De 10 ergste fouten in kattenouderschap – en hoe het beter te doen

Elke kat is anders en heeft een eigen geest. Het onderwerp kattentraining is dus niet gemakkelijk. Vaak is een hoge mate van empathie en tact nodig om je kat op te voeden.

Afbeelding / Foto: Fouten in kattentraining

Als het echter gaat om kattentraining, geven maar heel weinig katteneigenaren erom dat het dier bepaalde dingen beheerst. Integendeel, kattentraining dient om het leven tussen u en uw kat zo harmonieus mogelijk te maken.

Het krabben van dure meubels, de vers behangen muren of de rondleiding over de vers gedekte eettafel zorgt in veel huishoudens voor spanning.

Daarom moet je je ervan bewust zijn dat geen enkele kat uit goddeloosheid zal handelen. Daarom is het belangrijk om consequent te werk te gaan, maar nooit met overmatige hardheid te reageren.

Ook andere fouten moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Hier is een lijst met de ergste (en helaas meest voorkomende) fouten in kattentraining. Natuurlijk maak ik ook van de gelegenheid gebruik om u de juiste trainingsmethoden voor uw kat te laten zien!

1. Geweld – een absolute no-go in katteneducatie

Geweld mag nooit deel uitmaken van een goede opvoeding van dieren. Dit geldt natuurlijk ook voor kattentraining.

Slaan, schoppen, duwen, schudden en nog veel meer is niet alleen dierenmishandeling en kan dus ook juridische gevolgen hebben, maar de relatie met uw dier kan blijvend verstoord zijn.

Uiteindelijk leidt geweld er vaak toe dat uw huisdier gedragsproblemen ontwikkelt of zelfs gewond raakt. Opgemerkt moet worden dat een kat niet zo robuust is als een volwassen mens. Zelfs zogenaamd licht schudden kan leiden tot aanzienlijke verwondingen aan het dier.

Hier is hoe het beter te doen: Als je boos bent op je huisdier, verlaat dan eerst de kamer. Het negeren van een kat kan hem vaak zelfs zijn fout doen beseffen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
Nu inwisselen

2. Luid gescheld

Afbeelding /Foto: Cat Parenting Mistake
Luid schelden of zelfs geweld vernietigt het vertrouwen van je kat

Het gehoor van een kat is ongeveer drie keer zo goed als dat van een mens. Luid schelden zou luider aanvoelen voor je huisdier dan voor jou.

Hard schreeuwen kan zelfs pijnlijk zijn voor de gevoelige oren van een kat. Een kat is in staat om zelfs de kleinste veranderingen in toonhoogte te detecteren.

Hier is hoe het beter te doen: Het is meestal voldoende om gewoon strenger en daadkrachtiger te spreken, wat niet gepaard hoeft te gaan met een significant hoger volume.

3. Dragen op de nek van de kat vacht

Kittens worden vaak door hun moeder op de nekbont gedragen. Dit schaadt de dieren niet, omdat hun moeders instinctief weten waar ze het moeten pakken. Sommige mensen zijn daarom van mening dat het dragen van katten op de nekbont volkomen natuurlijk is.

Dit is echter niet het geval. Zelfs met kleine katten kun je onbedoeld de verkeerde plaats pakken. Vooral bij volwassen katten kan een dergelijke manier van dragen ertoe leiden dat het dier gewond raakt – dit komt natuurlijk ook door het veel hogere lichaamsgewicht dan kittens.

Schade aan bindweefsel en spieren is vaak het gevolg. Aan de andere kant zou een aanvaller, zoals een roofvogel, ook een kat bij de nekvacht grijpen. Deze greep kan dus angst en aanzienlijke stress veroorzaken.

Hier is hoe het beter te doen: Het is comfortabeler voor uw kat om uw platte hand onder de borst te plaatsen, tussen de voorpoten van uw fluwelen poot. Met de andere hand ondersteun je de billen, zodat deze draaghouding niet oncomfortabel is voor het dier.

Lees ook:   Amerikaanse Bobtail hypoallergeen

4. Buitensporige eisen aan uw kat

Hoewel kattenouderschap belangrijk is, moet je het niet overdrijven. Door overweldigd te zijn, kan uw huisdier niet alleen snel geïrriteerd of ongeïnteresseerd reageren, maar het kan uw kat ook ontmoedigen, stress veroorzaken of leiden tot gedragsproblemen.

Hier is hoe het beter te doen: Verwacht niet te veel tegelijk en leer je fluwelen poot wenselijk gedrag in kleine en gedoseerde stappen.

5. Onderwijs zonder gevolgen

Afbeelding / Foto: De 10 ergste fouten in kattentraining
Wangedrag moet consequent worden opgemerkt – dit is de enige manier waarop uw kat zeker weet dat u dit gedrag niet wilt – Beeld: Rommel Canlas / Shutterstock.com

Een kat komt er snel achter of hij wegkomt met zijn gedrag. Bovendien kan inconsistentie ertoe leiden dat uw huisdier niet precies weet welke regels u moet volgen.

Hier is hoe het beter te doen: Het is uiterst belangrijk om altijd betrouwbaar te handelen, zodat uw huistijger weet welk gedrag van u wordt verwacht. Dus als je een regel maakt, moet je ervoor zorgen dat je kat zich eraan houdt. Je kat mag bijvoorbeeld niet in bed liggen. Om deze regel te handhaven, moet u, wanneer u uw kat in bed betrapt, wijzen op de fout: een duidelijk “nee” gevolgd door hem uit bed te halen.

6. Ongeduld

Onderwijs kost tijd. Als eigenaar van een huisdier kunt u niet van uw huisdier verwachten dat het onmiddellijk aan elk verzoek voldoet of er in de toekomst zelfs aan voldoet.

Hier is hoe het beter te doen: Geef je kat de tijd die hij nodig heeft om te wennen aan de regels. Door consistentie zal een kat na verloop van tijd leren wat hij wel en niet kan doen. Elke kat heeft zijn eigen leertempo.

7. Verkeerde timing

Afbeelding / Foto: Timing in de opvoeding van katten
Het draait allemaal om de timing: je moet je kat op heterdaad betrappen – even later weet ze niet waar het allemaal om draait.

Of je je kat nu wilt belonen of “straffen”, timing is belangrijk als het gaat om kattenouderschap.

Want alleen dan kan je kat zijn gedrag associëren met de beloning of ‘straf’. Als je bijvoorbeeld ’s avonds thuiskomt en merkt dat je kat de meubels heeft gekrabd, kun je haar niet vertellen waar het allemaal om draait.

Hier is hoe het beter te doen: Het is daarom beter om alleen te reageren als je de viervoeter betrapt op zijn “wangedrag”. Dit geldt zowel voor verkeerd gedrag als voor gewenste handelingen. Als je bijvoorbeeld je kat de krabpaal ziet krabben, is lof onmiddellijk gepast. Daardoor weet ze direct wat er van haar verwacht wordt.

Lees ook:   Wat wordt er bedoeld met een groep katten?

8. Storen tijdens het eten

Een kat mag nooit gestoord worden tijdens het eten. Ze kan het gevoel krijgen dat je haar eten wilt afpakken. Te snel lusen of krabben en bijten kan het gevolg zijn.

Hier is hoe het beter te doen: Zorg ervoor dat de voerbak een rustige plek krijgt. Hierdoor heeft uw huistijger geen last van kinderen die rondrennen of gestoord woeden tijdens het eten.

9. Verbied het natuurlijke gedrag van je kat

Krabben of bijten maakt deel uit van het natuurlijke gedrag van een kat in bepaalde situaties. Dit geldt niet alleen voor jonge katten. Kittens hebben bijvoorbeeld de neiging om de handen van hun houders te bijten of te krabben.

Dit gedrag neemt na verloop van tijd af en maakt deel uit van de ontwikkeling van een kat. Het verbod zou op dit moment dan ook niet op zijn plaats zijn. Maar zelfs sommige volwassen katten kunnen met dit gedrag reageren, bijvoorbeeld wanneer het op de buik wordt geaaid. Dit moet worden geaccepteerd en niet leiden tot straf voor een kat.

Maar ook het slijpen van de klauwen is een noodzaak voor een kat. Daarom moeten er passende alternatieven beschikbaar zijn. Als dit niet het geval is, zou het zinloos en niet bevorderlijk voor de vertrouwensrelatie zijn om een kat te verbieden meubels te krabben.

Hier is hoe het beter te doen: Een krabpaal kan helpen. Maar ook krabbende hoeken of krabmatten zijn handig. Ze kunnen worden bevestigd aan populaire kraspunten en zorgen ervoor dat de apparatuur wordt gespaard van krassen.

10. Dompel kattenneus in uitwerpselen

Als uw kat haar bedrijf op de grond heeft achtergelaten, moet u haar neus nooit als straf in de uitwerpselen duwen. Dit kan uw huisdier bang maken en de vertrouwensrelatie vernietigen.

Bovendien laat een dergelijke straf een kat niet begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan en hoe hij zich uiteindelijk correct moet gedragen.

Hier is hoe het beter te doen: Een eenvoudig “nee” is in veel gevallen voldoende om het dier te waarschuwen voor het wangedrag. Je kunt ze ook achteraf voorzichtig in de kattenbak plaatsen. Een kat zal echter niet zonder reden zijn behoefte doen buiten de kattenbak. Daarom kan het belangrijk zijn om eerst de oorzaak van de onreinheid van uw kat tot op de bodem uit te zoeken. Een overvolle kattenbak, een te luidruchtige locatie, een veranderde omgeving, maar ook ziektes, stress en vele andere redenen zijn mogelijke oorzaken.

Fooi: Kattenurine ruikt behoorlijk doordringend en onaangenaam. Als uw kat gevoelig is voor onreinheid, kunt u de urinegeur van de kat verwijderen met een speciale geurverwijderaar op basis van speciale bacterieculturen.