De kat brengt muizen: hoe om te gaan met de “geschenken” van je kut

Als je kat naar buiten kan, dan heeft ze je waarschijnlijk al eerder een “cadeau” gebracht. Meestal is dit een muis, zelden een vogel of andere prooi. Wat is de beste manier om zich te gedragen wanneer de kat trots het prooidier presenteert of zelfs een levende muis mee naar huis neemt? En kunnen katten van dit gedrag worden gespeend?

Kat brengt muizen mee naar huis

Het is bekend dat katten geboren jagers zijn. Hun hele lichaam is geoptimaliseerd voor de jacht: hun snelheid en stuiter, hun goede zicht in het donker, de fijne neus en gevoelige oren maken katten succesvolle roofdieren. En dan de scherpe klauwen en hoektanden…

Zelfs als een kat genoeg kattenvoer van zijn mens krijgt, zal hij nog steeds jagen. “De kat laat de muis niet zijn” zegt het spreekwoord. De reden hiervoor is het uitgesproken jachtinstinct van onze huistijgers.

Maar waarom moeten katten altijd muizen mee naar huis nemen als cadeau?

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:




Nu inwisselen

Dat is de reden waarom katten “geschenken” aan hun mensen brengen

Er zijn verschillende theorieën over waarom katten dode of nog levende prooien naar hun mensen brengen.

Om te beginnen lijken katten te denken dat mensen verdomd slechte jagers zijn. Het spreekt dus voor zich dat ze zo lief zijn en ons van voedsel willen voorzien. Ze willen ons misschien ook leren jagen als ze een levende muis mee naar huis nemen. Dat is immers hoe kattenmoeders het doen met hun jongen.

Een zeer waarschijnlijke verklaring is ook dat katten ons willen bedanken met de geschenken. Tot slot verzorgen en voeden we ze. Een muis of een vogel als bedankje zou waarschijnlijk het minste zijn.

Nog een reden waarom katten levende prooien in huis nemen: ze voelen zich het meest op hun gemak thuis en willen hun prooi hier snel in veiligheid brengen. In hun eigen vier muren spelen ze graag uitgebreid met de buit.

Kattengedrag is niet altijd makkelijk uit te leggen. Waarom katten precies geschenken aan hun mensen brengen in de vorm van dode of nog levende prooidieren, wordt niet definitief verduidelijkt. Waarschijnlijk is een mix van bovenstaande theorieën van toepassing.

Helemaal niet leuk als katten hun prooi in huis halen… – Beeld: Lolostock / Shutterstock.com

Hoe zich correct te gedragen wanneer uw kat u geschenken geeft

Het belangrijkste is meteen:

Klaag niet!

Ja, wij mensen zijn niet echt blij met een dode muis voor onze deur. En nog minder over een nog levende, trillend van angst, gehurkt onder de woonkamerkast.

Lees ook:   Aegean Cat

Maar je kat had geen kwaad in gedachten. Ze wilde je waarschijnlijk zelfs gelukkig maken!

Schelden zou dan ook een volstrekt onbegrijpelijke reactie zijn op haar gave.

Je moet in plaats daarvan je kat prijzen: een knuffel, een paar vriendelijke woorden en een traktatie als bedankje. En gooi het cadeau dan weg als je kat niet kijkt.

Nu vraag je je misschien af “Zal mijn kat niet vaker muizen dragen als ik ze ervoor beloon?”. Geen onterechte vraag. Het is echter onwaarschijnlijk dat katten zo’n link leggen. Ze spelen gewoon hun instincten uit, vooral hun jachtinstincten.

Om de kat af te spenen die muizen brengt?

Je kunt een kat niet van het jachtinstinct afhelpen. Als ze naar buiten mag, zal ze altijd gaan jagen. En als ze je een muis of andere prooi brengt, dan moet je dat als een bewijs van liefde beschouwen.

Als u niet wilt dat uw kat zijn prooi in huis haalt, moet u deze controleren voordat u hem binnenlaat. Er zijn ook kattenluiken die maar in één richting opengaan – dus Miez kan er op elk moment uit, maar moet “kloppen” voordat ze weer naar binnen kan.

Als de prooi nog leeft

De meesten van hen zijn nog levende muizen die katten mee naar huis nemen. Afhankelijk van de toestand van het “slachtoffer”, kunt u proberen hem te redden.

Hiervoor moet de kat worden afgeleid. Daarnaast is het raadzaam om handschoenen te dragen, omdat gestreste muizen een keer behoorlijk kunnen bijten. De muis moet zo ver mogelijk onopgemerkt door de kat worden blootgesteld – anders wordt hij snel teruggesleept.

Lees ook:   German Rex karakter

Als de muis in slechte conditie is, is het raadzaam om de kat zijn werk te laten voltooien. Een fatale beet is minder ondraaglijk dan een langzame, pijnlijke dood aan de verwondingen.

In het broedseizoen

In het broedseizoen moeten katten minder naar buiten, omdat ze het gemakkelijk hebben met jonge vogels. – Beeld: Piotr Velixar/ Shutterstock.com

Katten vangen zelden vogels. Dit komt omdat het jagen op piepjes niet erg veelbelovend is voor kleine grote katten. En omdat katten helemaal van efficiëntie houden, proberen ze het zelden. Alleen bij oude dieren en zieke vogels hebben ze betere kansen.

Tijdens het broedseizoen wordt er echter vaak op jonge vogels gejaagd. De vogelouders zijn ook enorm gestrest door de aanwezigheid van een kat: ze vliegen omwegen om de locatie van het nest niet te onthullen en moeten enorm oplettend zijn bij het zoeken naar voedsel.

Het broedseizoen van de vogels is tussen mei en juni. Gedurende deze tijd moet u uw kat minder uitlaten om de populatie inheemse vogels te beschermen. U kunt ook broedplaatsen en vogelhuisjes beveiligen met klimbescherming die veilig is voor katten.