De kat rent als een gek door het appartement – Wat zit er achter de “5 minuten” van de kat?

Ken jij dat ook? Om de paar dagen is het tijd: Van de ene minuut op de andere wordt je kutje aangezet. De kat rent als een gek door het appartement, kreunt en maakt zichzelf verwoed schoon. Dit gedrag wordt ook wel de “5 minuten van de kat” genoemd. Maar waarom worden katten af en toe gek? Moet je je zorgen maken als katteneigenaar?


Kat rent als een gek door het appartement (2)

Typisch gedrag wanneer de kat zijn wilde 5 minuten heeft:

Waar stop je alle energie in?

De reden voor het gedrag van de kat is vrij eenvoudig: het heeft te veel energie!
Katten staan erom bekend dat ze tweederde van de dag slapen, dus je kunt goed kracht verzamelen. Overtollige energie komt dan instinctief vrij. Dus als je kat wild door het appartement rent, is dat een uitlaatklep voor haar.
U hoeft zich dus geen zorgen te maken: de 5 minuten van de kat zijn normaal en onschadelijk. Na een paar minuten is ze weer normaal en ontspannen.

Onze winnaar van de kattenvoertest 2022 - Ontdek het nu!

Vooral binnenkatten worden vaak getroffen

Pure binnenkatten, die niet naar buiten kunnen, schrikken bijzonder vaak. Vooral als je een paar dagen niet veel tijd hebt gehad voor je fluwelen poot, kan ze gek worden.

Lees ook:   Kunnen katten geesten, spoken en engelen zien?

Wanneer u door het appartement raast, kan uw kat snel iets naar beneden gooien of omvallen. Om dit te voorkomen moet je je kat echt minstens één keer per dag afbranden: De kattenhengel of het spelen met kleine stoffen balletjes zijn hier bijzonder geschikt voor.

Als uw kat veel alleen thuis moet blijven, biedt kattenspeelgoed voor zelfstandig ondernemerschap een goed alternatief:

Voedsel lybyrinth voor katten

Met dit voedseldoolhof moet je kat “werken” voor haar voedsel. Helaas werkt het alleen met droogvoer, maar is het nog steeds een geweldige denkoefening en zorgt het voor evenwichtige huistijgers.

Balspalk voor katten

Met deze ballenspalk kan je kat heerlijk alleen stoom afblazen. Dit zorgt voor beweging, je kat kan echt energie verbranden.

Balspalk en kladblok voor katten

Speel en krab in één – katten zitten erop! Bovendien ook met een bontpuschel op een lange veer. Je kunt het hier kopen.

Kattentunnel
Een kattentunnel is ook perfect voor uw kat om zelf te trainen. Katten houden instinctief van verbergen zich graag, dus de tunnel wordt keer op keer gebruikt.

Een tweede kat in het huishouden zorgt er ook voor dat de dieren meer in balans zijn. Dit werkt vooral goed als beide katten ongeveer even oud en van hetzelfde geslacht zijn.

Bij katten met vrije beweging zijn de 5 minuten veel zeldzamer. Je kunt buiten stoom afblazen tijdens het jagen, wat voldoende energie verbruikt.

Leestips over kattengedrag:

  • Waarom je kat je negeert (meestal…)
  • Melk die bij katten trapt: Daarom “trappen” volwassen katten ook
  • Daarom gooien katten graag dingen naar beneden