De 10 meest voorkomende kattenziekten en hoe ze te herkennen

Katten kunnen lijden aan een breed scala aan kattenziekten. Er zijn echter enkele ziekten bij katten die vaker voorkomen en daarom typisch zijn. In dit artikel krijg je een korte Overzicht van de tien meest voorkomende kattenziekten en welke symptomen zijn kenmerkend hiervoor.


Kattenziekten

Het is belangrijk op te merken dat katten niet altijd hun ongemak tonen, maar veel huistijgers trekken zich gewoon meer terug of gedragen zich anders. Daarom is het vaak nodig om het van dichterbij te bekijken.

Als u de typische symptomen van kattenziekten kent, kunt u ze beter beoordelen.

Een klein spiekbriefje met de 10 meest voorkomende kattenziekten – om af te drukken

Op dit spiekbriefje vind je in één oogopslag de symptomen van de 10 meest voorkomende ziekten bij katten. Print het uit en hang het op je prikbord, zodat je het op elk gewenst moment kunt controleren!

Spiekbriefje - Kattenziekten en hun symptomen
Downloaden

1. Kattengriep

Kattengriep moet niet verward worden met een “normale” verkoudheid. Deze ziekte, die bij katten wordt overgedragen door virussen en bacteriën, kan dodelijk zijn als deze niet wordt behandeld.

Veel voorkomende symptomen van kattengriep zijn:

  • Niezen en neusafscheiding
  • Gelijmde en tranende ogen
  • Anorexie
  • Koorts

Jonge katten worden bijzonder vaak getroffen door deze ziekte. Bovendien wordt het beschouwd als zeer besmettelijk.

Al bij de eerste tekenen van deze kattenziekte moet u de symptomen door een dierenarts laten verduidelijken. Behandeld vroege, ernstige ziektekuren kunnen worden vermeden. De behandeling is meestal met antibiotica. Als preventieve maatregel wordt een Vaccinatie al in de achtste en twaalfde week van het leven. Vervolgens is een jaarlijkse vaccinatiebooster noodzakelijk.

2. Kattenziekte

Kattenziekte staat ook bekend als kattenziekte en is een zeer besmettelijke virale ziekte bij katten. Als het onbehandeld blijft, kan het ook fataal zijn. Typische symptomen zijn:

  • Vermoeidheid en terughoudendheid om te bewegen
  • Braken
  • Hoge koorts
  • Anorexie

Ernstige ziektekuren kunnen worden vermeden door vroege behandeling. Daarom moet de dierenarts direct worden geraadpleegd bij de eerste tekenen of vermoedens.

In de regel wordt de behandeling uitgevoerd door middel van interferonen, serumantistoffen en infusies tegen uitdroging. Preventief, een Vaccinatie in de zesde en twaalfde week van het leven. Een opfriscursus is dan gebruikelijk om de één tot drie jaar.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

3. Ectoparasietenplaag bij katten

Katten kunnen worden aangevallen door een verscheidenheid aan verschillende parasieten. Katten met toegang tot de buitenlucht en katten met contact met buitendieren worden bijzonder vaak getroffen. Veel voorkomende parasieten zijn bijvoorbeeld:

  • Teken
  • Vlooien
  • Schurftmijten
  • Oormijt
Lees ook:   Caracat kitten

Op Kattenvlooienplaag helpen vaak vlooienremedies, die worden aangeboden in dierenwinkels en bij de dierenarts. De besmette kat moet worden schoongemaakt, evenals het milieu.

Teken daarentegen kunnen direct worden verwijderd, bijvoorbeeld met een tekentang. Het is belangrijk voor de verwijdering dat de dieren volledig worden verwijderd.

Biologische Kokosolie Kat
Koudgeperste biologische kokosolie beschermt uw kat op een natuurlijke manier tegen teken. Je kunt het hier krijgen

Tegen beide parasieten worden spot-on preparaten aangeboden voor preventie. Als een natuurlijk alternatief tegen teken bij katten, kan ik ongeraffineerde kokosolie in biologische kwaliteit ten zeerste aanbevelen! Als u uw kat er om de 2 dagen mee wrijft, wordt het vermeden door teken en vlooien, omdat ze niet van de geur houden.

In het geval van een besmetting door schurft of oormijt wordt echter een bezoek aan de dierenarts aanbevolen. Een plaag van schurftmijten kan zich bijvoorbeeld manifesteren door bijzonder intensief en sterk krabben en een schilferige vacht.

Vaak hebben de getroffen katten al ingelegde gebieden op de oren, poten en op het hoofd. Voor oormijt spreekt echter dat de katten het oor krabben en het hoofd enorm schudden. De dierenarts kan de oren reinigen. Daarnaast zijn er spot-on preparaten tegen deze twee mijtensoorten.

Voor vlooien zijn frequent krabben, evenals kale plekken in de vacht van de kat bij gevorderde besmetting, een teken. Met een vlooienkam kan de plaag worden gedetecteerd als vlooienuitwerpselen worden uitgekamd. Tegen vlooien in de kat ook helpen Spot-on Preparate.

4. Endoparasietenplaag bij katten

Endoparasieten vallen de katten niet extern aan, maar deze parasieten vallen de dunne arm aan. Ze worden spoelwormen, lintwormen of haakwormen genoemd en zijn meestal vijf tot tien centimeter lang.

Deze wormen kunnen niet alleen katten infecteren, maar ook mensen.

Bij katten vindt de infectie vaak plaats via een prooi of zijn ontlasting. Overdracht via moedermelk is ook mogelijk, daarom kunnen kittens al worden beïnvloed.

De volgende symptomen kunnen spreken voor een plaag met wormen:

  • Anorexie
  • Ruige vacht
  • Vermagering
  • Braken

Spoelwormen kunnen worden gedetecteerd via de uitwerpselen van katten. In dit geval kan een dierenarts Worm kuur voorschrijven, wat ook preventief kan worden uitgevoerd.

Trouwens, wormkuren zijn goedkoper op internet dan bij de dierenarts. U moet echter zeker met uw dierenarts de toediening van de remedies bespreken (bij katten meestal spot-on remedies)!

Kat spot-on teken, vlooien, wormen
Spot-on remedies zijn beschikbaar tegen alle parasieten die bij katten kunnen voorkomen. Ze worden eenvoudigweg op de vacht gedruppeld bij de nek.

5. Chronische nierinsufficiëntie

Chronische nierinsufficiëntie (CKD) is bijzonder vaak oudere katten onthutst. Bij deze kattenziekte neemt de nierfunctie gestaag af, wat vaak leidt tot de dood van de kat.

Symptomen van chronische nierinsufficiëntie bij katten zijn onder meer:

  • Verhoogde dorst en dus verhoogd urineren
  • Vermoeidheid
  • Anorexie
  • Doffe vacht
  • Braken
  • Gewichtsverlies
  • Zoete en versterkte geur uit de mond
Lees ook:   British Shorthair Variant verharen

Hoewel deze aandoening niet te genezen is bij katten, kan de dierenarts nog steeds verlichting bieden en het ziekteproces vertragen. Daarom, als u deze ziekte vermoedt, moet u onmiddellijk een dierenarts raadplegen.

Omdat behandelingen en onderzoeken bij de dierenarts steeds weer noodzakelijk zijn, ontstaan er hoge kosten. Het beste is om een kattenverzekering af te sluiten voor een jonge kat!

6. Kattenleukemie

Kattenleukemie is een virale ziekte bij katten. Typisch hiervoor Kattenziekte is dat het feline leukemievirus (FeLV) een aandoening van bloedcelvorming veroorzaakt en tegelijkertijd tumoren vormen.

Bij kattenleukemie kunnen zeer niet-specifieke symptomen optreden. In sommige gevallen ziet de kat er alleen gehavend uit.

In andere gevallen kunnen de volgende symptomen ook worden waargenomen bij kattenleukemie:

  • Anorexie
  • Zwakte en vermoeidheid
  • Gewichtsverlies
  • Koorts

Als u wordt vermoed, moet u onmiddellijk de dierenarts raadplegen. Dit kan bloed van uw kat afnemen. Als het eerste vermoeden wordt bevestigd, is directe behandeling van deze ziekte niet mogelijk.

Het is echter mogelijk dat uw kat een lang, zorgeloos leven zal blijven leiden, zelfs met kattenleukemie.

De dierenarts kan u informeren over de mogelijke complicaties en speciale voorzorgsmaatregelen en zorgmaatregelen. Als preventieve maatregel is het ook mogelijk om inenten om infectie te voorkomen.

7. FIP

FIP, de zogenaamde feline infectieuze peritonitis, wordt veroorzaakt door coronavirussen en leidt tot een meestal fatale peritonitis.

Overdracht vindt vaak plaats via de ontlasting of speeksel van andere katten.

In veel gevallen kunnen de volgende symptomen worden waargenomen met FIP:

  • Opgeblazen lichaam
  • Anorexie
  • Vermoeidheid

Bij deze peritonitis is het beloop meestal chronisch en eindigt helaas fataal.

Daarnaast zijn er verschillende vormen van progressie. Als er een ontsteking van de inwendige organen is, wordt er gesproken van een droge vorm.

Als het dier daarentegen last heeft van waterzucht, dan is het lichaam opgeblazen en is er sprake van een nat verloop.

Met FIP heeft de kat dringend een veterinaire behandeling nodig. Hoewel er nog geen therapie is, zijn er manieren om de kat onnodig lijden te besparen. Bovendien moet altijd worden verduidelijkt of het daadwerkelijk FIP is, omdat de diagnose niet altijd gemakkelijk is.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

8. Toxoplasmose

Toxoplasmose wordt bij katten veroorzaakt door parasieten in de darm. Met name buitendieren die zich voeden met prooidieren worden bedreigd.

Bij binnenkatten komt toxoplasmose minder vaak voor. Opgemerkt moet worden dat kan ook mensen besmetten. De ziektekiemen worden door de kat via de darm uitgescheiden.

Besmetting is bijzonder bij zwangere vrouwen in verband met gevaren voor het ongeboren kind. Een minimumniveau van hygiëne beschermt iedereenrdings voor infectie – als zwangere vrouw moet je bijvoorbeeld je handen wassen na het uitschuiven van de kattenbak…

De kat heeft vaak helemaal geen symptomen.

Minder vaak kan het volgende worden waargenomen bij toxoplasmose bij katten:

  • Ademhalingsstoornissen
  • Anorexie
  • Koorts

Als een infectie wordt vermoed, moet u uw kat naar de dierenarts brengen. Als behandeling nodig is, worden meestal antibiotica gebruikt.

Kat - Ziekten
Verhoogd drinken en verlies van eetlust zijn een veel voorkomend symptoom van verschillende kattenziekten

9. Kattendiabetes

Katten kunnen ook last hebben van diabetes. Met deze ziekte lijdt de noodzakelijke insulineproductie van de alvleesklier. De bloedsuikerspiegel stijgt, waardoor het immuunsysteem na verloop van tijd verzwakt.

Indien onbehandeld, leidt kattendiabetes meestal tot de dood.

De volgende symptomen komen vaak voor bij kattendiabethes:

  • Gewichtsverlies ondanks goede eetlust
  • Meer drinken
  • Vermoeidheid

Kattendiabetes kan goed worden behandeld als de diagnose worden. Daarom moet u bij het eerste teken een dierenarts raadplegen.

Afhankelijk van de mate van de ziekte is behandeling mogelijk met een verandering in dieet en met medicatie. De insulinetoevoer wordt meestal verzekerd door spuiten.

10. Hyperthyreoïdie bij katten

Een overactieve schildklier kan zowel mensen als katten treffen. Als het onbehandeld blijft, kan het aanzienlijke fysieke schade veroorzaken, vooral aan organen zoals de nieren en het hart.

Typische symptomen van hyperthyreoïdie bij katten zijn:

  • Gewichtsverlies
  • Diarree
  • Braken
  • Doffe vacht
  • Meer hijgen
  • Kortademigheid

Voor deze en andere symptomen moet u een dierenarts raadplegen. Behandeling van hyperthyreoïdie is mogelijk.

Medicamenteuze behandelingen en chirurgische behandelingsmethoden zijn beschikbaar. Radioactief jodium therapie kan ook worden gebruikt om het zieke schildklierweefsel te vernietigen en de normale functie te herstellen.

Conclusie: Je moet de symptomen kennen – en liever een keer te vaak naar de dierenarts gaan

Om de best mogelijke kansen op behandeling te hebben, moeten ziekten bij katten zo vroeg mogelijk worden opgespoord. Natuurlijk moet u de symptomen van de meest voorkomende kattenziekten kennen – u kunt het spiekbriefje gebruiken (zie begin van het artikel).

Om eventuele (hoge) dierenartskosten op te vangen, kan ook een zorgverzekering voor uw kat de moeite waard zijn.

Ik zou blij zijn als je dit artikel en spiekbriefje zou delen met je vrienden op Facebook, Twitter &Co., zodat zoveel mogelijk kattenvrienden ervan kunnen profiteren!