Daarom houden katten vooral van dozen en dozen

Elke katteneigenaar weet dit: kartonnen dozen trekken op magische wijze katten aan, kartonnen dozen worden onmiddellijk in beslag genomen en worden snel hun favoriete plek. Maar waarom zijn katten zo dol op dozen en dozen?

We gaan tot op de bodem uit.


Kartonnen dozen voor katten

Toen ik mijn kat de afgelopen jaren een nieuw speeltje of een nieuwe krabpaal bestelde, was het altijd hetzelfde: de nieuwe “kattenaccessoires” waren niet interessant – omdat het hoogtepunt altijd de kartonnen doos was waarin het was verpakt! Wie probeert een nieuwe krabpaal uit als je je in de doos kunt verstoppen?

Bijna alle katten hebben deze eigenaardigheid gemeen – maar waarom houden katten van kartonnen dozen? De wetenschap heeft deze vraag nog niet 100% kunnen ophelderen, er zijn verschillende aannames.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Dozen bieden veiligheid en verminderen stress

In de natuur gebruiken katten graag schuilplaatsen zoals grotten en smalle hoekjes om te ontspannen. Een kartonnen doos komt vrij dicht bij een grot. Verborgen in de kartonnen doos kan een kat zijn ziel laten bungelen, hij hoeft zogenaamd geen gevaar of verstoring te vrezen.

Een kartonnen doos als retraite kan stress bij katten verminderen. Dit werd bewezen door een studie uitgevoerd met asielkatten:

Lees ook:   Himalayan Longhair kattenvoer

Katten die een kartonnen doos als toevluchtsoord hadden, konden hun nieuwe omgeving veel sneller aan dan de vergelijkingsgroep zonder doos. Ze waren aantoonbaar minder gestrest. En dat lijkt volgens wetenschappers goed te zijn voor hun gezondheid. Net als bij mensen is stress niet goed voor het immuunsysteem bij katten.

Een verband tussen stress en de frequentie van ziekten bij katten wordt echter in meer detail onderzocht.

Kartonnen dozen als kattenspeelhuis

Een kartonnen doos kan ook voldoen aan het speelinstinct van een kat. Vooral in een huishouden met meerdere katten nodigt een grotere kartonnen doos je uit om verstoppertje te spelen.

Voor speelse katten kun je een doos nog interessanter maken door een paar openingen van ongeveer 5 bij 5 centimeter groot te knippen. Een grote flap als ingang in de doos is ook welkom bij huistijgers en snel gebouwd met een schaar.

Een kartonnen doos zorgt voor warmte voor uw kat

In één onderzoek bleken katten de voorkeur te geven aan een omgevingstemperatuur van 30 tot 33 graden Celsius – de voorouders van onze huiskatten komen immers uit zeer warme gebieden. Voor ons mensen zou 30 graden kamertemperatuur natuurlijk veel te warm zijn, we geven meestal de voorkeur aan 21 tot 23 graden. Maar een kartonnen doos kan een mooie warme plek zijn voor je kat:

Een Karton isoleert vrij goed de lucht binnenin kan opwarmen als gevolg van de lichaamswarmte van de kat. Dit werkt het beste als de doos zo klein en smal mogelijk is, zodat er weinig lucht verwarmd hoeft te worden. Het is dus geen wonder dat katten zich zelfs in de strakste dozen wurmen…

Hoe zit het met je kat? Is ze ook gek op dozen?

Uitgelichte afbeelding (boven): Nieuw Afrika / Shutterstock.com

Leestips:

  • “Mijn kat staart me aan!” – Dat is wat erachter zit
  • Waarom je kat je negeert (meestal…)
  • De kat brengt muizen: hoe om te gaan met de “geschenken” van je kut
Lees ook:   Egyptische Mau hypoallergeen