Als katteneigenaar kom je vroeg of laat met het onderwerp aan de slag. Kattenvaccinatie met elkaar te maken hebben. Al op de vroegste kittenleeftijd rijst vaak de vraag of het zinvol is om katten te vaccineren. Deze vraag kan over het algemeen worden gesteld niet voor alle vaccinaties antwoord met een duidelijk “ja” of “nee”.
Is het nodig om tegen alle ziekten te vaccineren?
Aan de ene kant is het mogelijk om door middel van een vaccinatie uw kat te beschermen tegen vele, soms ook levensbedreigende ziekten, te beschermen. Aan de andere kant moet u ook de risico’s en bijwerkingen van vaccinaties kennen.
In veel gevallen wordt katteneigenaren echter geadviseerd om het dier alleen te vaccineren tegen individuele kattenziekten, waarbij de vaccinatiebescherming kan variëren afhankelijk van de levenssituatie van uw kat.
Sommige kattenvaccinaties zijn dus vaak nuttig, terwijl je zonder andere kunt.
Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:
Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!
Op welke leeftijd moet de kat worden gevaccineerd?
Vaccinatieaanbevelingen voor katten voorzien vaak in een primaire vaccinatie met de meest voorkomende vaccinaties tegen kattenziekte en kattengriep vanaf de achtste levensweek.
Vervolgens is een opfriscursus na vier weken vaak gebruikelijk. Vaccinaties tegen andere ziekten volgen binnen enkele weken.
Als u besluit om uw kat te vaccineren, moet u dit onderwerp in een vroeg stadium behandelen om op tijd met de eerste vaccinaties te kunnen beginnen.
Kittens krijgen in de eerste weken nog Antistof via moedermelk. Hierdoor zijn ze in deze tijd nog steeds goed beschermd. Na verloop van tijd neemt het aantal antilichamen in moedermelk echter af, wat ook de bescherming vermindert.
Daarom wordt vroege vaccinatie aanbevolen vanaf de 8e week. Een eerste booster is nodig na nog een paar weken, omdat de resterende antilichamen uit moedermelk het effect van de vaccinatie kunnen verzachten.
Heeft het zin om binnenkatten te vaccineren?
Binnenkatten hebben meestal geen direct contact met andere soortgenoten, wat betekent dat ze minder snel besmet raken met typische kattenziekten.
Er zijn echter ook ziekten waarbij er geen direct contact met soortgenoten nodig is voor infectie. Dit is bijvoorbeeld het geval bij kattenziekte en kattengriep.
Om deze reden wordt vaccinatie tegen deze twee ziekten als even nuttig beschouwd voor binnenkatten en buitenkatten.
Andere ziekten zoals hondsdolheid of kattenleukemie daarentegen treffen steeds vaker buitendieren. Omdat deze ziekten worden overgedragen door het directe contact van de dieren.
In deze gevallen heeft vaccinatie van binnenkatten dus alleen zin als het dier contact heeft met buitenkatten.
Tegen welke ziekten worden kattenvaccinaties uitgevoerd?
Vaccins zijn ontwikkeld tegen enkele van de levensbedreigende en besmettelijke kattenziekten.
Een deel van de vaccins wordt regelmatig aanbevolen door dierenartsen, terwijl andere meestal alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt.
De volgende tabel geeft u een kort overzicht van welke ziekten vaak aan katten worden aangeboden, met een vaak aanbevolen vaccinatieschema:
U kunt de volgende tabel hier ook downloaden als spiekbriefje (printervriendelijke PDF)
Vaak aanbevolen kattenvaccinaties
Op uw telefoon kunt u de tafel zijwaarts scrollen – sleep deze gewoon naar de zijkant.
Ziekte | Gevaren van de ziekte | Wanneer vaccineren? | Opnieuw vaccineren? |
Kattenziekte | Een levensbedreigende ziekte veroorzaakt door parvovirussen. Buitenkatten zoals binnenkatten kunnen worden beïnvloed. | Vanaf de 8e levensweek | Afhankelijk van de bereiding, jaarlijks of om de drie jaar |
Kattengriep | Deze aandoening kan complicaties veroorzaken zoals longontsteking of blindheid. Als het onbehandeld blijft, kan het fataal zijn. Buitenkatten zoals binnenkatten kunnen worden beïnvloed. | Vanaf de 8e levensweek | Jaarlijks of om de twee tot drie jaar voor binnenkatten |
Hondsdolheid | Is dodelijk bij besmetting. Na infectie is overdracht op mensen mogelijk. Steeds vaker worden buitenwandelaars getroffen. | Vanaf de 12e levensweek, voor buitenwandelaars | Om de twee of drie jaar, afhankelijk van de voorbereiding |
Individueel aanbevolen kattenvaccinaties
Ziekte | Gevaren van de ziekte | Wanneer vaccineren? | Opnieuw vaccineren? |
Kattenleukemie (leukose) | Kattenleukemie is momenteel een ongeneeslijke ziekte die leidt tot tumoren en verstoring van de vorming van bloedcellen. Deze ziekte treft in toenemende mate buitendieren. | Vanaf de 9e levensweek | Jaarlijks of om de drie jaar |
FIP (Feline infectieuze peritonitis) | FIP leidt tot peritonitis met een meestal fataal beloop. Vooral buitenkatten zoals katten uit huishoudens met meerdere katten lopen risico. De effectiviteit van deze vaccinatie is echter controversieel. | Vanaf de leeftijd van 16 weken | Om de één tot drie jaar |
Kattengriep | Bij deze ziekteverwekker kan kattengriep leiden tot een verminderd gezichtsvermogen en long- en bronchiale ontsteking. Overdrachten op mensen zijn mogelijk. Vaccinaties bestaan, ze zijn momenteel nog steeds controversieel vanwege hun effectiviteit en bijwerkingen. | Vanaf de 8e levensweek | Jaarlijks of om de twee tot drie jaar voor binnenkatten |
Opgemerkt moet worden dat dit slechts algemene informatie is en een gesprek met een dierenarts niet kan vervangen.
De beslissing of en hoe vaak de vaccinatie moet plaatsvinden, moet u daarom in overleg met een dierenarts nemen.
Hoe vaak te vaccineren?
Tot nu toe hebben veel katteneigenaren de aanbeveling ontvangen om Boostervaccinaties jaarlijks.
Tegenwoordig is dit volgens veel experts echter onnodig. Afhankelijk van het type vaccinatie en het gebruikte vaccin, zou het vaak voldoende moeten zijn om de vaccinatie slechts om de twee of drie jaar te herhalen.
Overeenkomstige vaccins worden nu door sommige fabrikanten aangeboden.
Hoe vaak je gevaccineerd bent, hangt ook af van of je gevaccineerd bent met je Kattenreizen of je het nu leuk vindt of niet.
Want zodra u met uw huisdier naar het buitenland reist, zijn er verplichte vaccinaties tegen hondsdolheid in acht te nemen, die in het EU-dierenpaspoort moeten worden ingevoerd. De informatie van de fabrikant over de geldigheid van het vaccin is cruciaal.
Risico’s en bijwerkingen van het vaccineren van katten
Dat veel experts korte vaccinatie-intervallen van een jaar nu als zeer kritisch beschouwen, is ook te wijten aan de Risico’s van vaccinatie bij katten.
Want naast de voordelen kan vaccinatie ook ongewenste bijwerkingen lijken.
Deze omvatten bijvoorbeeld:
- Voorbijgaande milde bijwerkingen: Vermoeidheid, verlies van eetlust en verhoogde temperatuur, evenals huidirritatie en zwelling
- Allergische reacties: Symptomen zoals diarree, ademhalingsproblemen, netelroos of braken kunnen enkele seconden of minuten na vaccinatie optreden. Dan vereist het constante observatie door een dierenarts. Een allergie voor het vaccin kan in zeldzame gevallen fataal zijn.
- Fibrosarcoom: Dit is een vorm van kanker bij katten. Volgens de huidige mening van sommige deskundigen kan dit type kanker in zeldzame gevallen worden veroorzaakt door een additief tijdens de vaccinatie direct op de vaccinatieplaats.
- Doorbraak vaccin: Vaccinatie kan het risico op ziekte verminderen. 100 procent veiligheid is echter meestal niet mogelijk ondanks vaccinatiebescherming. Vooral bij immuungecompromitteerde dieren of bij kittens kan in zeer zeldzame gevallen een zogenaamde vaccindoorbraak optreden, waarbij de ziekte optreedt ondanks de huidige vaccinatiebescherming.
Is het mogelijk zonder vaccinatie?
In Duitsland is er voor katten geen verplichte vaccinatie. Dienovereenkomstig kunt u als eigenaar van een huisdier zelf de beslissing nemen.
Alleen bij reizen naar het buitenland en ook bij tijdelijk verblijf in een kennel is vaccinatiebescherming belangrijk. Vertrek of onderkomen in een kennel is niet mogelijk zonder geldige vaccinatiebescherming.
Als deze factoren geen rol spelen, kan de eigenaar van het huisdier in principe vrij beslissen.
Er moet echter worden opgemerkt dat met name buitendieren een bijzonder hoog risico op infectie lopen.
In het geval van binnenkatten is het risico aanzienlijk lager. Daarom zijn er meningen dat een basisvaccinatie in kittenleeftijd voldoende zou zijn voor deze katten.
Een duidelijk antwoord op de vraag, die kan worden omschreven als “ja” of “nee”, bestaat op dit moment niet. Uiteindelijk moeten eigenaren van gezelschapsdieren zelf de voordelen en risico’s vergelijken en vervolgens beslissen.
Er moet echter worden opgemerkt dat sinds de gangbare vaccinatiepraktijk in dit land, veel dodelijke ziekten bij katten kunnen worden geminimaliseerd.
Daarom wordt aangenomen dat aanzienlijk meer katten worden beschermd tegen deze ziekten, zoals hondsdolheid of kattenziekte, dan dieren die schade lijden door vaccinatie.
Kosten van vaccinaties bij katten
Natuurlijk zijn er kosten voor elke kattenvaccinatie.
Deze bestaan uit de kosten van het vaccin, een onderzoek, de injectie van de vaccinatie en het vaccinatiebewijs.
Dierenartsen kunnen de kosten niet willekeurig bepalen, maar moeten zich houden aan het officiële vergoedingsschema voor dierenartsen (GOT).
Kosten voor vaccinaties kunnen variëren door de keuze van het vaccin en door het geschatte tarief, omdat dierenartsen het tarief kunnen factureren om het tarief te verdrievoudigen.
Bij een drievoudige vaccinatie tegen kattenziekte, kattengriep en hondsdolheid worden meestal kosten vanaf zo’n 25 euro gemaakt.
Vaccinaties tegen kattenleukemie en FIP zijn iets duurder met kosten vanaf respectievelijk zo’n 35 euro en vanaf zo’n 42 euro.
Het factureren van de twee tot drie keer het tarief kan ook leiden tot aanzienlijk hogere kosten.
Kattenvaccinaties ja of nee? –Resultaat:
Sommige van de gebruikelijke kattenvaccinaties kunnen uw huisdier beschermen tegen zeer besmettelijke en dodelijke ziekten en zijn zeker nuttig voor de gezondheid van katten.
Andere vaccinaties zijn bij sommige katten vaak overbodig vanwege de bijzondere omstandigheden.
Ondanks het grote voordeel voor katten, kan het aangewezen zijn om ook rekening te houden met de risico’s en niet te kritiekloos vaccinaties te geven. In sommige gevallen kunnen complicaties worden vermeden door zorgvuldig gebruik van de vaccins.
Uiteindelijk is het aan de eigenaar van het huisdier zelf of hij voor of tegen een kattenvaccinatie beslist.
Als u het onderwerp al hebt behandeld, bent u van harte welkom ombespreek en neem deel aan de opmerkingen. Je bent ook van harte welkom om dit artikel te delen met andere kattenvrienden op Facebook en Twitter.
Bronnen
https://www.tieraerzteverband.de/media-smile/docs/smile-a-z/impfempfehlungen/StIKo_Vet.-Impfempfehlung_Katze_07-13.pdf
http://www.katzenschutzbund-wuppertal.de/sonstiges-nuetzliches-impfung.php
http://www.svk-asmpa.ch/katze/impfen/impfen2.htm
Uitgelichte afbeelding (boven): Africa Studio / Shutterstock.com
Gerelateerd
Table of Contents
Toggle