Katten en loopsheid: 8 tips hoe je kat de zomer goed door kan komen

Katten houden van warmte en zomer. Ze liggen graag in de zon, buiten of op een zonnige plek op de vensterbank. Te veel warmte is echter niet goed voor hen. Als het in de zomer warm wordt, kan het niet alleen mensen pijn doen, maar je kat kan ook last hebben van de hitte.

Vooral in kleine appartementen hoopt de warmte zich snel op, maar ook buiten is er in de zomer veel om rekening mee te houden zodat je kat de zomer goed overleeft.


Afbeelding / Foto: Cat Summer Heat

Deze problemen kunnen katten hebben in de hitte

Als het erg warm wordt, reageren katten meestal traag. Net als wij mensen bewegen ze minder op warme dagen en trekken ze zich liever terug op een koele plek. Dit helpt echter maar tot op zekere hoogte. Te veel hitte en zon kunnen ook schadelijk zijn voor uw kat.

Hittegerelateerde gevaren voor katten in de zomer zijn onder meer:

 • Oververhitting en hitteberoerte: Als de blootstelling aan de zon te hoog en lang is, kan oververhitting dreigen, wat zelfs kan leiden tot een hitteberoerte. Een hitteberoerte kan fataal zijn. Bij de eerste tekenen moet u daarom een dierenarts raadplegen. De symptomen zijn onder meer een verhoogde hartslag, rusteloosheid, donkerrood tandvlees, verhoogde lichaamstemperatuur of kortademigheid. Het risico op een hitteberoerte bestaat ook in de auto. Door de stralende zon kan het interieur van het voertuig snel opwarmen, soms binnen enkele minuten. Daarom mogen katten en honden niet alleen in de auto worden gelaten in de hitte.
 • Zonnebrand: Een kat kan ook verbranden. Vooral witte katten lopen risico. Het gezicht en de oren worden vaak aangetast door zonnebrand.
 • Dehydratie: Katten hebben meer nodig om te drinken op warme dagen – net als wij mensen. Anders is er een risico op uitdroging.
 • Verkoudheid of conjunctivitis veroorzaakt door ventilatoren: Vanwege de trek van ventilatoren kunnen conjunctivitis en verkoudheid optreden bij katten. De ventilator mag daarom niet worden uitgelijnd met plaatsen die populair zijn bij de kat, zoals de rustplaats of de vensterbank.
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

8 kattentips voor zomer en hitte

Zodat gezondheidsproblemen in de eerste plaats niet optreden, kunt uNeem enkele preventieve maatregelen om uw kat veilig en tevreden de zomer door te helpen.

Lees ook:   Angorakat cattery

Met name binnenkatten zijn afhankelijk van de hulp van hun baasjes. Want terwijl buitenwandelaars zelf op zoek zijn naar een schaduwrijke plek, moet je als huisdiereigenaar passende maatregelen nemen.

Maar zelfs bij katten met vrije beweging zijn er een paar dingen om te overwegen bij warme temperaturen.

1. Bevochtig de vacht en koel deze af

Afbeelding / Foto: Kattenkoeling in zomerhanddoek, warmte
In de hitte kunt u uw kat wrijven met een vochtige handdoek om haar in de zomer af te koelen.

Katten kunnen, in tegenstelling tot mensen, niet zweten. Alleen op de poten hebben ze zweetklieren. Deze dienen echter niet de warmtebalans, maar worden met name gebruikt om het gebied af te bakenen.

Voor Verkoeling veroorzaakt hijgen en verhoogd likken van de vacht bij deze katten. De verdamping van speeksel geeft ze een beetje verkoeling.

U kunt dit effect ondersteunen door bevochtig de vacht van je kat een beetje. Neem bijvoorbeeld een zachte, licht vochtige doek of gewoon vochtige handen en streel deze van tijd tot tijd over de vacht van je kat.

Een goede bijkomstigheid: Je kat zal minder hoeven te verzorgen met een bevochtigde vacht. Het verliest dus minder vocht via het speeksel.

2. Zorg voor een schaduwrijke, koele plek

Koelmat voor katten
De perfecte plek in de zomer: een koelmat helpt katten hun lichaamstemperatuur te reguleren

Een kat heeft in de zomer behoefte een koele retraite. Dit kan een koele plek in de kelder zijn, een schaduwrijke plek achter planten of de koele badkamertegels.

Je kunt ook afkoelen in de woonkamer door de gordijnen of luiken overdag te sluiten en ze alleen ’s avonds te ventileren.

Katten gaan graag op koele oppervlakken liggen, zoals tegels of stenen vloeren, in de hitte. Je kunt haar ook voorzien van een koelmat voor huisdieren. Deze matten voeren warmte heel goed af en zijn zelfkoelend. In de zomer wordt zo’n mat al snel de favoriete plek van je huistijger!

3. Katten Katten kunnen ook verbranden in de zon

Buitenkatten of katten die graag tijd doorbrengen op het balkon kunnen worden beschermd tegen zonnebrand met een zonnebrandcrème. Vooral bij lichte en kortharige katten er moet aandacht worden besteed aan bescherming tegen de zon.

De zonnebrandcrème moet een hoge beschermingsfactor tegen de zon hebben (minstens 30) en vrij zijn van schadelijke toevoegingen zoals parfum. Veel katteneigenaren kiezen daarom voor gevoelige kinderzoncrème, die ook goed geschikt is voor de gevoelige huid.

De oren en neus moeten ermee worden geroomd, bij katten zonder vacht kan de crème over een groot gebied worden gebruikt.

Lees ook:   Wat is een Cat Friendly Clinic?

4. Tijdens de zomer moet je je kat beschermen tegen parasieten

Biologische Kokosolie Kat
Koudgeperste biologische kokosolie voor uw kat is hier verkrijgbaar

Zomertijd is de tijd van teken en andere parasieten. Als uw kat vrije uitloop heeft, moet u hem daarom regelmatig controleren op stekend ongedierte zoals teken en vlooien na zijn excursies.

U kunt parasietbesmetting voorkomen met speciale spot-on middelen. Deze worden eenvoudig aangebracht op de vacht van uw kat in de nek en beschermen tegen vlooien, teken en co.

Als natuurlijk alternatief helpt kokosolie tegen teken en vlooien. Dit komt door het ingesloten laurinezuur, waardoor vlooien, luizen en andere parasieten minder geneigd zijn om zich op uw huisdier te vestigen.

Voor dit doel wordt eenmaal per week een kleine hoeveelheid kokosvet in de vacht gewreven of ontvangt het dier de olie met het voedsel, drie keer per week een hoeveelheid olie ter grootte van een erwt.

5. Het juiste kattenvoer voor warme dagen

Omdat katten van nature het grootste deel van hun vochtbehoefte dekken door middel van voedsel, moet u uw kat alleen natvoer geven om te eten – in de zomer en winter.

Natuurlijk is de waterbehoefte van een kat in de zomer nog hoger, dus natvoer van hoge kwaliteit moet standaard zijn!

Vergelijking: Natvoer heeft ongeveer 70 tot 80% vocht – droogvoer slechts 10%.

Waar moet je op letten bij kattenAls je nog steeds aandacht besteedt aan eten, kun je hier meer te weten komen:

 • Kattenspul kattenvoer test
 • Hoe herken je goed kattenvoer?
 • Deze 7 ingrediënten in kattenvoer kunnen uw kat ziek maken
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
Kattenspul kattenvoer aanbeveling
ANIfit Voucher
Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

6. Moedig de kat aan om bij hoge temperaturen te drinken

Afbeelding / Foto: Lucky Kitty Katzenbrunnen Test
Animeert katten om te drinken – Kattenfontein door Lucky Kitty

Als het buiten warm is, moeten katten ook meer vocht drinken. Alleen al door meer te hijgen, verbruikt het aanzienlijk meer vocht. Niet elke kat compenseert automatisch de toegenomen vraag.

Er zijn verschillende manieren om een kat aan te moedigen om te drinken:

 • Drinkenfontein: Katten houden van stromend water, dat je via een elektrische drinkfontein aan je fluwelen poot kunt geven. De dieren geven de voorkeur aan modellen gemaakt van keramiek, omdat ze niet naar plastic ruiken. Zelf gebruik ik de kattendrinkfontein van Lucky Kitty (zie foto hierboven, mijn kleine tequila drinkt nu).
 • Ijsblokje: Doe een paar ijsblokjes in de drinkbak en het water is niet alleen koeler, maar ook interessanter voor je kat.
 • Ongezouten kippenbouillon: Als je kat niet genoeg vers water drinkt, kun je het opleuken met wat ongezouten kippenbouillon.
 • Verschillende drinkbakken: Als u in de zomer meerdere drinkbakken binnen en buiten plaatst, heeft uw kat de mogelijkheid om overal te drinken. Tegelijkertijd zorgt het water in de woonkamer er ook voor dat het leefklimaat wordt verbeterd door verdamping.
Lees ook:   Waarom gooien katten graag voorwerpen naar beneden?

Nog meer tips vind je hier: Moedig een kat aan om te drinken

7. Pas de vrije beweging aan de temperaturen aan

Tijdens de lunch moeten katten thuis blijven tijdens de warme zomerdagen, omdat het dan bijzonder warm is en het risico op oververhitting of zonnebrand enorm toeneemt.

Tijdens de zomer zijn de vroege ochtend- en late avonduren het meest geschikt voor het buitenleven.

Natuurlijk zorgen de meeste katten met vrije beweging hier helemaal zelf voor – zorg er alleen voor dat ze op elk moment het huis kunnen betreden of toegang hebben tot een koele plek.

8. Veilig balkon voor de kat in de zomer

Afbeelding / Foto: Kat op het balkon
Katten hebben een goed gevoel voor balans, maar een balkon moet worden beveiligd.de

Als er een balkon beschikbaar is, dan is het logisch om uw kat daar een schaduwrijk plekje te geven. Dit geeft de viervoeter, die anders misschien geen vrije doorgang heeft, de mogelijkheid om in frisse lucht te bewegen.

Maar zorg ervoor dat het balkon veilig is voor katten. Een kattennet is verplicht zodat uw huisdier niet kan vallen en zichzelf kan verwonden.

Maar pas op: Een beschermnet voor het balkon kan ook een gevaar zijn voor uw kat: als de mazen te groot zijn, kan uw kat er zijn kop doorheen steken. Het gevaar dat ze in de knoop raakt en zichzelf in paniek wurgt, wordt dan gegeven.

Let dus ook op een maximale maaswijdte van 3 centimeter!

Controleer ook of uw kat geen manier heeft om op het dak te klimmen als u op de bovenste verdieping woont.

Je moet ook letten op de keuze van planten, zodat je kat zichzelf niet kan vergiftigen op een plant die giftig is voor hem.