Gooi kattenbakvulling weg – Dit bespaart u afval (en geld!)

Voor een gelukkige kat is een schone kattenbak verplicht. Het aantal kattenbakken moet altijd één hoger zijn dan het aantal katten. Er komt veel rotzooi bij elkaar! Maar hoe kan kattenbakvulling worden weggegooid?

Hier vindt u alle voorschriften voor het weggooien van kattenbakvulling – en een tip over hoe u ruimte in de vuilnisbak en geld in uw portemonnee kunt besparen.


Kattenbakvulling weggooien

Kattenbakvulling weggooien – In welke bak hoort het thuis?

Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling. Veel gebruikte is Betoniet strooisel, het klassieke klompenstrooisel. Het is gemaakt van een minerale stof die niet biologisch afbreekbaar is. Deze kattenbakvulling moet in de Huishoudelijk afval, d.w.z. weggegooid in de grijs/zwarte bak.

Verder zou er Silicaat kattenbakvulling. Het bestaat uit silicagel, een stof die veel vloeistof kan opnemen. Het wordt ook gebruikt in luiers of maandverband. Silicaatstrooisel klontert meestal niet, maar bindt geur en ziektekiemen heel goed. Op de verpakking staat vaak dat het zwerfvuil biologisch afbreekbaar is. Maar mag de kattenbakvulling in de gft-bak doen?  Nee. Maar daarover later meer.

Last but not least, er zou zijn Eco kattenbakvulling. Dit is meestal gemaakt van plantaardige vezels, maar er zijn ook varianten gemaakt van hout. Dit nest heeft als voordeel dat het bijzonder licht is, waardoor je niet zwaar hoeft te dragen. Daarnaast klonteren veel soorten goed en binden ook de geur. Ook al staat er op veel verpakkingen anders en doet de naam anders vermoeden: Eco kattenbakvulling hoort er ook bij. niet in de groene bak!

Onze winnaar van de kattenvoertest
Cat Food Test Winnaar Cat Stuff
Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:
10Cat spullen Code gekopieerd!
Nu inwisselen

Daarom hoort kattenbakvulling niet thuis in de gft-bak

Ook als bijvoorbeeld eco-kattenbakvulling ecologisch afbreekbaar is: kattenbakvulling mag niet in de gft-bak worden geplaatst. Daar zijn twee redenen voor:

  • Dierlijke uitwerpselen kunnen Pathogeen bevatten. In het geval van kattenuitwerpselen kan dit bijvoorbeeld Toxoplasmose zijn. Dierlijke uitwerpselen vormen een hygiënisch probleem voor compostering. De temperatuur in het proces is niet voldoende om de ziektekiemen te doden. Volgens de richtlijnen van de Länderarbeitsgemeinschaft Abfall (LAGA) mag kattenbakvulling daarom niet worden weggegooid in organisch afval (bijv. lees hier)
  • Veel variëteiten, vooral silicaat kattenbakvulling, zouden veel zijn Te lang om te rotten. Dit geldt ook voor veel eco-producten. Kattenbakvulling is niet goed voor het recyclen van bioafval, het verstoort het proces.

Om deze redenen,ollte kattenbakvulling komt ook niet op de huishoudelijke compost terecht. Zelfs als veel fabrikanten adverteren dat hun kattenbakvulling composteerbaar of biologisch afbreekbaar is.

Kattenbakvulling weggooien via het toilet

Sommige soorten eco-kattenbakvulling kunnen op zijn minst gedeeltelijk weggooien via het toilet. De gedroogde uitwerpselen en de samengeklonterde urine kunnen dan gewoon door het toilet worden gespoeld. De strooiknobbels vallen uiteen en vormen geen probleem voor de riolering.

De rest van het strooisel dat zich ophoopt bij het schoonmaken van de kattenbak hoort echter nog steeds thuis in de restafvalbak – de hoeveelheid zou te groot zijn voor het toilet. Het kan dan leiden tot verstoppingen van de rioolbuizen.

Lees ook:   Savannah Longhair volwassen

Bespaar afval en geld – met dit ingenieuze zwerfvuil

Cat’s Best Öko Plus is niet goedkoop , maar de meermaals bekroonde kattenbakvulling gaat veel langer mee. Het klontert snel en veilig. Bij regelmatige verwijdering van de kattenbak blijft het nest ongeveer 4 weken vers. Door het nest helemaal minder vaak te hoeven verwisselen, bespaar je uiteindelijk geld. en Afval.

Cat’s Best Öko Plus is een van de soorten kattendumping die je ook via het toilet kunt weggooien. Dus in ieder geval de knobbels en de uitwerpselen. Dit bespaart je ook ruimte in de vuilnisbak.

Leestips:

  • Bouw zelf Toploader / Hop In kattenbak – Minder vuil, geen plas ernaast meer (instructievideo)
  • Je kat plast in bed? Mogelijke oorzaken en oplossingen
  • 10 tips tegen onreinheid bij katten – Wat je kunt doen als je kat overal plast

Uitgelichte afbeelding (boven): catinsyrup / Shutterstock.com