Diabetes bij katten – symptomen en behandeling van kattendiabetes

Bij kattendiabetes, de zogenaamde Katachtige diabetes mellitus, het is de ook in de volksmond bekend Suikerziekte. Deze aandoening kan katten van alle leeftijden treffen. Diabetes bij katten kan ernstige gevolgen hebben. Indien onbehandeld, is deze ziekte meestal dodelijk. Daarom is het belangrijk om de symptomen te kennen, zodat u een dierenarts kunt raadplegen als er tekenen zijn. Omdat vroege behandeling het verloop van de ziekte en de gevolgen positief kan beïnvloeden.

Diabetes bij katten

Wat is kattendiabetes?

Kattendiabetes is een van de stofwisselingsziekten bij katten. In deze toestand kan een kat de ingenomen suiker niet zoals gewoonlijk als energiebron gebruiken.

Dit is de reden waarom vaak wordt gezegd dat een Suikerziekte , wat leidt tot problemen met het hormoon insuline.

Insuline is nodig om glucose (suiker) te verwerken. Deze glucose wordt zodanig verwerkt dat het via het spijsverteringsstelsel toegankelijk wordt gemaakt voor de organen. Het hormoon insuline wordt geproduceerd in de alvleesklier.

Als er problemen zijn met dit hormoon in de loop van kattendiabetes, dan kan de geabsorbeerde glucose in het bloed niet meer goed worden getransporteerd naar waar het nodig is.

De glucose blijft in het bloed. Dit zorgt ervoor dat het glucosegehalte in het bloed toeneemt, terwijl de organen een tekort hebben.

Als vervanger van suiker gebruikt het lichaam andere stoffen zoals eiwitten en vetten. Door de verstoring van de glucosebalans kunnen soms ernstige en levensbedreigende complicaties optreden.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef je kat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Symptomen: Hoe herken ik diabetes bij katten?

Diabetes kan zich op verschillende manieren manifesteren bij katten. Er zijn echter enkele typische tekenen die wijzen op diabetes.

Lees ook:   Hoe lang leeft een Himalayan Cat

Vaak zijn de symptomen echter niet erg uitgesproken in de vroege stadia, waardoor ze gemakkelijk te missen zijn.

Typische tekenen zijn:

  • Verhoogde dorst en meer urine
  • Verhoogde voeropname
  • Gewichtsverlies of aanvankelijk aanzienlijke gewichtstoename
  • Algemene zwakte en vermoeidheid
  • Stompe vacht, roos of haaruitval
  • Minder vaak komen lensopaciteiten voor
  • Evenzo kan in sommige gevallen een plantigrade-gang worden waargenomen. Kenmerkend hiervoor is dat de kat op de spronggewrichten loopt en niet op de poten zoals gewoonlijk.

Op ErsTekenen als u verwijst naar een Dierenarts draaien. In sommige gevallen kan een vroege behandeling verdere complicaties voorkomen.

De ziekte kan het hele organisme aantasten en daardoor veel lichaamsfuncties en organen verstoren en duurzaam beschadigen. Als gevolg van de ziekte kunnen wondgenezingsstoornissen, urineweginfecties of stoornissen in de bloedsomloop ook vaak voorkomen.

Diagnose van kattendiabetes
Bij de dierenarts wordt kattendiabetes gedetecteerd door middel van een bloedmonster en urinemonster.

Diagnose van diabetes bij katten

Een diagnose kan meestal door de dierenarts worden gesteld door het bloed en de urine te controleren. Zo wordt eerst het bloed van uw kat afgenomen en indien nodig ook urineonderzoeken uitgevoerd.

In het geval van bloedwaarden, met name op de Bloedsuikerspiegel en fructosamine niveaus. Als de bloedsuikerspiegel verhoogd is, is dit een eerste teken van diabetes mellitus bij katten.

Deze waarde alleen zegt echter niet veel. Omdat de toename van de bloedsuikerspiegel verschillende oorzaken kan hebben. Een toename wordt dus ook begunstigd door stress en andere redenen.

Daarom wordt meestal ook het fructosaminegehalte gemeten. Dit kan informatie geven over het bereik waarin de bloedsuikerspiegel de afgelopen één tot twee weken is geweest.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij gelijktijdige hyperthyreoïdie, wordt het ook aanbevolen om de bloedsuikerspiegel over een langere periode te beheersen.

Soorten diabetes bij katten

Bij katten zijn twee soorten diabetes bekend:

  • Diabetes type 1: Dit is een insuline-afhankelijke soort waarbij de alvleesklier geen insuline meer produceert. Daarom is het noodzakelijk om insuline van buitenaf te leveren bij deze ziekte.
  • Type-2 diabetes: Dit insuline-onafhankelijke type komt vaak voor in combinatie met obesitas. Bij diabetes type 2 reageert het organisme niet langer op insuline. Het probleem is dus niet zoals bij diabetes type 1 op de alvleesklier, maar eerder omdat het lichaam resistent is geworden tegen insuline.

Mogelijke complicaties van kattendiabetes

Naast de indeling in type 1 en type 2 diabetes, is er ook het onderscheid of het een ongecompliceerde of gecompliceerde vorm van de ziekte is.

De ziekte kan dus relatief ongecompliceerd zijn, wat de behandeling gemakkelijker maakt. Er kunnen echter ook ernstige complicaties optreden, met name Hypoglycemie en de diabeet Ketoacidose tellen.

Hypoglycemie

Hypoglykemie, de zogenaamde hypoglykemie, kan worden veroorzaakt door een te hoge insulinedosering. Dit leidt tot een te sterke daling van de bloedsuikerspiegel, die levensbedreigende proporties kan aannemen.

Lees ook:   Waarom bijt mijn kat in mijn voeten?

Naar de Symptomen vaak tellen:

  • Zwakheid
  • Beven
  • Braken
  • Desoriëntatie
  • Terugtrekken en apathisch hurken
  • Draaien in cirkels
  • Luide verklaringen
  • Onbewuste fecale en urine hielen
  • Krampen

Bij de eerste tekenen van hypoglykemie moet uw kat snel worden behandeld en tot die tijd geen insuline meer.

Omdat een hypoglykemie spreekt voor een overdosis met insuline. Door de scherpe daling van de bloedsuikerspiegel worden de hersenen niet meer voldoende gevoed, wat zowel onomkeerbare schade als de dood kan veroorzaken.

Bij hypoglykemie is het belangrijk dat het dier weer meer suiker binnenkrijgt, zoals in de vorm van suikerhoudend natvoer of glucose, dat ook in pastavorm wordt aangeboden en dus direct kan worden toegediend.

Diabetische ketoacidose

Deze complicatie leidt tot een accumulatie met zogenaamde ketonlichamen en bloedverzuring. Dit is een levensbedreigende aandoening die moet worden behandeld op de intensive care en intramurale patiënt.

Naar de Symptomen Tellen stapelend:

  • Braken
  • Dehydratie
  • Vertroebeld bewustzijn
  • Apathie
  • Coma

De behandeling wordt bijvoorbeeld uitgevoerd met speciale oude insuline (een kortwerkende insuline), door middel van infusies of door een elektro.Lyte balanceren.

Behandeling van diabetes bij katten

Kat met diabetes overgewicht
Vooral katten met overgewicht hebben vaak last van diabetes type 2. Zelfs een dieet kan de ziekte met succes bestrijden

De behandeling van diabetes bij katten, zoals bij mensen, wordt ook uitgevoerd via insuline. Dit moet meestal regelmatig worden geïnjecteerd bij de zieke dieren.

Vaak moet de insuline, die in verschillende versies door de dierenarts wordt voorgeschreven, één of meerdere keren per dag bij de maaltijd worden geïnjecteerd. Het is belangrijk om de instructies van de dierenarts op te volgen om ernstige complicaties voor uw huisdier te voorkomen.

Bij diabetes type 1 is levenslange toediening van insuline meestal noodzakelijk.

Bij type 2 zieke dieren is het in sommige gevallen mogelijk om te normaliseren door het lichaamsgewicht te verminderen. Als gevolg hiervan kan soms worden afgezien van levenslange medische behandeling.

De juiste aanpassing met insuline is vaak moeilijk en tijdrovend. Daarom kunnen er zelfs tijdens de behandeling nog steeds complicaties optreden. Daarom is het belangrijk om tijdens de insulinetherapie regelmatig controles uit te voeren bij de dierenarts.

Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de urine van uw kat regelmatig te controleren op suiker en ketonen. Hiervoor worden speciale sticks aangeboden. Het is belangrijk op te merken dat ketonen niet in het bloed van uw katten mogen worden gevonden.

Suiker daarentegen kan in de begindagen wel eens in het bloed aanwezig zijn. Bij langere therapieën mag suiker echter niet meer in het bloed voorkomen. Bij twijfel moet u contact opnemen met de dierenarts.

Behandeling van kattendiabetes met insuline – waar moet u rekening mee houden?

Diabetes bij katten: Kat met diabetes krijgt insuline geïnjecteerd
Bij het injecteren en ook bij het opslaan van insuline voor katten, zijn er een paar dingen om te overwegen

Is goedgekeurd door de dierenarts Insuline voorgeschreven, dan is er veel om op te letten.

Lees ook:   Brits Korthaar verharen

Omdat insuline altijd gekoeld moet worden bewaard, zodat de effectiviteit behouden blijft. Bovendien mogen de meeste soorten insuline nooit worden geschud. Voorzichtig heen en weer rollen zorgt ervoor dat de werkzame stof goed kan oplossen.

Insulineflacons gaan niet erg lang mee. In de regel moet een nieuwe fles binnen een maand worden ingebracht.

Er zijn speciale spuiten voor elk insulinepreparaat. Deze moeten niet worden verward met spuiten van een ander preparaat, bijvoorbeeld uit de menselijke geneeskunde. De units verschillen aanzienlijk van elkaar.

Insuline wordt aan katten zoals mensen gegeven via spuiten. De insuline wordt direct onder de huid geïnjecteerd. Uw dierenarts zal u precies laten zien hoe dit werkt en waar u rekening mee moet houden.

Alle behandelingen worden regelmatig gecontroleerd door de dierenarts of diabetesspecialist. Ze kunnen bijvoorbeeld een dagelijks bloedglucoseprofiel maken om de instelling te controleren.

De insulinedosis mag alleen in overleg met de dierenarts worden gewijzigd. Want de juiste houding kan in sommige gevallen lastig zijn.

Er zijn dus enkele ziekten die de bloedsuikerspiegel kunnen veranderen. Bovendien kunnen plotselinge dosisveranderingen ervoor zorgen dat de ziekte ontspoort, zoals in de vorm van de eerder beschreven hypoglykemie.

Voeding voor kattendiabetes mellitus

Vooral bij katten met diabetes mellitus is het meestal raadzaam om te vertrouwen op een kattenvoer dat aan de ene kant veel eiwitten bevat, maar aan de andere kant koolhydraten slechts in geringe mate.

Dit zou de insulinebehoefte bijzonder laag moeten houden, wat op lange termijn een positief effect kan hebben op het verloop van de ziekte.

Voor katten met diabetes mellitus worden ook speciale feeds aangeboden. Deze hebben de eigenschap dat ze de ingesloten koolhydraten bijzonder langzaam in het bloed afgeven. Dit moet het mogelijk maken om de bloedsuikerspiegel constanter te houden.

Niet elke kat accepteert dit nieuwe voedsel echter. Langzame feedconversie kan vaak de acceptatie verhogen.

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

Kattenspul kattenvoer aanbeveling

ANIfit Voucher

Wil je dat je kat lang gezond blijft?

Slecht kattenvoer maakt katten ziek – geef Deiner cat iets beters – onze testwinnaar:

Species-geschikte kattenvoer van ANIfit – 99% vlees in Zweedse food grade, zonder schadelijke additieven. Probeer nu het feedconversiepakket!

Exclusieve 10% kortingsbon voor nieuwe klanten:

10Cat spullen

Code gekopieerd!





Nu inwisselen

Behandelingskosten: Betaalt de diergezondheidsverzekering voor kattendiabetes?

Kortom, het is mogelijk dat een diergezondheidsverzekering de kosten van diabetesbehandeling voor uw kat dekt.

Dit geldt voor medische rekeningen en de kosten van veterinaire voorschriften. Wel moet worden opgemerkt dat de diergezondheidsverzekering meestal slechts tot een jaarlijkse uitkeringslimiet van bijvoorbeeld 500 of 2.000 euro uitkeert (afhankelijk van de verzekeraar en het tarief).

Bovendien dekken sommige diergezondheidsverzekeringen bijvoorbeeld slechts 1 of 2 keer het tarief. Als uw dierenarts bijvoorbeeld 3 keer het tarief berekent, moet het verschil voor uw rekening komen.

Daarnaast moeten wachttijden vaak in acht worden genomen bij het afsluiten van een nieuwe diergezondheidsverzekering. Als de ziekte binnen deze periode optreedt (van bijvoorbeeld 30 dagen), dan is dekking door de verzekering niet mogelijk.