Vreemde kat in huis – tips tegen ongenode bezoekers

Een vreemde kat in huis – dit kan je snel overkomen in een buurt met veel loslopende katten. Welke redenen katten hebben voor zo’n bezoek en wat je eraan kunt doen, lees je hier.

Vreemde kat in huis

Waarom sommige katten graag vreemde huizen verkennen

Katten zijn nieuwsgierige dieren. Vooral katten met vrije beweging houden van hun vrijheid en doen wat ze willen. Natuurlijk is een eigendomsgrens of een tuinhek geen obstakel.

Naast het pure verlangen om te ontdekken, zijn er nog andere redenen voor omzwervingen door een vreemd gebied:

  • Voeder
  • Zoek een seksuele partner
  • Zoek naar een ruzie met een soortgenoot
  • Behoefte aan aandacht van een mens
  • Bescherming tegen regen of kou

Vreemde kat in huis: wat je eraan kunt doen

Als uw kat vaak kattenvoer in de kom achterlaat, moet u het bedekken en uit de buurt van open ramen houden.

Als uw of de vreemde kat niet gecastreerd is, kan dit leiden tot kattenbezoeken. Als beide katers zijn, is de indringer meestal uit op een gevecht. Bij mannen en vrouwen is het seksuele interesse die zorgt voor het bezoek van de vreemde kat in het huis. Niet-gecastreerde mannetjes reizen enkele kilometers op zoek naar seksuele partners. Dus met een rolly kat hoef je je niet af te vragen over vreemde katten in huis! U moet uw kat laten steriliseren en castreren – er zijn verschillende goede redenen hiervoor, niet alleen dat u minder bezoek krijgt van naburige katten.

Probeer in ieder geval de eigenaar van de vreemde kat te bepalen. Je moet hem informeren als zijn kat veel tijd met je wil doorbrengen. Misschien maakt hij zich zorgen als zijn fluwelen poot langer van huis blijft dan normaal? Bij ongewenste bezoeken kun je hem ook vragen om maatregelen te nemen zoals castratie of minder van een exit.

Als u vermoedt dat de kat geen huis heeft of u is tegengekomen, neem dan contact op met een dierenarts of asiel, zij kunnen zien of de kat is gechipt of getatoeëerd. U kunt Tasso gebruiken om te zien of er een kat bij u in de buurt ontbreekt.

Lees ook:   Genieten katten van seks? Het antwoord kan je verrassen.

Natuurlijk, als de vreemde kat gewoon je nabijheid en aandacht wil, kun je hem gewoon negeren als je hem niet in huis wilt hebben. Maar dat wordt heel moeilijk – wie kan een kat weerstaan?

Als kattenliefhebber moet je nadenken over het opzetten van een geïsoleerd asiel voor katten. Buurkatten en zwerfkatten vinden hier tijdelijk onderdak tegen het weer en de kou. Dus minder waarschijnlijk dat de vreemde kat bij slecht weer je huis binnen wil komen.

Technische maatregelen

Natuurlijk is het ook mogelijk om de vreemde kat geen toegang tot het huis te geven. Raamroosters zijn een goed begin. Visueel zijn raamroosters natuurlijk niet ieders kopje thee, al zijn er nu best mooie modellen gemaakt van aluminium of rvs. Horren zijn een (klein) obstakel – maar als een kat er echt doorheen wil, zijn ze niet lang bestand tegen de scherpe klauwen.

Het is het beste om ramen niet onbeheerd open te laten staan, dan kan een vreemde kat gewoon worden weggejaagd.

Als je alleen een normaal kattenluik buiten hebt, moet je overwegen om een chipgestuurd kattenluik te kopen. Dit heeft natuurlijk alleen zin als je kat gechipt is. Maar voor de veiligheid zou ze dat wel moeten zijn als ze naar buiten mag.

Het kattenluik zit op slot en gaat pas open als je kat ervoor staat. Hiervoor leest het kattenluik de geïmplanteerde RFID-chip, het bijbehorende chipnummer kan van tevoren worden geprogrammeerd.

De SureFlap dierenklep is ook geschikt voor grote katten. Er kunnen maximaal 32 chips worden geprogrammeerd, daarnaast is het ook mogelijk om een blokkeringstijd in te stellen (bijvoorbeeld ’s nachts).

Leestips:

  • Cat Escaped – Hoe u uw vermiste kat kunt vinden
  • Het balkon kattenveilig maken – De kattenoase in de buitenlucht
  • Kattenrennen – wat te doen met een gevonden kat?
Lees ook:   Hoe lang leeft een Pixie-bob