Kattentuig – onze gids met aanbevelingen

Ga je wandelen met katten?

De meningen hierover lopen uiteen: terwijl de
Een kattentuigje en riem zien als een handig hulpmiddel om hun huistijgers een stukje vrijheid terug te geven, vinden anderen het absurd.

Want wat voor honden al decennia aan de orde van de dag is, heeft nog niet kunnen zegevieren onder kattenbezitters. Het aan de lijn houden van de kat wordt als belachelijk beschouwd en in strijd met de natuurlijke instincten van de katten.

Feit is wel dat elk dier gewend kan zijn aan het dragen van gerechten. Of het nu honden, paarden, konijnen, kamelen of katten zijn – elk begin is moeilijk.

In het volgende artikel hebben we in detail de voor- en nadelen van de kattenset behandeld en alles verzameld wat de moeite waard is om te weten over kattenriemen en kattenharnassen.

Cat Harnas Gids

De belangrijkste dingen over kattentuig
in één oogopslag

Kat aan de lijn
Veel katten verstoppen zich om te sterven – Beeld: abydos / Shutterstock.com

Wat is een kattentuigje en waarvoor
Kun je het gebruiken?

Tijdens een wandeling door de stad vallen vermissingsmeldingen van geliefde huisdieren keer op keer in het oog. In feite is het aantal vermiste katten en honden tot enkele honderdduizenden per jaar.

Ter vergelijking: honden zijn echter minder verdwaald dan katten. De beste vriend van de mens verlaat immers zelden het huis alleen.

Het is daarentegen heel gebruikelijk dat katten niet thuiskomen. Ze worden het slachtoffer van verkeersongevallen, vallen in handen van dierenhandelaren, worden gedood of gestolen door andere dieren. De redenen voor het verdwijnen van de katten zijn legio.

Geen wonder dat velen Angst voor katteneigenaren hebben fluwelen poten
buiten onbeheerd achtergelaten.

Het kattentuig biedt het dier nu een zekere Mate van vrijheid, terwijl de mens de controle behoudt en de veiligheid van de bontneus kan garanderen. Een win-win situatie!

Het kattentuig bestaat uit twee halsbanden, die door middel van een brug met elkaar verbonden zijn. Als het correct op de dieren wordt aangebracht en perfect is afgestemd op de afmetingen van de kat, dan worden de dieren op een succesvolle maar zachte manier verhinderd om de afstand op te zoeken.

Aandacht!

Vergeet niet dat katten hun eigen hoofd hebben hebben. Ze kunnen niet worden geconditioneerd zoals honden, maar kunnen alleen worden geconditioneerd tot een gehoorzaam tot op zekere hoogte.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Kattenhalsband of kattenharnas?

Kattenhalsband of harnas
Beeld: frantic00 / Shutterstock.com

De kattenhalsband is – zoals de naam al doet vermoeden – een eenvoudig lint dat om de nek van de kat is gewikkeld.

Lees ook:   Kat krabt waar het niet mag

In het verleden genoten ze een grote populariteit. Tegenwoordig kennen we echter de Risico’s en gevaren, die gebaseerd zijn op dit volume. Zo gebeurt het keer op keer dat de dieren zichzelf wurgen, omdat de halsband haakt.

In combinatie met de riem worden ook de nekspieren aangetast. Het constante trekken bouwt spanning en druk op de spieren op en resulteert in spanning en hoofdpijn.

De luchtpijp wordt ook geperst als gevolg van gebruik, waardoor de zuurstoftoevoer van de kat wordt beïnvloed. Als je fluwelen poot bijzonder koppig is, moet je ook meer kracht aanbrengen om het dier in toom te houden.

De schokkerige bewegingen kunnen de spieren verminderen blijvende schade en op lange termijn schade veroorzaken. Het is ook mogelijk voor de kat om zichzelf te bevrijden.

Het kattentuig daarentegen is zo ontworpen dat het dier geen pijn lijdt en ook niet kan ontsnappen.

De riem is bevestigd aan het achterste deel, waarbij de trekkrachten over het hele lichaam van het dier worden verdeeld. Dit is een zeer zachte manier om je eigen wil op te leggen aan de kat.

Om deze reden wordt de kattenhalsband over het algemeen ontmoedigd en wordt de Kattenharnas aanbevolen.

Wanneer is het zinvol om het kattentuigje te gebruiken?

Er zijn geen grenzen aan het gebruik van de gerechten. Eerst en vooral gebruiken veel voorstanders van kattentuigjes de hulpmiddelen om huistijgers in buitenkatten te veranderen.

Met kattentuig en riem wordt de drang van de dieren om te ontdekken bevredigd, wordt de verveling verdreven en wordt beweging in de frisse lucht toegestaan.

Of het nu in uw eigen tuin, in het stadspark, in het bos of in het veld is – niets staat de uitputting van de kat in de weg.

Daarnaast zijn kattenriemen en harnassen ook erg nuttig in Vervoer van dieren. Omdat de ene of de andere kat zich niet op zijn gemak voelt met transportboxen, wat een probleem kan zijn bij de jaarlijkse controleafspraak of vaccinatie bij de dierenarts.

Dienovereenkomstig kan het een gemakkelijke uitweg blijken te zijn, de dieren met kattentuig en riem in de auto te beveiligen. De viervoeters hebben zo de mogelijkheid om nauwlettend te observeren wat er in de auto gebeurt en zijn beschermd, zelfs in geval van noodremming en ongevallen.

Het bezoek aan de dierenarts kan zonder problemen worden uitgevoerd.

Bovendien loont de aankoop van een kattentuig ook bij het socialiseren met andere huisdieren. Zo kan de agressie van de dieren in toom gehouden worden en hebben de dieren de mogelijkheid om langzaam aan elkaar te wennen.

Ben je verhuisd en is je kat een buitenwandelaar? In dit geval kan het kattentuigje je helpen om het slechte humeur van de kut te verdrijven.

Want met behulp van de riem kan de viervoeter in alle rust zijn nieuwe territorium verkennen en dankzij jouw steun zijn nieuwe thuis weer vinden.

Ga je wandelen met de kat? Wat spreekt voor en tegen?

Kattenhalsband of kattenharnas?

Trek kattenharnas aan
Beeld: frantic00 / Shutterstock.com

Voor veel katteneigenaren is het aantrekken van het harnas een hindernis. Als je de technologie eenmaal begrijpt, is dit echter kinderspel.

Het is aan te raden om de gerechten op de steiger te bewaren. Deze bevindt zich tussen de twee lussen. Plaats nu de steiger op de rug van je kat. De grotere lus wordt meestal om het midden van het dier gewikkeld en de kleinere om de nek.

Lees ook:   krabton voor American Longhair

Voordat u zich echter in het plezier stort, is het belangrijk om de pasvorm te controleren. Zorg ervoor dat het harnas niet te los zit. Als de lussen niet strak zitten, kan je kutje zich bevrijden en vluchten.

Het is echter ook belangrijk dat de riemen niet te strak worden vastgezet. Anders snijden ze in het vlees van het dier en veroorzaken ze pijn bij je lieveling. Het moet ongeveer drie vingers tussen harnas en kat passen.

Voorzichtigheid:

Zorg ervoor dat de brug precies op de schouders van het dier wordt geplaatst.

Een GPS tracker voor katten als handig accessoire

Katteneigenaren die een buitenvee bezitten, maar niet denken dat veel van de kattenset kan helpen met een GPS-tracker.

Het kleine apparaat kan snel en eenvoudig aan de kattenhalsband worden bevestigd dankzij een rubberen riem. De tracker biedt u betrouwbaar de locatie van uw trouwe viervoeter en stuurt de informatie rechtstreeks naar uw smartphone of tablet. Hier vind je meer informatie.

Dit is de beste manier om uw kat te laten wennen aan het kattentuigje

Terwijl sommige katten blindelings hun eigenaren vertrouwen en zich dienovereenkomstig bij alles betrekken, verzetten andere katten zich fel tegen het onbekende. Uit welk hout je kutje is gesneden, wordt bepaald bij de Het kattenharnas aantrekken tonen.

Om moeilijkheden te voorkomen en om te voorkomen dat uw fluwelen poot negatieve associaties ontwikkelt in verband met de garnering, is het raadzaam om volgens protocol te handelen:

Geduld, empathie en tijd zijn de sleutel tot succes!

Gedragsregels voor de wandeling

Vrijheid brengt gevaren met zich mee die onder geen beding onderschat mogen worden. Om deze reden is het belangrijk om enkele gedragsregels voor de wandeling vast te stellen:

Zijn katten wel ontvankelijk voor een kattentuigje?

Er is geen universeel antwoord op deze vraag. Elke kat is immers individueel.

Om de geschiktheid van uw trouwe viervoeter voor excursies te testen, moet u hem eerst goed bekijken.

Lijkt de fluwelen poot vaak onevenwichtig, klaagt hij veel en rent hij door het appartement alsof hij door alle geesten in de steek is gelaten? Dan probeert de kat zich te ontdoen van zijn overtollige energie en verlangt naar afwisseling en avontuur.

Lees ook:   Als uw kat krabt en bijt – Wat u kunt doen tegen agressiviteit bij katten

Een ander criterium is echter de moed van uw huisdier. Onzekere en angstige katten zijn niet gemaakt voor buiten.

Het zachte harnas – voor- en nadelen

Het zachte harnas is gemaakt van zacht materiaal en ligt daarom bijzonder comfortabel op de vacht van de kat. Toch wijken de sluitingen zelfs onder sterke kracht niet op en zijn ze ontsnappingsbestendig.

Aandacht!

Als het harnas niet dicht bij het lichaam past, kan uw binnenkat zichzelf bevrijden.

Productaanbeveling: Trixie 41896 Software met riem

Trixie Cat Zacht Harnas

Dit product is een kattenvest. Met de klittenbandsluiting kan het harnas snel en gemakkelijk op de kat worden gelegd. De sluiting zorgt ook voor de veiligheid van de kat.
Bekijk nu de prijs

Het harnas – voor- en nadelen

Het harnas is meestal gemaakt van nylon en kan oneindig worden aangepast. Het wordt gekenmerkt door zijn hoge scheurweerstand en levensduur.

Productaanbeveling: Trixie 41960 “Cat harnas groot”

Hunter Kat Harnas

Het harnas is gemaakt van nylon en kan oneindig worden aangepast. Het wordt gekenmerkt door zijn hoge scheurweerstand en levensduur.
Bekijk nu de prijs

Aankoopcriteria voor kattenharnassen – u moet hier aandacht aan besteden

Omdat de selectie van producten en modellen nu zo breed is, is het raadzaam om een aankoopcriterium als beslissingshulpmiddel te gebruiken:

Veiligheid

Ontsnappingsweerstand moet de hoogste prioriteit hebben bij het kiezen van een geschikt servies. Zorg er daarom voor dat de pasvorm geschikt is voor de lichaamsbouw van uw huisdier. Een belangrijke aanwijzing om een escape-proof servies te herkennen is de doelgroep. Als de fabrikant adverteert dat zijn set voor zowel honden als katten kan worden gebruikt, is voorzichtigheid geboden.

De prijs-prestatieverhouding

Minder interessant voor de viervoeters, maar wel heel relevant voor de mens: de prijs. Als je een euro of twee wilt besparen, moet je wegblijven van de grote merken. Onbekende producten hebben vaak een vergelijkbare kwaliteit en belasten de portemonnee veel minder. Beoordelingen en klantrecensies van internet zijn nuttige bronnen van informatie.

Het draagcomfort

De nekomtrek, borstomtrek en lengte van uw kat spelen een grote rol bij het kopen van het juiste harnas.

Als het product niet 100 procent is aangepast aan de lichaamsbouw van het huisdier, kunnen de riemen snijden of te los zitten.

De kleur en het ontwerp

De kleur en het ontwerpgn zijn een kwestie van smaak. Een opvallend kleurenschema wordt echter ook sneller waargenomen en zo kunnen verkeersongevallen worden vermeden. Bovendien wordt rood beschouwd als een waarschuwingskleur en staat het voor gevaar in de wereld van dieren en planten. Dit kan nuttig zijn om honden of wilde dieren uit de buurt van uw kat te houden.

De maat en pasvorm

Kledingmaten zijn ook beschikbaar voor katten:

  • S/M: 20-25 cm halsomtrek, 30-43 cm borstomtrek, 25-41 cm tailleomtrek
  • B/L: 25-31 cm nekomtrek, 40-56 cm buste, 35-53 cm tailleomtrek

Het materiaal

Het materiaal bepaalt de functionaliteit van het kattentuig.

Als dit is gemaakt van inferieure stoffen, lijdt niet alleen de kwaliteit van de kattenset, maar ook de veiligheid van uw kat.

De conclusie – Hoe nuttig is een kattentuig?

Voor binnenkatten kan het een welkome afwisseling zijn om de fluwelen poten op natuurlijke grond te zetten en de snorharen in de wind te houden.

Voordat je echter met je lieveling de wildernis in gaat, moet je je kat langzaam en met veel geduld laten wennen aan het kattentuigje.

Daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je de juiste gerechten kiest. Niet alles wat schittert is immers goud.