovenkant.

De kat moet dus op het deksel springen en van daaruit door de opening bovenaan in de kattenbak klimmen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Wat zijn de voordelen van een toploader kattenbak?

 • Veel katten stoppen bij de winkel en maken graag hun kont over de rand van de kattenbak. De aflevering: De kat plast voor de kattenbak. Dit is niet mogelijk met een bovenlader kattenbak, omdat de kat omringd is door de hoge zijwanden, langs plassen is niet mogelijk.
 • Vooral als je eco kattenbakvulling gebruikt zoals de aanbevolen Cats Best Öko Plus, zul je vaak gul zijn kattenbakvulling verspreid over het hele appartement ergeren… Het lichte strooisel vliegt gemakkelijk uit normale kattenbakken tijdens het graven en komt vast te zitten op de poten. Het blijft steken op sokken en verspreidt zich overal. Dit kattenbakprobleem wordt ook op zijn minst gedeeltelijk opgelost door een hop-in kattenbak. Bij het graven zal kattenbakvulling zeker niet meer uit de kattenbak vliegen tenzij je kat een schop meeneemt. Natuurlijk kleeft kattenbakvulling nog steeds aan de poten – maar omdat uw kat uit de kattenbak moet springen, wordt veel ervan afgeschud en belandt het in het toilet of op het deksel. Er ligt in ieder geval veel minder kattenbakvulling thuis!
 • Vanwege het feit dat de ingang zich aan de bovenkant van de kattenbak bevindt, kunt u het heel veel doen variabele positionering.

Waarom zelf de kattenbak bouwen?

Zelf heb ik een kat die vroeger meerdere keren per week uit de kattenbak plaste. Bij toeval kwam ik deze toploader kattenbak tegen – maar die was te duur, te klein en te donker voor mij…

Lees ook:   Kinkalow karakter

Tijdens mijn onderzoek vond ik nog twee kattenbakken met ingang op de top, een daarvan was met ongeveer 120 Euro ook gewoon te duur, beide waren naar mijn mening ook veel te klein. En een te smalle en donkere kattenbak veroorzaakt angst bij sommige katten (vooral met toegang aan de bovenkant) en weerhoudt hen ervan om het te gebruiken – onreinheid kan hier het gevolg zijn!

Dus kwam ik al snel tot de beslissing dat Bouw je eigen kattenbak. In eerste instantie zocht ik bij IKEA naar een geschikte plastic doos – maar deze waren qua afmetingen (te groot of te klein) niet optimaal.

Op internet vond ik een zeer stabiele plastic doos met de optimale afmetingen: De “Really Useful Box” in de afmetingen 77 x 44 x 38 cm (L x B x H).

Door de kattenbak zelf te bouwen, krijg je een toploader kattenbak in de optimale grootte, met transparante wanden – en dat voor slechts zo’n 30 euro!

Materiaal en gereedschap – dat is wat je nodig hebt om de kattenbak te bouwen

Bouw je eigen kattenbak Materiaal

Qua materiaal heb je nodig:

 • De “Really Useful Box” (De prijs varieert tussen de 24 en 29 euro, gratis verzending met Prime mogelijk)
 • 1 meter met metaal versterkt randbeschermingsprofiel
 • Zwarte PVC Tape
 • 1 houten schroef, 2,5 mm diameter

En je zou deze tool bij de hand moeten hebben:

 • Vouwregel
 • Edding
 • Accuschroevendraaier met Phillips bit
 • Fretsaw
 • Cirkelzaagblad
 • 1 stuk touwtje
 • Houtboor, 2mm diameter
 • Smalle liniaal (1 – 1,5 cm breed)
 • Fijne vijl (afgerond aan één kant, plat aan één kant)

En hier zijn de instructies als een video: Hoe u zelf uw kattenbak kunt bouwen

Lees ook:   7 tips die u absoluut moet onthouden voordat u een kat neemt