BARFing in plaats van kant-en-klaar voedsel – zelfgemaakt, soortgeschikt voedsel voor katten

Als u uw kat gezond en evenwichtig wilt voeren, dan heeft u veel verschillende opties om uit te kiezen. Een van deze alternatieven is barf.

Cat en barf - Alle informatie

Dit is een bijzonder natuurlijke vorm van voeding voor uw huisdier. Bij barfing krijgt uw kat geen gekookt voedsel of conventioneel kant-en-klaar voedsel, maar het dieet is afhankelijk van rauwe en natuurlijke ingrediënten.

Dit is relatief tijdrovend, maar er zijn nu ook aanbieders die kant-en-klare barf voor de kat aanbieden. Voordat u echter over dit dieet beslist, moet u uzelf informeren over de details. Want alleen als sommige regels worden nageleefd bij dit soort rauwe voeding, kunt u uw dier een gezond dieet geven.

Wat is barfen en hoe nuttig is deze voedingsmethode?

Een kat is een carnivoor in de natuur. Het voedt zich voornamelijk met kleine prooien, wat betekent dat het een hoog aandeel eiwitten consumeert. Koolhydraten spelen een nogal ondergeschikte rol in het natuurlijke dieet van de kat, omdat katten eiwitten kunnen gebruiken als energieleverancier.

Door de voeding via de prooi nemen de viervoeters ook veel vocht op in hun natuurlijke habitat. Als gevolg hiervan zullen ze hun vloeistofbehoeften in de natuur slechts in geringe mate dekken door water te leveren.

Barfing geeft eigenaren van gezelschapsdieren de mogelijkheid om hun huisdier te voeden volgens hun natuurlijke dieet.

Barf is een afkorting voor de Engelse woorden “bEN eenNd rAw food”. In het Duits wordt de afkorting vaak aangeduid als “biologisch eenPassend rOhh Fvolslagen”. Dienovereenkomstig is deze vorm van voeding afhankelijk van rauw vlees, slachtafval en botten. Andere dierlijke componenten worden ook gebruikt.

Kattenbarfen - soortgeschikte voeding
Barfing probeert zo dicht mogelijk bij het natuurlijke voedsel van katten te komen – de samenstelling van muizen en andere prooidieren moet worden bereikt

Voordelen van dit alternatieve dieet

Het voordeel van deze voedingsmethode is allereerst dat je je kat zo natuurlijk mogelijk kunt voeren. Het voedsel is daarom nauwkeurig aangepast aan het metabolisme van uw kat.

De biologische beschikbaarheid is meestal hoger en de verteerbaarheid is vaak verbeterd. Deze verandering kun je vaak zelfs waarnemen bij de kattenbak. Want het gebeurt dat niet alleen de hoeveelheid uitwerpselen afneemt, maar tegelijkertijd minder vieze geurtjes optreden.

Heb je al gezondheidsproblemen, zoals: Voedselallergieën, dan kan barfing gericht worden ingezet. Door geselecteerde rauw voedsel te voeren, weet u precies wat uw kat krijgt, wat gezondheidsproblemen veroorzaakt door allergieën kan voorkomen.

Het gezondere dieet is echter vaak ook duidelijk bij verder gezonde dieren. Veel diereneigenaren hebben al waargenomen dat hun Kat actiever door barfing en een glanzende vacht Ontvangen.

Tegelijkertijd kan rauw voedsel vaak helpen obesitas bij katten te voorkomen of te verminderen. Katten kunnen het rauwe voedsel bijzonder goed gebruiken. Onnodige ingrediënten met veel koolhydraten, die vaak bijdragen aan obesitas, maar verder weinig voordeel hebben, komen niet voor in grote mate in de natuurlijke voedselbron.

Door het toedienen van rauw en dus vochtig voedsel kan de vochtbalans vaak optimaal geregeld worden. Dit kan op zijn beurt ziekten zoals nierproblemen voorkomen, die vaak worden veroorzaakt door onvoldoende vochtinname.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Nu FuttProbeer het wisselpakket!

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Voeding bij barfing

Het voedingsplan voor barfing looks vooral rauw vlees voor. Je kunt bijna alle gangbare soorten vlees kiezen. Alleen varkensvlees moet worden vermeden.

Dit vlees kan het Aujeszky-virus bevatten, dat verantwoordelijk is voor de zogenaamde pseudo-hondsdolheid.

Deze ziekte is ongecompliceerd bij mensen, maar dodelijk bij de meeste zoogdieren en bij katten. De infectie vindt plaats via geïnfecteerd varkensvlees, maar infectie bij katten is niet mogelijk. Behandeling van een geïnfecteerde kat is echter ook niet mogelijk.

Populair vlees voor barfing katten zijn onder andere:

 • Eend
 • Konijn
 • Kip
 • Turkije
 • Lam
 • Vee

Van deze en andere soorten vlees ontvangen katten het spiervlees, botten en wat slachtafval. Deze omvatten bijvoorbeeld lever, harten en magen. Met het slachtafval krijgt uw kat belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen binnen.

Het grootste deel van het dieet moet echter het rauwe vlees vormen. Slachtafval mag slechts aan een deel van ongeveer drie tot vijf procent worden gegeven. Het hoge gehalte aan voedingsstoffen van het slachtafval kan leiden tot een overaanbod van sommige ingrediënten.

Dit is bijvoorbeeld het geval bij vitamine A, omdat de vitamine niet door het organisme van de kat kan worden uitgescheiden, maar in de lever wordt opgeslagen. Een overaanbod kan gezondheidsproblemen veroorzaken.

Kat rauw voeren
Bij het barfen staat rauw vlees bovenaan het menu van je kat

Supplementen als belangrijk supplement

Pure rauwe voeding dekt vaak niet de behoefte aan vitale ingrediënten. Dit is vooral het geval als u rauwe voeding 100 procent wilt gebruiken. Met slechts een gedeeltelijke voeding van maximaal 20 procent, gemeten tegen de totale hoeveelheid voer, is de extra toediening van supplementen vaak niet nodig.

Hoewel het rauwe dieet bij barfing als bijzonder gezond en geschikt voor soorten wordt beschouwd, zijn er nog steeds enkele verschillen met het natuurlijke dieet om te overwegen. Want met een prooidier zou een wilde kat niet alleen het rauwe vlees, botten en slachtafval eten, maar ook andere componenten van de prooi:

 • Bloed: Verse prooi bevat veel bloed, dat water en zouten levert.
 • Bolex Calcium zit in de botten van de prooi. Als botten te weinig worden gevoerd, kunnen deficiëntiesymptomen optreden.
 • Maaginhoud: Wilde katten eten de prooi samen met de maaginhoud. De inhoud van de maag bevat belangrijke voedingsvezels.
 • Vlees niet vers genoeg: Vers gevangen prooi is bijzonder rijk aan mineralen en vitamines. Met de bewaartijd neemt het aandeel af.
 • Taurine: Het aminozuur taurine kan KZe vormen zich niet en moeten ze daarom met voedsel binnenkrijgen. Muizen zijn vaak de natuurlijke leverancier van dit aminozuur omdat ze taurine in grote hoeveelheden bevatten. Bij andere soorten vlees is het gehalte meestal lager.
 • Vet: Bij het voeren van vetarm vlees moeten vetten vaak kunstmatig worden toegevoegd.
Lees ook:   Hoe je vloeibare medicijnen aan katten moet geven

Om deficiëntieklachten te voorkomen is het daarom vaak nodig om Toevoeging van supplementen Geadviseerd. U heeft de mogelijkheid om zelf de individuele supplementen te selecteren of u kunt kiezen voor kant-en-klare complete voorbereidingen.

De afzonderlijke bereidingen omvatten bijvoorbeeld lijnzaad- of zalmolie, leverpoeder, biergist, levertraan, taurinepoeder, beendermeel, fortain en nog wat meer. Met deze en andere supplementen kunt u het rauwe voedsel aanvullen met de behoefte aan belangrijke ingrediënten.

Individuele hoeveelheid bepalen

Met barfing krijgt u de mogelijkheid om de hoeveelheid voedsel en voedingsstoffen individueel aan te passen aan de behoeften van uw kat. Doorslaggevend hierbij zijn niet alleen de De grootte en het gewicht van uw kat, maar ook hoe actief het is.

Als een benadering van richtlijn, kan op dit punt worden gezegd dat een kat gemiddeld ongeveer 30 gram rauw vlees per kilogram lichaamsgewicht nodig.

De behoefte aan sporenelementen, vitaminen en mineralen hangt ook af van het gewicht en de activiteit van de kat en moet dienovereenkomstig worden bepaald. U kunt uw individuele behoeften bepalen via voedingsdatabases en speciale rekenmachines of u kunt contact opnemen met specialisten zoals de dierenarts.

Voor de bereiding worden vlees, slachtafval en supplementen meestal gewogen in de berekende hoeveelheid. Vervolgens wordt de gemengde hoeveelheid in stukjes gesneden, verwerkt tot gehakt of gepureerd. Bijzonder populair is de toediening van rauw voedsel van verschillende consistenties.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Bijzonderheden van het preparaat

Het is vooral belangrijk om te focussen op de Hygiëne omdat ziektekiemen en bacteriën zich bijzonder goed kunnen vermenigvuldigen in rauw voedsel. Het grondig reinigen van snijplanken, messen en kommen is net zo belangrijk als handhygiëne.

Wegwerphandschoenen en theedoeken kunnen het schoonmaken gemakkelijker maken. Daarnaast is de Vlees grondig gespoeld omdat ziektekiemen zoals salmonella vooral populair zijn op het oppervlak van vlees. Als het oppervlak vóór toediening wordt gereinigd, kan het aantal ziektekiemen en dus de kans op ziekte aanzienlijk worden verminderd.gang.

Rauwe voeding kan de plaag van parasieten en wormen bij katten bevorderen. Het risico kan echter worden beperkt door het vlees eerst in te vriezen. De meeste wormen en parasieten kunnen niet meer overleven bij temperaturen onder nul en wormeieren sterven vaak.

Lees ook:   Hoe te zien of een kat boos is.

Daarnaast kan het nuttig zijn om alleen vlees te voeren dat geschikt is voor menselijke consumptie.

Het invriezen van het vlees doodt echter niet alle gevaarlijke ziekteverwekkers. Het Aujeszky-virus bijvoorbeeld wordt pas na 36 dagen in de vriezer gedood. Daarom, zoals eerder vermeld, mag varkensvlees niet worden gebruikt voor rauwe consumptie.

Gekookte botten zijn ook niet geschikt voor consumptie. Opgemerkt moet worden dat botten al koken wanneer ze in de magnetron worden ontdooid. Dit kookproces zorgt ervoor dat ze versplinteren, wat het dier kan verwonden.

Handig keukengerei voor het bereiden van rauw kattenvoer

Omdat je het voer voor je kat meestal zelf moet bereiden tijdens het barfen, heb je vanaf het begin goede apparatuur nodig. Handige gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld:

 • Scherpe messen voor het snijden van de stukken vlees
 • Vleesmolen voor eenvoudige bereiding van gehakt
 • Mortel die wordt gebruikt om supplementen te verpletteren
 • Meerdere kommen
 • Snijplanken (bijv. gemaakt van massief hout)
 • Keuken en fijne weegschalen (door ze in stappen van 0,01 gram te verdelen, kunt u zelfs de kleinste hoeveelheden wegen)
 • Diepvriesblikken voor opslag
 • Voldoende ruimte in de vriezer
 • Keukenhamer en keukenbijl voor massieve botdelen
 • Pluimveeschaar

Bij het kopen moet u ervoor zorgen dat alle gebruiksvoorwerpen gemakkelijk schoon te maken zijn, zodat resten en zelfs ziektekiemen gemakkelijk kunnen worden verwijderd. In het geval van snijplanken zijn bijvoorbeeld varianten van dennenhout en soortgelijke houtsoorten bijzonder succesvol gebleken, omdat het materiaal een antibacteriële werking heeft in tegenstelling tot plastic. Dit effect is ook bekend van andere houtsoorten, zoals eiken- of larikshout.

Voordelen ten opzichte van conventioneel ingeblikt en droogvoer

Het doorslaggevende voordeel van barfing ten opzichte van het toedienen van conventioneel ingeblikt en droogvoer is zeker dat u altijd precies weet wat u uw kat voert. Je kunt het helemaal zonder toevoegingen en onnodige ingrediënten doen.

Dit geeft je de mogelijkheid om niet alleen de hoeveelheid voedsel, maar ook de samenstelling optimaal aan te passen. In veel kant-en-klare voeders werden niet alleen schadelijke toevoegingen zoals kleurstoffen, lokstoffen zoals suiker in verschillende vormen of smaakstoffen toegevoegd, maar vaak werden te veel koolhydraten gebruikt. Katten hebben ze echter maar in geringe mate nodig. Te veel ervan kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid.

De voedingssamenstelling van ingeblikt en droogvoer moet als massaproduct gelden voor een verscheidenheid aan verschillende katten. Als gevolg hiervan is het niet altijd mogelijk om te reageren op de eigenaardigheden van het dier.

Er is zeker ook hoogwaardig en uitgebalanceerd voedsel, dat zelfs wordt aangeboden voor de speciale levenssituaties van katten. Dit is echter geen rauw vlees, omdat het in de natuur door katten wordt geconsumeerd.

Zeker, conventioneel kant-en-klaar voer heeft ook zijn voordelen. Het is gemakkelijk te hanteren, kan goed worden opgeborgen en wordt in veel verschillende varianten aangeboden. Daarom vertrouwen sommige eigenaren van gezelschapsdieren ook op een combinatie van kant-en-klaar voer en barf.

Kattenvoeding: Barfen in plaats van kant-en-klaar voer
Barfvoer heeft veel voordelen ten opzichte van kant-en-klaar voedsel – maar bovenal heb je volledige controle over wat er in de kom van je kat gaat!

Geprefabriceerde barf als comfortabel alternatief

Rauw voedsel moet altijd zorgvuldig worden bereid. Dit vergt in het begin wat tijd en moeite. Vooral in de begindagen zijn er veel dingen om te overwegen, zodat u uw kat het rauwe voedsel in de juiste samenstelling kunt aanbieden. Dan

Als alternatief voor verse bereiding is er nu ook de mogelijkheid om kant-en-klare barf te gebruiken. Fertigbarf wordt aangeboden in verschillende kant-en-klare mengsels. Dit zijn rauwvleesmaaltijden. DiDeze zijn al aangevuld of moeten worden toegevoegd, afhankelijk van het product en de leverancier.

Kant-en-klare menu’s in bevroren dagporties zijn bijvoorbeeld rechtstreeks bij Pets Deli te verkrijgen via de online shop. Door middel van verschillende soorten vlees kunt u uw kat veel variatie bieden en haar soort toch op de juiste manier voeren.

Daarnaast kun je via de online shop alle belangrijke supplementen en andere natuurlijke snacks krijgen, waarmee een gezond voedingspatroon mogelijk is. Ook krijg je een compleet maandpakket inclusief supplementen in het goedkope maandabonnement. Je hebt dus de keuze en hoeft niet per se zelf het voer van je kat te bereiden.