Miauwt je kat de hele tijd? Gebruik deze checklist om de oorzaak te vinden

Sommige katten miauwen constant – een probleem dat veel katteneigenaren hebben. Als je het probleem wilt oplossen, moet je eerst op zoek gaan naar de oorzaak…

Afbeelding / Foto: Kat miauwt constant

Net als mensen kunnen katten een lage of hoge behoefte hebben om te communiceren. Sommige viervoeters zijn echte kletskousen. Ze lijken niets liever te doen dan met de eigenaar van het huisdier te praten.

Andere huistijgers daarentegen maken zelden geluid. Deze verschillen kunnen in eerste instantie variëren afhankelijk van karakter, temperament en ras.

Een kletsende kat is vaak geen probleem. Constant miauwen kan echter de relatie tussen u en uw kat op de proef stellen. Daarnaast kan het ook een alarmsignaal zijn voor een ziekte of gedragsstoornis.

Waarom miauwen katten überhaupt?

Hoewel kittens nog steeds behoorlijk spraakzaam zijn, gaat dit gedrag vrij snel verloren bij volwassen katten. Onder elkaar gebruiken katten meestal hun lichaamstaal en maken ze zelden geluiden.

Wanneer uw kat spreekt, wordt u meestal bedoeld als de eigenaar van het huisdier. En katten leren al vrij vroeg dat mensen positief reageren op hun miauwen. Ze krijgen aandacht door hun uitingen, hun geliefde eten of knuffels.

Veel katteneigenaren trainen hun dieren hiermee, meestal onbedoeld, om veel te miauwen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Checklist – Waarom blijft je kat miauwen en hoe kun je dat veranderen?

Er zijn een aantal oorzaken die achter het constante miauwen en janken kunnen zitten.

Als u het gedrag van uw kat wilt veranderen, is het eerst noodzakelijk om de oorzaak te achterhalen. Daarom is hier een checklist met oorzaken die vaak achter de toegenomen behoefte om te communiceren zitten.

1. Niet-gecastreerde katten kreunen vaak veel

Frequent en intens miauwen of huilen kan hormoongerelateerd zijn bij katten.

Bij niet-gecastreerde katten wordt dit vaak gezien wanneer ze zich in de fase van rolliness bevinden of wanneer mannetjes een vrouwtje willen aantrekken.

Lees ook:   Chantilly-Tiffany Longhair kattenvoer

Parallel aan het toegenomen miauwen kun je vaak rollijkheid herkennen in ander veranderd gedrag. Typische gedragingen in deze fase zijn markering, rusteloosheid, de staart wordt opgeheven en licht naar de zijkant gebogen of ze rollen rond op de grond.

Een kat kan een rolly kat van een afstand ruiken, hij wordt dan onrustig en wil bij haar komen. Als dit niet mogelijk is, dan vaak aanhoudend und luid miauwen en krabben aan de deur het resultaat.

In deze gevallen kan castratie helpen. Dit voorkomt de geslachtsdrift. Dit betekent niet alleen dat de symptomen zoals de luide verklaringen stoppen, maar kan ook gevaren zoals permanente rollijkheid bij vrouwelijke katten tegengaan.

2. Sluit ziekten uit als oorzaak van constant miauwen

Achter het miauwen van katten kan een ernstige ziekte zitten. Ziektegerelateerd miauwen begint vaak plotseling of komt voor in bepaalde situaties, zoals aanraking.

Een dergelijk proces kan echter ook verraderlijk zijn. Pijn of een ander ziekteproces kan dus in de loop van de tijd toenemen, waardoor ook de noodzaak om te communiceren in de loop van de tijd toeneemt.

Sommige katten geven pijn, jeuk, letsel of gevoeligheid aan om hun huisdiereigenaar aan te raken via hun geluiden. Als uw kat zonder reden lijkt te miauwen, moet u dit van dichterbij bekijken en dit indien nodig door een dierenarts laten verduidelijken. Omdat interne ziekten, tumoren of hormonale stoornissen zonder twijfel door uw dierenarts kunnen worden vastgesteld.

Een andere ziektegerelateerde reden voor constant miauwen kan een beperkt vermogen om waar te nemen zijn. Dit kan het geval zijn bij blindheid of doofheid.

Vaak worden zuiver witte en oudere katten getroffen. Ze compenseren het gebrek aan perceptueel vermogen door de vocalisatie te verhogen om meer oriëntatie te verkrijgen. Tegelijkertijd zoeken ze in deze situatie contact met mensen.

Verhoogd gebabbel van oudere katten kan echter ook wijzen op dementie. Een dierenarts kan u en uw kat op dit punt helpen.

3. Katzenjammer uit verveling

Beeld / Foto: Kat miauwt uit verveling
“Deal with me!” – constant miauwen kan erop wijzen dat je kat zich verveelt

Vooral bij binnenkatten kan het snel gebeuren dat ze zich snel vervelen en door hun toegenomen miauwen de aandacht op zichzelf willen vestigen.

Een kat die je aandacht opeist, wil vaak bezig zijn of knuffels eisen.

Beweegt je kat zich vaak onrustig door het appartement of volgt hij je mopperend bij elke bocht? En zodra je met haar praat en je aan haar wijdt, wordt ze dan kalm en sereen? Dan moet je tegenmaatregelen nemen zodat constante verveling niet leidt tot een gedragsstoornis.

Remedie tegen verveling bij katten

  • Spannende omgeving: Met krabpalen, klimplanken aan de muren, hangmatten op de kachel of krabplanken kun je je appartement spannender maken. Maar veel katten verstoppen zich ook graag in kartonnen dozen. Deze en andere klim-, verstop- en krabmogelijkheden nodigen uit tot activiteiten.
  • Activiteiten speelgoed: Kattenritseltunnels, wildrails met ballen of speelgoed waarmee uw kat moet werken voor het voer zijn slechts enkele van de voorbeelden die in de handel worden aangeboden voor de tewerkstelling van katten.
  • Geplande tijd om te spelen: Er is niet altijd veel tijd om met het dier om te gaan. In deze gevallen kan het nuttig zijn om elke dag een vast tijdstip in te stellen om intensief met uw kat om te gaan. Met een klassieke kattenhengel of een laserpointer (niet schijnen in de ogen!) kun je je huisdier lang en aanhoudend bezig houden en hem zo de nodige aandacht geven. Trouwens, de optimale tijd om met je kat te spelen is de schemering – dit is de beste tijd voor kittens in het wild om te jagen, dus instinctief zijn tijgers ook erg actief op dit moment van de dag.
  • Tweede kat: Ik beschouw het individueel houden van een kat niet als een aanrader. Een soortgenoot kan op elk moment worden meegenomen om elkaar te knuffelen, te spelen of schoon te maken. Dit zorgt voor afwisseling en helpt tegen verveling – en dus ook tegen blijvend gekreun. De socialisatie van katten is soms niet eenvoudig, maar hier heb ik een gids voor je over hoe je kunt wennen aan een nieuwe kat.
  • Klaring: Als uw kat zich verveelt, kan vrije doorgang helpen om meer variatie te bieden. Als alternatief voor de buitenwandeling kan het ook een goed idee zijn om de buitenruimte zoals het balkon of de tuin kattenproof te maken.
Lees ook:   krabton voor Chartreux

4. Je kat vraagt om eten

Beeld / Foto: Kat miauwt omdat ze eten wil
Heel vaak kreunen katten vanwege vermeende honger – vaak stecmaar eerder verveling erachter

De oorzaak van overmatig miauwen kan ook zijn dat je kat om eten vraagt. Veel katten zijn in het verleden positief aangemoedigd door voedsel te krijgen zodra ze hardop spraken. Als deze voedseloproep beperkt is tot een paar keer per dag, is dit meestal geen probleem.

Maar als je kat constant om eten vraagt en er niet voor terugdeinst om ’s nachts te slapen, kan dit een probleem worden. Vooral als uw huisdier niet alleen uw nachtrust verstoort, maar misschien ook die van uw huisgenoten of buren.

Je kat moet toch eten krijgen als ze honger heeft. Als ze dit echter constant luid eist, moet je iets veranderen.

Vaste voedertijden kunnen bijvoorbeeld helpen. Als je fluwelen poot haar voedsel altijd op dezelfde tijden van de dag ontvangt, kan ze erop vertrouwen en hoeft ze het niet langer te eisen.

Het gevolg is belangrijk: Het voedsel is alleen op vaste tijden beschikbaar. Buiten de voedertijden moet elk miauwen of bedelen strikt worden genegeerd. Dit is de enige manier waarop uw kat het verband tussen miauwen en voedsel zal vergeten dat ze zich op een gegeven moment herinnerde.

Dit zal een stressvolle tijd zijn, het kan soms enkele weken duren om dit ongewenste gedrag te trainen. Wat u kan helpen: Betere 4-5 kleinere maaltijden dan 2-3 grote. Dit maakt het natuurlijk niet per se makkelijker om je aan de vaste voedingstijden te houden (vooral voor werkende singles), maar versnelt de gewenning.

5. Katten laten graag hun koppigheid gelden

Als je kat eenmaal geconditioneerd is om te miauwen als ze iets wil, is het soms niet zo eenvoudig om haar van het gedrag af te houden. Sommige katten kunnen vele uren voor de gesloten slaapkamerdeur doorbrengen en bijna gek worden totdat de deur eindelijk wordt geopend. Als ze eenmaal haar zin heeft gekregen, is ze weer lief en stil.

Als je dergelijk of vergelijkbaar gedrag van je dier kent, moet je consistent blijven en doorzettingsvermogen tonen.

Want alleen als een kat leert dat zijn gedrag niet werkt, zal hij hem met de tijd loslaten. Hiervoor is het echter noodzakelijk dat je volhardend en onkreukbaar blijft, omdat toegeven het gedrag weer kan versterken en het in de toekomst nog moeilijker zal maken om haar te spenen van de nachtelijke concerten of andere luide en constante uitspraken.

Als je uithoudingsvermogen en geduld niet genoeg zijn om te spenen, kun je ook een dierengedragstherapeut raadplegen. Zelfs als niemand serieus wordt genomen,Als je een gedragsstoornis hebt, kan een therapeut je waardevolle tips geven.

Aanbevolen lectuur:

  • Beroepsvereniging van Dierengedragsconsulenten en Trainers e.V. VDTT

6. Je kat miauwt constant? Misschien wil ze eruit…

Afbeelding / Foto: Kat zit aan het raam en wil eruit
Constant miauwen kan ook een teken zijn dat je kat eruit wil.

Katten zonder vrijheid hebben de neiging om te miauwen en constant te roepen. Aan de ene kant kan dit te maken hebben met het feit dat binnenkatten meestal niet zo actief zijn en zich vaak vervelen. Aan de andere kant is de familieband vaak veel intenser, waardoor ze mensen meer als speelkameraadjes zien.

Door hun oproepen ensceneren ze zichzelf vakkundig en eisen ze aandacht op. In het geval van tweedehands katten kan het ook voorkomen dat ze voorheen gewend waren aan vrijheid zonder dat u als nieuwe eigenaar op de hoogte werd gebracht. Het is vaak lastig om een voormalig buitenmens aan huisvesting te laten wennen. Uren miauwen voor het raam of de deur kan het gevolg zijn.

Het is echter niet altijd mogelijk om een kat de gewenste vrije doorgang te geven, bijvoorbeeld op drukke wegen.

Dan kan gekozen worden voor een veilige vrije doorgang als alternatief. Misschien is het mogelijk om een balkon of terras te beveiligen met een kattennet? Zelfs de tuin kan in sommige gevallen ontsnappingsbestendig worden gemaakt. Als dit niet mogelijk is, kan het een kat soms helpen als je een raam vastzet en het een plek geeft in de frisse lucht.

Trouwens, bij kattennetten moet je ervoor zorgen dat de mazen niet groter zijn dan 3 bij 3 centimeter groot. Anders bestaat het risico dat uw kat zijn hoofd laat hangen en zichzelf wurgt!

Leestips over kattentraining:

  • Een kat opvoeden met een waterpistool – een goed idee?
  • Voor het eerst buiten – Zo laat je je kat wennen aan de vrijheid
  • De 10 ergste fouten in kattenouderschap – en hoe het beter te doen