Waarom gooien katten graag voorwerpen naar beneden?

Katten cultiveren menig bizarre hobby. Een van hen kan erg vervelend zijn voor katteneigenaren: sommige katten gooien graag dingen van planken, kasten of tafels. Waarom doen katten dit – willen ze hun mensen ermee irriteren? Doen ze het uit rancune?


Waarom gooien katten alles naar beneden?

Als de kat een vaas, een glas of zelfs de smartphone naar beneden gooit, is dit natuurlijk erg vervelend. Maar doen katten dit echt uit destructieve woede? Het cliché dat katten bedrieglijke dieren zijn, blijft bestaan…

Katten hebben geen slechte bedoelingen als ze dingen naar beneden gooien

Wanneer mensen katten “bedrieglijk” of zelfs “kwaadaardig” noemen, hebben ze eenvoudigweg het gedrag en de aard van deze prachtige dieren niet begrepen.

Als een kat bijvoorbeeld zijn favoriete beker of mobiele telefoon van tafel duwt, heeft hij geen kwaad in gedachten. Er zijn twee mogelijke triggers voor dit gedrag.

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

1. Verveling – en het verlangen naar aandacht

Als katten vaak alleen thuis zijn, vervelen ze zich snel. En omdat er niemand is om ze te voorkomen, gaan huistijgers graag op ontdekkingstocht.

En omdat katten graag klimmen, worden de tafel, kitchenette en planken met liefde verkend. Het is onvermijdelijk dat er iets kapot gaat. Je kat kan snel zelf ontdekken dat het best leuk is om voorwerpen op de grond te schuiven.

Lees ook:   Sfinx verharen

Katten zijn behoorlijk intelligent, ze begrijpen snel dit verband tussen oorzaak en gevolg:

Ik duw hem en hij klettert. Yippieeh!

Het is voor sommige pussies om het beste entertainment te zien als een object valt.

En katten begrijpen snel een ander verband:

Als katten iets naar beneden gooien, krijgen ze aandacht van hun mens!

En deze aandacht is zeer wenselijk voor katten, zelfs als mensen niet positief reageren als je hun spullen van de plank gooit. Maar als je eenmaal de aandacht hebt – misschien springt eten of een rondje games eruit?

Het ziet er al schattig uit als katten alles naar beneden gooien…

2. Ook het jachtinstinct speelt een rol

Als katten een klein, onbekend voorwerp ontdekken, wordt het eerst nader geïnspecteerd.

Hun jachtinstinct vertelt hen: “Misschien leeft het, misschien is het een prooi.” En hoe controleert een kat of dat zo is het vreemde object is een dier? Als het onderdeel nu op de rand van een afgrond ligt, is de kans groot dat het in de diepte valt.

Bovendien zou er iets te eten kunnen zijn verborgen in het object, mensen pakken hun eten altijd zo vreemd in. Katten krijgen snel veel dingen onder de knie die openen of breken als je ze naar beneden laat vallen.

Kun je voorkomen dat een kat dingen naar beneden gooit?

Als je kat een voorliefde heeft ontwikkeld voor het laten vallen van voorwerpen, is het moeilijk om haar te trainen. Je zou er altijd moeten zijn als ze dit gedrag vertoont. En erken het altijd consequent met een “Nee!” en negeer het dan. Dit is nauwelijks mogelijk, zeker niet als je vaak van huis bent.

Lees ook:   Premium 2-laags kattenbak - Kattenren - DHZ - Voor Binnen - Kleine Huisdieren - Zwart

Maar je kunt ervoor zorgen dat ze niet zo vaak de verkeerde gedachten krijgt:

Het is belangrijk dat je kat zich niet verveelt. Wat helpt het beste? Een speelkameraadje! Twee katten maken altijd minder onzin dan één!

Katten zijn altijd veel evenwichtiger als ze met een soortgenoot leven. Samen kun je ravotten, knuffelen, jezelf schoonmaken… Er is nauwelijks nog tijd om kattenkwaad uit te halen.

Het is belangrijk dat de twee katten het goed met elkaar kunnen vinden. Over het algemeen gaan katers beter samen met katers en katten beter met katten. Bovendien moeten de dieren ongeveer even oud zijn, zodat ze goed met elkaar overweg kunnen.

Hier zijn meer tips voor het samenvoegen van katten

Het is ook handig als je je kat regelmatig goed uitput. Wilde spelletjes met de kattenhengel of kleine stoffen balletjes zorgen ervoor dat je kat goed slaapt als je niet thuis bent.

Kattenspeelgoed voor zelfstandig ondernemerschap helpt ook enorm, zodat uw kat niet op ontdekkingstocht gaat op planken of in de kitchenette. Een ballenspalk of een pruttelbord zijn hier perfect.

Eén ding is zeker: je moet er natuurlijk voor zorgen dat je geen waardevolle of kwetsbare voorwerpen plaatst waar je kat ze gewoon naar beneden kan gooien.

Leestips over kattengedrag:

  • De liefdesbeten van je kat – Wat ze betekenen
  • Kattenliefde: 9 onmiskenbare tekenen dat je kat van je houdt
  • Melk schoppen bij katten – Waarom “lopen” volwassen katten ook?

Uitgelichte foto (boven): Koldunov Alexey / Shutterstock.com