De liefdesbeten van je kat – Wat ze betekenen

Als je je kat aait en hij bijt plotseling in je hand of een vinger, dan kan het een zogenaamde liefdesbeet zijn. Het verschil met een agressieve kattenbeet: liefdesbeten van een kat doen niet echt pijn – het past gewoon een beetje aan. Maar waarom doen katten dit – en waarom de naam “liefdesbeet”? We verduidelijken.

Kat begint van bijten te houden

Ken jij dat ook? Je knuffelt je kat – en plotseling bijt hij in je hand. Maar wees voorzichtig, ze wil je geen pijn doen. Het is eerder een bewijs van liefde!

Liefdesbeet bij katten – een teken van genegenheid

De tedere liefdesbeten van je kat zijn bedoeld om haar genegenheid uit te drukken. Overigens is dit gedrag van de kat terug te voeren op het paringsgedrag:

Tijdens de paring bijten katten elkaar – maar slechts een beetje, zonder de partner pijn te doen. Vooral katers geven hun kat liefdebeten in de nek.

Bij het knuffelen met mensen kunnen katten een vergelijkbare energie opbouwen als bij vrijen. Dit ontlaadt in de liefdesbeet in de hand, de vinger of de arm. Een overslaande actie van de kat – maar ook een teken van hun genegenheid.

Ongecastreerde mannetjes kunnen ook wat harder bijten, maar niet zozeer dat er bloed stroomt. Vooral als je ze op de buik streelt, worden ze gestimuleerd en hebben ze de neiging om van beten te houden.

Kat geeft een liefdesbeet tijdens het knuffelen
“Ik vind het leuk dat je bijt!” – De liefdesbeten van je kat zijn een teken van haar genegenheid – Foto: Bogdan Sonjachnyj / Shutterstock.com

De liefdesbeet vergeleken met echte kattenbeten

De liefdesbeet is waarschijnlijk de meest onschuldige beet die je van een kat kunt krijgen. Heel voorzichtig wordt de persoon geknabbeld.

De scherpe tanden van een kat kunnen echter behoorlijk pijnlijk zijn. Zeer speelse katten kunnen worden gegrepen door hun speelinstinct tijdens het knuffelen en hun hand grijpen. Vaak komen poten en klauwen in het spel – ouch. Maar zelfs hier bijten katten niet met volle kracht. Eventuele krassen moeten echter zorgvuldig worden gedesinfecteerd.

Onze winnaar van de kattenvoertest

Cat Food Test Winnaar Cat Stuff

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!

Nu inwisselen

Zulke katten hebben vaak nooit geleerd dat de hand van de mens niet wordt gespeeld. Bij kittens wordt dit speelgedrag vaak getolereerd – het is tenslotte schattig wanneer kleine kittens gevaarlijk roofdier spelen. Maar hoe moeten ze later als volwassen kat weten dat ze ineens hun hand niet meer mogen grijpen in het spel?

Een echte, ernstige kattenbeet moet zelfs door een arts worden behandeld, omdat ontsteking treedt snel op.

Als een kat echt bijt, is dat omdat hij bang is en zichzelf wil verdedigen. Dat maakt ze echter van tevoren bekend. Je hoeft alleen maar op hun lichaamstaal te letten:

  • nerveus trillende staart
  • oren aangebracht
  • wijd opengesperde ogen, fixerende blik
  • loerende, gehurkte houding
  • de kat laat zijn tanden zien
  • de snorharen zijn breed naar voren gewaaierd

Bovendien grommen en sissen katten. Pas als deze dreigende gebaren niet werken, gaan katten in de aanval. Naast bijten worden ook de scherpe klauwen gebruikt.

Bijten als teken van pijn

Natuurlijk, als je eigen kat je bijt, moet je nadenken over waarom ze dit agressieve gedrag vertoont. Is ze bang voor je? Heb je ze in het nauw gedreven?

Als je kat plotseling begint te bijten, kan ze pijn hebben. Een gewonde kat laat mensen die het weet niet eens toe. Vooral als ze worden aangeraakt in een pijnlijk gebied, kan er een beet zijn als verdediging.

Natuurlijk, als u vermoedt dat uw kat gewond kan raken of aan een pijnlijke ziekte lijdt, moet u zeker een dierenarts raadplegen.

Agressieve kat dreigt, sist en wordt onmiddellijk overgeleverd om aan te vallen en te bijten
Deze kat is serieus – katten bijten ter verdediging wanneer ze zich in het nauw gedreven voelen of wanneer ze pijn hebben.

De kat van liefdesbeten spenen

Als je last hebt van de liefdesbeten tijdens het knuffelen met je kat, dan moet je de knuffeltijd abrupt beëindigen wanneer ze je knijpt. Daarnaast een energiek (maar niet te luid) “Nee!” of “Ouch!”. Negeer dan een paar minuten je kutje.

Na verloop van tijd zal ze leren dat je niet graag gebeten wordt, zelfs niet ‘uit liefde’.

Overigens werkt dezelfde methode ook als een speelse kat graag opstandig wordt en bijt tijdens het knuffelen. Je moet haar niet door het bijten en slaan achter je hand laten gaan tijdens het strelen of spelen en het consequent erkennen met een “Nee!” en een time-out.

Bovendien moeten zeer speelse katten goed uitgeput zijn. Een wilde jacht op de kattenhengel is uitstekend!

Leestips voor het gedrag van de kat:

  • Wanneer uw kat krabt en bijt – tips tegen agressiviteit bij katten
  • “Mijn kat likt me” – Waarom sommige katten hun mensen schoonmaken
  • Ligt je kat op zijn rug? Dat is wat ze je wil vertellen