Cats as Spies – Ongelooflijke CIA-operatie in de Koude Oorlog

Wanneer mensen oorlogen voeren, eindigen dieren vaak als onvrijwillige supporters – waaronder de “Acoustic Kitty” van de Amerikaanse inlichtingendienst (duits ongeveer “akoestisch kitten”). CIA. Deze kat zou worden gebruikt als luisterassistent in de Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en de voormalige Sovjet-Unie. Maar het plan had enkele gebreken.

Kat als Spion (2)

Spionage op stille pootjes

Het basisidee hiervan Spionage klinkt zelfs heel plausibel. Dieren hebben zich altijd bewezen als hulpverleners en katten leken bijzonder geschikt als spionnen vanwege verschillende kenmerken:

Het zijn rustige sneakers, behendig genoeg om mazen in de wet te vinden en nieuwsgierig van aard – bijna niemand zou snel een zwervende kat vermoeden!

De enigen twee vragen, waar het team nog mee te maken kreeg, waren: Hoe wordt de kat idealiter afgeluisterd zonder hem te opvallend te maken?

En hoe zorg je ervoor dat het feilloos naar de juiste plek beweegt?

De eerste cyborgkat

In een operatie van een uur werd een kat geïmplanteerd met een microfoon, zender, batterijen en antenne

De eerste vraag riep al problemen op: hoewel een halsband gewoon de kleinere technologie had kunnen bevatten, zou het in die tijd erg moeilijk zijn geweest om zowel microfoon, zender, batterij als antenne in kleine delen in een halsband te installeren.

De technologie was toen immers nog ruw en groot. Bovendien, als de kat de halsband had beschadigd of verloren of als deze was verwijderd, zou de hele operatie onmiddellijk zijn mislukt.

In het ergste geval had de vijand zelfs de technologie op de halsband kunnen opmerken.

Lees ook:   Kunnen katten steak eten?

De CIA koos daarom voor een andere, bijna griezelige manier: snijd de kat open en installeerde er batterijen, draden en een antenne in.

Een 4-poots versie van het monster van Frankenstein of de eerste Cyborg kat, zo u wilt.

In feite zou de kat op deze manier aan de technische vereisten voor afluisteren hebben voldaan. Helaas kon de tweede vraag nog niet worden beantwoord:

Hoe krijg je de kat op de plaats van bestemming?

Zelfs na de technische verwerking gedroeg de kat zich nog steeds als alle katten: in plaats van te luisteren naar menselijke commando’s, volgde hij zijn eigen stemming, nieuwsgierigheid, honger, jachtinstinct en geslachtsdrift.

$ 15 miljoen training

Om de kat dienovereenkomstig te trainen, volgden talloze tests en trainingssessies – over het algemeen kostte het experiment “Acoustic Kitty” de Amerikaanse autoriteit. $15 miljoen!

Om bepaalde driften tegen te gaan, werden verdere draden in de hersenen van de kat geplaatst. Je kon bijvoorbeeld de geslachtsdrift voor een korte tijd uitschakelen wanneer het een belemmering was. De training leek ook kleine successen te boeken.

De eerste en enige missie: één verhaal – twee mogelijke uitkomsten

Hoe het verhaal van de eerste en enige missie van de “Acoustic Kitty” eindigde, is niet duidelijk verifieerbaar.

Aanvankelijk werd gezegd dat de kattentraining zo succesvol was geweest dat “Kitty” eigenlijk in menselijk gezelschap naar haar werkplek (in de buurt van de Sovjet-ambassade) werd gebracht.

Toen, volgens de meer tragische versie van het verhaal, pauzeerde ze echter een moment te lang in het verkeer – en werd ze aangereden door een taxi. vervallen.

Een andere versie van het einde werd in 2013 gepresenteerd door Robert Wallace, voormalig directeur van het Office of Technical Service van de CIA.

Hij beweerde dat de kat nooit was gebruikt. Ze kon niet voldoende trainen, dus werd de techniek uit haar lichaam verwijderd.

De kat bleef daarna in leven. Wallace’s versie is absoluut de meer huisdiervriendelijke. Welke versie geloofwaardiger is, kan de lezer zelf bepalen.

Uitgelichte afbeelding (boven): KaTci / Shutterstock.com