De snorharen van de kat: het fascinerende 6e zintuig

Katten zijn van nature perfect uitgeruste jagers. Een goed voorbeeld hiervan zijn hun snorharen. Deze dienen voor een betere oriëntatie in het donker en helpen ook enorm bij het opsporen van een prooi. Ontdek wat de snorharen van de kat zo speciaal maakt!

Kattensnorharen Vibrissa

Aan de zijkant van de mond en neus hebben katten ongeveer 24 snorharen. De haren genaamd “vibrissa” worden geassocieerd met een bijzonder groot aantal zenuwuiteinden en helpen de kat om te jagen en zich in het donker te oriënteren.

Trouwens, waar de snorharen hun naam vandaan hebben, is niet helemaal duidelijk: komt de naam van de “snor”? Of het spinnen van de kat? In ieder geval zijn ze ontzettend belangrijk voor katten!

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

Cat’s whiskers: het “navigatiesysteem” van de natuur

Katten gebruiken de zeer gevoelige snorharen als een “navigatiesysteem”: zelfs de fijnste luchtturbulentie kan worden gevoeld door zijn vibrissa. Het kan bijvoorbeeld de bewegingen van een muis ’s nachts lokaliseren. Dus zelfs in het donker kan het voelen waar en in welke richting zijn prooi beweegt.

Naast de sterke ogen in het donker en het fijne gehoor, zijn de snorharen een reden waarom katten zulke succesvolle jagers zijn.

Katten gebruiken de vibrissae ook om door de duisternis te bewegen en zich in geval van nood snel te kunnen verstoppen. Het hoofd is het breedste deel van het skelet van een kat. Door de snorharen kunnen katten snel detecteren of ze door een smalle opening passen of niet.

Als katten een muis of andere prooi hebben gevangen, kunnen ze via hun snorharen ook herkennen waar ze in de nek de dodelijke beet moeten plaatsen. Door de vibrissae kunnen ze zien waar het meeste bloed pulseert.

Kattensnorharen jagen
Tijdens het jagen plaatsen katten hun snorharen wijd naar voren, zodat hun “antennes” nog eerder inslaan – Beeld: EvaGai / Shutterstock.com

Wanneer de kat snorharen verliest

Als u ooit de snorharen van uw kat in uw appartement vindt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Hoewel het haar veel dikker en dieper verankerd in de huid is dan het normale haar van een kat, kun je nog steeds van tijd tot tijd uitvallen. Gelukkig groeien ze snel terug!

Snorharen en de lichaamstaal van de kat

Hoe nuttig en belangrijk de snorharen zijn voor je kat, weet je nu. Maar ze kunnen ook voor u van nut zijn: in sommige situaties kunt u aan hen zien hoe uw kat zich voeltMills. Omdat de houding van de vibrissae deel uitmaakt van de lichaamstaal van de kat:

  • Achteruit: De kat is bang. De toegepaste vibrissae maken deel uit van de defensieve houding. Dit kan echter ook betekenen dat het dier in de aanval gaat!
  • Breed naar voren gericht: De kat is iets interessants tegengekomen. Het stuurt de snorharen naar voren om nog eerder signalen te kunnen ontvangen. Deze positie van de vibrissae komt voor tijdens het jagen of spelen, maar ook bij geschillen met soortgenoten.
  • Lateraal, niet uitgewaaierd: De kat is ontspannen en tevreden wanneer zijn tactiele haren in lijn zijn met de mond en relatief dicht bij elkaar liggen.

Natuurlijk kun je niet alleen aan de snorharen zien hoe het met de kat gaat en wat hij in gedachten heeft, want het is slechts één aspect van de lichaamstaal van de kat. Houding, ogen, oorpositie, staarthouding, geluiden en gezichtsuitdrukkingen moeten ook worden opgenomen.

Lees ook:   Perzische Kat kater

Leestips:

  • Melk schoppen bij katten – Waarom “lopen” volwassen katten ook?
  • Zet kattenjaren om in mensenjaren – Zo oud is je kat echt
  • Je kat kotst als een duif? – Dat is wat erachter zit