De 10 duurste kattenrassen ter wereld

Katten kunnen tegen een kleine nominale vergoeding uit het asiel worden geadopteerd. Of je kunt diep in je zak graven en een exotische raskat kopen. Dure wilde kattenhybriden, naakte katten of uiterst zeldzame rassen kosten vaak enkele duizenden euro’s.

Duurste kattenrassen ter wereld

Dit zijn: de duurste kattenrassen van de wereld in een oogopslag:

De duurste katten ter wereld

10. Balinese kat

Balinees duur kattenras

💵 Prijs: 900 tot 1.100 euro ⭐Bijzonderheden: Punttekening, blauwe ogen, veel “praat”

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, zijn de Balinese katten niet afkomstig van het Indonesische eiland Bali. De eerste fokker van dit ras gaf het zijn naam omdat de dieren in haar ogen net zo sierlijk zijn als traditionele Balinese dansers.

Balinezen stammen af van de Siamese kat uit Thailand. Sommige Siamese katten droegen een gen voor lange vacht. Deze aanvankelijk afgewezen exemplaren zijn sinds de jaren 1950 als een apart ras gefokt.

Balinese katten zijn blauwe ogen erg populair. Ze worden als zeer wendbaar beschouwd, hebben veel werk nodig en “praten” veel.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

9. Singapura Kat

💵 Prijs: 900 tot 1.500 euro ⭐Bijzonderheden: Kleinste kattenras ter wereld

Ben je op zoek naar een kat die altijd klein blijft? Dan is de Singapura kat perfect voor jou, want het is het kleinste kattenras ter wereld! Het is slechts ongeveer de helft van de grootte en het gewicht van de gemiddelde kat.

Lees ook:   Snowshoe kitten

Dit maakt ze natuurlijk bijzonder populair, wat ook tot uiting komt in de hoge prijs voor Singapura katten.

Volgens verhalen zijn de Singapura-katten zo klein omdat het ras van straatkatten van de metropool Singapore. Ze woonden veel in de rioleringsbuizen van de metropool. Deze besloten ruimtes zouden ertoe hebben geleid dat dieren zich aanpasten. Ze werden in de loop van de tijd steeds kleiner.

8. Havana Kat

Havana Kat Dure Katten

💵 Prijs: 1.000 tot 1.200 euro ⭐Bijzonderheden: Langwerpig gezicht en grote oren, zeer gespierd

De naam van de Havana-kat komt waarschijnlijk van zijn vachtkleur: de donkerbruine tinten doen denken aan de kleur van Cubaanse sigaren.

De Havana-kat komt niet uit de hoofdstad van Cuba, maar is gefokt in Engeland. In 1952 werd de eerste Havana-kat met de naam “Elmtow Bronze Idol” gemaakt van de kruising van Siamese, Russischblauwe en zwarte huiskatten.

De special Gezichtsvorm met de grote oren, de mahonie-achtige vacht en het sierlijke, gespierde lichaam maken de Havana-kat een van de duurste katten ter wereld. Het is ook een zeer zeldzaam kattenras.

7. Egyptische Mau

Hoeveel kost een Egyptische Mau kat?

💵 Prijs: 1.000 tot 1.400 euro ⭐Bijzonderheden: Snelste kat ter wereld, naar verluidt afstammeling van faraokatten

Zelfs in het oude Egypte werden katten aanbeden. De fluwelen poten beschermden de graanoogst tegen muizen. Bovendien waren katten in het land van de farao’s heilig.

De Egyptische Mau zou afstammen van de katten van de farao’s van 3000 jaar geleden. Dit kan niet worden bewezen, zelfs als er op veel oude Egyptische schilderijen zeer vergelijkbaar uitziende katten te zien zijn. Wat zeker is, is dat dit kattenras in de jaren 1950 door een verbannen Russische prinses naar de VS werd gebracht en daar werd gefokt.

Een Egyptische Mau kat kost ongeveer 1500 euro. Hiervoor krijg je een mooie, gespierde kat met gevlekte vacht en verleidelijke, groene ogen. Overigens is het met zo’n 50 km/u de snelste ras van huiskat de wereld.

6. Peterbald Kat

Hoeveel kost een Peterbald kat?

💵 Prijs: 1.000 tot 1.500 euro ⭐Bijzonderheden: Naakte kat of met zeer korte pluisjes, grote oren, langwerpig gezicht

De naam van de Peterbald-kat bestaat uit “St. Petersburg” en “binnenkort”, Engels voor “kaal”. Het ras ontstond in 1994 in de Russische metropool Sint-Petersburg, door een vrouwelijke oosterse korthaar en een mannetje van een Russisch naakt kattenras (Don Sphynx) te kruisen.

Maar de Peterbald bestaat niet alleen als Naakte kat, er zijn ook varianten met 1-3 millimeter lange pluisjes en met korte haar vacht in alle kleuren.

Typerend is haar oriantalische, langwerpige gezicht met de enorme oren. Omdat Peterbald-katten geen of gebogen snorharen zonder vacht hebben, is fokken onder andere in Duitsland verboden. Katten hebben de zogenaamde “vibrissae” nodig als een belangrijk gevoel van oriëntatie – naakte katten zoals Peterbald en Sphynx zijn daarom Marteling fokken.

Lees ook:   Wat is kattengeklets en waarom doen katten het?

5. Korat Kat

💵 Prijs: 1.500 tot 1.800 euro ⭐Bijzonderheden: Thaise gelukskat, zilverblauwe vacht zonder markeringen, felgroene ogen

Al in boeken uit de 14e eeuw wordt melding gemaakt van de Thaise Korat kat. Zo hoort het ook voor de mens. Breng geluk, daarom is het nog steeds een populair cadeau voor bruiloften.

Korat katten zijn mooi, zien er erg mysterieus uit vanwege de donkergrijze vacht en de fascinerende ogen. Trouwens, de vachtkleur wordt in Thailand “regenwolkgrijs” genoemd.

Korat-katten worden sinds de jaren 1960 in de VS gefokt en hebben van daaruit hun weg naar Europa gevonden. Katten van dit ras verliezen nauwelijks haar en zijn daarom ideaal voor Mensen met een allergie. De prijs voor een Korat kat ligt rond de 1.500 euro.

4. Sokoke Katten

Hoeveel kosten Sokoke katten?

💵 Prijs: 1.000 tot 2.000 euro ⭐Bijzonderheden: Afstammeling van Keniaanse wilde katten, zeer atletisch

Sokoke-katten werden gevonden door een Engelse boer in het Sokoke Arabuke-regenwoud in Kenia. Er wordt aangenomen dat ze de eerste immigranten van de katten waren.hij stamt af in Oost-Afrika.

In 1984 kwamen verschillende exemplaren naar Denemarken voor de fokkerij, waar het vandaag de dag nog steeds erg populair en het meest wijdverspreid is.

Jij wilde verschijning, zijn sterke lichaam en zijn humane karakter maken dit kattenras iets heel bijzonders. Vandaar de hoge prijs van maximaal 2.000 euro.

3. Toyger

Een van de duurste kattenrassen: Toyger

💵 Prijs: 1.600 tot 4.000 euro ⭐Bijzonderheden: Tijgertekening

Een tijger in miniatuurformaat – dat was het doel van fokker Judy Sugden toen ze de Toyger aan het einde van de jaren 1980 “creëerde”. Om dit te doen, kruiste ze een Bengaalse kat met een huiskat. Bij de verdere selectie zorgde ze ervoor dat de Strepen was zo continu mogelijk van rug naar buik en in het gezicht.

Speelgoed is gespierd en heeft opvallend grote poten.

Inmiddels zijn er ook meerdere Toyger fokkers in Duitsland. Voor deze “designer cat” moet je diep in je zak graven: Mooie exemplaren van de Toyger kat kosten tot wel 4.000 euro.

2. Bengaalse Kat

💵 Prijs: 1.500 tot 5.000 euro ⭐Bijzonderheden: Oorspronkelijk hybride kat van huiskat en Aziatische luipaardkat, houdt van water

De Bengaalse kat werd voor het eerst gefokt in de VS in de jaren 1960. De geneticus Jean Mill voerde campagne voor de redding van een bedreigde Wilde kattensoorten , de Aziatische luipaardkat. Ze kruiste ze met kortharige huiskatten. Het resultaat was de prachtige Bengaalse kat, met zijn typische luipaardpatroon.

Hoewel de Bengaal afstamt van een wilde kat, heeft hij nog steeds een zachte instelling en is hij zeer toegankelijk. Volgens een studie is de levensverwachting van de Bengaalse kat gemiddeld 7,3 jaar. Over het algemeen zijn katten van gemengde rassen gemiddeld ouder dan raskatten.

Lees ook:   Kunnen katten de dood voelen?

Tegenwoordig worden Bengaalse katten alleen “volbloed” gefokt. Dit betekent dat ze onderling worden vermeerderd, er worden geen huis- of wilde katten meer gefokt. Een Bengaalse kat kost tot 5.000 euro, waardoor het een van de duurste raskatten is.

1. Savannah Kat

Hoe duur zijn Savannah katten

💵 Prijs: 1.000 tot 20.000 euro ⭐Bijzonderheden: Hybride kat van serval en huiskat, houdt van water, grootste huiskat ter wereld

De Savannah kat is ook een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. De Savanne komt van de Afrikaanse serval , een middelgrote roofkat afkomstig uit de savannes van Afrkia.

Hoe duur een Savannah-kat is, hangt vooral af van hoeveel generaties de kat weg is van Serval. Dit is ook bepalend voor de grootte van de dieren, die tot 45 cm schouderhoogte en 12 kg gewicht kunnen hebben. Ook tekenen, voldoen aan de rasstandaard en het aantal gekruiste niet-Savannah katten hebben invloed op de waarde van de katten.

Savannah katten vertonen een heel speciaal gedrag, bijvoorbeeld ophalen als honden. Daarnaast is de grootste huiskat van de wereld water en kan springen vanuit een staande positie goed en graag 3 meter hoog!

De duurste kat ter wereld

De duurste kat ter wereld is de Ashera
Met maximaal $ 125.000 is de Ashera de duurste kat ter wereld – maar het is geen erkend kattenras

De Savannah kat is het duurste erkende kattenras. Maar er zijn ook niet-herkende kattenrassen die erg duur kunnen zijn!

In de meeste gevallen zijn dit: Hybride katten, d.w.z. kruisingen tussen wilde katten en huiskatten:

 • Caracat – Kruising van de wilde kat caracal (woestijnlynx) en huiskat – kost tot 20.000 euro
 • Safari kat – Mix van de Zuid-Amerikaanse wild gevlekte kat en huiskatten – kost tot 6.000 euro
 • Chausie – Hybride van huiskat en de wilde rietkat uit Egypte – kost tot 10.000 euro

De duurste kat ter wereld maar is de Ashera. Een Ashera Kitten kost tot $125.000. Een reden voor deze astronomische prijs: De Ashera is een uiterst zeldzaam kattenras. Een bedrijf in Los Angeles verkoopt maximaal 5 katten per jaar.

EssentieelDe Ashera is een F1 Savannah kat. Het verschil: Huiskatten worden gekruist met de Aziatische luipaardkat en met de Afrikaanse serval, zodat de prachtige tekening van een sneeuwluipaard ontstaat.

Van nature is de Ashera erg aanhankelijk, speels en intelligent. Klinkt als een koopje, nietwaar?

Wat de meest populaire raskatten kosten

Ras

Prijs

Abessinisch

Ca. 800 Euro

Amerikaanse Krul

Ca. 400 Euro

Amerikaans draadhaar

800 tot 1000 Euro

Brits Korthaar

600 tot 1000 Euro

Bombay Kat

Ca. 500 Euro

Burmilla

750 tot 1200 Euro

Chartreux

Ca. 700 Euro

Cornish Rex

Ca. 800 Euro

Devon Rex

800 tot 1000 Euro

Duitse Rex

Ca. 600 Euro

Heilige Birmaanse kat

400 tot 1500 Euro

Maine Coon

Ca. 750 Euro

Noorse Boskat

800 tot 110 euro

Oosters Korthaar

ca. 650 Euro

Perzische kat

400 tot 1100 Euro

Lappenpop

Ca. 700 Euro

Blauwe Rus

500 tot 700 euro

Selkirk Rex

Ca. 800 Euro

Siamees

350 tot 600 euro

Sfinynx

600 tot 900 euro

Turkse Angora

Ca. 800 Euro

Bron van afbeeldingen:

 • Uitgelichte afbeelding (boven): Liz Creative Studios / Shutterstock.com
 • 10. Balinese kat: Pasiaflora / Shutterstock.com
 • 9. Singapura Kat: COULANGES / Shutterstock.com
 • 8. Havana Kat: Jolanta Jd / Shutterstock.com
 • 7. Egyptische Mau: MDavidova/Shutterstock.com
 • 6. Peterbald Kat: Viorel Sima / Shutterstock.com
 • 5. Korat kat: Nynke van Holten / Shutterstock.com
 • 4. Sokoke Kat: COULANGES / Shutterstock.com
 • 3. Toyger: Kutikova Ekaterina / Shutterstock.com
 • 2. Bengaalse kat: Alexander_Evgenyevich / Shutterstock.com
 • 1. Savannah Kat: Kolomenskaya Kseniya
 • De duurste kat ter wereld: Hendricowdy / Shutterstock.com